Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetGüneşte bırakarak beyazlatma
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Güneşte bırakarak beyazlatma  (Okunma Sayısı 10410 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Haziran 06, 2021, 23:49:45 ÖS »

bir şey daha öğrendik teşekkürler ama HP ni yerini tutamaz dediğin gibi bea

Rica ederim hocam, dediğim gibi birebir deneyimim olmadı maalesef. Yabancı kaynaklardan okuduklarımı çevirdim. Faydası olduysa sevindim.

leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Haziran 07, 2021, 00:59:50 ÖÖ »

Ek bir uygulama yapmadan sadece güneşte bırakarak beyazlatmayı ben de ilk defa duyuyorum. Açıkçası aklım da almadı. Kimse de buna ihtimal vermemiş olacak ki sonradan açıklanmasına rağmen, peroksit, saç kremi vb. tavsiyeleri gelmeye devam ediyor.

@leventp: İstersen konu iyice dallanıp budaklanmadan ilk mesajı editleyerek sorduğun uygulamanın retrobright olmadığını dair bir not ekle.

Sorduğuma pişman oldum zaten hocam.
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Haziran 07, 2021, 01:11:31 ÖÖ »

Evet böyle bir uygulamayı yapıyorlar retrolara. Sanırım işe de yarıyor galiba. Face gruplarında sürekli uyguluyorlar. Denemek lazım.

Retrobright diyenler için söyleyeyim, her krem peroksite güvenmeyin. İçerisinde sadece peroksit yok ve diğer maddeler mermerimsi görüntüye sebep oluyor. Saf Peroksit + Su karışımına (10 a 1) daldırarak 70 derece ısıyı sabit tutarak (mesela benmari usulü ile) bir kaç saat içinde tertemiz oluyor cihazlar. Böyle yapınca UV ışığa da gerek kalmıyor.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Haziran 07, 2021, 01:19:44 ÖÖ »

Ben çok sararmış olanları aseton ve silgi ikilisi ile beyazlatıyordum. Kahkaha

Dikkat edilmesi gereken şey asetonu direk plastiğin üzerine dökmemek, üzerine dökerseniz iz yapar, bir tarafı çok beyaz olur diğer tarafı sarı benekli benekli,

bir beze bir miktar aseton döküp cihazı silermiş gibi üzerinden geçip sonrasında silgiyle bir güzel silgilerseniz bir kaç ton beyazlıyor.

Tabi çok bi beklenti içine girmeyin, eskisinden daha beyaz iyi oluyor yani. Birde cihazın üzerine siyah vs falan pislik boya moya varsa onları da temizliyor.
« Son Düzenleme: Haziran 07, 2021, 01:22:09 ÖÖ Gönderen: segaa » Logged

modelist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Haziran 07, 2021, 05:41:31 ÖÖ »

Hiç bunlarla uğraşmadan bileğine güvenen süngerli zımparalar var nalbullarda olucağını tahmin ediyorum eğer bulamazsanız perşembe pazarında var ben ordan  aldım suyun altında sadece zımparalayın gayet kalıcı ve çok güzel bir yüzey elde ediyorsunuz 2 cihazımı yaptım rengi tam rengine kavuşuyor sadece biraz zahmet sabır ve bilek gücü istiyor günlerce beklemenizede gerek kalmıyor tavsiye ederim
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Haziran 07, 2021, 09:29:39 ÖÖ »

Selamlar,

Sararmış cihazları güneşte bırakarak beyazlatma konusunda deneyimi olan var mı? Sararmanın nedenlerinden biri ışıksa, ışıkla beyazlatma nasıl olacak çok aklıma yatmıyor açıkçası. Güzel örneklerini görüyorum ama ikna olamıyorum.

Lütfen Perifraktik vs. Youtube kanalı linki vermeyin, kişisel deneyimi olan var mı onu öğrenmek istiyorum. Beyazlamış gözüken parçanın 2-3 ay sonra daha da sararması ihtimalinden çekiniyorum.

Sevgilerle, LP

Levent Bey selamlar, "sunbrighting" adı verilen bu prosesi bizzat denedim, daha önce burada sonuçlarını da yazmıştım ilgili konuyu bulup buraya ekleyeceğim.
« Son Düzenleme: Haziran 07, 2021, 10:24:34 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Haziran 07, 2021, 09:32:58 ÖÖ »

Buldum. 

1. günün başında:

2. günün sonunda:

Sadece güneş ile yaz ortasında elde edilen sonuç.  Klavyenin oldukça beyazladığını görebilirsiniz.

2 yıl sonra her iki cihazın da eski haline gerilediğini söyleyebilirim, hiç güneş görmemesine rağmen.

Saygılar,

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Haziran 07, 2021, 10:00:22 ÖÖ »

2 gün  kalmasına rağmen sınırlı beyazlamış peki bir önceki sayfada
witchdoktor benzer bir şey sormuş bende merak ettiğim bu güneşte tutma işlemi plastiğin esnekliğini ne şekilde etkiler zaten eski olan plastik dahada hızlıca kuruyup çok daha kırılgan hale gelmesin ? kaş yapıcam derken değerleri cihazlarımızın plastik aksamlarından olmayalım
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Haziran 07, 2021, 10:12:59 ÖÖ »

Evet güneş içinde abs bulunduran plastikleri gevrekleştiriyor.

Zaten retrobright işleminin başlarında öğrendiğim gibi, hidrojen peroksit beyazlamayı hızlandırmak için kullanılmıştır. Kendisi katalizör olurlar

Saf güneş ışınlarının ve yüksek ısının beyazlamaya neden olduğu biliniyordu.
« Son Düzenleme: Haziran 07, 2021, 13:49:38 ÖS Gönderen: Kaan Akkurt » Logged

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Haziran 07, 2021, 10:23:50 ÖÖ »

2 gün  kalmasına rağmen sınırlı beyazlamış peki bir önceki sayfada
witchdoktor benzer bir şey sormuş bende merak ettiğim bu güneşte tutma işlemi plastiğin esnekliğini ne şekilde etkiler zaten eski olan plastik dahada hızlıca kuruyup çok daha kırılgan hale gelmesin ? kaş yapıcam derken değerleri cihazlarımızın plastik aksamlarından olmayalım

Peroksit gibi beyazlatıcı bir kimyasal olmadan süreç çok daha yavaş oluyor, tam bir beyazlama için sararma miktarına bağlı olarak 1-2 hafta güneşe koymanız gerekebilir.  Diğer yandan ısının birçok plastik için pekleştirici bir etkisi var, gevriyor ve sünekliğini kaybediyor, bu nedenle klipsleri olan, eklemli, o veya bu sebeple sık monte/demonte edilmesi gereken plastikler için bu çok uygun bir yöntem değil.  Bu tür cihazlar için bir peroksit tankı ve UV ampülleri en düzgün çözüm olacaktır.  Bu yöntemi yanlış hatırlamıyorsam sanırım Perifractic çok kullanıyor, YouTube'da Retro Recipes kanalında görebilirsiniz.

Bu arada peroksit de çözüm değil, benim peroksitle neredeyse bembeyaz yaptığım birçok kasa depoda hiç güneş görmediği halde 2 yılda yeniden sarardı.  Aynı derece olmasa yine de sarardı.  Ben bu sürecin güneş ile ilgili olduğunu düşünmüyorum (sararma sürecinin) bence daha çok ısı ve rutubet ile ilgili.

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Haziran 07, 2021, 10:26:51 ÖÖ »

sararmanın olmaması için parçaların düzgün güneş alması gerekli. Genelde yeniden sararan parçalar, kapalı ortamda kalanlar

Güneş ve ısı parçaları beyazlatır demiştik

Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Haziran 08, 2021, 14:27:51 ÖS »

Aman C128 e dikkat 

8 bit sitesinden alıntı ;
Ugh. Put some C128 keyboard keys out in the Georgia sun to brighten them up, and they MELTED!  I guess I never noticed that 128 keys are much thinner/flimsier than C64 keys. They are very pliable. They all got a little deformed... Fortunately the keys on a 128 are not mounted very close together. It looks funny if you look closely, but the keyboard all still works.

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Haziran 08, 2021, 14:32:40 ÖS »

dondurma gibi erimiş Kahkaha

leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Haziran 08, 2021, 16:41:14 ÖS »

Açıkçası uğraşmaya değmediğine karar verdim. Plastiğin zayıflaması, kırılgan hale gelmesi, ileride daha da fazla sararması gibi riskler var. Kurban edilebilir durumda, aşırı sararmış bir 1084 monitörüm var, eğer üşenmezsem onun plastik aksamını söker bir denerim. Diğer cihazlar dursunlar oldukları haliyle.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Haziran 08, 2021, 17:18:03 ÖS »

40 yıllık ürünlerden 18'lik çıtır görüntüsü beklemek de biraz insafsızlık değil mi, illa biraz gerdirme, botoks, dolgu falan mı lazım
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: