Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeProje Alım/Satım (Moderatörler: wizofwor, i_r_on, yavuzg, simon, Metallic, eins)PS/2 to Serial Mouse Adapter (Necroware / Arduino Pro Mini) Katılımlı Proje
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PS/2 to Serial Mouse Adapter (Necroware / Arduino Pro Mini) Katılımlı Proje  (Okunma Sayısı 20678 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 02, 2021, 15:53:38 ÖS »

Hobi için kendime Necroware'in PS2 To Serial Mouse adapter'ından yapıyorum.  

https://github.com/necroware/ps2-serial-mouse-adapter

Arduino Pro Mini kullanan bu projeden 5 tane yapmaya yetecek kadar PCB ve Arduino Pro Mini'ler dahil parça sipariş ettim.  Bana sadece 2 tanesi lazım olacak gibi duruyor.  

Diğer 3 tanesini bana parçaların maliyeti karşılığı 100 TL'den ilgilenen olursa tercihine göre kit olarak veya dizilmiş ve programlanmış halde gönderebilirim.  Tüm parçaların ulaşması ve dizilimin yapılması falan derken tahminen Ekim sonu gibi sizlerde olur diye düşünüyorum.  İlgilenen arkadaşlar bana KM ile ulaşabilir.

« Son Düzenleme: Eylül 02, 2021, 15:55:26 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ekim 15, 2021, 12:50:35 ÖS »

İlk Arduino'yu programladım ve ne yazık ki haberlerim iyi değil: Direnc.net'ten aldığım MAX232 entegreleri sahte çıktı.  Entegreler 120 dereceye kadar ısınıyor ve çalışmıyor, dolayısı ile devre de çalışmıyor.

İlk olarak, Uyarı: Direnc.net'ten MAX232 entegre almayın.

İkinci olarak, başka bir kaynaktan MAX232 temin ederek mevcut MAX232'leri sökmem ve yenilerini dizmem gerekecek, bu iş 1 hafta kadar daha uzadı diyebiliriz.

Kusura bakmayın hiç elimde olmayan bir sorun

EDIT: Google'a Fake MAX232 yazınca zaten birsürü hit çıkıyor (

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Ekim 15, 2021, 12:52:41 ÖS »

Maalesef direnç.net ten entegre alınmaz. ne aldıysam bozuk çıkmıştı.

Karaköy Elektronik'i tavsiye ederim.

https://karakoyelektronik.com/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=MAX232&submit_search=

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ekim 15, 2021, 17:12:49 ÖS »

İlk entegreyi sökme denemem hayal kırıklığı, 2 pad kalktı, kart çöp.

Diğerleri için farklı bir yol deneyeceğim, yan keski ile yukarıdan bacakları kesip alttan ısıtarak çekeceğim.  Soket de olduğu için ne yazık ki gerçekten zor bir sökme işlemi oluyor.  İyi bir yan keski edinmem gerekecek.

Direnç.net'ten bir daha pasif dışında birşey almayacağım orası kesin..

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Ekim 15, 2021, 17:47:08 ÖS »

Sağlık olsun, canını sıkma. olmasa da ucunda ölüm yok.
Gayretlerin için teşekkürler.

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ekim 16, 2021, 11:20:21 ÖÖ »

Sağolun.  Proje sahibi ile iletişimdeyim, galiba MAX232'lerde değil de KiCad'lerde bir problem var.  SVG dosyasına göre MAX232'nin Pin 13'ü RS232'nin Pin 4'üne bağlı olmalı, ama KiCad'de Pin 3'e bağlı, ki bu da Seri port RXD'nin doğrudan ground'a bağlanmasına , MAX232'nin TXD'sinin ise neden oluyor.  MAX232 TXD'nin ise PC'nin DTR'sine bağlanmasına ve aslında giriş beklemediği bir kanaldan sürekli terminal ready sinyali alıp ısınmasına neden oluyor gibi duruyor.  Yani Kicad'ler hatalı.

Kötü haber, bunu çözene kadar 2 tane kartı heba ettim..  İyi haber, eğer tespitim doğru ise hatalı bağlantıyı kesip alttan bir bodge wire ile sizin 3 taneyi düzeltebilir ve gönderebilirim.  Bana kısmet değilmiş Kahkaha

Gelen cevaba göre haberdar edeceğim sizi.

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ekim 16, 2021, 12:52:03 ÖS »

DTR'ın TXD üzerinden alınması sorun değilmiş bilinçliymiş, ama sorunu sanırım tespit ettik.  Kullandığım MAX232EPE MAX232N ile pin compatible ama çalışma frekansı 19KHz yerine 640KHz, böyle olunca 1uF kapasitörler ile aşırı ısınma yapıyor.  Frekansın uyumlu olmaması devre için de uygun değil, o nedenle 232EPE'leri söktüm, 232N sipariş ettim bekliyorum.  5 karttan 1'inde firemiz var, 3'ünü size göndersem bana da 1 tane kalacak gibi duruyor.  Haber edeceğim.

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ekim 19, 2021, 12:57:11 ÖS »

MAX232N'ler geldi, bir tanesini dizip deneyeceğim şimdi.  Şans dileyin.

muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #23 : Ekim 19, 2021, 14:46:17 ÖS »

Bol şans umarım başarılı olur
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ekim 19, 2021, 16:44:48 ÖS »

İlk adaptörü LGA775 anakartımda çalıştırmayı başardım.  Ama Socket 3 ve Slot-1 anakartlarda nedense çalışmadı.  Kurcalamaya devam ediyorum, sorun var mı yok mu vs. haber edeceğim, ama en azından şu an hayat var gibi duruyor  Karizmatik

* PS2-Serial Success.jpg (304.41 KB, 1920x1080 - Görüntüleme: 314 kez.)

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ekim 19, 2021, 21:15:57 ÖS »

4 adaptör de tamam, DOS'ta Cute Mouse tarafından tanınıyor ve sürücü yükleniyor; ama mouse'u hareket ettirince bir hareket olmuyor.

Hepsinde aynı sorun olması benim kullandığım PS2 optik mouse'tan kaynaklanabileceği fikrini veriyor.  Yarın kendime bir iki tane PS2 mouse sipariş edeceğim.

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Ekim 20, 2021, 10:29:39 ÖÖ »

4 adaptör de tamam, DOS'ta Cute Mouse tarafından tanınıyor ve sürücü yükleniyor; ama mouse'u hareket ettirince bir hareket olmuyor.

Hepsinde aynı sorun olması benim kullandığım PS2 optik mouse'tan kaynaklanabileceği fikrini veriyor.  Yarın kendime bir iki tane PS2 mouse sipariş edeceğim.

Sadece bu mouselarla test edilmiş gözüküyor.

Logitech Optical Mouse M-BT58 (USB, PS/2, Optical)
    NagerIT Fair Mouse (USB, PS/2, Optical)
    Typthoon Optical Mouse (USB, PS/2, Optical)
    Microsoft IntelliMouse Optical (USB, PS/2, Optical)
    IBM 33G5430 (PS/2, Mechanical)

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Ekim 20, 2021, 10:35:30 ÖÖ »

Bu mouse'ların hiçbirisi elimde yok, bende bir adet HP Optical PS/2 Mouse var ve o çalışmadı.  Sorun başka sebepli de olabilir, ama Arduino'lar çalışıyor ve adaptörlerde sorun yok gibi duruyor.  Cihaz anakart seçiyor da olabilir (kullandığım bir anakart PCI Bus'lı Socket 3 diğer ise LGA775 idi, ikisi de ideal denemez..).  Haftasonu diğer 386 ve 486 PC'lerimde diğer mouse'lar ile deneyeceğim.  Depoda bir tane PS/2 Microsoft Intellimouse (Mekanik) var mesela, bunun hiç sorun çıkarmaması gerekir..

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Ekim 21, 2021, 14:39:47 ÖS »

Adaptörleri elimdeki 2 mouse'dan biri ile çalıştırmayı başardım.  İlginç bir şekilde MS Basic Optical Mouse 2.0 sadece Streaming mode'da çalışıyor, ama çalışıyor!  HP Optical mouse ise henüz çalışmıyor, Arduino'nun internal pull-up'ı yetersiz olduğundan clock signal'ın yeterince güçlü olmaması gibi bir sorun var gibi duruyor. Akşam karta ufak bir 10K bodge rezistör ekleyerek CLK sinyalini güçlendirmeyi deneyeceğim, olursa herşeyi sorunsuz çalıştırıyor diyebileceğim.

* PS2-Serial MS Mouse Success.jpg (602.61 KB, 1200x1600 - Görüntüleme: 302 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 21, 2021, 14:58:02 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Ekim 21, 2021, 15:42:17 ÖS »

Garip şekilde ps/2 protokolüne sahip mouse çalışmış. Böyle bir kıstas yoktur herhalde?

Edit : Dikkatlice baktım bunda da ps2 protokolü yokmuş. Genelde oluyordu mcirosoft'un bu mouselarında.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Ekim 21, 2021, 15:58:33 ÖS »

Garip şekilde ps/2 protokolüne sahip mouse çalışmış. Böyle bir kıstas yoktur herhalde?

Edit : Dikkatlice baktım bunda da ps2 protokolü yokmuş. Genelde oluyordu mcirosoft'un bu mouselarında.

100% uyumlu değil PS/2 protokolüne sadece streaming mode'da çalışıyor o yüzden altına yazmamışlar, ama sürücüler genelde bu moda destek verdiğinden (CuteMouse 1.91, 2.0, 2.1 mesela) benim taktığım her PC'de PS/2 olarak sorunsuz çalışıyor bu mouse.  PS/2 uyumlu yazsın yazmasın mouse'larınızı deneyin bence büyük kısmında yazmasa da PS/2 desteği vardır.

Sonuç olarak ne kadar eski tip bir PS/2 mouse kullanırsanız adaptörün çalışma ihtimali o kadar yüksek olacaktır.  Daha güncel optik mouse'larda sorun yaşarsanız JP1 3-4'ü kapatarak streaming mode'a alabilirsiniz, ve o zaman çalışıyor.

Geriye birtek Clock signal'ın bazı mouse'larda düşük kalması sorunu kaldı, dediğim gibi onu da bir 10K rezistör modu ile halledebileceğimizi düşünüyorum bu akşam.  Haberdar edeceğim, çözülürse modu tüm cihazlara yapıp gelecek hafta kargolarım.  Karizmatik
« Son Düzenleme: Ekim 21, 2021, 16:00:29 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: