Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: AC/AC Adaptör Hakkında  (Okunma Sayısı 965 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 29, 2023, 17:42:53 ÖS »

Merhaba arkadaşlar. Geçenlerde bir 2. el sitesinde BOSS GT-6 Multi Efect Prossesor denk geldi. Arızalı olarak nitelendirilmiş. Aldım ve incelediğimde üzerindeki 16x2 Matrix ekran bozulmuş ve cihazın rom belleği için takılan pili çıkarılmış. Yer yer oksidasyon ve ayarları için konulan potansiyometrelerin bağlı olduğu bordun bir kısmında kırık vardı. Yani kim kullandıysa içinden geçmiş Neyse ben tüm onarımları yaptım. İncelemelerimde anakartında sorun yoktu temizdi. 14V AC 800mA bir adaptörle çalışıyor. Alırken adaptörü yoktu. Anakartı incelediğimde güç giriş katında doğrultma diotları ve regulatör devresi vardı. Şu aklıma geldi ben bu cihaza 14V DC versem çalışır. Ayarlı güç kaynağımdan 14.2V ve 1A olarak ayarladım. Makine gayet güzel açıldı. Fabrika resetini attım felan firmware sağlam fonksiyonlar çalışıyor. Dedim gitarımla bir deneyeyim ancak ses çıkışı yok. Dedim acaba çiplerde sorun mu var. Tuner devrede input sinyali geliyor. Output sinyalinide görüyorum. Açtım osiloskopu. Servis manual da gördüğüm ses giriş DSP girişi çıkışı ve opamp çıkışlarını kontrol ettim. OPAMP kısmına kadar ses var hatta osiloskopumda ses sinyali ölçme özelliği var o moda alıp direk sinyalden ses çıkışı duyabiliyorum. Çok güzel bir şekilde ses giriyor efekt katından geçip çıkışa kadar geliyor ama opamp çıkışında ses gelmiyor. Sonra detaylı bir şekilde tasarım diagramını incelediğimde OPAMPların +9v ve -9v girişleri var. Ölçüm yaptığımda -9V hattım 0.74 geliyor. Bu durumda tamamen DC voltaj kullanmamdan kaynaklı olduğunu anladım. Çünkü doğrultma devresinden bir kol alarak -9v üretiyor kart ve bunu kullanıyor. 14 AC adaptör maalesef ülkemizde hiç bir mağzada yok. Aliexpreste de gümrük vs biraz pahalıya geliyor. Bu durumda konuyu açıp burada bunu sizinle paylaşma konusuna geliyorum. Dedim her şeyi evde imal edebiliyoruz Kahkaha Kendi Amiga 2000 imi turbo kartımı pistorm32'imi bile yapmışlığım var Kahkaha Dedim bu adaptörü evde yapabilir miyim? Eski zamanlarda kendime transistörlü bir amfi yapma projem olmuştu. Sonra Marshall AVT 275 alınca o projeyi rafa kaldırmıştım. O projeden kalma elimde çok çıkışlı bir trafo var. 15V a kadar. Bunu kullanarak bir 14V AC 1A adaptör yapmak istiyorum. Bu devre aslında basit bir devre ama içinizde elektrik elektronik bilgisi tecrübesi olan çok kişi var. Elimdeki prossesorü kızartmadan çalıştırabileceğim bir adaptör yapmak için bu devrede neler kullanmalıyım nelere dikkat etmeliyim. Bunlarla ilgili beyin fırtınası yapmak istiyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 29, 2023, 18:15:40 ÖS »

14V AC'yi nereye besliyor? Besleme girişinin devamında regülatör tarzı bir şey varsa biraz fazladan ısınarak 15V'la da çalışır diye tahmin ediyorum.

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 29, 2023, 18:51:57 ÖS »

14V girişinden sonra bildiğimiz normal DC adaptörlerde olan devre kurulumu var. Doğrultma diyotları gerekli voltajlara indirmek için SMD regulatörler ve flitre kapasitörleri. Araştırmalarında 14V gerilimin üzerine çıkılmasını sağlıklı bulmuyorlar hali hazırda da sahne yada stüdyoda da uzun saatler çalıştığı için fazla ısı opampları bozuyormuş. Mantıken dediğin gibi regülatör olduğu için voltaj sabit ayarlanıyor ama bende söyleyenlerin yalancısıyım. Amfilerde bu tip hiç denk gelmediğimiz voltajlara daha evvel rastlamıştım ama 14v bir tek Rolland ürünlerinde var. Servis manual de yazanda 14v aşılmaması yönünde enteresan. Aslında bir direnç ile 14 seviyesine çekebiliriz diye düşünüyorum sonra o voltajı herhangi bir dalgalanmaya yönelik sigorta yada zener diyot ile bağlasak olmaz mı ? Zener diyot kullanmak yine voltajı DC ye mi çevirir kafamda deli sorular 😁

* BOSS_GT_6.png (108.3 KB, 1542x543 - Görüntüleme: 125 kez.)
« Son Düzenleme: Ağustos 29, 2023, 19:03:09 ÖS Gönderen: Tonyukuk » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: