Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga GenelTV'deki Hügo Oyunu Hakkında
Sayfa: 1 2 [3]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: TV'deki Hügo Oyunu Hakkında  (Okunma Sayısı 16934 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Aralık 21, 2025, 12:32:03 ÖS »

Türkçesini nasıl bulamıyoruz ya. Hangi kanaldaydı bir şekilde bulunur doğru yaklaşımla tarihi kayıt altına alıyoruz diye.
Konu açtıktan sonra , bir siteden bir çok hugo ve dalgacı ile dişlek oyunlarını indirdim , müsait olunca hepsini yükleyeceğim.
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Aralık 22, 2025, 15:49:40 ÖS »

Ben artık kanaat getirdim, bu küfür olayı yaşanmadı diye düşünüyorum.
Hatta video kaydı olsa bile AI ile hazırlanmıştır deyip geçerim, o derece.
Cyr
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Aralık 26, 2025, 21:06:20 ÖS »

Bu küfür olayı yaşandı, ben kulaklarımla duydum, anadolu lisesi hazırlık sınıftaydım, okuldan eve geldim, tvyi açtım hügoyu izliyordum, doğu şiveli bi çocuktu tuşlara basamıyordu yada çevirmeliydi belki de telefonun tuşları, kaybedince, küfür etti. Ertesi gün okula gittiğimde neredeyse kimse izlememişti. Bir iki kişi vardı benim gibi bilen. İçimde kalmıştı kimseyle adam akıllı bu olayın geyiğini yapamamıştım. Bu da Hügo'nun televizyonda yayınlanma saatinden dolayı olabilir belki. Ama gelgelelim Tolga abi inkar ediyor. Ona da yapacak bişey yok
MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #33 : Mayıs 03, 2026, 10:12:45 ÖÖ »

Neden eski kaynaklara/yayınlara/cihazlara ulaşılamıyorun nedenini bizzat gözlemledim.

90'larda TV'lerde Amiga kullanımı gayet endüstri standardı bir işti. Hatta 2002 yılında içinde bulunduğum bir canlı yayın arabası bile basit CG(KJ)(character generator) işleri için Amiga kullanılırdı.

2000'lerin başında çalıştığım medya grubunun hurda deposunda; vaktinde kullanılan ve çürümeye terkedilen Amiga'ları  heyecanla izledim. Aynı depoda sandığa benzer yapılar içerisinde ucu bucağı olmayan eski yayın bantları vardı. O zamanlar uzak gelecek için bir şey saklamak gibi bir kültür kimsede yoktu. Aynı depodaki yayın kasetlerinin, Amigaların, eski yayın cihazlarının ihaleyle topluca satıldığına da şahit oldum.

Hugo için de durum farklı değildir. Yayın bantları muhtemelen çöpe gittiği için bulunması imkansız olabilir.

Fakat ITE3000 sistemi muhtemelen Tolga Bey'in şirketinin malı olabilir. Çünkü kanal değiştiğinde, sistem de Tolga Bey ile birlikte kanal kanal gezdi. Hugo'nun Türkçe seslendirmelerine ulaşmanın tek yolu Tolga Bey'in bu sistemi hurdaya çıkarmamış olmasıdır.

Amiga için diskette satılan sürümler ile TV versiyonu arasında ciddi farklar vardı. Sadece seslendirme de değil, her level sonrası puan hesap tablosu gibi şeyler disket versiyonda yer almıyor.

Hatta disket versiyonu öyle bir kurgulamışlar ki, harddisk üzerinden çalıştırmak bile mümkün değildi. (Oyunun binary/hunk içeriklerinde yayıncının konu ile ilgili mesajları bile vardı - Bi dönem bu konuyu takıntı haline getirip içinde boğulmuştum.)

Özetle Hugo konusunda eğer bir "miras koruma" işine girilecekse, bunun tek çözümü Tolga Bey'in kullandığı sistem eğer hala yaşıyorsa, ancak ondan elde edilebilir.

Orjinal TV sürümü haricinde yayıncı firmanın çeşitli platformlar için çıkardığı versiyonlar Hugo deneyimi yaşatır ama 90'lardaki TV deneyimi tamamen başka bir şeydi.

Diğer dillerdeki ITE3000'ler için bir arşiv kurtarma işi yapıldı mı bilmiyorum. Benim pes ettiğim zamandan sonra birileri yapmıştır mutlaka.

Oğuzhan hocam siz de yanıldınız.
Televizyondaki bilgisayarın başında yayın yönetmeninin oğlu oturuyor ve telefondan gelen tona göre sağ/zol/zıplama gibi tuşlara basıyordu. Gecikme bu arkadaşın zaman zaman tonu karıştırmasından ve karar verememesinden oluyordu. Hatırlayın, biz izlerken ekrandan telefon tuşlarına üst üste basıldığına dair ses gelirdi, özellikle bu sesin geldiği anlarda bilgisayarın başındaki arkadaşın zamanında tuşa basamadığını anlardık.
Kesin bilgi yayalım.

Bu kısım bana gerçeklikten uzak (sallamasyon gibi) geldi. Zira sistem bir bütün halinde çalışıyordu ve DTMF/Joystick dönüşümü öyle uzay teknolojisi falan değildi. Hugo'nun sonrasında Dinozorus'da da bu teknoloji kullanıldı.
Hatta aynı dönem TV'de çeşitli oyun oynatma programları da yayınlanırdı. Super Mario World (SNES) bile telefonla oynanabiliyordu.

Bkz : https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9271.0

Bugünkü yayın gecikmeleri ile o zamanki yayın gecikmeleri aynı sebepten değildi. Günümüzde yayınlar olası tehlikelere erken müdehale için bilinçli olarak gecikmeli verilir.

Geçmişteki gecikmeler ise tamamen teknik kaynaklıydı. Fakat Hugo oyunu tasarımı gereği zaten ani reflekslere dayanmıyordu, hareketler için komut beklentileri bu gecikmelere göre hesaplanmıştı. Bir refleks/aksiyon oyunu değildi yani.

unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Mayıs 03, 2026, 10:42:55 ÖÖ »

Oğuzhan hocam siz de yanıldınız.
Televizyondaki bilgisayarın başında yayın yönetmeninin oğlu oturuyor ve telefondan gelen tona göre sağ/zol/zıplama gibi tuşlara basıyordu. Gecikme bu arkadaşın zaman zaman tonu karıştırmasından ve karar verememesinden oluyordu. Hatırlayın, biz izlerken ekrandan telefon tuşlarına üst üste basıldığına dair ses gelirdi, özellikle bu sesin geldiği anlarda bilgisayarın başındaki arkadaşın zamanında tuşa basamadığını anlardık.
Kesin bilgi yayalım.

Bu kısım bana gerçeklikten uzak (sallamasyon gibi) geldi. Zira sistem bir bütün halinde çalışıyordu ve DTMF/Joystick dönüşümü öyle uzay teknolojisi falan değildi. Hugo'nun sonrasında Dinozorus'da da bu teknoloji kullanıldı.
Hatta aynı dönem TV'de çeşitli oyun oynatma programları da yayınlanırdı. Super Mario World (SNES) bile telefonla oynanabiliyordu.

Tolgaabi demeden inanmam
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Mayıs 03, 2026, 11:13:32 ÖÖ »

Amiga için diskette satılan sürümler ile TV versiyonu arasında ciddi farklar vardı. Sadece seslendirme de değil, her level sonrası puan hesap tablosu gibi şeyler disket versiyonda yer almıyor.

Diğer dillerdeki ITE3000'ler için bir arşiv kurtarma işi yapıldı mı bilmiyorum. Benim pes ettiğim zamandan sonra birileri yapmıştır mutlaka.

https://imgur.com/a/screentroll-hugo-scoreboard-recreation-sheets-Ji91xSN
Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: