3-)Clock PatchBu iş için rahat çalışabilmek adına öncelikle Dallas RTC (Real Time Clock (saat işte)) sökelim.

Söktük

Şimdi gelelim patch'e ve bunun niye yaptığımıza

Falcon'daki sorun, 16MHz saatin kaynağının, kendisine bağlı olan her şeyi çalıştıracak kadar güçlü olmayan tek bir kaynaktan gelmesidir. Atari, bu saat hattını 3 yola bölüyor bazı küçük dirençler ile (R221,R222,R216).
Ne yazık ki, bu, bir hattaki gürültünün diğerinden gelen gürültüyle birleştiği sinyallerde back ringing denen "geri çalmaya" neden oluyor. Bu kadar düşük direnç değerleri ve her yerde çalışan çeşitli uzunluklardaki hatlarda, temelde bir karmaşaya dönüşüyor. Exxos'dan aldığım bu ara bellek kartı bu 3 sinyali arabelleğe almayı amaçlıyor.
Bu kart 3 saat hattının tümü ayrı ayrı çalıştırılır ve "çift saat darbelerine" neden olabilecek ve Falcon'un DMA devresinin bazı bölümlerinde arızalara neden olabilecek zil sesini azaltmak için tampon dirençlerine sahiptir.
Bu kartlar, saat hatlarındaki gürültüyü çözmek için düşük maliyetli, kompakt bir çözüm sunar ve insanların yaşadığı birçok sorunu çözmüştür.
Bu arada unutmayın her yerde satılan clock patch aynı şekilde takılmıyor. Yani sadece bu siteden aldıysanız bu şekilde uygulayın. Satıcının iddiası diğer satılan patch'lerin halen kusurlu olduğu yönünde olduğunun da altını çizeyim.
Şimdi eğer bu işlemi daha önce hiç bu işlemin yapılmadığı bir falcon'a yapıyorsanız. Öncelikle 3 direnç'i sökmemiz gerekli.
R221,R222,R216
Bunlar SMT dirençler. Sökmek için de en kolay yöntem üzerine top şeklinde bir lehim koyup öyle çıkarmak. Aksi halde yollara zarar verebilirsiniz.

Jumperları söktük
Gördüğünüz üzere son olarak entegrenin sağ alt bacağına kartın aynı köşesindeki bacağı lehimlemek gerekiyor. Bunu kendim yapamazdım açıkçası

Bunu yapmak için entegreyi sökebilirsiniz. daha rahat oluyor.

Şimdi geldik bağlantılara.
Ben satıcının linkini de buraya bırakmak istiyorum. Biz bu guide ile yaptık. Ben o detayda foto çekmemiş olduğum için siteden aldığım fotoları paylaşıyorum.
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/falcpatch/index.htm

İşlem tamam

Osiloskopunuz var ise şu şekilde kontrol edilebiliyor clock. (neye bakıyoruz hiç bir fikrim yok Yavuz Baba tamam dedi)