Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Windows 2000 modernization guide  (Okunma Sayısı 17827 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ocak 01, 2022, 23:22:04 ÖS »

Ben de bat scriptleri derliyorum; gerek ISO için, gerek temiz kurulum sonrası için temizlik şart.

Windows 10 WIM Edisyonu için sordum.org forumunda rehberim de var.
https://forum.sordum.net/viewtopic.php?f=149&t=211511

Ancak hiçbirşey UPDATE ve SECURITY i kapatmak kadar geçerli sonuç vermedi onu tekrar belirteyim.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ocak 02, 2022, 09:29:55 ÖÖ »

Security için Windows 10 ve 11'de Windows Defender'a geçip Kaspersky/Avira/Avast gibi antivirüs yazılımlarından kurtulduktan sonra bir miktar performans dengelemesi oldu.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ocak 02, 2022, 11:37:57 ÖÖ »

Rus yapımı antivirus kullanmadan önce 5 kere düşünmenizi öneririm. Özellikle beleşe koruma sağladığını iddia edenlerden uzak durun.

Ne yaptığınızı biliyorsanız antivirüs placebodan öteye geçemiyor.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ocak 02, 2022, 12:54:23 ÖS »

@Oğuzhan: asker kısmısı eski teknolojiyi kolay kolay bırakmıyor. Ama sebebi farklı. Eskisinin her durumda nasıl davrandığı çok iyi öğrenildiği için yeni bir teknoloji çıkınca öyle hemen yenisine geçelim falan öyle birşey olmuyor. Mesela şu: 5-6 yıl önce diyelim, F16'ların program güncellemesi için hala disket kullanıldığını duymuştum. Geçende ilgili bir arkadaşa sorma imkanım oldu, evet dedi, öyleymiş.
Bizdeki F16'ların üretim yılı 1996 olduğu için update'i de disketten olması normal Güncel bir uçağın update'ini xp ile disketten yapmaları garip olurdu

Dostum konuları okudum. Makale tarihi 2021 de olsa makalede açıkça bir çok cihazın 2018'de Windows 10'a geçtiği yazıyor. ORdu 1 milyona yakın cihazı Windows 10'a upgrade etmiş 2018 başında (XP'den diye bir belirtim de yok aslında kimisini win 7 den de yapmış olabilirler)

Ama aslında konu şu. Sormamdaki sebep de buydu. Burada 2 kullanıma ayıralım bu client'ları.

1-) Masabaşı işindeki kişiler
2-) Çeşitli ordu donanımlarını yöneten makineler.

Şimdi bana sorarsan 1. kısma giren (ki toplam cihaz sayısının %90'ından fazlasını burası kapsar) herkes Windows 10'a geçti.

2. Kısımda ise önemli olan şu. Zaten bu cihazlar internete bağlı değiller. Windows 1.0 da koysan güvenlik açığın olmaz. Ama kullandıkları santral / telsiz / ateşleme / seyir / radar aklınıza gelecek bilimum cihaz 10-20 bazen 30 yıllık cihazlar. Bu cihazlar da genelde "kur ve unut" olduğu için ne update ister ne de sorun çıkarır. Ama aynı şekilde de windows 7 ile windows 10 ile çalışsın diye geliştirilmezler. %99'u 32 bittir. Bu sebeple XP'yi bırakmazlar.

Konu XP'nin iyiliğinden ziyade dönemdir. O dönemde son client yazılımı windows 7 olsaydı şu an windows 20 çıkmış olsaydı bu konuşmayı "Windows 7 kullanın amerikan ordusu bile windows 7 kullanıyor" şeklinde yapacaktık diye düşünüyorum.

Zamanında 2000'e girerken de bu endişe olmuştu. O zaman BIOS'lar bile yılı son 2 digit'e göre gösteriyordu. 1999'dan 1900'a geçecekti zaman.

Aynı şekilde o yazılım da son 2 dijit'e göre ayarlıysa sorun yok. PC ve işletim sistemi değiştirmedikleri sürece durduk yere füze atılmayacaktı

Ama birisi farklıysa nasıl tepki vereceklerini bilemediklerinden doğdu bu endişe.

Şimdi bu adama bakarak "rus ordusu halen 486 ve dos 6.22 kullanıyor " dersek bu 486 ve dos'un en stabil en iyi işletim sistemi olduğunu göstermez (Biz retrocular için halen öyle çaktırmayın)

Küçük bir örnek vereyim.

1980'lerden beri Grand Rapids Public Schools'da Havalandırma için Amiga 2000'ler kullanılıyor. Adam kısaca diyor ki "halen sorunsuz çalışıyor niye değiştirelim"

Konuyu güzel özetlemiş bence. Şİmdi sorsan o sistemi zaten daha güncel bir işletim sistemi tanımaz. Hatta o firma artık bu işleri bile bırakmıştır muhtemelen.

https://www.youtube.com/watch?v=oLERL4_SveI

Herkesin görüşünü yorumumu beklerim. Böyle beyin fırtınaları çok güzel oluyor.

Rus yapımı antivirus kullanmadan önce 5 kere düşünmenizi öneririm. Özellikle beleşe koruma sağladığını iddia edenlerden uzak durun.

Ne yaptığınızı biliyorsanız antivirüs placebodan öteye geçemiyor.

Hemen yeni bir konu da buradan açayım

Neden rus yapımı av'lerden uzak durmalıyız?

98'den beri Kaspersky (AVP TOOLKİT PRO) kullanmaktayım. Çok başarılı olduğunu düşünüyorum.

Genel söyletilerin (virüsleri antivirüs üreticileri yapıyormuş daha çok satmak için vs.) de uydurma olduğunu düşünüyorum.

Ama senin sebebini merak ettim. Özellikle rus olması hususunda.

Bir de altını çizmek isterim. "Ne yaptığınızı bilmek" kısmına %100 katılıyorum. Dünyanın en iyi AV'sini de kursan başına bir ton bela gelebilir.
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2022, 12:57:20 ÖS Gönderen: Oğuzhan » Logged

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ocak 02, 2022, 13:00:26 ÖS »

Son güncellemelerle Windows Defender; avira/avast/kasperski/avg'nin atladığı virüs ve truva atlarını yakalamaya başladı. Ücretli sürümleri belki daha iyidir, beleş sürümler malesef çok iyi koruma sağlamıyor.

Kasperski bir zamanlar favorimdi ama bir ara sadece kendi yazılımlarının tanıyabildiği bir virüs mü yazmışlardı ne, öyle bir efsane bilgi beni soğutmuştu.

NOD32'yi hatırlayan var mı?
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2022, 13:02:38 ÖS Gönderen: witchdoktor » Logged
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ocak 02, 2022, 13:23:36 ÖS »

Nod32’yi uzun zaman kullanmıştım. Bilgisayarı kasmıyordu ve sitenin birinden ömürboyu geçerli şifre bulmuştum. Gayet memnundum ama ne zaman ve neden kullanmayı bıraktığımı hatırlamıyorum. Hatta kullandığımı da hatırlamıyordum siz hatırlatana kadar 😁
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ocak 02, 2022, 13:27:10 ÖS »

Nod32’yi uzun zaman kullanmıştım. Bilgisayarı kasmıyordu ve sitenin birinden ömürboyu geçerli şifre bulmuştum. Gayet memnundum ama ne zaman ve neden kullanmayı bıraktığımı hatırlamıyorum. Hatta kullandığımı da hatırlamıyordum siz hatırlatana kadar 😁
İşte o sağda solda bulunan key'ler geçersiz olmaya başladıktan sonra bıraktı millet
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ocak 02, 2022, 13:53:24 ÖS »

@Oğuzan: bizdeki F16'lar disketten güncellenirken diğer ülkelerin F16'ları başka türlü güncelleniyor öyle mi? Anlatsana biraz

Use the brute force, Luke
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ocak 02, 2022, 14:16:42 ÖS »

Ne yapıldığı bilinirse AV kullanmamak da tercih edilebilir.

Ancak hergün program deneyen, arada bir de olsa oyun deneyen, güvenliği şüpheli sitelerde gezen risk alır.
Kraker, eczane, ilaç işlerine bulaşmaktan bahsetmiyorum bile.
Ben zaman zaman risk alıyorum ancak yedekleme konusuna çok önem veriririm.

AVler pek çok kullanıcı verisini topluyorlar, sadece Ruslara özgü değil tabii ki. Ancak sözleşmeleri okumadan onaylıyoruz. Hiçbirşey karşılıksız değildir, bedavaya sunulan ürünlerinde bedelleri oluyor bir şekilde.

Microsoft da pek çok yoldan veri topluyor, bunların önünü kesen ayarlar, ayarlarda olmayan işlemleri yapmak için tweakler ve programlar var. Ancak güncellemeler ile bunarı default ayarlara sıfırlıyorlar, güncelleme sonrası scripti yapmak gerekiyor.

Windows XP kullanmaya devam ediyor derken mutlak anlamda, yüzde yüz tüm bilgisayarlarda kullanılıyor anlamında konuşmuyoruz. Bu tarz mutlakiyetler Kuzey Kore gibi yönetimlerde olabilir. ABD ordusu gelişime kapalı bir ordu değil. Kodlamaya ve teknoloji kullanımına çok önem veriyorlar. Stabil olması en iyisi olduğu anlamına gelmiyor, kullandıkları donanımın maliyeti, güvenliği ve işlevselliği açısından kabul edilebilirliği önemli olan.

Bazı devlet kuruluşlarında da XP kullanımı devam ediyor, pek çok ofis ve veri bankası yönetimi işlemi yeni windows işletim sistemlerini gerektirmez. Yeni sistemi maliyet ve belirsizlik demektir. XP kullanımının yarattığı olumsuzluklar da var(dır) şüphesiz. Ayrıca Windows işletim sistemi eski pek çok özelliğini terk etse de (16bit desteği gibi)  geriye dönük geçerliliği olan sistemlerdir. Bu sebepele 32bit desteği olan Windows 98de çalışan (pekçok) oyun ve programı Windows 11 de kullanabiliyorsunuz. Olmayanları aşmak içinde yöntemler var.

yine ilgi çekici konular.
https://webrazzi.com/2014/03/17/atmlerin-yuzde-95inde-hala-windows-xp-kullaniliyor/
https://www.chip.com.tr/haber/atm-hack-windows-xp-li-banka-vurgunu_13167.html
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ocak 02, 2022, 15:35:52 ÖS »

@Oğuzan: bizdeki F16'lar disketten güncellenirken diğer ülkelerin F16'ları başka türlü güncelleniyor öyle mi? Anlatsana biraz

F16'lara gotek takılamıyor mu?
Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ocak 02, 2022, 20:10:42 ÖS »

Levent Selam,

Öncelikle ismim Oğuzhan.

Kinayeli mesajını aldım. Kinayesiz yanıt veriyorum. Tartışmayı, beyin fırtınasını severim daha evvel söylediğim gibi.

Mesajımın neresinde diğer ülke F16'larının başka türlü güncellendiğini yazmışım? Hiç bir yerinde yazmamışım. Ama yine de öyle düşündüğümü düşünüyorsan diye yanıt vereyim.

Mesajımda da açıkça belirttiğim gibi Beyin fırtınası yapıyorum elimdeki bilgilerle. Elimdeki bilgi de Hava Kuvvetlerine ait F16'ların 1996 yılında üretildiği şeklinde. Ama F16'lar halen üretilmekte. Bundan yola çıkarak 2021 yılında üretilen uçağın işletim sistemi ile 1996 yılında üretilenin aynı olsa bile, data miktarının diskete sığmayacağını düşündüğümden floopy ile olmayacağı kanısına vardım. Buradan da yola çıkarak yazdığım varsayımda bulundum.

Sormak, araştırmak, sorgulamak kötü şeyler değil. Üstelik yanıtımı verirken senin dediğini de onayladım seni destekledim. Aksi bir şey de yazmadım.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Ocak 02, 2022, 20:11:16 ÖS »

F16'lara gotek takılamıyor mu?

Bence takılır. Bak Boeing 747'lerde uçuş planları disketle yükleniyormuş. Ama artan veri sebebiyle değiştirmeyi düşünüyorlarmış.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Ocak 02, 2022, 21:11:59 ÖS »

8 inch floppy disketli biglisayarların Amerikan Minuteman 3 nükleer füze tesisinde kullanılmasıyla ile ilgili video:
https://youtu.be/Y8OOp5_G-R4

Videodaki askeri personel, eski IBM PC'leri herhangi bir ağa bağlamadan kullanmanın çok güvenli olduğundan bahsediyor.

Yine Amerikan nükleer füzelerinin 1950'lerden kalan kodları kullanan IBM Mainframe bilgisayarlar ile kontrol edilmesiyle ilgili kısa bir haber videosu:
https://youtu.be/HkTHg9Px2Vw
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2022, 21:31:20 ÖS Gönderen: Theoden (Arethrid) » Logged

ksercan5
Deneyimli

80ler candır... Commodore fan since ‘86

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Ocak 02, 2022, 22:08:11 ÖS »

@Oğuzhan: asker kısmısı eski teknolojiyi kolay kolay bırakmıyor. Ama sebebi farklı. Eskisinin her durumda nasıl davrandığı çok iyi öğrenildiği için yeni bir teknoloji çıkınca öyle hemen yenisine geçelim falan öyle birşey olmuyor. Mesela şu: 5-6 yıl önce diyelim, F16'ların program güncellemesi için hala disket kullanıldığını duymuştum. Geçende ilgili bir arkadaşa sorma imkanım oldu, evet dedi, öyleymiş.

Evet Levent hocam, mesela Airbus'taki uçuş kontrol bilgisayarının (FMGS) toplam hafızası (tüm seyrüsefer, performans vs bilgileri) 20Mb kadar, bazı uçaklarda 28 günde bir yapılması gereken güncellemeler için hala disket sürücü bulunmakta. 

* fms.jpg (88.52 KB, 540x668 - Görüntüleme: 310 kez.)

A500 - Rev6 - 1Mb RAM - GOTEK - Multi-rom
C64C - Multikernel cart - TapeCartSD - Pi1541
C64C - EPYX Fastload
Atari 800XL - Restored
Gameboy DMG-01 - RIPS v2 Upgrade
seco.gen.tr | Satış Sayfam
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Ocak 03, 2022, 12:20:12 ÖS »

@Oğuzhan: oldu mu? yazım hatası işte, sanki her zaman özellikle oğuzan yazıyormuşum gibi.

Disketle güncelleniyorlar diye bizdeki F16'larla kafa bulmuşsun işte bu kadar basit. Yazdığından başka ne anlaşılmasını bekliyorsun ki? Ya da nasıl bir tepki bekliyordun? Ülkenin F16'larıyla alay ettin diye gülünmeli miydi?

Use the brute force, Luke
Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: