Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Metaverse hakkında  (Okunma Sayısı 11824 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 27, 2022, 20:21:12 ÖS »

Metaverse hakkında geniş bir bilgim yok . Ama izlediğim bir video etkiledi biraz . Sadece mekan satın almak değil ,geçmişe de sanal olarak ziyaret ilginç olabilir diye düşündüm.  Metaverse hakkında herkes düşüncelerini yazarsa nedir ne değildir daha iyi anlayalım 

https://m.haberturk.com/video/haber/izle/olen-kizinin-sanal-gerceklikteki-goruntusuyle-gorustu/673271

C64 ve A500 gerisi teferruat
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 27, 2022, 20:38:43 ÖS »

Bir süre sonra kripto paralar gibi yüzlerce metaverse evrenler oluşacağını düşünüyorum.

Bir zamanalar, bütün firmaların ürettiği ve yanında gözlük hediye ettikleri 3D televizyonlar gibi zamanla bunun da güncelliğini yitireceğini düşünüyorum.

Sonuçta Metaverse'de yediğiniz kaymaklı ekmek kadayıfı düşen kan şekerinizi yükseltmeyecek.

Evden eğitim için verimli olabileceğini düşünüyorum, öğrenciyi dış ortamlan izole ederek dikkatini toplamasına faydası olabilir.
« Son Düzenleme: Ocak 27, 2022, 20:41:37 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 27, 2022, 20:54:47 ÖS »

Bir süre sonra kripto paralar gibi yüzlerce metaverse evrenler oluşacağını düşünüyorum.

Bir zamanalar, bütün firmaların ürettiği ve yanında gözlük hediye ettikleri 3D televizyonlar gibi zamanla bunun da güncelliğini yitireceğini düşünüyorum.

Sonuçta Metaverse'de yediğiniz kaymaklı ekmek kadayıfı düşen kan şekerinizi yükseltmeyecek.

Evden eğitim için verimli olabileceğini düşünüyorum, öğrenciyi dış ortamlan izole ederek dikkatini toplamasına faydası olabilir.

3 boyutlu gözlükleri gazeteden alıp gece yeni yıla o gozlukle girip TV de 3 boyutlu görüntüyü merakla izlemiştim. Kaç gün önceden reklamı yapılmıştı . ama hiç de 3 boyutlu olmamıştı herhalde gözlük dandikti

C64 ve A500 gerisi teferruat
Blasterreal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 27, 2022, 21:10:32 ÖS »

İnsanları üretmeyen sorgulamayan bireyler haline getirip eve hapsetme sevdasından başka birşey değil.

Amiga 1200
ACA 1221 28 MHz 64 MB RAM Maprom
Amiga OS 3.9
------------
Mac Mini 1.42 GHZ 1GB RAM ATİ 9200 32MB 160GB HDD
Morphos 3.9
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 27, 2022, 21:18:54 ÖS »

İnsanları üretmeyen sorgulamayan bireyler haline getirip eve hapsetme sevdasından başka birşey değil.

Internet, sosyal medya ve online oyunlar zaten bu dediğini önemli ölçüde gerçekleştirdi, bu da sonraki aşama. İnsanlarda kişisel boş zaman ve mahremiyet diye bir şey kalmayacak.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 27, 2022, 21:27:38 ÖS »

Metaversi bilememde, VR ile digital combat simulator çok iyi oluyor.

https://store.steampowered.com/app/223750/DCS_World_Steam_Edition/

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 27, 2022, 21:37:42 ÖS »

Uzaktan çalışmak isteyenler, uzakta yaşayıp birbiriyle daha etkileşimli görüşmek isteyen aile fertleri ve arkadaşlar, daha kapsayıcı (immersive) oyunlar isteyen oyuncular, kendi hayatından bir kaçış arayan (escapist) bireyler ve özellikle interaktif "yetişkin eğlence sektörü" gibi alanlarda maalesef fazlasıyla talep görecek alt yapının ilk adımları.

İnternet ve sosyal medyanın doğal gelişim sürecindeki kaçınılmaz aşamalardan sadece biri.

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 27, 2022, 22:49:54 ÖS »

İnsanlık için kaçınılmaz son,önce bilgisayarlar,sonra internet ve telefon ve nihayet metaverse,bazıları için fırsat her zamanki gibi ama insanlık için bir darbe daha.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 27, 2022, 23:17:29 ÖS »

Oculus Quest 2 bayağı popüler oldu son zamanlarda. VR seti kullanan kimler var?
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 27, 2022, 23:46:25 ÖS »

Teknolojiyi çok seviyorum ama nedense VR'a hiç hevesim yok. Kafama takmak bunaltıcı geliyor. Dengemi de bozan bir şey. Uzun süre takabileceğimi sanmıyorum.

Gözlükleri daha kompact bir hale getirilerse belki ama insan böyle gözünün önünde bir şey olunca huzursuz oluyor ya. Çay içeceksin misal konuşurken vrda hadi çayı nereye koydun. Masada kağıt kalemle eskiz yapamazsın felan.

Vr veya Metaverse olayı belki e sporları geliştirebilir. Yaygınlaştırabilir. İş alanlarında ofis toplantılarında vs işe yarayabilir. Gibi duruyor.

Ben insanların doğadan yalıtılmasından rahatsız değilim tam tersine memnunum. Denizleri hiç bu kadar temiz görmemiştim çocukluğumdan bu yana. İnsanlar sokaklardan çekildikçe doğada refresh yapabiliyor sanki.

Metavers'ü konuşmak için henüz erken bir evredeyiz sanırım. Ne vaat edeceğini, geleceği nasıl şekillendirmeye çalıştıklarını bilmediğimiz için. Dışarıdan kendi tahminimizce yorum yapabiliyoruz sadece.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Tengrist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 28, 2022, 01:26:30 ÖÖ »

Metaverse, NFT, Web 3.0 ve ademimerkezileşme (decentralisation) şu araların popüler terimleri. Facebook Metaverse lansmanı yaptıktan sonra ortaya bir anda Metaverse uzmanları, Web 3 guruları türedi. Şimdiden Metaverse'den parsel parsel arsalar satılıyor. Teknoloji milyarderlerinin/ "Kripto Kankalarının" tatlı lafları, zenginlik vaatleri de insanları bu tür şeylerin güzel sonuçlanacağına inandırıyor. Ancak, şahsi görüşümdür ki bu teknolojiler ya unutulacak, ya da toplumsal bir çöküşe sebep olacak. İnsanın sanal dünyaya kapanıp gerçekliği gereksiz bir şey olarak göreceğinden bahsettiniz zaten. Ama bence bir sorun daha var. Metaverse ve kendisiyle sık sık anılan NFT'lerin asıl olayı paradır.

Cennetten arsa satar gibi milyonlarca dolara sanal araziler alınıp satılıyor şimdiden. İleride de Facebook bize sanal şapka, sanal don, sanat atlet satacak ama bunlar aynı zamanda gereksiz derecede bir serbest piyasa koşullarında satılacak. Yani spekülasyona açık olacak ki NFT camiasının yaptığı da bu zaten. On binlerce dolara bir tane, bilgisayar üretimi PNG dosyaları alınıp satılıyor ve bunun gelecek olduğu iddia ediliyor. Düşününce aslında çok korkunç bir şey bu. Çok basit pixelart'ların yüzbinlerce dolara varan spekülatif değeri var. İnsanlar NFT'lerden nasıl zengin oluruz, Metaverse'den nasıl zengin oluruz diye düşünüyor. Varlık amacı bu çünkü. Her şeye, her varlığa spekülatif bir değer vermek, her şeyi kumara dönüştürmek.

Bunun yanında Metaverse gibi işlerin özgürlüğü de yok edeceği gerçeği var. Evet belki sanal dünyada fiziksel sınırların aşıldığı illüzyonu yaratılabilir ama oradaki varlığın Facebook'un/Amazon'un ya da diğer bir multimilyar dolar şirketin insafına bağlı.  Seni oraya bağladıktan sonra senden daha fazlasını alabilecekler çünkü bir nevi varlığını da onlara satıyorsun. Bu firmaların zaten gizlilik konularındaki sabıkaları belli. Yaşıtım gençler arasında da çok görüyorum büyük şirketlerin ve milyarderlerin vaatlerine güvenme eğilimini ne yazık ki.
stealth
Üye

1970s,1980s,1990s...En guzel zamanlar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 28, 2022, 07:22:23 ÖÖ »

Metaverse, kelime anlami itibari ile evrenin ötesi demek. Bilim adamları, bilgisayarların hesaplama güçlerinin 2'nin katları şeklinde arttığından yola çıkarak, 2050 yılında bilgisayar gücünün insan beyin gücünden daha yüksek olacağını düşünüyorlar.Yani, 2050 yılında var olacak yapay zeka bir insandan daha iyi düşünecek.Bu kadar güçlü bir zekanın ortaya koyacagı bilgisayar grafikleri de gerçek de var olan tüm fiziksel detayları, 5 duyu organımıza hitap edecek şekilde emule edebilecek. Şu anda yaşanılan şey bilgisayar eğlence sektörünün yapmış olduğu bir ön çalışma gibi. Vr özellikler ile uyumlu bir bilgisayar, vr gözlük ve metaverse dünyasına girebileceğiniz bir internet linki. Bu sanal evrende herkes kendi Admin i olduğu bir dünya yaratarak, arkadaşlarını da davet ederek oyunlar oynayabilir, sohbet edip toplantılar yapabilir.Evlenebilir, yemek daveti verebilir...Ya da başkasının yarattığı bir evrene girerek alışveriş yapabilir, gezebilir, savaşabilir, yeni arkadaşlıklar kurabilir...Kısacası günlük hayatta yaptığınız herşeyi buraya taşıyabilirsiniz...Ama gelecek de olabilecekler gerçekten ürkütücü olacak.Belki de dünyaya bir daha geri dönmek istemeyeceksiniz.Bilgisayarların çok güçlendiği bir noktada Matrix içinde yaşamak mümkün olacak.Beynimizdeki ilgili bölümlere sinyaller gönderilerek koku, tat, görme, dokunma ve duyma gibi algıları o yaratılan Matrix içinde algılayabileceğiz. O evrende düştüğümüz zaman canımız yanacak. Vurulunca öleceğiz belki de. Beyine gönderilecek farklı sinyaller bizim herşeyi hissetmemizi saglayacak. Kalbimiz 150 atacak korktuğumuz zaman.Kulaklıkla duymayacagız.Ya da gözlerimizle görmeyeceğiz.Beynimiz sayesinde orada gercekten var olacağız.Vr başlığın lcd ekranı yerine gercekten tüm algılarımızla kendimizi orada hissedeceğiz...Belki bir kapsülün içinde gerçek dünyada Avatar da olduğu gibi uyurken, beynimize direkt olarak bağlı bu süper yapay zeka bize muhteşem dünyalar sunacak.Admin in kendi olduğumuz bir dünyada her istediğini yapabilen bir Tanrı gibi davranacagız belki de......Teknoloji çok acayip....Ben 1979 yılında ilk bilgisayarla tanıştığım andan şimdiye gelen süre içinde artık gerçekten teknoloji beni korkutmaya başladı...Bu iş nerede duracak? Konu, masum bir şekilde bilgisayarda oyun oynamayı çoktan geçti. Yapay zeka kendi farkındalığını sorgulamaya başladı artık.İnsan makinelerin kölesi gibi oldu.Belki de insanlığın makineler tarafından ele geçirilişi bir Terminator filmindeki gibi olmayacak.Bunu zaten isteyerek, gülerek, eğlenerek günlük hayatımızda yapiyoruz zaten.Hayatın her alanında bilgisayarlar her yerde...Kıssadan hisse, Metaverse, gelecekte var olacak bu anlattığım teknolojinin sadece çok küçük bir bölümü.Deneysel hali...İnsanlar şu an bu sistemi eğlence sektörünün bir parçası olarak görüyorlar.Coin paraların harcanabileceği, satış yapılabilecek bir mecra gibi.Ama gidilen yol bu.Eninde sonunda bu Metaverse dediğim noktalara gelecek...
Aslında bu insanoğlunun kaćamayacağı bir kader...Yaşadığımız evren daha zeki canlılar tarafından oluşturulmuş bir metaverse olsaydı.Bizde o evren içinde başka metaversler yaratan canlılar...Peki, o zeki canlılar da daha da zeki canlılar tarafından yaratılmış bir metaverse de olsalardı...İç içe geçmiş metaversler katmanları...Konu çok ilginç noktalara doğru gidiyor...Benden bu kadar...Şimdilik...
Görüşmek üzere...Stealth...

Psion Organiser,Casio Fx710p,Gameboy Dmg01,Zx Spectrum 48k,Atari 800xl,Commodore Vic20, Commodore 64 Breadbin+1541,386dx40pc,486dx2-66pc,Pentium 166mmxpc,Thermaltake Pc,Korg wavestation sr,E-mu Proteus 1,Korg Triton Classic,Roland Sc-55 Sound Canvas,Akai Sampler,Cubase 10
sabri64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 28, 2022, 07:49:25 ÖÖ »

Herşeyin sanal olduğu uzak gerçeklik....işim olmaz....
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 28, 2022, 10:58:19 ÖÖ »

işimiz olmayabilir, esas buralara takılıp kalmaktan kendini alamayacak olan biz değiliz zaten, sonraki nesil. kendi aralarında bu ortamlar kabul gördüğünde bizim neslin yaşı ilerlemiş ve dışlanmış kalacak.

görevli olduğum yerde vr gözlükler var, üzerinde proje falan geliştiriliyor. geçende lise son yaşlarda bir eleman deneyince kendinden geçti. herhalde arkadaşlarına ballandıra ballandıra anlatmıştır. onlar da artık ailelerine mi aldırırlar, bir yerde birkaç dakikalığına denerler mi yanıp tutuşuyorlardır herhalde. böyle şeyler onlar için çok önemli.

farkedebildiğim kadarıyla genç nesil şu sıralar sanal ortamda sahip olduklarını birbirlerine gösterme aşamasındalar. bir sonraki aşamada sanal ortamda buluşup sahip oldukları sanal paraya göre o ortamda bir yer edineceklar. en ciksinden sanal ayakkabılar, sanal giysiler, sanal takı/aksesuarlar... onları giyip sanal ortamlarda o şekilde kendilerini ispat edecekler. bilmemne ayakkabı giysi vb firmaları sanal tasarımlar mı üretip satacaklarmış neymiş? öyle birşeyler de okudum hatırlıyorum.

bu arada farkındasınızdır gerçek para ile sanal ortamda birşeyler satın alınabiliyor herhalde bizi kısa vadede esas tedirgin edecek şey bu: "çocuk önceden kredi kartıyla oyun içinde giysi silah vb alıyordu, şimdi de gitmiş sanal oyuncak almış, serinin ikinci en değerli bilmemneyiymiş, çok değerlenecekmiş...".

Bize düşen sanal ortamdan faydalanıp, zararlarından uzak durmayı öğrenmek. Bunun için bunları %100 kendimize yontmamız gerekiyor: sanal ortamı kendi amaçlarımız için kullanmalı, yeniliklerden haberdar olmalı, meydanı boş bırakmamalıyız.

Buyrun: yazar 5000 kişilik NFT.NYC buluşması ortamını anlatmış
https://palladiummag.com/2022/01/21/when-the-stagnation-goes-virtual/
« Son Düzenleme: Ocak 28, 2022, 11:12:37 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 28, 2022, 11:48:10 ÖÖ »

Bu kadar sanallaştırılmış bir ortamda gelir sağlayacak bir meslek edinmek, bu işlere harcama yapabilmek nasıl olacak tam bir muamma. Toplumun ezici çoğunluğundan çok, tüketim yapabilecek, iyi geliri olan bir kesim ya da bu kesimin çocukları hedef alınacak gibi. Surrogates, Free Guy vb sayısız filmde bir de ikinci hayat kavramı vurgulanıyor, gündüz ezik bir kişiliksiniz ama sanal ortamda paranız yettiğince havalı, güzel, bambaşka biri olabiliyorsunuz ve gerçek hayattan iyice uzaklaşıyorsunuz. Sonraki aşama da Matrix gibi sinir ağlarınızın network'e bağlanması, Elon Musk gibi girişimciler de bunu hedefliyor. Dünya önlenemez bir yönelimde artık, insan kendi sonunu hazırlıyor; filmler, diziler de bizi bu postapokaliptik dünyaya alıştırıyor; yok edilmiş doğa, iklim değişimi, su ve besin kaynaklarının yok edilmesi, salgın hastalıklar, yapay zeka ve robotlar.
Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: