Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yaralı Kuş : A500+  (Okunma Sayısı 18625 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
7thguest
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Nisan 16, 2008, 19:26:31 ÖS »

Bu foruma ilk mesajım olacak ama üzücü bir mesaj maalesef. Gözüm gibi baktığım zavallı amiga 500 plus'ım sanırım bugün mundar oldu. Bu başlıktan etkilenip uzun zamandır elleşmediğim amigamın piline bir bakayım dedim, demez olsaydım Pil tahmin ettiğim üzre akmış. Elektroniğin e sinden anlamayan ben aldım elime havyayı pcb nin arkasından lehimlerini sökerek pili çıkardım. Gariban pcb nin bir kısım kısımları epey zarar görmüş sanırım. Pilin oturduğu yüzey tamamen mavi-yeşil bir renk almış ve pcbnin üst kısmı soyulmuştu. Bir de hemen sağ yan taraftaki dirençlere de ilerlemişti. Ama asıl canımı sıkan durum sağ taraftaki fat agnus teyzenin sağ canibinde bulunan bir takım ufak boyuttaki çiplerden birine de ilerlemiş olması. Hatta o çipin ayakları yeşillenmiş bir vaziyetteydi (8520 bu mu acaba?). Şu paslanmayı giderici WD40 ile müdahale ettim, şöyle bir diş fırçası ile temizlemeye çalıştım. Operasyon bittikten sonra power ledinin kısa aralıklarla yanıp söndüğünü gördüm. Ayrıca disk sürücüsündeki tık-tık sesi de gelmiyordu. Monitöre bağlayamadım (monitör kablosunu bulamadım). Galiba beyin ölümü gerçekleşti. Halbuki 3-4 yıl önce ne güzel çalışıyordu. Acaba yapabileceğim bir şey var mı?
« Son Düzenleme: Nisan 16, 2008, 19:35:22 ÖS Gönderen: 7thguest » Logged
7thguest
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Nisan 16, 2008, 19:42:46 ÖS »

Hatta aşağıda *temsili olarak* kırmızı renkle etkilenen yerleri gösterdim.

* mortis.jpg (63.54 KB, 655x279 - Görüntüleme: 1458 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 16, 2008, 23:26:03 ÖS Gönderen: 7thguest » Logged
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Nisan 16, 2008, 21:55:44 ÖS »

o devrede bir şey yok tiner(selülozik olacak)ile yıka kurut çalışır
kolonya ile de olur ama tortu kalır bolbol dök tineri üzerine iyi bir fırça çek bırak havadar bir ortama kurusun yada saç kurutma makinası ile yardımcı ol kurumasına tabi entegreleri tek tek söküp bacaklarını temizlemeyi ihmal etme (soket olanları) smt olanları tiner halleder takarken yönlerine dikkat et yoksa entegren yanabilir bord iyice kuruyunca dene çalışacaktır büyük ihtimal

7thguest
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Nisan 16, 2008, 23:18:02 ÖS »

Çok teşekkürler mybee. Keşke benim devre de resimdeki gibi temiz olsaydı ancak dediğim gibi ben etkilenen yerleri gösterebilmek için örnek bir resim koydum. Bu arada selülozik tineri de denerim umarım dediğin gibi problem çözülür.
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Nisan 17, 2008, 01:47:12 ÖÖ »

hmm resim ona ait değil yani olsun kopuk kanal yoksa sorun olmaz

MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Nisan 17, 2008, 10:44:06 ÖÖ »

Power led'inin yanıp sönmesi ve floppy'nin sessiz kalması 8520'ye delalet gibi duruyo..

Eğer devre yollarında kopma vs yoksa çok iyi bi temizlikden sonra 8520'yi değiştirerek çözebilirsin..

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Nisan 17, 2008, 11:46:34 ÖÖ »

coca cola zero da iyi temizliyor pas ve oksitleri denedim

mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Nisan 17, 2008, 11:54:24 ÖÖ »

coca cola zero da iyi temizliyor pas ve oksitleri denedim

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Nisan 17, 2008, 12:13:08 ÖS »

mybee bende inanmadım başta ama yapınca baya işe yarıyor. Akşam foto koyarım.

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Nisan 17, 2008, 19:29:00 ÖS »

cihaz çok haşat durumdaydı baya pası oksiti söktü, tabi bu işe özel ürünlerle yarışması mümkün değil. asitliği düşük çünkü. Paslı vidaları yerinden sökmede de baya işe yarıyor. iyi günler...
http://img238.imagevenue.com/img.php?image=49295_IMG_0115_122_203lo.JPG

mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Nisan 17, 2008, 22:50:41 ÖS »

onu sabunlu su ile yıkasanda temizler mesele ikinciye oksitlendirmemek ve üzerindeki nemin bir an önce uçması ve lehim noktalarının üzerindeki pasta vs kalıntıların gitmesidir ama ben uğraşmam dersen senin mantıkla bulaşık makinası daha iyi iş görecektir kusura bakma ama rakı bira desen bir ölçü hak vereceğim ama kola dedinmi şansın yok

DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Nisan 17, 2008, 23:57:26 ÖS »

cihaz çok haşat durumdaydı baya pası oksiti söktü, tabi bu işe özel ürünlerle yarışması mümkün değil. asitliği düşük çünkü. Paslı vidaları yerinden sökmede de baya işe yarıyor. iyi günler...
http://img238.imagevenue.com/img.php?image=49295_IMG_0115_122_203lo.JPG

Bu mainboard, Classic Mac'in hangi modeli commander64? 16 Mhz'lik 68882 FPU 'ya sahip.İşlemcisi 68030 olması lazım.Merak ettim açıkcası hangi model olduğunu.

Tahminim ise Mac II 'serisinden
« Son Düzenleme: Nisan 18, 2008, 01:23:50 ÖÖ Gönderen: DevilisH » Logged

DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Nisan 18, 2008, 00:26:17 ÖÖ »

7thguest, öncelikle forumumuza hoşgeldin.

mybee'nin dediklerini yaptıktan sonra hazır havyayı almışken aşağıda eklediğim fotoğraflardaki gibi Amiga 500 Plus'a saat pili takabilirsin.Bu benim plus boardın da saat pili çok az miktarda akmıştı.

Ayrıca MeG kardeşimin dediği gibi 8520 'yide kontrol et.Eğer disket sürücün bozuk değilse, 8520 büyük ihtimalle bozulmuş olabilir ya da bacakları oksitlenmiş olabilir.Elinde fazla 8520 devresinin olmayacağını düşünerek önce 8520 'nin bacaklarını temizlemeni öneririm.

Son olarak soket olmayan devrelerin oksitlerini iyice temizledikten sonra havya ile durumu kötü olan oksitlenmiş bacakların üzerine pcb ile temasını bozmadan (yani birazcık ince işçilikle) lehim yaparak iletkenliği sağlamanı da öneririm.

Geçmiş olsun, kolay gelsin.

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Nisan 18, 2008, 09:14:52 ÖÖ »

Mybee; haklıymışsın tekrar inceleyince anakartı yeni oksitlenmeler başladığını farkettim, daha bu işe özgü bişler kullanmak gerek anladığım kadarıyla.
Devilish; Cihaz mac se/30 model bi cihaz...

mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Nisan 18, 2008, 15:14:07 ÖS »

Mybee; haklıymışsın tekrar inceleyince anakartı yeni oksitlenmeler başladığını farkettim, daha bu işe özgü bişler kullanmak gerek anladığım kadarıyla.
Devilish; Cihaz mac se/30 model bi cihaz...

kesinlikle haklısın

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: