Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetSes sistemi şeması için yardım
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ses sistemi şeması için yardım  (Okunma Sayısı 1617 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 22, 2022, 23:30:44 ÖS »

Öncelikle Hepinize Merhaba Arkadaşlar. Şöyle bir durum var. Benim bir arkadaşım 3 ay önce iş yerini kapattı. Maalesef ses sistemini sökerken ana bass kabini unutmuş. Ses sistemi eskilerden 5+1 premiere markaydı. Tizler elinde. Ana kabini unuttuğunu mal sahibine anahtar teslim ettikten 1 ay sonra fark ediyor maalesef ve mal sahibi'de yeni birine kiralıyor iş yerini ve ne hikmetse kimse görmüyor ana kabini. Ne mal sahibi ne'de yeni kiracı. Atı alan üsküdarı geçiyor kısacası.

Bana yardımcı olabilirmisiniz bilmiyorum ancak yazmakta fayda görüyorum. Arkadaşın elindeki tizleri çalıştıracak ufak bir amfi'ye ihtiyacı var. Ancak ana kabin içindeki amfi tarzında olması gerekiyor. Tiz'den tiz çıkacak. Bass'tan bass çıkacak. Şimdilik bass kabin yapamayacak ancak iyi kötü tizlerden ses almak istiyor. Normal amfi olmaz dedim çünkü tizlerden bass'da gelmeye çalışacağı için tiz dayanmayıp patlayacak.

Soru-1: Şu an'da evde plaket basacak durum maalesef yok. Ben bu işi sizlerinde yardımıyla delikli plaket üzerine yapma gibi bir şansım olabilirmi?

Soru-2: Ses sisteminin arkasındaki çıkışlar varya bass-sol-sağ gibi. o devre'nin aynısını uygulayabilirmiyiz ? elinizde mevcutmu ? (devre'de sadece bass-sol-sağ kanallar yeterli),(hatta illa sol-sağ diye ayırmakta şart değil mono'da olabilir)

Soru-3: Yada en ucuz maliyet ile aranızda yapabilecek varmı ?

Umarım anlatabilmişimdir kendimi. Yine'de anlaşılmayan bir yer olursa elimden geldiğince daha net olmaya çalışırım arkadaşlar. Sağlıcakla Kalın.

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 22, 2022, 23:46:04 ÖS »

Tiz hoparlörün arkasına konabilecek basit bir high pass filtre sorunu çözer diye düşünüyorum.

Küçük bir breadboard'a kurulabilecek 741'li ya da daha basit devre şemaları var internette. Aliexpress gibi sitelerde High pass/low pass/band pass şeklinde hazırları da satılıyor. Ucuz sayılırlar. Bunlar zaten subwoofer ya da tweeter kullanımı için üretiliyor.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 23, 2022, 00:43:36 ÖÖ »

https://www.instructables.com/Stereo-Audio-Amplifier/

Şemadaki girişteki seri 0.22uF kondansatörleri küçültürseniz baslar azalır, tiz hoparlörleri o şekilde çalıştırırsınız.

Bas hoparlör için birşey yapmanıza gerek yok. Aynı devreden bir tane daha yapıp bas hoparlörü onunla çalıştırırsınız, az önceki basları azaltıcı yöntemi kullanmadan tabii. Yok ben bas hoparlörde tiz ses istemem, kurcalar birşeyler yaparım derseniz de girişe seri 1k - 10k direnç koyun, direcin arkasına yani anfi giriş ucu ile şase arasına 0.01uF gibi bir kondansatör koyun. Direnci büyülttükçe veya kondansatörü büyülttükçe tizler azalır. Öyle çok performanslı bir filtre değil ama kabaca iş görür.

"stereo amplifier ic" diye aratınca bu ve bunun gibi şeyler çıkıyor.

Use the brute force, Luke
Exu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 24, 2022, 00:21:52 ÖÖ »

Hocam geçmiş olsun. Hiç uğraşma bence sarı siteden veya benzerinden 2. el bas kutusu bak bitane daha kolay olur. Benimde eski sistemden kalma kolonlar vardı ucuza bir tane 4+1 düşürdüm süper oldu.

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-logitech-x-530-ses-sistemi-sadece-amfi-plus-bass-kabini-998055886/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-trust-4500p-ses-sistemi-1010773683/detay

Bir kadının tepesini attıracak kadar çok RETRO EŞYA barındırabiliyorsan ve hala evliysen, O zaman kralsın...
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 24, 2022, 01:07:21 ÖÖ »

Merhabalar arkadaşlar. Öncelikle bilgi paylaşımlarınız için herkese çok teşekkür ederim. Levent (Lvnt) arkadaşımızın paylaşmış olduğu linkteki devredeki malzemeleri almak için elektronik malzeme satan arkadaşımın yanına gittiğimde bana hazır kit önerdi. elindeki kitler o kadar eskiden kalmıştı'ki tozundan ölüyorlardı adaptör ve kutu yok. poşet içerisinde malzemeler mevcut kendin birleştiriyorsun. bass ve tizler için ayrı çıkışlar mevcut tam istediğim gibi bir şey oldu. arkadaştan emanet bass hoparlör aldık ve elimizdeki tizler ile test ettik tüm çıkışlar aktif çalışıyor. 1 bass 2 tiz çatır çutur çalışıyor. olanla yetinsin artık

Adaptör    : 12v lazımdı elimizde vardı fiyatını bilmiyorum.
Kutu       : uydurma bir dondurma plastik kutusunun içine yaptık soğutucu fan bile koydum değerimi bilsin
malzemeler : 30 tl

Dipnot : Tam arkadaşın amfisini bitireceğim lehim telimin bittiğini fark ettim. Gittim tekrar'dan lehim teli almaya 80 tl dedi. İçimin yağları eridi çok uzun süredir bu tür malzemeler almıyordum fiyatları belkide normaldir ama önceki aldığım fiyatlar ile karşılaştırınca biraz gözüme battı. zaten öyle böyle alacaktım mecburen. arkadaşımın işi görüldü en azından şimdilik. lehim telini milim milim harcıyorum artık tasarruf vakti
« Son Düzenleme: Mart 24, 2022, 03:23:15 ÖÖ Gönderen: mtchannel » Logged

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: