Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetPc Cpu fan hızı bios/win NA sorunu ?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Pc Cpu fan hızı bios/win NA sorunu ?  (Okunma Sayısı 3675 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 24, 2022, 01:32:01 ÖÖ »

Arkadaşlar çok garip bir sorunum mevcut. En kısa şekilde sorunumu sizlere anlatmaya çalışacağım. Umarım bir çözüm yolu bulabiliriz.

Geçenlerde bir eskiciden 40 tane sorunlu fan aldım. en kötü kaç tanesi bozuk olabilir'ki dedim hepsini aldım. 20 tl verdim. hepsini oturdum tek tek temizledim kablolarını yeniledim yağladım ve en son çalıştırmaya sıra geldi. ve hepsi çalıştı şükür. hiç free vermedim. tüm fanlar 12cm'lik ve 4 uçlu ve hepsi yüksek devir çıktı. felaket hızlı dönüyor. bendeki anakartın cpu fan bölümüne takılabiliyor. işte asıl sorun burada başlıyor.

"eskiciden aldığım" fanı taktığımda aşağıda belirttiklerim oluyor
1-) bios'tan kontrol ettiğimde cpu temperature gösteriyor ancak cpu fan speed göstermiyor NA yazıyor.
2-) windows'tan farklı farklı tüm programlar ile kontrol ettiğimde cpu temperature gösteriyor ancak cpu fan speed göstermiyor NA yazıyor.

"kendi orjinal" fanı taktığımda ise cpu temperature ve cpu fan speed hepsi gösteriyor.
eskiciden aldığım fanların kabloları ve anakarta giriş soketi (cpu fan) elle yapıldı. acaba dedim fan elektrik doğru'da hız sensörüne giden kablolarımı ters taktım dedim. yer değiştirdim yine aynı.

Kısacası orjinal fanda eskiciden aldığım fandada 4 uç var ve aralarındaki tek fark yüksek devir olması. anlamadığım şey hız sensörü olmasa neden 4 uç olur. çünkü fanın içindeki kontrol kartında 4 tane hazır lehimlenmiş kablo ile geldi zaten. hatta belki kopmuştur dedim yeni kablo ile değiştirdim. ölçmek aklıma gelmedi

40 fanın tamamının hız sensörü bozuk olamaz diye düşünüyorum. aslında benim için çok önemli değilde,işte takıntı dediğimiz şey maalesef adamı yiyip bitiriyor. varmı'dır bir fikri olan ?

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
solitude
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 24, 2022, 09:50:58 ÖÖ »

Bahsettiğiniz fanlar işlemci mi yoksa kasa fanı mı?
Kasa fanlarını işlemci fanı olarak takarsanız yeterince hızlı olmadığı için bios okumuyor olabilir yüksek ihtimalle.

CPU fanları 3500 / 4500 rpm civarında dönüyor.

CPC-C64-AMIGA
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 24, 2022, 19:17:18 ÖS »

merhaba solitude. bahsettiğim fanlar 12cmlik fanlar ve büyük ihtimal kasa fanı. ancak hepsinde 4 uç var. benim anakartta "cpu fan" yazan yerde 4 uç girecek yer var. "chassis fan" yazan yerde 3 uç girecek yer var". şimdiye kadar "chassis fan" kısmını kullanmadım hiç. eskiciden aldığım fanı "işlemci fanı olan 4 uçlu" yere takıyorum. çünkü o'da 4 uçlu. hız anlamında şöyle açıklayayım. 220v çalışan fanların çıkardığı sesin 3/2'si kadar ses çıkarıyor. yani normal bir fandan çok aşırı hızlı çalışıyor. acaba yavaş değilde fazla hızlı olduğu içinmi okumuyor ? hala daha çözüm bulmuş değilim.
« Son Düzenleme: Mart 24, 2022, 19:19:51 ÖS Gönderen: mtchannel » Logged

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 24, 2022, 19:38:30 ÖS »

imkanın varsa farklı anakartlarda dene. ayrıca elindeki fanlar hangi sisteme uyumlu eğer gönderiyorsa bile fan hız bilgisi hangi formatta gönderiyor. bence en mantıklı olan önce fanların data shed ini bulup okumak olur. sonra taktığın anakartın data sheed inin ilgili kısmını okursun tahminen sorun ortaya çıkar sonra bildiğin soruna çözüm varmı diye araştırırsın varsa çözüm uygularsın.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 24, 2022, 21:28:06 ÖS »

merhaba ibo1973. elimde 27 tane anakart+işlemci+ram set var. hepsi aynı marka model. ama yine'de senin dediğin gibi deneyeyim dedim. 5 tanesinde denedim "NA" yazıyor. derece gösteriyor hız devrini göstermiyor. hatta derecedende şüphe ettim. orjinal fanını takıp 10 dakika işlemci stress testi yaptım, aldığım sonuçları hızlı fan ile karşılaştırdım dereceler doğru. tek sorun hız devrini göstermemesi yeni fanların. pazartesi günü epyc işlemci destekli sunucularım gelecek ilk iş onlarda denemek olacak. şayet sadece soğutsa yetecek benim için. eğer sunucularımın üzerinde gelen soğutma yetersiz olursa elimdeki fanları kullanacağım. hemde denemiş olurum senin dediğin gibi farklı anakartta.
    bu arada fanların datasheed'ini bulmak derken nasıl bulacağım. çünkü fanların içindeki kontrol kartının üzerinde bobin ve 1 tane elektronik malzeme var sadece. üzerileri silinik. farklı bir yol var mı? cahilliğimi affet lütfen. biraz amatörüm.

Sonradan hatırladığım bilgi : bu fanların içindeki kontrol kartları normal fanların içinden çıkan kontrol kartları ile aynı değil. normal yuvarlak biliyorsunuz. eskiciden aldığım fanların içinden çıkan kontrol kartı(plaket boyu) normal yuvarlak kartın 3te 1i kadar büyük sadece. yuvarlağı(plaket boyunun) tamamlanması için geri kalanını plastikle tamamlamışlar. ondan dolayı sadece yuvarlak bobin sarılı ve 1 tane 4 bacaklı elektronik devre lehimli üzerinde. babam olsa telefonunu alıp fotosunu çekip atardımda babam şehir dışında şu anda. bende 5 yıldır cep telefonu kullanmıyorum. ilk imkanda fotoğraf paylaşmaya çalışırım.
« Son Düzenleme: Mart 24, 2022, 21:34:40 ÖS Gönderen: mtchannel » Logged

solitude
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 25, 2022, 06:53:17 ÖÖ »

merhaba solitude. bahsettiğim fanlar 12cmlik fanlar ve büyük ihtimal kasa fanı. ancak hepsinde 4 uç var. benim anakartta "cpu fan" yazan yerde 4 uç girecek yer var. "chassis fan" yazan yerde 3 uç girecek yer var". şimdiye kadar "chassis fan" kısmını kullanmadım hiç. eskiciden aldığım fanı "işlemci fanı olan 4 uçlu" yere takıyorum. çünkü o'da 4 uçlu. hız anlamında şöyle açıklayayım. 220v çalışan fanların çıkardığı sesin 3/2'si kadar ses çıkarıyor. yani normal bir fandan çok aşırı hızlı çalışıyor. acaba yavaş değilde fazla hızlı olduğu içinmi okumuyor ? hala daha çözüm bulmuş değilim.

Kasa ve işlemci fanları 12v ile çalışır. Yani kullandığınız kasa fanları tasarım hızlarında dönüyorlardir. Bana hala 3000 devirin altındadırlar gibi geliyor...

CPC-C64-AMIGA
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 25, 2022, 11:39:24 ÖÖ »

link: https://www.youtube.com/watch?v=q4LruurpY-g

yukarıda verdiğim linkteki fan hızında çalışıyor elimdeki yeni aldığım fanlar.

solitude
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 25, 2022, 12:20:28 ÖS »

Her nekadar 4 kablolu olsa da bazı fanlar devir bilgisi bağlantısına sahip olmayabiliyormuş... Benden bu kadar pes ettim.

CPC-C64-AMIGA
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 25, 2022, 13:04:24 ÖS »

devir sürücüsü ile devir sensörü aynı şeyler değildir.

RPM sensör devir sensörüdür  (kaç devirde döndüğünü gösterir)
PWM sürücü (RPM controller) devir sürücüsüdür (kaç devirde dönmesi gerektiğini bildirir)

3 pinlilerde devir göstergesi olur ama deviri kontrol edemezsiniz
4 pinlilerde her ikiside mevcuttur

3 pinliler ya 5 yada 12 voltla çalışır ara pwm voltajları olmaz
4 pinliler sadece 12v ile çalışır tüm devirler pwm ile belirlenir

resimde ekliyorum inceleyebilirsiniz
selamlar

arkas
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 27, 2022, 11:01:10 ÖÖ »

Alıntı
bendeki anakartın cpu fan bölümüne takılabiliyor.
Bunu yaparken işlemciyi yi haricen soğutmadığınızı zannediyorum. Bu durumda işlemci anakarta "yanıyorum" sinyali gönderiyor, anakart da sizin oraya taktığınız fanı var gücüyle çeviriyor. Fan hızının okunamaması yukarda ele alınmış. Uyumsuzluktan (yukarda bahsedilen görüntüde olup aslında olmayan parçayı da bu kategoriye koyabiliriz) başka bir sebep yoktur diye düşünüyorum. Uyumsuzluk derken sensör idi, birinin PWM ile hız ayarlaması diğernin voltaj ile hız ayarlaması idi veya daha detay teknoloji farklılıkları gibi durumları düşünebiliriz.

Commodore 64G
Amiga 500
PS2
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 30, 2022, 04:51:09 ÖÖ »

merhaba arkadaşlar vermiş olduğunuz cevaplar için hepinize çok teşekkür ederim. yeni anakartlarım geldi ve fanları o anakartlarda test ettim. fan hızını maalesef onlardada göremedim. çokta önemli değil sonuçta işlevi önemli fan görevini en hızlı bir şekilde yapıyor
bende boşta durmasınlar diye tüm işlemlerime ve ekran kartlarıma bu hızlı fanları ek olarak soğutsun diye güzelce montajını yaptım hepsine ve tüm fanları harici adaptör ile faaliyete geçirdim. tüm işlemcilerimde ve ekran kartlarımda orjinal soğutucuları olduğu için dereceleri doğru görebildiğim için bende yeni fanlar takılmadan önceki değerleri ile takıldıktan sonraki değerleri kontrol ettim. en azından deyecek mi diye. gerçektende etkisi muazzam derecede görüldü.

işlemciler hakkında
-------------------
%100 yük altında
çalışma süresi: ortalama 4 aydır 7/24 açık
fan: stok
soğutucu blok: haricen alındı
termal macun: kaliteli 2 karışım kullanıyorum
stok fanla değer : 60-64 derece arası
yeni eklenen hızlı fan ile değer : 50-53 derece arası
çalışan sistem üzerinde işlem yapıldı kapatılmasına gerek kalmadı
--------------------
ekran kartları hakkında
%100 yük altında overclock yapılı
çalışma süresi: ortalama 1 senedir 7/24 açık
fan: önce ekran kartının fan olan yüzündeki tüm bölge söküldü. soğutulması gereken malzemeler için özel olarak ince bakır levhalar kesildi. sonra bakır levheların altına üstüne termal macun ile iyice nüfus edildi. daha sonra gerekli ölçüler alınarak 3d yazıcıda hem hızlı fanları hemde orjinal 3 tane stok fanı aynı andan takmak için kalıp hazırlandı. biraz kaba bir görüntü oluyor hayal edebilirsiniz. ancak yerine cuk diye oturdu. sonra ekran kartının arkasına daha önceden soğutmak için yapmış olduğum fanı soğutucu bloktan ayırıp hızlı fan ile değiştirdim. kısaca ekran kartının arkasında 1 adet önceden vardı zaten önünde ise 3 hızlı 3 stok fan bulunuyor. stok fanlar yine ekran kartından besleniyor orjinal yerinden. hızlı fanların tamamını harici adaptörden dışarıdan besliyorum.
stok fanla değer: 55-60 derece arası
yeni eklenen hızlı fan ile değer : 41-47 derece arası
çalışan sistem üzerinden sökülen ekran kartına yapılan bir soğutma modlamasıdır.
ekran kartına yaptığım bu modlama yaklaşık 1 saat önce bitti diyebilirim. anca foruma dönüp cevap yazma imkanı buldum.
arkadaşlar böyle ince işleri uzun uğraş verilecek işlere bayılıyorum. hele birde sonunda işe yarar bir şey çıkınca insan mutlu oluyor.
 sizlere bu yazımda eskiciden aldığım fanların yolculuğunu anlatmak istedim. uzun oldu biliyorum. inşallah adam akıllı bir webcam bulursam yakın çevremden evde müsayit zamanlarımda yaptığım modlamalarımı sizler ile paylaşmak ve fikir alışverişlerinde bulunmak istiyorum.
Sağlıcakla kalın.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: