merhabalar arkadaşlar herkese sırası ile cevap vermek istiyorum.
öncelikle yazdığınız cevapları görmeden önce bugün arkadaş ile yaptığımız şeyleri belirteyim sizlere.
1-) hiç ellenmemiş bir win10 iso kurduk
2-) tüm updatelerini yaptık
3-) tüm driverlerı kurduk
4-) internet bağlantısını kesmedik aktif bıraktık
5-) defender vb. gibi win10 üzerinde gelen hiç bir şeyi kaldırmadık.orjinal ne geldiyse birebir aynı duruyor
6-) visual studio installer yaparken tüm seçenekleri aktifleştirdik.(gerekli gereksiz ne varsa yüklesin dedik)
7-) amd sistemi komple stress testine soktuk. gram hata sorun yok.
SONUÇ : (Windows forms uygulaması(.netframework) - altyapı (tüm versiyonlar tek tek denendi)(exe'ye dönüştürülen dosya'yı (bin\Debug) - (bin\Release) içinden çalıştırdığında ortalama açılma süresi 5-6 saniye sürüyor) sonuç olarak aynı oldu maalesef yine.
ekstra'dan uyguladıklarımız; (bu arada tekrar hatırlatayım.bu sorunu sadece masaüstü 5600x işlemcili bilgisayarında yapıyor),(benimkinde ve laptop'ta olmuyor)
1-) netframework silinip manuel kuruldu (sonuç vermedi)
2-) windows 7-8-8.1-10-11 formatları denendi (sonuç vermedi)
3-) ssd sorun olabilir dedik. benim ssd'mi taktık (sonuç vermedi)
4-) visual studio ücretsiz versiyonları (2019-2022) denendi (sonuç vermedi)
5-) visual studio crackli versiyonlar denendi (sonuç vermedi)
şimdi buradaki sorun çok garip.
DİKKAT - 1 : "bakın 5600x işlemcili bilgisayara kurduğumuz aynı windows - aynı programlar - aynı ayarlar" benim bilgisayarıma ve laptop'a uyguladığımızda süre 1 saniye'ye düşüyor. ancak 5600x sistemine uyguladığımızda süre 5-6 saniye'ye çıkıyor" eğer yüklediğimiz programlar ile ilgili bir sorun olsa şayet aynı sorunları farklı pclerdede yaşamamız gerekiyor diye düşünüyorum.şahsi fikrim.
DİKKAT - 2 : 5600x ile yapılan bir derleme 5-6 saniye'de açılıyor'ya. derlenen exe'yi kendi bilgisayarımda(1 saniye'de açan) açtığımda yine 5-6 saniye'de açıyor. ancak benim bilgisayarımda (1 saniye'de açan) derlenen exe'yi 5600x'e atıp açarsam 1 saniye'de açıyor.
inanın kafayı yiyeceğim.
sizin cevaplarız hakkında verdiğim cevaplar

@emarti; donanım farklılığı konusunda son derece haklısın ancak, tek bir form üzerinde sadece 1 tane içi boş bir butonu 5600x gibi bir işlemcinin 5-6 saniyede açması çok garip geliyor. i5-2500 işlemcili evde film-müzik için kullandığım makinem bile 1 saniyede açması olayı garipleştiriyor. hele hele 2 pc'ye yüklenen ve yapılan herşey aynı olup farklı saniyeler alınması zurnanın zırt dediği yer oluyor. sorun bence işlemci fazla kaliteli gibime geliyor

@ibo1973; yukarıdaki yazımdada belirtmiş olduğum gibi tüm testler yapıldı. donanımsal bir sorun tespit edilmedi.visual studio'da form üzerine konulan içi boş bir butonu derledikten sonra çıkan exe dosyasını masaüstüne - c ana dizinine kopyalıyorum denemek amaçlı. sonra pc'de arka planda çalışan olmasın diye yeniden başlatıyorum ve açıldığında exe dosyasını çalıştırıyorum. 5-6 saniye aralığında açıyor. kütüphane olması mümkün değil. çünkü formda herhangi bir kod yok. kütüphane ile ilgili bir durum söz konusu değil. sonuç itibari ile boş bir form derliyor. boş bir form derlemedeki amacımda tüm olası şeyleri ekarte etmek için boş form üzerinde test ediyorum.
@Voltron; şöyle genel bir cevap vermem gerekirse. donanımsal farklılık hakkında yukarıda belirtmiştim ancak herkese tek tek yazarak anlatmak daha mantıklı olacak. yukarıya çıkıp cevabını ara demek yanlış olur. donanımsal olarak; i5-2500 derlenen exe 1 saniyede açılıyor - 5600x derlenen exe 5-6 saniyede açılıyor. boş form üzerine 1 tane kod yazılmamış boş bir buton. örneğin; i5-2500 sisteminde derlenen exe'yi 5600x sistemine taşırsam o sistemdede 1 saniyede açıyor.5600x sisteminde derlenen exe'yi i5-2500 sistemine taşırsam 5-6 saniyede açıyor. iki sistemdede aynı visual studio versiyonu yüklü - aynı windows sürümü yüklü - aynı netframework'ler yüklü. açıkcası zannetmiyorum'ki her yüklenen pc için visual studio'da özel ayar yapılsın. kısacası tertemiz bir windows üzerine yüklüyoruz tüm programları.benim pcde hızlı arkadaşın canavar pc'sinde yavaş çalışıyor derlenen exe'ler. mantık dışı geliyor.
@Theoden(CYON4D); senin tavsiyelerinede kulak verip sıfırdan sistem kurup hiç bir şey ellemedik. tüm update'ler yapıldı. internet bağlantısı aktif bırakıldı. (.Net Framework removal tool) denendi sonuç maalesef olumsuz.
@MeG; yazdıklarının aynısını uyguladık. 2 bilgisayar düşünün. aynı programlar - aynı sürümler yükleniyor. tek 120 ssd var. ancak birinde 1 saniye diğerinde 5-6 saniyede exe açılıyor. artık takip etmediğim arka plan yapmadığımız kalmadı.
@witchdoctor; exe'yi 5-6 saniyede açan 5600x işlemci'li olan sistem.
elimizde; (aşağıdaki pclere aynı windows sürümü(el değmemiş) - aynı visual studio sürümü - 120gb ssd) başka bir şey yüklü değil
derlenen içerik ( boş form üzerine 1 adet buton koyuyoruz içine kod yazmıyoruz sonra debug veya release olarak derleyip çıkan exe'yi çalıştırıyoruz)
1-) benim pc : i5-2500 (derlenen exe 1 saniye'de açılıyor)
2-) arkadaşın pc : 5600x (derlenen exe 5-6 saniye'de açılıyor)
3-) laptop pc : quad core (derlenen exe 1 saniye'de açılıyor)
hepsinde 120gb tek ssd takılı
@Aykiri1; yukarıda'da belirttiğim gibi herşey sıfırdan yapıldı maalesef durum aynı
arkadaşlar uzun uzunca yazdım kusura bakmayın. herkese cevap vermek istedim. umarım gözlerinizi beyninizi ağrıtmamışımdır. varsa hatam affola. birazdan video ile paylaşmayı düşünüyorum. arkadaşın evdeyim. onun pcden direk obs ile paylaşayım durumu.
Video Link :
https://www.youtube.com/watch?v=yE78pgfWZGo