Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetMedia player film durdurma ?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Media player film durdurma ?  (Okunma Sayısı 2223 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 21, 2022, 02:43:28 ÖÖ »

Merhaba arkadaşlar. geçenlerde film izlerken dikkatimi çeken ve ister istemez ilgi odağım olan bir durumdan bahsedeceğim ve çözebilirmiyiz bu durumu sizlere sormak istiyorum.
herhangi bir player ile film izlerken (çözünürlük veya uzantı farketmeksizin) bir anda filmi durdurduğumuz anda aşağıdaki resim meydana geliyor.

örnek resim (eller kayık mesela) (güldür güldür 1920x1080 4.157 bitrate):

benim istediğim şey durdurduğum anda o kareyi ayna gibi göstermesini istiyorum. resim netliğinde olmasını istiyorum. umarım anlatabilmişimdir. bu istediğim olayı acaba dedim videomu kalitesiz ama 4k bimlemle kaç bitrate videolarda denedim maalesef yukarıdaki resimdeki gibi kayık oluyor.
aslında bu olayı video edit programları sayesinde veya ekstra harici programlar ile video içinden resimi kaymak gibi alabiliyorsun ancak ben videoyu izlerken durdurduğum anda o anki görüntünün kaymak gibi olmasını istiyorum. amacım video içinden resim almak değil video izlerken durdurduğumda gözüme düzgün gözükmesi
bu durumu aydınlatabilecek bir player programı vb. bir ayar bilen varsa memnun olurum.
hayırlı geceler dilerim herkese.

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 21, 2022, 02:56:03 ÖÖ »

Benim bildiğim, PAL sistem saniyede 25 kare, NTSC sistem saniyede 30 kare resim gösterir, buna göre her bir fotoğrafın enstantane (pozlanma) süresi PAL sistemde 1/25 saniye oluyor. 1/25 sn enstantane süresi hızlı hareketli cisimleri net göstermek için yeterli hızda değildir. Bu durumun çözünürlükle ilgisi olmadığını düşünüyorum, zaten aynı kare içindeki hareketsiz cisimlerin, kamera sabit olduğunda, net olması bu durumu açıklamaktadır.

Bazı fotoğraf makinalarının spor/aksiyon modundaki video çekimlerinde 1/60 veya daha hızlı enstantane süreleri desteklenebildiği için donmuş görüntünün netliği artar, ama sıradan TV yayınında hareketli cisimlerin net olabileceğini sanmıyorum.

Not: sayıları düzelttim.
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2022, 12:20:32 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 21, 2022, 08:16:52 ÖÖ »

Bu olay fort_apocalypse'in dediği gibi saniyede gösterilen kare sayısıyla alakalı. Kısaca istediğiniz şeyi yapmanız için yüksek kare oranlarında çekilmiş videolar gerekir. Çok fazla teknik detaya girip kafa karıştırmadan kısa cevap: Standart videolarla istediğiniz şeyi yapmanız mümkün değil maalesef. Her pause ettiğiniz anda cam gibi net görüntü alamazsınız. Hareketli olmayan sahne denk gelirse olur ama örneğini verdiğiniz gibi herhangi bir hareketin olduğu sahnelerde bu ghosting denen olay meydana gelir. İzlerken fark etmezsiniz ama durdurunca böyle olur. Video 4K değil 40K da olsa fark etmez, önemli olan görüntü oluşturulurken kullanılan kare sayısı ve görüntünün oluşturulma biçimidir, dolayısıyla sizin müdahale ederek değiştirebileceğiniz bir şey değildir. Video ghosting diye araştırırsanız çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz (Türkçe kaynak bulmanız pek mümkün olmayabilir)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 21, 2022, 10:49:19 ÖÖ »

Arkadaşlar açıklamış. Göz hareketli görüntüleri birden fazla frame'i birleştirerek daha net olarak algılıyor. Bunun dışında TV yayınları hâlâ interlaced olduğu için (1080i), pause yaptığınızda 1 frame'i oluşturan 2 field birleştiriliyor. Normalde sn.de 50/60 (PAL/NTSC) defa yarım frame (field) gönderilir ve pratikte saniyede 25/30 tam frame elde edilir. Değişik algoritmalar kullanılarak 'deinterlace' görüntü elde edilebilir.
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 21, 2022, 12:15:28 ÖS »

Bir ufak ekleme yapmak istiyorum burada. Evet fps akıcılığı sağlar, yuksek fps slow motion videolar icin de idealdir ama bu blur etkisinin oluşmasını sağlayan esas şey “shutter speed”. Enstantane hizi yani.  Eski filmlerin bilmemkac yuz fps hizinda editionlari cikiyor ama ayni etkiyi onlarda da gozleyebilirsiniz, cunku film cekilirken belirleniyor enstantane hizi.

Bu da bir cheat sheet.

24fps standardi ve yuksek shutter speed ile çok keskin, blursuz görüntüler almak mümkün yani.
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2022, 12:18:19 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 21, 2022, 12:45:40 ÖS »

Haklısınız Volkan Hocam, enstantane hızı belirleyici. ama 1/500 enstantane hızında 25FPS bir video çekmek için geniş diyafram açıklığı olan bir lens ve çok güçlü aydınlatma gerekecektir. Geniş diyafram açıklığı net alan derinliğini çok düşürecektir. Çok güçlü ışık ve açık diyafram değerleri maliyet ve doğal görünüm açısından filmcilerin öncelikli tercihi olmuyor. Zira F1.2 lensle F1.8 lens arasında 40 kat fiyat farkı olabiliyor.

mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 21, 2022, 16:17:24 ÖS »

çok açık ve net konuyu anlamış bulunmaktayım. o zaman yapacak bir şey gelmiyor elden. yorumlarınızla beni aydınlattığınız için teşekkür ederim herkese.

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Haziran 22, 2022, 22:14:02 ÖS »

Fotoğrafta enstantane, videoda FPS deniliyor bildigim kadariyla.
Saniyedeki cekilen kare sayisi FPS enstantane hizini belirliyor zaten.
Enstantane hizi düştükçe FPS artar buda daha hizli hareket eden objeleri daha net yakalamayı sağlar. Sensörün de kalitesine ve hızına bağlı.

Simdi hareket eden objenin hızı enstantaneden daha hizli olursa o obje arkada iz birakmiş sekilde kaydolur.
Video da FPS sayisi kadar kaydolan sahnelerdeki hareketli objeler bazen enstantane den daha hizli oluyor bundan dolayi bazi sahneler bulanik olabilir.

Gözümüzün bir görüntüyü belirli bir süle hafizasinda tutma yeteneginden dolayi arka arkaya gördüğümüz tüm bu sahneler beynimizfe birleşir ve bize hareketli video olarak görünür, bulanık olsalar bile.

Bu bulanik izli sahneler video kaydinda zaten var.
Durdurdugumuzda sansımıza ya bulanık sahnede durur yada net olanda.

FPS si daha yuksek olan videoyu seyrederken durdurduğumuzda bulanik sahneye denk gelme olasılığımız da düşer.

Ben bu şekilde biliyorum. Konuya daha hakim olan arkadaşlar yanlışım varsa  düzeltsin lütfen.
« Son Düzenleme: Haziran 22, 2022, 22:30:40 ÖS Gönderen: malik » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: