Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarAmstradAmstrad - DonanımYeni retr0bright macerası ve mavi tuşların esrarı!
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yeni retr0bright macerası ve mavi tuşların esrarı!  (Okunma Sayısı 7192 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
dodogildo
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 06, 2023, 14:33:35 ÖS »

Ne zaman aklıma gelse beni heyecanlandıran, az bulunur Amstrad CPC 664'ümde bazı tuşlar çalışmamaya başladı. Membrane'ı değiştirmek için kasayı açmışken, sararmış klavyeyi de retrobright yapsam mı diye düşünmeye başladım. Neticede Amstrad'ın bu az bulunur eseri, şeker gibi mavi tuşları ve tatlı klavyesiyle ayrı bir mücevherdi.

Mutlu sonla biten son retrobright maceramdan da cesaret alarak gözümü kararttım ve kolları sıvadım. (Başlar başlamaz, dertsiz başıma dert açtığım anlaşıldı çünkü 664, büyük abisi 6128'e göre daha ilginç ve daha zorlu bir sök-tak macerası anlamına geliyordu.)

Zor ya da değil, her zamanki gibi önce tuşlar söküldü ve deterjanla yıkandı-kurulandı.

Sonra sadece 1 şişe krem peroksit harcayarak tuşları sıvadım. Özellikle MAVİ tuşlara ve fazla sararmış SPACE tuşuna özen gösterdim. Streç filmle sarıp, alüminyum folya kaplı kutuya yerleştirdim.

UV lambamı kullanarak 6 saat pozlamaya karar verdim. Burada biraz risk aldığımın farkındaydım. Beyaz, krem ya da gri plastikte retrobright'ın başarılı olduğunu gözlerimle görmüştüm. Ama ilk defa renkli plastik üzerinde deniyordum. Pozlama ya da fazla kimyasal acaba tuşların rengini bozacak mıydı? Sonuç eskisinden daha da mı kötü olacaktı?

Süre sonunda sizin de gördüğünüz sonuç ortaya çıktı. Klavyenin mavisi, belki hiç bir zaman 40 yıl önceki orijinalinin renginde olmayacak ama aldığım yerden çok daha iyi bir sonuç değil mi? SPACE tuşundaki ayrıksılık da düzelmiş oldu.

Peki ya membrane konusu? O konu biraz uzadı.. ve ayrı bir başlığı hakediyor!
« Son Düzenleme: Aralık 06, 2023, 14:39:26 ÖS Gönderen: dodogildo » Logged

sertacarslan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2023, 18:07:45 ÖS »

Çok güzel olmuş

Sinclair ZX Spectrum 128k +2 -> PC
CockroacH
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2023, 18:40:48 ÖS »