Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetGünlük İşlerde Retro Kullanmak ve Fikirler
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Günlük İşlerde Retro Kullanmak ve Fikirler  (Okunma Sayısı 2428 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
DoctorCPC
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 879



Üyelik Bilgileri WWW
« : Eylül 30, 2022, 04:08:20 ÖÖ »

Bu sene hem Işık Üniversitesinde hem de Maltepe Üniversitesinde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili Bilgisayar Yüksek Mühendisi olarak tam 6 ders vereceğim. kısaca bilgisayar bilimlerinde uzmanım. bunu söylememin sebebi kendimi övmek veya lanse etmek değil burada anlatmaya çalışacağım amacımı sizlerle paylaşırken konunun uzmanı olduğumu bilmenizi istemem. Açıkçası Retro bilgisayarları günlük yaşamıma ne kadar daha fazla dahil edebilirim bunu hesap ediyorum uzun süredir. ihtiyacım olmayan teknolojiye para yatırmayı hiç doğru bulmadım. konuyu çok uzatmayacağım günlük yaşantınızda Retro Bilgisayarlarınızı aktif olarak ne kadar ve nasıl kullanabiliyorsunuz? benim açımdan mobil çözümüm yoktu bugün itibariyle Fatih Çavuş dostumun desteğiyle Amstrad NC 200'e kavuştum. artık mobil durumdayken de retro kullanmayı düşünüyorum. sizlere planımı ama çoğu zaman tembellikten yapamadığım ama NC 200 sayesinde yapmamın daha kolay olduğu sistemi yazayım. siz de günlük yaşamınızda kullanıyor musunuz veya ne kadar kullanmayı amaçlıyorsunuz lütfen yazın.

Pratikte Amstrad CPC üstünde RSF3 ve V9990 ekran kartı ile birincil işletim sistemim SYMBOS. şu anda kendisi müzik merkezim olmuş durumda. MP3'leri FM Radyo kanallarını ve internet radyolarını sadece bu Amstrad CPC üstünden 4+1 kolonda dinliyorum. müzik ihtiyacımı evimde Amstrad CPC ile karşılıyorum. aynı zamanda SID player özeliği olduğundan Amstrad CPC üzerinde sevdiğim SID müzikleride dinliyorum. şu anda tamamen bir medya center. V9990 ekran kartını aktif olarak kullanmaya başladığımda neler olacak tahmin edemiyorum. o zaman bu postu güncellerim.

Amstrad PCW'de yazı yazıyorum lakin istediğim uIDE8 ve uRTC8 gelmediği için çok aktif değil bir de ilham gelince değil planlı yazılarda kullanıyorum ama her zaman değil. fakat uIDE8 ile uRTC8'den sonra her zaman kullanmayı planladım. yazıların nokta vuruşlu yazıcımdan bir kopyasını almak lazer yazıcıdan çok daha büyük keyif veriyor.

Amstrad NC 200 (bu çok büyük uğraşlardan sonraki planım) ile mobil yazı, günlük tutma, adres defteri kaydı olarak kullanmayı planlıyorum. kısaca birden fazla defter taşımak yerine sadece NC 200 taşımak. ama bu ancak sırt çantası aldığım zamanlarda olacak. veya notebook taşırken 2. notebook olacak. Amstrad NC 100 maalesef bu kadar donanımlı değildi. Amstrad NC 100'den sonra Amstrad NC 200 harika geldi açıkcası. yalnız sırt çantası almadığımda maalesef Amstrad NC 200'ü veya Amstrad NC 100'ü taşımam oldukça zor. Notebook aldığımda taşınabilir...

ve son olarak Amstrad NC 200 ve Amstrad PCW maalesef türkçe karakter içermiyor aynı zamanda yazıları editlemek gerekiyor. bunun içinse şu anda yapım aşamasında olan WB 3.9'lu Amiga sistemimi kullanacağım fakat bunun için türkçe font olan bir kelime işlemci bulmam gerekecek. Amiga sistemimse Tower Kasa Amiga 500 (1MB Chip RAM) + piStorm + RGB2HDMI + Gotek + 3'5'' FDD + 5'25'' FDD + CDROM + 2 LCD Ekran + PS2 Mouse ve PS2 Klavye...

bugüne kadar 7 kitap yazdım 8. si ise 2023 yılında çıkacak birçok dergi yazısı, akademik makale vs. saymıyorum. bunları söylememin sebebi yazı yazmamın benim için ne kadar önemli olduğudur. benim amacım çok sevdiğim Amstrad CPC/PCW/NC serilerini aktif kullanmak ama onların yetmediği yerde Amiga türkçe font desteği ile yazılarımı ve kitaplarımı editlemek için bir destek olacak.

son olarak bu keyfi yaşadıktan sonra ise hepsi PC'ye geçecek ve oradan sunucumda yedeklenecek her ihtimale karşı...

siz aktif olarak günlük yaşamınızda kullanıyor musunuz veya kullanmak için çaba sarfediyor musunuz bunu merak etmekteyim. paylaşırsanız sevinirim.
bu arada harika bir Commodore 64 sistemim var ama sadece mutlu oluyorum ona bakmakla SID müziği dinlemek için nadiren bir iki oyun açmak dışında hiçbir işime yaramıyor çünkü Commodore'cu değilim. Not olarak söylemek isterim ki oyun oynamayı da sevmiyorum sadece oyunlara bir iki bakıp kapatıyorum. donanım özelliklerini arttırmak ve günlük yaşama Amstrad CPC/PCW/NC serisini adapte etmeye çalışmak keyif veriyor. ayrıca Amstrad ile yapamadığım türkçe font gibi özel işleri Amigamla yapmaya çalışmak ve son olarak PC'de son haline bakıp finalize edip serverımda depolamak...
Logged

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
sertacarslan
Üye
****
Mesaj Sayısı: 275



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 30, 2022, 11:46:55 ÖÖ »

Bendeki CPC disketlerinin birinde yanlış hatırlamıyorsam türkçe Tasword vardı. Bir ara müsait olduğumda kontrol eder, haber veririm.

Selamlar.
Logged

Sinclair ZX Spectrum 128k +2 -> PC
Let
Üye
****
Mesaj Sayısı: 264



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2022, 11:22:37 ÖÖ »

Dostum benim pwc yi ayağa kaldıralım artık
Logged
ibo1973
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.440


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 01, 2022, 14:47:39 ÖS »

umarım yanlış anlamazsın çok merak ettiğim için sormak istedim bilgisayar yüksek mühendisi olarak icat ettiğin herhangi bir şey varmı?
Logged
kudretuzuner
Üye
**
Mesaj Sayısı: 34


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 01, 2022, 15:28:59 ÖS »

Merhaba,
Bu tip PC'lerde USB uyumlu bir giriş çıkış var mı? GND  D+   D-  ve +5v uç var mı? Var ise veya bir adaptör ile bu USB çıkışı taklit edecek bir eklenti var mı? Bu sorularımın yanıtı "EVET" ise bir de PC tarafında ASCII kodlarını hex olarak USB ye yollayacak ve gelen ASCII kodları(hex olarak) USB den PC'ye aktaracak basit bir ara yüz programınız var ise yapılamayacak hiçbir şey yoktur. Basitinden tutun komplike bir kart ile istediğimiz her şeyi kontrol edebiliriz. Sizin de bildiğiniz gibi bütün sorun, PC tarafından alınan Hex değerlerin okunması ve eyleme uygun hareket eden programın yazılmasıdır. Son nesil tabletler ve PC'ler ile bu işler, çok daha basitleşti.
« Son Düzenleme: Ekim 01, 2022, 15:31:56 ÖS Gönderen: kudretuzuner » Logged

Amatör
emarti
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.520


Only Amiga Makes It Possible █


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ekim 02, 2022, 08:53:58 ÖÖ »

Günlük rutin işlerde kullanmak için öncelikle değerlendirilmesi gereken maddeler var. Şöyle ki:
  • Optimal fayda sağlayacak mı?
Elimde 2003 ve 2010 senelerine ait 32 bit laptopları bile zor internete çıkarıyorum. Biri XP'de, diğeri Windows 10'da lakin bunlara 32 bit uygulama bulmakta güçleşmeye başladı. Neden güçleşiyor; zamanındaki uygulamayı kur kullan diyebilirseniz ama yetişemiyor. Amiga, Atari veya Commodore 64/128 gibi bilgisayarlarda kişilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak rutin işler değişkenlik gösterebilir; ama çoğumuzun yaptığı oyun oynamak ve bu cihazları günümüz teknolojileri ile harmanlayıp modifiye etmek, hızlandırmak (özellikle IO) vb.
  • Etraf kalabalığı, yer sorunu
Diyelim ki, rutin işlemler için retro cihazı kurdunuz. İlk göze çarpacak sorun yer kaplaması. Bunu daha kolay halledebilecek bir alternatifi var iken bu çok iyi bir çözüm olmayacaktır.
  • Kıyabiliyor olmalısın
Şahsen rutin bir iş bulup retrolara yüklesem de onları uzun bir süre açık vaziyette tutmak bence büyük cesaret. Adamlar emekli olmuş iş yüklüyorsun tam zamanlı
  • Belki de en güzeli
Belki de en güzeli rutin işleriniz arasında bir köşede yer etmiş olan retroya göz ucu ile birkaç saniye bakmanız bile o anki stresinizi hafifletmek için bir neden olabilir. Açık olmasa bile. Orada bulunması bile yeter. İyi vakit geçirdiğiniz bir retro bunun için psikolojik bir çapa olacaktır. Kanımca en güzel kullanım yeri bu olur.

Öyle değil midir? İçinizde şanslı olup hanımdan izni koparıp retrolar için oda dizayn edenlerimiz... Odaya girdiklerinde rahatlamıyor musunuz? Keşke 7/24 full time bu odadan çıkmasak demiyor muyuz?

Rutin işler aslında sürekli bir değişim içinde. Yazılım tarafından bakacak olursak bir örnek vermem gerekecek. Amiga, Commodore vb. tarafında veritabanı ile ilgili işlemler yapılmıyor değil. Lakin Günümüz ihtiyaçlarındaki bir veri dahi kapasitelerinin üzerinde olabiliyor. Çok uzaklara gitmeyip kendi işletmemde kullandığım ve sürekli geliştirdiğim veritabanı uygulaması bilinen çoğu veritabanı yönetim sistemini gördü. En sonunda Cross-platform, NoSQL olarak bulut tarafında ve tüm cihazlardan erişilebilir, tüm cihazlara kurulabilir hale getirmek zorunda kalıyorsunuz. Şartlar buna zorluyor.
Yani yazılımdaki gelişmeler de makinaları zorlayan etmenlerden biri.

Rutin iş olmasada retro cihazları yukarıdaki satırlarda bahsettiğim gibi zamanında nasıl kullanmışsak öyle kullanmak bizi anlık bile olsa günümüzden uzaklaştırıp çocuklaştırıyor olması yada çocuğunuz varsa onunla birlikte vakit geçirmenize vesile olması bu cihazların zaten görevini yapıyor olması demek değil midir?
Logged

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
DoctorCPC
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 879



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ekim 03, 2022, 00:13:26 ÖÖ »

Dostum benim pwc yi ayağa kaldıralım artık
tamam abi ayıpsın

umarım yanlış anlamazsın çok merak ettiğim için sormak istedim bilgisayar yüksek mühendisi olarak icat ettiğin herhangi bir şey varmı?
estağfurllah niye yanlış anlayayım. Yüksek Mühendis olmak için bir yeni yaklaşıma, yönteme veya icada ihtiyacınız var bunun ismi tez. tezimle ilgili akademik makale çalışmalarım devam ediyor. aynı zamanda Türk Patent Enstitüsünden , Volkan Atasever şeklinde arama yaparak (herkese açık bir sistem) sahip olduğum patenti (icat) görebilirsiniz. ayrıca google scholar dan yazdğım eski akademik makaleleri görebilirsiniz. ayrıca icat olmayan 4 yazılım ve mühendislik kitabım mevcut. bunun dışında limited şirketimle TUBITAK ArGe teşviği alarak bir icat daha ortaya koydum. yalnız maalesef ticari başarı ile icadın iyi ve geçerli olması aynı şeyler değil bu çok ayrı bir konu. Maltepe veya Işık Üniversitesine yolunuz düşerse bir kahvemi için size bunun sebeplerini de aktarayım. beşiktaşta iki sosisli satan büfesi olan adam aylık 500 bin TL den fazla kazanıyor. o zaman başarının göstergesi para mıdır?
Logged

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
DoctorCPC
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 879



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ekim 03, 2022, 00:16:29 ÖÖ »

Bendeki CPC disketlerinin birinde yanlış hatırlamıyorsam türkçe Tasword vardı. Bir ara müsait olduğumda kontrol eder, haber veririm.

Selamlar.

Kral heyecanla bekliyorum bu hayalimdeki program...

Merhaba,
Bu tip PC'lerde USB uyumlu bir giriş çıkış var mı? GND  D+   D-  ve +5v uç var mı? Var ise veya bir adaptör ile bu USB çıkışı taklit edecek bir eklenti var mı? Bu sorularımın yanıtı "EVET" ise bir de PC tarafında ASCII kodlarını hex olarak USB ye yollayacak ve gelen ASCII kodları(hex olarak) USB den PC'ye aktaracak basit bir ara yüz programınız var ise yapılamayacak hiçbir şey yoktur. Basitinden tutun komplike bir kart ile istediğimiz her şeyi kontrol edebiliriz. Sizin de bildiğiniz gibi bütün sorun, PC tarafından alınan Hex değerlerin okunması ve eyleme uygun hareket eden programın yazılmasıdır. Son nesil tabletler ve PC'ler ile bu işler, çok daha basitleşti.

abi hepsine seri port takılabiliyor. Amstrad CPC/PCW/NC dolayısıyla USB dönüşümüyorle seri porttan konuşabiliyor. onun için herşeyi yapabiliyorsun dediğin gibi abicim. ben de zaman bulabilirsem CPC/PCW/NC ortak platform bir arabirimle bir Amstrad CPC/PCW/NC/GX portalı yapmak istiyorum bir Windows APP'de PC'de olacak hepsi aynı veritabanında çalışacak bir çok yapmak istediğim şey var Amstradlar üstünde ama profesyonel hayat ve zaman en büyük problem. bir çok arkadaşım Amstrad projelerini ancak 10 senede tamamlayabiliyor. buna normal gözüyle bakıyorum.
Logged

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
DoctorCPC
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 879



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ekim 03, 2022, 00:19:15 ÖÖ »

Günlük rutin işlerde kullanmak için öncelikle değerlendirilmesi gereken maddeler var. Şöyle ki:
  • Optimal fayda sağlayacak mı?
Elimde 2003 ve 2010 senelerine ait 32 bit laptopları bile zor internete çıkarıyorum. Biri XP'de, diğeri Windows 10'da lakin bunlara 32 bit uygulama bulmakta güçleşmeye başladı. Neden güçleşiyor; zamanındaki uygulamayı kur kullan diyebilirseniz ama yetişemiyor. Amiga, Atari veya Commodore 64/128 gibi bilgisayarlarda kişilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak rutin işler değişkenlik gösterebilir; ama çoğumuzun yaptığı oyun oynamak ve bu cihazları günümüz teknolojileri ile harmanlayıp modifiye etmek, hızlandırmak (özellikle IO) vb.
  • Etraf kalabalığı, yer sorunu
Diyelim ki, rutin işlemler için retro cihazı kurdunuz. İlk göze çarpacak sorun yer kaplaması. Bunu daha kolay halledebilecek bir alternatifi var iken bu çok iyi bir çözüm olmayacaktır.
  • Kıyabiliyor olmalısın
Şahsen rutin bir iş bulup retrolara yüklesem de onları uzun bir süre açık vaziyette tutmak bence büyük cesaret. Adamlar emekli olmuş iş yüklüyorsun tam zamanlı
  • Belki de en güzeli
Belki de en güzeli rutin işleriniz arasında bir köşede yer etmiş olan retroya göz ucu ile birkaç saniye bakmanız bile o anki stresinizi hafifletmek için bir neden olabilir. Açık olmasa bile. Orada bulunması bile yeter. İyi vakit geçirdiğiniz bir retro bunun için psikolojik bir çapa olacaktır. Kanımca en güzel kullanım yeri bu olur.

Öyle değil midir? İçinizde şanslı olup hanımdan izni koparıp retrolar için oda dizayn edenlerimiz... Odaya girdiklerinde rahatlamıyor musunuz? Keşke 7/24 full time bu odadan çıkmasak demiyor muyuz?

Rutin işler aslında sürekli bir değişim içinde. Yazılım tarafından bakacak olursak bir örnek vermem gerekecek. Amiga, Commodore vb. tarafında veritabanı ile ilgili işlemler yapılmıyor değil. Lakin Günümüz ihtiyaçlarındaki bir veri dahi kapasitelerinin üzerinde olabiliyor. Çok uzaklara gitmeyip kendi işletmemde kullandığım ve sürekli geliştirdiğim veritabanı uygulaması bilinen çoğu veritabanı yönetim sistemini gördü. En sonunda Cross-platform, NoSQL olarak bulut tarafında ve tüm cihazlardan erişilebilir, tüm cihazlara kurulabilir hale getirmek zorunda kalıyorsunuz. Şartlar buna zorluyor.
Yani yazılımdaki gelişmeler de makinaları zorlayan etmenlerden biri.

Rutin iş olmasada retro cihazları yukarıdaki satırlarda bahsettiğim gibi zamanında nasıl kullanmışsak öyle kullanmak bizi anlık bile olsa günümüzden uzaklaştırıp çocuklaştırıyor olması yada çocuğunuz varsa onunla birlikte vakit geçirmenize vesile olması bu cihazların zaten görevini yapıyor olması demek değil midir?

Üstad yüzde yüz haklısın ama mesela ben kitap yazıyorum 8. kitabım 2023 yılında çıkacak ve kitap yazarken internete ihtiyaç duymuyorum. veya bir papermag yapmak için yine minimal ihtiyaçlar iş görüyor. haklısın ama benim böyle bir manyaklığım var işte bu sistemi kurmak için uğraşıyorum. ama maalesef birşeyler hep eksik. yavaş yavaş GURU Meditation'a devam. çalışmalarını takip ediyoruz üstadım saygı ve sevgiler. ben Amstrad CPC/PCW/NC ve Amiga'yı günlük yaşamımda her işimde değil bazı işlerimde kullanayım bana yeterli tatmini verecekir.
Logged

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
sertacarslan
Üye
****
Mesaj Sayısı: 275



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 03, 2022, 15:25:44 ÖS »

Günlük rutin işlerde kullanmak için öncelikle değerlendirilmesi gereken maddeler var. Şöyle ki:
  • Optimal fayda sağlayacak mı?
Elimde 2003 ve 2010 senelerine ait 32 bit laptopları bile zor internete çıkarıyorum. Biri XP'de, diğeri Windows 10'da lakin bunlara 32 bit uygulama bulmakta güçleşmeye başladı. Neden güçleşiyor; zamanındaki uygulamayı kur kullan diyebilirseniz ama yetişemiyor. Amiga, Atari veya Commodore 64/128 gibi bilgisayarlarda kişilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak rutin işler değişkenlik gösterebilir; ama çoğumuzun yaptığı oyun oynamak ve bu cihazları günümüz teknolojileri ile harmanlayıp modifiye etmek, hızlandırmak (özellikle IO) vb.
  • Etraf kalabalığı, yer sorunu
Diyelim ki, rutin işlemler için retro cihazı kurdunuz. İlk göze çarpacak sorun yer kaplaması. Bunu daha kolay halledebilecek bir alternatifi var iken bu çok iyi bir çözüm olmayacaktır.
  • Kıyabiliyor olmalısın
Şahsen rutin bir iş bulup retrolara yüklesem de onları uzun bir süre açık vaziyette tutmak bence büyük cesaret. Adamlar emekli olmuş iş yüklüyorsun tam zamanlı
  • Belki de en güzeli
Belki de en güzeli rutin işleriniz arasında bir köşede yer etmiş olan retroya göz ucu ile birkaç saniye bakmanız bile o anki stresinizi hafifletmek için bir neden olabilir. Açık olmasa bile. Orada bulunması bile yeter. İyi vakit geçirdiğiniz bir retro bunun için psikolojik bir çapa olacaktır. Kanımca en güzel kullanım yeri bu olur.

Öyle değil midir? İçinizde şanslı olup hanımdan izni koparıp retrolar için oda dizayn edenlerimiz... Odaya girdiklerinde rahatlamıyor musunuz? Keşke 7/24 full time bu odadan çıkmasak demiyor muyuz?

Rutin işler aslında sürekli bir değişim içinde. Yazılım tarafından bakacak olursak bir örnek vermem gerekecek. Amiga, Commodore vb. tarafında veritabanı ile ilgili işlemler yapılmıyor değil. Lakin Günümüz ihtiyaçlarındaki bir veri dahi kapasitelerinin üzerinde olabiliyor. Çok uzaklara gitmeyip kendi işletmemde kullandığım ve sürekli geliştirdiğim veritabanı uygulaması bilinen çoğu veritabanı yönetim sistemini gördü. En sonunda Cross-platform, NoSQL olarak bulut tarafında ve tüm cihazlardan erişilebilir, tüm cihazlara kurulabilir hale getirmek zorunda kalıyorsunuz. Şartlar buna zorluyor.
Yani yazılımdaki gelişmeler de makinaları zorlayan etmenlerden biri.

Rutin iş olmasada retro cihazları yukarıdaki satırlarda bahsettiğim gibi zamanında nasıl kullanmışsak öyle kullanmak bizi anlık bile olsa günümüzden uzaklaştırıp çocuklaştırıyor olması yada çocuğunuz varsa onunla birlikte vakit geçirmenize vesile olması bu cihazların zaten görevini yapıyor olması demek değil midir?

Katılıyorum
Eşimden, evde kurulu olarak sadece bir tek sistem bulundurmaya onay alabildim ve sistem olarak Amstrad cpc 6128 sistemimi seçtim. Ara sıra odanın önünden geçerken girip o siyah-gri güzelliğe bakıyorum ve sadece onu orada görmekten bile mutlu oluyorum.
Kullanıyor muyum derseniz; hayır, ayda bir kez belki..
Logged

Sinclair ZX Spectrum 128k +2 -> PC
sertacarslan
Üye
****
Mesaj Sayısı: 275



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 03, 2022, 15:32:26 ÖS »

Günlük rutin işlerde kullanmak için öncelikle değerlendirilmesi gereken maddeler var. Şöyle ki:
  • Optimal fayda sağlayacak mı?
Elimde 2003 ve 2010 senelerine ait 32 bit laptopları bile zor internete çıkarıyorum. Biri XP'de, diğeri Windows 10'da lakin bunlara 32 bit uygulama bulmakta güçleşmeye başladı. Neden güçleşiyor; zamanındaki uygulamayı kur kullan diyebilirseniz ama yetişemiyor. Amiga, Atari veya Commodore 64/128 gibi bilgisayarlarda kişilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak rutin işler değişkenlik gösterebilir; ama çoğumuzun yaptığı oyun oynamak ve bu cihazları günümüz teknolojileri ile harmanlayıp modifiye etmek, hızlandırmak (özellikle IO) vb.
  • Etraf kalabalığı, yer sorunu
Diyelim ki, rutin işlemler için retro cihazı kurdunuz. İlk göze çarpacak sorun yer kaplaması. Bunu daha kolay halledebilecek bir alternatifi var iken bu çok iyi bir çözüm olmayacaktır.
  • Kıyabiliyor olmalısın
Şahsen rutin bir iş bulup retrolara yüklesem de onları uzun bir süre açık vaziyette tutmak bence büyük cesaret. Adamlar emekli olmuş iş yüklüyorsun tam zamanlı
  • Belki de en güzeli
Belki de en güzeli rutin işleriniz arasında bir köşede yer etmiş olan retroya göz ucu ile birkaç saniye bakmanız bile o anki stresinizi hafifletmek için bir neden olabilir. Açık olmasa bile. Orada bulunması bile yeter. İyi vakit geçirdiğiniz bir retro bunun için psikolojik bir çapa olacaktır. Kanımca en güzel kullanım yeri bu olur.

Öyle değil midir? İçinizde şanslı olup hanımdan izni koparıp retrolar için oda dizayn edenlerimiz... Odaya girdiklerinde rahatlamıyor musunuz? Keşke 7/24 full time bu odadan çıkmasak demiyor muyuz?

Rutin işler aslında sürekli bir değişim içinde. Yazılım tarafından bakacak olursak bir örnek vermem gerekecek. Amiga, Commodore vb. tarafında veritabanı ile ilgili işlemler yapılmıyor değil. Lakin Günümüz ihtiyaçlarındaki bir veri dahi kapasitelerinin üzerinde olabiliyor. Çok uzaklara gitmeyip kendi işletmemde kullandığım ve sürekli geliştirdiğim veritabanı uygulaması bilinen çoğu veritabanı yönetim sistemini gördü. En sonunda Cross-platform, NoSQL olarak bulut tarafında ve tüm cihazlardan erişilebilir, tüm cihazlara kurulabilir hale getirmek zorunda kalıyorsunuz. Şartlar buna zorluyor.
Yani yazılımdaki gelişmeler de makinaları zorlayan etmenlerden biri.

Rutin iş olmasada retro cihazları yukarıdaki satırlarda bahsettiğim gibi zamanında nasıl kullanmışsak öyle kullanmak bizi anlık bile olsa günümüzden uzaklaştırıp çocuklaştırıyor olması yada çocuğunuz varsa onunla birlikte vakit geçirmenize vesile olması bu cihazların zaten görevini yapıyor olması demek değil midir?

Üstad yüzde yüz haklısın ama mesela ben kitap yazıyorum 8. kitabım 2023 yılında çıkacak ve kitap yazarken internete ihtiyaç duymuyorum. veya bir papermag yapmak için yine minimal ihtiyaçlar iş görüyor. haklısın ama benim böyle bir manyaklığım var işte bu sistemi kurmak için uğraşıyorum. ama maalesef birşeyler hep eksik. yavaş yavaş GURU Meditation'a devam. çalışmalarını takip ediyoruz üstadım saygı ve sevgiler. ben Amstrad CPC/PCW/NC ve Amiga'yı günlük yaşamımda her işimde değil bazı işlerimde kullanayım bana yeterli tatmini verecekir.

Bence de sadece yazı yazmak için retro cihaz kullanılabilir.
Ama bunun dışında günlük işleri yerine getirmek doğal olarak mümkün değil, gerek de yok bence.
Logged

Sinclair ZX Spectrum 128k +2 -> PC
freedom
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.519


Retro allows me to be free.


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ekim 03, 2022, 15:43:50 ÖS »

"Günlük işlerde retro kullanmak" derken, günümüz şartlarında retro bilgisayarları kullanmak verimli olmayacaktır.

"Günümüzde bu cihazlarla ne yapılabilir" diye sorarsak, zamanının programlarına benzeyen yazılımları gerçekleştirmek olabilir. Oyun yazılımı geliştirmek v.b.. zamanın nostaljisini yakalamayı sağlayacaktır.

Ayrıca bu retro konusu benim için yeniden alevlenmeden önce, yani uzun yıllar unuttuktan sonra, cafe tarzı küçük bir dükkanın içinde eski bir TV ye bağlanmış ve aktif olarak oyun oynanması için müşterilerin kullanımına sunulmuştu. Bu beni oldukça etkilemişti ve evin bir köşesinde kullanılmasa bile devamlı açık bir cihazın olduğunu hayal etmiştim.

Demek istediğim, nostaljinin yakalanması için evde veya işyerinde araç olarak kullanılabilir. Ancak günümüzde kullanmaya çalışmak, günümüz araçları ile daha kolay olduğu için verimli olmayacaktır.
« Son Düzenleme: Ekim 03, 2022, 15:56:12 ÖS Gönderen: freedom » Logged

ercanersoy
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 968


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ekim 03, 2022, 20:11:35 ÖS »

Amstrad CPC için 8x8 karakterler kullanılıyormuş. Birer karakter boşluk olacaksa 7x7 font kullanılabilir.

Türkçe karakterler için daha önceden hazırladığım bir yazı tipi kütüphanesi kullanılabilir. Şu anlık IBM CP857 karakter kümesi bulunmaktadır.

https://github.com/ercanersoy/Font-Library


Vintage ve retro teknolojileri ara sıra kullanıyorum. Şu anlık daha çok oyun amaçlı kullanıyorum. Ara sıra programlama işleri için de kullanabiliyorum. Yazı yazmak için kullanmayı da düşünüyorum.

Şu sıralar retro platform olarak sadece PC platfromunu kullanıyorum. İlerki zamanlarda Commodore 64, NES platformularını da kullanmayı düşünüyorum.
Logged
june8efe
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.278



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 03, 2022, 23:14:34 ÖS »

bende 2000lerin başından kalma eski laptop'u formatlayıp xp yeniden yükledikten sonra yine
1-o döneme ait oyunları yükledim.
2-megadrive vs. emulatör ve bolca rom yükledim.
3-zamanında vcd den seyrettiğimiz matrix1 şeytanın avukatı blade gibi filmleri yükledim
4-mr.bean ve benny hill show videoları yükledim.
5-heman temel reis redkit vs. birkaç bölüm yükledim.
6-yerli yabancı mp3 müzikler
7-winamp online radio dinlemek için .pls dosyaları indirdim.
8-photoshop cs4 kırpılmış versiyon 50mb civarı gayet güzel çalışıyor.
9-blender eski sürümler ve freehand de sorunsuz çalışıyor.

laptop 2 gb ram ve 128mb onboard ekran kartı ile bütün bunları gayet güzel yapıyor.

elimde casio cassiopeia a11 ve hp jornada 720 var bunlarlada word excel olarak kullanılabilir aslında ama çok cazip gelmedi.
Logged

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
DoctorCPC
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 879



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Ekim 06, 2022, 01:28:51 ÖÖ »

aklımdaki sistemi oturtursam planım şöyle;
Amstrad CPC: MP3, SID, AY, FM Radyo, Web Radyo (Müzik), Yazma ve DMP printer ile çıktı alma, Oyun, Oyun ve Symbos App Programlama, MIDI IN-MIDI OUT ve Amstrad CKX100 org ile hobi müzik yapımı, Seri Port ile Programlama, SymIRC ile Chat vb., Paper Mag yapılabilir, RSF3 ve V9990 olduğu için pek çok daha ek donanım var bu cihazda.

Amstrad PCW: Sadece Yazma ve çıktı alma, Paper Mag yapılabilir, diğer programları inceleme ve kullanmaya çalışma
Amstrad NC200: Mobil Yazma, Çıktı alma, Mobil olarak hobi programcılığı, Wifi modem ile BBS ve Seri port programlama
Amstrad NC100: kısa süreli gezilerde yanımda çanta varsa taşınabilecek bir cihaz. yazı yazma ve hobi programcılığı aynı zaman da günlük tutma.

Amiga: Tüm yazıların profesyonel olarak editleneceği yer ve oyun oynama

Yazı Yazmadan Kasıt ve Örnekleme: Birden fazla konuda Logbook tutuyorum. günlük notlar alıyorum. kitap yazıyorum. makale yazıyorum vb. Amatör Telsiz ve SWL Logbook örneklerden biri.
Logged

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: