15/12/2000 sigorta başlangıç 21/03/2000 askerlik başlangıç(8 ay) yine 99'a düşmüyor.
Hocam siz işe hayatına mı geç başladınız yoksa sigortasız bir çalışmanız mı var geçmişte. 50 yaş için 2000 giriş çok geç geldi bana.
Ben 40 yaşımdayım sigorta girişim 1 Ekim 1999 (aslında nisan ama benim girişimi geç yaptılar)
Mesajımın bundan sonrasını mesaj kirliliği olmasın diye ayrı mesajda atmıyorum. Bu sebeple şu andan itibaren yazacaklarım size ithaden değil, EYT konusu hakkındaki görüşümdür.
Ben EYT olayını kendime dert etmiyorum. 99 senesindeki emeklilik yaşım 60'dı. Şimdi de 60...
Benim için ilk gün de bugün de birşey değişmedi.
Ama yarın bir kanun daha çıksa ve herkes 70 yaşında emekli olacak dense, buna sen de dahilsin dense. Bunu sorun ederdim. Bence insanlar haklarını aldılar.
Yanlış olan EYT'nin çıkması değil, zamanında geriye dönük kanun işletilmesiydi.
Kanun doğrudur yanlıştır onu tartışmıyorum ama kanunlarla yaşıyoruz. Sen ben beğenmiyoruz diye kanuna karşı çıkamayız.
Ben de çok düşündüm keşke 22 gün öncesini kapsasa diye.
Sonra baktım ki işe girişi aralık olan arkadaşlarım "keşke tüm 99'u kapsasa" dedi.
E şimdi bunun sonu var mı? Yok. tüm 99 dense bari milenyum olsun tüm 2000 girişliler de dahil olsun denecek. sonra 2001 girişliler bizim farkımız ne diyecek.
2000den itibaren girişlilerde her yıl 1 sene azaltsın desek o zaman geçen sene giren adam benim yine 60'a geliyor diyecek.
Bu işin sonu yok arkadaşlar sizi de anlıyorum (kendimden) ama biz bir şeyi kıl payı kaçırmadık. Biz oradaydık kanun çıktığında. Eyt'ye girenlerde bu kanunun 8 eylülde geleceği bilgisi yoktu. Onların da günahı yok yani :=)
Güzel özetlemişsin Oğuzhan
Forum da ki bu konuyla alakalı yazmıyorum burada yorum yapanlar üzerine alınıpta durduk yere gerilim yaratmayalım
Genelleme olarak yazıyorum
Yasa çıktıktan sonra eyt kapsamına girmeyen veya bu tarihi ufak farklarla kaçıran herkes eyt kapsamına girenlere bir nevi düşman gözüyle bakmaya başladılar bizim suçumuz neydi diye kimsenin suçu yok zamanın da bir yasa değişikliği oldu ve geriye dönük işletildi bundan kaynaklı bir sürü insan mağdur oldu şu an da bu mağduriyeti giderdiler
Misal vatandaşın 35 40 sene önce hasbel kader sigorta girişi yapılmış ama o günden bu güne doğru düzgün sigortalı bir işte çalışmamış prim günü eksik eksik derken de az bir şey değil bu zaman zarfın da 300 gün 500 gün prim ödemesi yapılmış toplamda şimdi ben emekli olabilir miyim diye soruyor olamazsın kardeşim
Mesela bağkur sigortalılar 99 öncesi bağkur emeklilik şartları 9000 gün 9000 günü yok ödememiş 5000 6000 günü var bize haksızlık oluyor diyorlar hayır kardeşim sana haksızlık falan olduğu yok bağkur emeklilik şartları 99 öncesi de aynıydı 9000 gündü yani seni etkileyen bir şey olmadı o yüzden bugün çıkıpta bize haksızlık yapılıyor diye konuşmasına gerek yok
Tekrar belirtiyorum bu yazdıklarım bu konuya yorum yapan arkadaşlara ithafen değil kimse üzerine alınıpta gerginlik tartışma yaratacak yorumlar yapmasın çevrem de sosyal medya da konuşulanlar yazılanlarla duyduklarım ve okuduklarımdan dolayı yazıyorum.