Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetİPA ile optik okuyucu lens silmeyin
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: İPA ile optik okuyucu lens silmeyin  (Okunma Sayısı 2308 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
segaa
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.522



Üyelik Bilgileri
« : Ocak 31, 2023, 20:26:20 ÖS »

Selamlar,
ipa ile temizlediğim lenslerin artık çalışmadığını fark ettim, daha önce ps1 lensi sonra pc cd rw lensi ve son olarak elime geçeme philips multimedya oynatıcı cihazın lenslerini ipa ile temizlemiştim,
önceden kısmen çalışan okuyan lensler ipa ile temizledikten sonra hiç çalışmamaya başladı, bende yeni fark ettim bunu, bu kadar tesadüf olamaz herhalde. 

Bunu ipa ile kart temizliği yaparken de fark etmiştim, ipa ile temizlik yaptıktan sonra kuruduktan sonra yüzeyde buğulu bir iz bırakıyor, bunu lense uyguladığımızda sanırım lens camını buğuluyor ve artık hiç görmemesine sebep oluyor.

Yine de sizin görüşlerinizi fikirlerinizi almak isterim, belki yanılıyorumdur tesadüftür ama neden çalışan lens tamemen durduk yere hiç okumaz olsun. 
Logged

sabri64
Üye
***
Mesaj Sayısı: 164



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 31, 2023, 20:32:19 ÖS »

Tesadüf değil ,IPA optik lenslerin şeffaflığını yitirmesine sebep oluyor...okuma varsa yazma sorunları ortaya çıkıyor.Kuru temizlik yada çok değil el kolonyasıyla nemlendirilmiş pamuklu çubuklar temeizlik işini çözecektir.Geçmiş olsun
Logged
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ocak 31, 2023, 21:12:38 ÖS »

bu konuda kolonya yı tek geçerim İPA gerçekten mahvediyor bende daha önce bu hatayı yaptım sonra çok pişman oldum
Logged
Voltron
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.201



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 31, 2023, 23:34:11 ÖS »

Bu lens temizlik işleri için, en güvenlisi bence gözlük temizleme solüsyonu içeren mendiller.

IPA yı hiç bir hassas yüzey üzerinde direkt kullanmayın zaten. Kullanacaksanız da 50%-50% saf su ile sulandırıp öyle kullanın. Bazı PCB lerdeki soldermaskı aşındırabiliyorlar. O matlık ondan oluyor.

Şansınıza bazı kolonyalar da IPA etkisi yaratabilir, ben denk geldim.
Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
segaa
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.522



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 01, 2023, 00:32:26 ÖÖ »

Bu lens temizlik işleri için, en güvenlisi bence gözlük temizleme solüsyonu içeren mendiller.

IPA yı hiç bir hassas yüzey üzerinde direkt kullanmayın zaten. Kullanacaksanız da 50%-50% saf su ile sulandırıp öyle kullanın. Bazı PCB lerdeki soldermaskı aşındırabiliyorlar. O matlık ondan oluyor.

Şansınıza bazı kolonyalar da IPA etkisi yaratabilir, ben denk geldim.

Aynen hocam doğru söylüyorsun bazı kolonyalar da aynı etkiyi yapıyor, ben genelde cihazlarımın plastik kısımlarını pamuk + kolonya ile siler temizlerdim hiç bir şey olmazdı tertemiz yapardı, bir keresinde değişik bir marka kolonya geldi onunla temizlik yapayımn dedim kuruduğunda siyah plastik üzerinde beyazlama gibi bir iz bıraktı, kolonya seçerken de dikkatli olmak lazım.

Lensleri de kolonya ile temizlerdim hiç sorun çıkmazmı, plastik üzerindeki tecrübemden sonra emin olduğum kolonya ile temizlik yapıyorum.
Logged

izmirmaster
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 5.383



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Şubat 01, 2023, 12:39:46 ÖS »

Camsil tavsiye ederim bu iş için mükemmel daha sorun yaratmadı. Disket sürücüler dahil

Logged

Aktug
Üye
****
Mesaj Sayısı: 357



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 01, 2023, 15:02:18 ÖS »

IPA %30 + Saf Su %70 ile -henüz- problem yaşamadım. DSLR sensörü ve lens camları için yıllardır aynı karışımı kullanıyorum. Yine bu karışım ile hayata döndürdüğüm Creative Infra (püsküllü bela), Pioneer Slot DVD gibi cihazlar da oldu. IPA zorunlu değil yalnız. Yukarıda da yazılmış gerçi IPA olmadığı zamanlarda gözlük camı temizleme solüsyonu - mendilinin de iş gördüğünü bilirim. 
Logged
malik
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 686



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 01, 2023, 20:38:05 ÖS »

Lensler sadece tozlanıyor, sıvı kullanmaya gerek varmı
Eskiden Fat PS2 lensi ara ara tozdan okumazdı, hiç bir sıvı kullanmadan sadece kulak çubuğu ile silerdim okumaya baslatdı.
Bazende çok tozlanınca gözün altındaki yansıtıcıda toz kapardı onuda gözün üst kapağını açar, lensi biraz yukarı kaldırır, ince bir bakır teli ikiye katlar, ucuna sardığım ufak pamukla silerdim. Telin ucunu iyice büküp lens i alttan da silerdim ve tek seferde DVD okumaya başkardı.
Sihir sadece tozlanma olayı.
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2023, 20:40:07 ÖS Gönderen: malik » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: