Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetmonitör hz farklılığını algılayamamak
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: monitör hz farklılığını algılayamamak  (Okunma Sayısı 4479 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 01, 2023, 00:48:41 ÖÖ »

merhaba arkadaşlar. 3 gün önce arkadaşımın monitörünü aldım.
Marka model: aoc c27g2ae/bk (https://eu.aoc.com/tr/gaming/products/monitors/c27g2ae-bk)
dp kablosu ile 165hz alıyorum. oynadığım tüm oyunlarda 60-300 fps arası alıyorum. oyundan oyuna fark ediyor tabikide.
oynadığım oyunlar
-----------------
lol
pes 2013
pes 2023
valorant
steam pubg
pubg mobile
mortal kombat 11 vb...

şimdi şöyle bir durumum var. örnek olarak; gözlük ile izlenen 3d filmleri algılamam çok uzun zaman alıyor normal şartlarda. herkes gözlüğü takar takmaz algılarken benim gözlüğü algılamam 30dk geçiyor takribi. bunu doktora sorduğumda göz tembelliği dedi.

örnek; valorant'ta 250-300 fps arası gidip geliyorum 1920x1080 ultra ayarlarda. monitör 165hz ayarlı. ancak ben 60hz monitör ile 165hz monitör arasında bir farklılık göremedim. acaba yukarıda belirttiğim gibi göz tembelliğimden kaynaklı bir sorunmu yüksek hz'yi algılayamamam. evime kafede oyun oynayan bir üniversiteli arkadaşı davet ettim.
önüne aoc marka 2 adet monitör koydum. biri 60hz biri 165hz. ikisindede valorant oynattım. bana 165hz'in daha akıcı, 60hz ile 165hz arasında çok büyük farklar olduğunu söyledi. ancak aynı monitörler ile ben test ettiğimde ben hiç farklılık hissedemiyorum. ya benim algılamam ile ilgili bir problemim var yada gerçekten beynim görsel olarak fiziken bir şeyler arıyor farklılıklar arıyor. anlamış değilim açıkcası.
benimle aynı şeyleri yaşayan varmı arkadaşlar?

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 01, 2023, 09:18:15 ÖÖ »

120 Hz farkı bariz anlaşılıyor (hatta alışınca Windows'u veya cep telefonunu bile 120 Hz altında kullanmak rahatsız ediyor insanı) ama 144 Hz ve üstünü ben de algılayamıyorum. Bu nedenle elimdeki monitör 120 Hz'de renk derinliği, HDR vb özelliklerde daha başarılı olduğu için 120 Hz kullanıyorum (bazı monitörler tarama hızı, tepki süresi vb ayarlarına göre görüntü kalitesinden feragat edebiliyor).
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 01, 2023, 11:16:23 ÖÖ »

Bir bilene sordum şöyle dedi:

Bu sorunun birden fazla nedeni olabilir. Göz tembelliği görsel algılamanızı etkileyebilir ve 3D filmleri algılamanızı yavaşlatabilir. Ayrıca, göz tembelliği nedeniyle yüksek hz monitörlerde farklılıklar gözlemleyemeyebilirsiniz. Bununla birlikte, görsel algılamanızı etkileyebilecek başka faktörler de olabilir, örneğin kalıcı görme bozuklukları veya göz hastalıkları.

Göz tembelliği antrenmanlar ile iyileştirilebilir. Göz tembelliği, gözlerin istenmeyen yerlere kaymasından kaynaklanan bir durumdur ve bu antrenmanlar göz kaslarının güçlenmesiyle önlenebilir. Örneğin, göz hareketlerini takip etmek için kullanılan göz koordinasyon antrenmanları, göz kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, gözün farklı yönlere odaklanmasını içeren egzersizler de göz tembelliğini azaltabilir. Bununla birlikte, her durumda göz tembelliği için antrenmanların etkililiği kişiden kişiye değişebilir ve doğru teşhis ve tedavinin alınması için bir göz doktoruna danışmanız önerilir.

Aşağıdaki göz tembelliği antrenmanlarından birkaçı deneyebilirsiniz:

1. Odaklanma egzersizleri: Bir nesnenin üzerinde odaklanırken, o nesnenin etrafındaki nesneleri de fark edin ve bir sonraki nesneye odaklanın.

2. Başımızı hareket ettirme: Başınızı sola, sağa, yukarı ve aşağıya hareket ettirin ve gözlerinizi başınızla birlikte hareket ettirin.

3. Göz hareketleri takip etme: Ellerinizi birbirine doğru hareket ettirin ve gözlerinizi ellerinizin hareketini takip edin.

4. Kağıt oyunları: Kağıt üzerinde hareket eden nesneleri takip etme ve odaklanma egzersizleri yapın.

@withcdoctor:
Kime sorduğumu tahmin edebildin mi?

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 01, 2023, 12:04:22 ÖS »

@wizofwor

ChatGPT ?
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 01, 2023, 12:33:01 ÖS »

Evet ChatGPT. Aile hekimi gibi iş çıkardı. Utanmasa sevk yazacaktı.

Sevk yazacaktı derken, bunlar üç ayrı promptun çıktıları. Hepsinin sonunda ayrı ayrı göz doktoruna git diyordu. Ben birleştirirken sadeleştirdim.

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 01, 2023, 15:11:31 ÖS »

Evet ChatGPT.

Bana yetersiz geldi

Hani agnus filan hiç anlamıyor

How can i upgrade amiga 500 to 2MB chipram

To upgrade the Amiga 500 to 2MB of chip RAM, you will need to follow these steps:

Acquire an additional 1MB of RAM: You can purchase an 1MB RAM upgrade chip, specifically designed for the Amiga 500, from an online store or a computer store.

Locate the memory expansion slot: Open the Amiga 500's case and locate the memory expansion slot. It is usually located on the motherboard, near the power supply.

Insert the RAM upgrade: Gently remove the cover from the memory expansion slot and insert the RAM upgrade chip. Make sure that the chip is securely seated and the pins are aligned with the socket.

Replace the cover: Replace the cover of the memory expansion slot and make sure that it is securely fastened.

Turn on the Amiga: Turn on the Amiga 500 and check if the new RAM is recognized by the computer. To do this, go to the "About" section in the Amiga's preferences.

Install the software: If the new RAM is recognized, install the necessary software to take advantage of the extra memory.

Enjoy the upgrade: Enjoy the performance boost that comes with the additional RAM and the expanded capabilities of your Amiga 500.

Note: Make sure to follow all the instructions carefully and to observe static electricity precautions to prevent damage to the hardware.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 01, 2023, 15:22:33 ÖS »

oooooo ben sorduktan sonra anca

don't i need agnus 8375

Yes, you may need an Agnus 8375 chip in order to upgrade your Amiga 500 to 2MB of chip RAM. The Agnus 8375 chip is the memory controller for the Amiga 500 and is responsible for managing the memory access for the computer. If your Amiga 500 does not already have an Agnus 8375 chip, you will need to acquire one before you can upgrade the computer's memory. It is best to check the specifications of your Amiga 500 and the RAM upgrade chip to ensure compatibility before making a purchase.

Why you haven't mention this when i first ask

I apologize for not mentioning the Agnus 8375 chip earlier. As an AI language model, I strive to provide comprehensive and accurate information to the best of my ability. In this case, I may have missed the requirement for the Agnus 8375 chip, and I apologize for any confusion it may have caused. Thank you for bringing this to my attention.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 01, 2023, 16:33:49 ÖS »

Soruyu nasıl sorduğun önemli. Şurada biraz yönlendirince Amiga'yı gömdü mesela.

The Commodore 64 was released in 1982 and was known for its advanced graphics capabilities for its time, especially compared to other computers of the era. The Commodore 64 had a VIC-II (Video Interface Chip II) which allowed it to display 16 colors on screen at once, which was considered a significant improvement over other computer systems at the time which typically could display only a few colors. Additionally, the VIC-II chip provided the Commodore 64 with raster interrupts, which allowed for more advanced graphics by allowing programmers to interrupt the display process at specific points in time to change the color, position, or other visual aspects of graphics on the screen. These capabilities made the Commodore 64 a popular choice for games and other graphics-intensive applications.

In comparison, the Amiga 500 was released in 1987 and had improved graphics capabilities over the Commodore 64, including the ability to display up to 4096 colors at once. However, the Amiga 500 did not have raster interrupts, meaning that its graphics capabilities were still somewhat limited compared to the Commodore 64.

The limitations of the Amiga 500 graphics system were mainly due to its hardware architecture. The Amiga 500 used a bitplane structure to display graphics, which allowed it to display more colors than the Commodore 64 but resulted in limitations in terms of color use in games. For example, due to the way the bitplane structure worked, it was difficult to display more than a few colors in a single sprite, which limited the graphics capabilities of games.

Additionally, the Amiga 500 had a relatively low number of hardware sprites, only 8 sprites with 16 pixels width each, which made it difficult to display complex animations or multiple moving objects on screen at once. The lack of a hardware tile engine also meant that the Amiga 500 relied heavily on the main processor for graphics processing, which could slow down the system and make it difficult to display high-quality graphics. These limitations meant that the Amiga 500 was not well-suited for graphics-intensive applications and did not have the same level of graphics capabilities as the Commodore 64.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 01, 2023, 17:38:04 ÖS »

Atari ST vs Amiga
Atari 800XL vs Commodore 64
Commodore 64 vs Sinclair Spectrum 48K
gibi kıyslamaları da neredeyse aynı yapıyor. Mükemmel olmaktan uzak, bazen kabul edilebilir bilgi verebiliyor ama o iple kuyuya inmemek lazım. Çoğunlukla jenerik bilgi veriyor.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 01, 2023, 17:46:53 ÖS »

@wizofwor

Bu arada şaka maka, Amiga'ya program yazmak C64'e göre çok çok zordur. 'Tile based' grafik yokluğu ve sprite yetersizliği nedeniyle. Bunların yokluğunu telafi etmek için donanıma, bilhassa blitter ve copper'a çok iyi hakim olmanız gerekir. Bu nedenle C64'ten Amiga'ya geçenler oyunların çoğunun 25FPS olmasını yadırgar. C64'te doğası gereği 50FPS, oyun tasarımında temel noktalardan biridir. Hybrid, Shadow of the Beast, Wrath of the Demon, Battle Squadron, Elfmania, Jim Power, Mr Nutz, Kid Chaos gibi oyunlar üst seviye programlama gerektiriyor ki çıkmaları zaman aldı.
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 02, 2023, 13:09:13 ÖS »

Arkadaşınıza önerim, Amiga platformu için oyun yazma becerilerini geliştirmek için aşağıdaki adımları deneyebilmesi:

Amiga oyun geliştirme ekosistemi hakkında daha fazla bilgi edinmesi: Amiga platformu hakkında kitap, makale ve forumlarda daha fazla araştırma yapması, platformun tarihçesini, özelliklerini ve kısıtlamalarını anlaması faydalı olabilir.

Programlama dillerini geliştirmesi: Assembly dili ve C programlama dillerini daha iyi öğrenmesi ve uygulamalı projelerle pratik yapması faydalı olabilir.

Oyun motorları ve araçları öğrenmesi: Oyun motorları ve araçları kullanarak oyun geliştirme sürecini hızlandırması ve oyunlarını daha verimli bir şekilde tasarlaması için bu teknolojilere hakim olması gerekmektedir.

Egzersiz yapması: Başka oyunları inceleyerek, kodlarını okuyarak ve kendi oyunlarını tasarlamak için egzersiz yapması, becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilir.

Bu adımlar, arkadaşının programlama becerilerini ve Amiga platformu hakkında bilgisini geliştirerek, daha iyi oyunlar yazmasına yardımcı olabilir.

sertacarslan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 03, 2023, 11:44:03 ÖÖ »

Yaşadığınız duruma benzer bir görme problemi var, buna "stereo körlük" deniyor. Durum buysa bunun birden fazla nedeni olabiliyor. Google'da "stereo körlük" yada "stereo blindness" diye aratırsanız detaylı bilgilere ve kendinizi test edebileceğiniz görsellere ulaşabilirsiniz.

Sinclair ZX Spectrum 128k +2 -> PC
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: