Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetKapasitörler hakkında bilgiler
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Kapasitörler hakkında bilgiler  (Okunma Sayısı 8102 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Mart 22, 2023, 20:57:10 ÖS »

Selamlar arkadaşlar herkese hayırlı ramazanlar,

Bu konuda kapasitörler hakkında sorulmadık sorular kombosuyla aklıma takılan soruları cevaplamanızı istiyorum, herkes bilgisi dahilinde sorularımı cevaplarsa sevinirim.

1.Herhangi bir oyun konsolu, bilgisayar vs devre kartında bulunan elektrolitik kapasitör yerine SMD elektrolitik kapasitör ya da seramik kapasitör kullanılabilir mi?

Bir yabancı forumda şöyle bir yazı okudum, oyun konsolunun elektrolitik kapasitörlerini seramik kapasitör ile değiştirten kişi ses sorunları (yankılanma, uğultu vs) yaşadığını bildirmiş, değiştiren kişiye bunu sorduğunda seramik kapasitörler bu tür sorunlar yapar diye cevap vermiş, bu doğru mu?

2.Kapasitör değişiminde uF değerlerinin birebir aynı olması gerektiğini okudum, voltaj ise düşük olmamak kaydıyla daha yüksek bir voltaj değeriyle değiştirmenin bir sakıncası olmadığını bir çok yerde okudum,
ancak aklıma takılan soru şu; voltaj değerinin yüksek olmasının bir sınırı var mı, mesela sega game gear kapasitörü değiştiriyoruz 100uf - 6v değerde bir kapasitör, bunun yerine 25v veya 50v kapasitör takarsak bir sorun oluşturur mu, oluşturursa ne gibi sorunlar oluşur?

3.Kapasitürü 6v yerine 50v ile değiştirdik diyelim, bu voltaj farkı pil tüketimini etkiler mi veya adaptörden daha fazla güç çekme ihtiyacı gibi şeyler olur mu?

4.Kullanılmamış kapasitörlerin belirli bir raf ömrü var mı, varsa ne kadar süre beklediğinde artık işe yaramaz hale gelir.
Bir ara elektronikçiler çarşısına gittiğimde esnafın birini hiç kullanılmamış kapasitörleri büyük bir poşetin içinde çöpe attığını gördüm, bu durum beni işkillendirdi.

Misal kapasitör alacağım elektronik bilgim de fazla yok yani kapasitörü ölçebilecek ne bir ekipmanım var ne de tecrübem, bu durumda bana bayat kapasitörleri kakalamadıklarını nereden anlayacağım, belki kapasitörün 6 aylık ömrü kalmış, belki 3 aylık ömrü, ben onca uğraştan sonra  cihazıma bunları takıp 3 ay sonra bozulan bir cihaz istemem, kapasitörlerin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı?

5.Bu soru da normal elektrolitik kapasitör yerine süper kapasitör kulanılabilir mi, bir sorun teşkil eder mi veya ekstra avantajlar sağlar mı, fiyatlarının yüksek olduğunu biliyorum ama yine de merak ettim.

6.Tavsiye edebileceğiniz sağlam ve kaliteli bir kapasitör markası var mı, varsa hangi markalar kalitelidir, nereden bulunabilir.

Şimdilik bu kadar cevap veren herkese tşkler.  

« Son Düzenleme: Mart 22, 2023, 21:09:01 ÖS Gönderen: segaa » Logged

yusufy
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 22, 2023, 21:52:49 ÖS »

1- fiziki olarak yerleştirebilirsen smd elektrolitik kapasite kullanabilirsin.
2- daha yüksek voltajlı kullanabilirsin fakat volt değeri arttıkça fiziki boyutlar da artacaktır. mümkün olduğunca benzer değerler kullanmakta fayda var. özellikle regulator çıkışlarındaki kapasiteleri yakın değer kullanmalı. tam boş bir kapasite ilk enerjilenme anında kısa devre gibi davranacak ve yüksek akım çekecektir. bu yüzden regulatoru bozma ihtimali var.kapasite değeri büyüdükçe yüksek akım çekme süresi de uzayacaktır. ESR değerine dikkat etmek gerekir.
3- farketmez
4- raf ömürleri uzundur. sadece elektrolitler için var o da içindeki sıvının kuruması ile oluyor, kuruması için de aktif kullanılıyor olması gerek ya da çok çok uzun yıllar beklemesi gerek.
5- sorun teşkil edebilir esr değerleri çok farklı
6- samwha epcos nichicon vishay piyasada bulabileceğin markalı ürünler
MC_Skywalker
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 23, 2023, 11:35:41 ÖÖ »

1.)Montaj için takla atmak durumunda kalacağın haller dışında sorun olmaz.
2.)16V olan bir kapasitör yerine 25V kullanabilirisniz ama 35Vyada 50V takarsanız boyut farkından sıkıntı oluşur.
3.)Teorik olarak etkilemez.
4.)Yanlızaca elektrolikit kapasçtörlerde raf ömrü vardır.
5.)Kondasatörün esas kullanım amacı filtremeledir. AC sinyali DC den ayırmak
için. Süper kapasitörlerin esas amacı enerji depolamaktır. uF mertebesinde süper kapasitör üretimemekte. Süper kapasitörler sarj balans devresinine ihtiyaç duyar tıpkı LiOn/LiPo piller gibi.
6.)Çinde tüm bilindik markaların patatesi üretildiğinden epcos, nichicon, murata, gibi markaların taklitleri çok. Digikey vb. yerlerden satın alın. Alman würth kapasitörlerde yaygınlaşmaya başladı.
« Son Düzenleme: Mart 23, 2023, 12:28:47 ÖS Gönderen: MC_Skywalker » Logged
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 23, 2023, 11:53:16 ÖÖ »

Selamlar arkadaşlar herkese hayırlı ramazanlar,

Bu konuda kapasitörler hakkında sorulmadık sorular kombosuyla aklıma takılan soruları cevaplamanızı istiyorum, herkes bilgisi dahilinde sorularımı cevaplarsa sevinirim.

1.Herhangi bir oyun konsolu, bilgisayar vs devre kartında bulunan elektrolitik kapasitör yerine SMD elektrolitik kapasitör ya da seramik kapasitör kullanılabilir mi?

Bir yabancı forumda şöyle bir yazı okudum, oyun konsolunun elektrolitik kapasitörlerini seramik kapasitör ile değiştirten kişi ses sorunları (yankılanma, uğultu vs) yaşadığını bildirmiş, değiştiren kişiye bunu sorduğunda seramik kapasitörler bu tür sorunlar yapar diye cevap vermiş, bu doğru mu?

2.Kapasitör değişiminde uF değerlerinin birebir aynı olması gerektiğini okudum, voltaj ise düşük olmamak kaydıyla daha yüksek bir voltaj değeriyle değiştirmenin bir sakıncası olmadığını bir çok yerde okudum,
ancak aklıma takılan soru şu; voltaj değerinin yüksek olmasının bir sınırı var mı, mesela sega game gear kapasitörü değiştiriyoruz 100uf - 6v değerde bir kapasitör, bunun yerine 25v veya 50v kapasitör takarsak bir sorun oluşturur mu, oluşturursa ne gibi sorunlar oluşur?

3.Kapasitürü 6v yerine 50v ile değiştirdik diyelim, bu voltaj farkı pil tüketimini etkiler mi veya adaptörden daha fazla güç çekme ihtiyacı gibi şeyler olur mu?

4.Kullanılmamış kapasitörlerin belirli bir raf ömrü var mı, varsa ne kadar süre beklediğinde artık işe yaramaz hale gelir.
Bir ara elektronikçiler çarşısına gittiğimde esnafın birini hiç kullanılmamış kapasitörleri büyük bir poşetin içinde çöpe attığını gördüm, bu durum beni işkillendirdi.

Misal kapasitör alacağım elektronik bilgim de fazla yok yani kapasitörü ölçebilecek ne bir ekipmanım var ne de tecrübem, bu durumda bana bayat kapasitörleri kakalamadıklarını nereden anlayacağım, belki kapasitörün 6 aylık ömrü kalmış, belki 3 aylık ömrü, ben onca uğraştan sonra  cihazıma bunları takıp 3 ay sonra bozulan bir cihaz istemem, kapasitörlerin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı?

5.Bu soru da normal elektrolitik kapasitör yerine süper kapasitör kulanılabilir mi, bir sorun teşkil eder mi veya ekstra avantajlar sağlar mı, fiyatlarının yüksek olduğunu biliyorum ama yine de merak ettim.

6.Tavsiye edebileceğiniz sağlam ve kaliteli bir kapasitör markası var mı, varsa hangi markalar kalitelidir, nereden bulunabilir.

Şimdilik bu kadar cevap veren herkese tşkler. 

Cevap1:Kullanabilirsin kapasite değerinin aynı olmasına dikkat edersin voltaj değerini kesinlikle ufak seçmemelisin yüksek olmasında fayda var voltaj toleransı bunlarda çok daha dardır kendi voltaj değerinin üzerine çıkıldığında hızla kısadevreye giderler.

Cevap2: Kapasite değeri aynı olacak voltaj değeri düşük olmayacak istediği kadar yüksek olabilir ama değerler yükseldikçe boyut artacaktır.

Cevap3: Voltaj değeri büyük olması daha az akım çektirir bişey olmaz.

Cevap4: Kapasitörlerin bir raf ömrü belirlenir ama bu şansına kalmış. Hava ile teması kesilmiş kapasitör kutusunun içinde likit kimyasal var kuruma olmadıktan sonra kapasitör görevini yapar. Piyasada adi kapasitör birhayli fazla, 2 yılda çalışan var kırk yılda çalışan var şansına. Kapasitemetre ile ölçüm yapabilirsin bazı multimetrelerdede bu özellik var, Ömrünü ölçemezsin ama.

Cevap5: Süper kapasitörleri kullanmak mantıklı olmaz hem pahalıya gelir hemde voltaj değerleri düşüktür. Pil niyetine kullanabilirsin power katında kullanılır, diğer taraflarda iç dirençleri çok düşük olduğundan fazla akım çekerler önündeki devre elemanlarına zarar verebilirler.

Cevap6: İthalatçı tedarikçi firmalardan çin üretimi olmayan kapasitörler tercih edebilirsin biraz daha masraflı olur. Hitachi, sanyo, rubycon, matsushita v.s

Kolay gelsin    

DO-IT-YOURSELF
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Nisan 04, 2023, 18:14:55 ÖS »

Şöyle bir araştırdım da, Aliexpress veya yerel elektronikçiden vs. rastgele alınmaz cidden.

Ben de ilk kez şu siteden sipariş vereceğim.
https://www.mouser.com.tr/

Bu siteden daha önce alışveriş yapan var mı? Gümrük vs. bir sorunla karşılaşan?

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 04, 2023, 20:10:21 ÖS »

Şöyle bir araştırdım da, Aliexpress veya yerel elektronikçiden vs. rastgele alınmaz cidden.

Yuh hilenin böylesine de artık ne diyelim. Bana da tamda resimdeki gibi 6800uf kapasitör lazımdı, VHS  cihazın power kısmında kullanacaktım bunu görünce daha dikkatli olmak lazım.
Bu çinliler sahte sssd, sahte flash bellek sahte ekran kartı falan derken kapasitöre kadar sahteliğe düşmüşler. 

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Nisan 04, 2023, 21:17:01 ÖS »

Ben bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Böyle hileli bir kondansatör üretmek orijinalini üretmekten daha zor çünkü. Maliyeti de daha fazla olur. Masum

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 05, 2023, 07:46:55 ÖÖ »

com.tr de dese ürünler yurtdışından geliyor. 150 euro altına mal üzerinden %30 vergi ödeyerek alabilirsin.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 05, 2023, 07:55:13 ÖÖ »

150 euro dese de 80 euroluk. çip kapasitör vs. ticaridir diye alıkonuldu. çıkarmak için upsnin gümrükçü ortağı tarafından 4 katı bir para teklif edildi.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 05, 2023, 08:27:07 ÖÖ »

150 euro dese de 80 euroluk. çip kapasitör vs. ticaridir diye alıkonuldu. çıkarmak için upsnin gümrükçü ortağı tarafından 4 katı bir para teklif edildi.

Hmm aynı çipden kapasitörden adetli olunca ticari saymışlardır tabi. 1 adet kapasitörle ne yapacaksak Kapasitörü adetli aldım demek için 1000 filan almak lazım. Lazım en küçük cihazda bile kapasitör değişeyim desem en az 10-15 kapasitör almak zorundasın.

Yazık olmuş. Mecbur geri bıraktın dimi 80 euroluk malı?

Bunları ne zaman açık arıtrma ile satıyor gümrük? Gidip oradan daha ucuza alabilir miyiz acaba kendi malımızı

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 05, 2023, 11:17:12 ÖÖ »

Aynı çip değil. plusa konan çipler ve 3 bacaklı pasif dirençler. Malesef bıraktım. Aynısı aliexpresde de başıma geldi 10ar dan 30 çip aynı paketteydi ona da taktılar. Haberiniz ola aliexpres taşımaları da özel bir firmaya verilmiş. 

Takan takana. Artık üçer beşer getirteceğiz.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
Chameleon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 05, 2023, 12:13:52 ÖS »

Ben hi-fi sistemim için aliexpresse güvenemedim. Mouser ya da digikey'den al dediler. https://www.digikey.com adresinden sipariş verdim. Türkiyede ithalat işlerini ekom (https://www.e-komponent.com) ile yönetiyolar. Gümrük+kargo Hesaplamalarını onlar çıkartı. Kendim getirtmeye kalkmaktan daha uyguna geldi. Eve de yurtiçi kargo ile göndermişler. BAşka hiçbirşeyle uğraşmadım.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 05, 2023, 13:44:07 ÖS »

Yurtdışından alışveriş yapılmasın diye ellerinden geleni yapıyorlar. Geçmiş olsun.

Ben hi-fi sistemim için aliexpresse güvenemedim. Mouser ya da digikey'den al dediler. https://www.digikey.com adresinden sipariş verdim. Türkiyede ithalat işlerini ekom (https://www.e-komponent.com) ile yönetiyolar. Gümrük+kargo Hesaplamalarını onlar çıkartı. Kendim getirtmeye kalkmaktan daha uyguna geldi. Eve de yurtiçi kargo ile göndermişler. BAşka hiçbirşeyle uğraşmadım.

Yani digikey.com'dan sipariş verince gerisini e-komponent.com hallediyor. "alışverişi e-komponent.com'dan yapmamıza gerek yok". Doğru mu anladım?

Chameleon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 05, 2023, 14:08:54 ÖS »

Yurtdışından alışveriş yapılmasın diye ellerinden geleni yapıyorlar. Geçmiş olsun.

Yani digikey.com'dan sipariş verince gerisini e-komponent.com hallediyor. "alışverişi e-komponent.com'dan yapmamıza gerek yok". Doğru mu anladım?

Aldığım ürünler zaten ekompent te yoktu. Ben sipraişi digi-keyden geçtim onlar'da ekoma yönlermişler siparişimi.  Ertesi gün bana eomdan aşağıdaki mail geldi.

Ben de kendilerine teklifin benim için uygun olduğunu bir an önce işlemleri başlatabileceğimize dair mail attım ve alışveriş sepetinin linkini beklediğimi söyledim.

Sonrası sepete gidip kredi kartı bilgilerini vermekten ibaret. Başka birşeye karışmadım. Bir hafta sonrada elime geldi kapasitörler.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 05, 2023, 14:29:08 ÖS »

Digi-key'de ödeme işlemi yapmıyoruz yani? Sonraki işlem olarak e-kom'a iletiyorlar. Ve e-kom'dan mail bekliyoruz, doğru mu?

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: