Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Kablosuz ağ genişletme  (Okunma Sayısı 6193 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mart 26, 2023, 13:59:13 ÖS »

@witchdoktor'da dediği gibi @emarti 2,4 GHz geniş mesafe sunarken çok geniş bant imkanı vermiyor. 5Ghz ise kısa mesafe ama geniş bant imkanı sağlıyor. Neye yarar dersen, internete laptopla giriyorsan sorun yok takılmadan videonu izlersin. Ama misal bir VR Headset aldın. Kablosuz bağlanacaksın 5 ghz olmazsa kullanamıyorsun. Onda veri aktarım bant genişliği yüksek olması lazım. En 5 az Ghz bağlantı istiyor.

Sürekli maksimum upload hızı lazımsa indirme yapıyorsan kablo en temizi. Benim bir makine öyle bağlı modeme.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Mart 26, 2023, 16:58:37 ÖS »

Powerline seçeneği patladı. Modemi powerline ile arka odaya taşıdım. Bu şekilde evin her yerinden çok iyi çekiyor. Ancak internet hızı yerlerde. Modemi mecburen geri sigorta kutusunun yanına götürdüm.

Mesh veya access veya access point seçeneklerine bakıyorum şimdi.

2.4 veya 5 GHz WiFi için kanal özelleştirmesi yapmanın çekim açısından artısı var mıdır?

Şu soruyu biraz geliştireyim.

Yeni modemler 2.4 ve 5 GHz. yayınlarını birleştirebiliyor. Bunları ayrı ayrı kullanmanın birleştirmeye göre bir dezavantajı var mı? Sormamanın sebebi özellikle birleştireyim mi diye sorması.

emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Mart 26, 2023, 19:35:48 ÖS »

Powerline seçeneği patladı. Modemi powerline ile arka odaya taşıdım. Bu şekilde evin her yerinden çok iyi çekiyor. Ancak internet hızı yerlerde. Modemi mecburen geri sigorta kutusunun yanına götürdüm.

2.4 veya 5 GHz WiFi için kanal özelleştirmesi yapmanın çekim açısından artısı var mıdır?

Yeni modemler 2.4 ve 5 GHz. yayınlarını birleştirebiliyor. Bunları ayrı ayrı kullanmanın birleştirmeye göre bir dezavantajı var mı? Sormamanın sebebi özellikle birleştireyim mi diye sorması.

Sorduğum soruya cevap alalı daha 24 saat olmadı ama ben Turkcell Superonline'nın Huwaei modemini kullanıyorum ve 5GHz Wifi'yi modem ayarlarından kapattım. Öncesi birleştirip tek kullanır diye bir not geçiyordu. Kapatmam sonrası emin değilim ama göreceli bir hızlanma var. Psikolojik değil sanki

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
yusufy
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Mart 26, 2023, 20:20:35 ÖS »

power line her yerde ve her saatte aynı performansı göstermiyor. laptop ile tüm evdeki prizleri tek tek denedim, hepsi farklı sonuç veriyor, modem ve dağıtım yapan power line adaptörü salonda, yine salonda başka bir prizde 10Mbit zor ölçerken evin uzak noktasında 40Mbit aldım, tesisat buat noktalarında eklerin düzgün olması lazım, zamanla gevşiyor okisitleniyor, aynı şebekede bulunan endüktif yüklerde iletişimi çok bozuyor, yine gece saatlerinde elektrik kullanımının artması ile hat empedansları düşüyor, bu da bağlantı hızını etkiliyor. eğer denk gelir düzgün bağlantı kurmayı başarırsan iş görür, bende iyi çalışıyor ama 100mbit internetin max 40 alıyorum o da gündüz saatlerinde.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mart 26, 2023, 20:50:13 ÖS »

Ben xxxx ve xxxx_5G olarak 2 ayrı isimde yayın yaptırıyorum, yukarıda bahsettim. Router'a yakın bir yerde isem, hızlı upload/download gereksinimi varsa 5G'ye bağlanıyorum. Aynı isimde ağ geçişleri çok efektif olmuyor. Bir de zaman zaman interferans nedeniyle 2.4 veya 5GHz'nin bulunduğum konumda daha iyi çektiği de olabiliyor.
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mart 26, 2023, 21:12:15 ÖS »

Bilmem yardımcı olur mu deneyimlerimi aktarmak isterim. Şöyle ki:

1. Arada bir modemin reset kısmına sivri bir şeyler sokmak gerekiyor. Rahatlıyor gibi.
2. RESET sonrası ayarlar değişiyor elbet lakin ufak ayar (wifi ad, şifre vb) sonrası mümkünse artık MAC adres engelleme, şu saat aktif pasif gibi şartlanmalar ile modemi meşgul edecek ayarlardan da vazgeçtim. Reset sonrası default ayarlar ile devam.
3. 2.4GHz ayarı ve 5GHz ayarı için ayrı yayın yapılabiliyor olsa da ben 5'i OFF yaptım. "2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler" bilgisi mevcut iken ben 60Mbps görsem havalara uçuyorum.
« Son Düzenleme: Mart 26, 2023, 21:15:09 ÖS Gönderen: emarti » Logged

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Mart 30, 2023, 09:01:43 ÖÖ »

Tp-Link S7 Mesh cihazlarından aldım.

Arka oda için performans durumu şöyle:

Modem ağı:
Download: 7Mbsp, Upload: 4 Mbps, Ping: 2272 ms, Packet loos %7

Mesh ağı:
Download: 123Mbs, Upload: 8 Mbps, Ping: 16 ms, Packet loss: %0

İki mesh cihazı birbirine linkli, 2.4 ve 5 GHz ağları birleştirilmiş durumda.

Ayarların cep telefonu üzerinden yapıldığı çok şık bir de uygulaması varmış. Ağ kapsama sorunu olan herkese tavsiye ederim. Kelimenin tam anlamıyla tak çalıştır olmuş.

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mart 30, 2023, 09:22:49 ÖÖ »

32 byte ping ile 16ms bence yüksek bir rakam kaldıki dalgalanma illaki olacaktır.
Cihaz üzerine yük bindirip, 1kb'lik ping paketleri ile test daha isabetli sonuçlar verir.

Örnek komut: ping 192.168.1.1 -t -l 1024
192.168.1.1 = ev router'ın IP'si.

Maykıl, Corc CSGO'da 5-10ms ile at koşturuyor. En baba internet çıkışı ile TR'den 40 - 80ms alınıyor oyunlarda bu yüzden en azından ev ağı =<1ms olmalı bence.

Oyunla işim olmaz diyorsanız sıkıntı olacağını sanmam.

Düzeltme: netteki hız testi sayfalarından birinin sonucu sanırım paylaştığınız. ben olsam önce ev içini ölçer daha sonra vodafone uk - london seçip test ederim. hız testi sayfaları var sayılan olarak en yakın neresi var ise orayı seçiyor. yurtiçi testin bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
« Son Düzenleme: Mart 30, 2023, 09:28:16 ÖÖ Gönderen: BlitzBasic » Logged

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
toddler
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mart 30, 2023, 09:59:35 ÖÖ »

Ben ağ genişletme olayını Keeenetic ürünleriyle çözdüm. Fiber internet sağlayıcının verdiği Huawei modemi zaten kullanmıyordum. Uzun süredir Mi Router 3G'yi modem olarak kullanmaktaydım.

Keenetic ürünleri arasında mesh bağlantı kurulabildiği için kısa bir araştırma yaptım. Mi Router 3G'ye Keenetic Ultra firmware kurulabildiğini fark edince ilk iş onu çözdüm. Bir süre test edip daha iyi çalıştığını gördükten sonra Keenetic Air alıp ikisi arasında mesh ağı kurdum. Artık evin her noktasında mevcut internet hızımın tamamını kullanabiliyorum.

Keenetic ürünleriyle mesh cihazlarına kıyasla daha uygun fiyata mesh ağı kurmak mümkün. Ağ genişletmeye ihtiyacı olanların araştırmasını öneririm.

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Mart 30, 2023, 10:10:45 ÖÖ »

32 byte ping ile 16ms bence yüksek bir rakam kaldıki dalgalanma illaki olacaktır.
Cihaz üzerine yük bindirip, 1kb'lik ping paketleri ile test daha isabetli sonuçlar verir.

Örnek komut: ping 192.168.1.1 -t -l 1024
192.168.1.1 = ev router'ın IP'si.

Maykıl, Corc CSGO'da 5-10ms ile at koşturuyor. En baba internet çıkışı ile TR'den 40 - 80ms alınıyor oyunlarda bu yüzden en azından ev ağı =<1ms olmalı bence.

Oyunla işim olmaz diyorsanız sıkıntı olacağını sanmam.

Düzeltme: netteki hız testi sayfalarından birinin sonucu sanırım paylaştığınız. ben olsam önce ev içini ölçer daha sonra vodafone uk - london seçip test ederim. hız testi sayfaları var sayılan olarak en yakın neresi var ise orayı seçiyor. yurtiçi testin bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.

Bunlar İstanbul'daki bir sunucu ile yapılan testler. Modemin kendi ağında modemin yanında durarak denediğimde de benzer pingler alıyorum. Mesh cihazları görünür bir gecikme eklemiyor. Bütçeyi çok çok arttırmadan performansı daha da arttırmak için yapabileceğim bir yok gibi.

Not: Mesh cihazlarından birini modemin yanına alarak ethernet ile bağladım. Testlerden sonra modemin kablosuz ağını kapattım.

Ben ağ genişletme olayını Keeenetic ürünleriyle çözdüm. Fiber internet sağlayıcının verdiği Huawei modemi zaten kullanmıyordum. Uzun süredir Mi Router 3G'yi modem olarak kullanmaktaydım.

Keenetic ürünleri arasında mesh bağlantı kurulabildiği için kısa bir araştırma yaptım. Mi Router 3G'ye Keenetic Ultra firmware kurulabildiğini fark edince ilk iş onu çözdüm. Bir süre test edip daha iyi çalıştığını gördükten sonra Keenetic Air alıp ikisi arasında mesh ağı kurdum. Artık evin her noktasında mevcut internet hızımın tamamını kullanabiliyorum.

Keenetic ürünleriyle mesh cihazlarına kıyasla daha uygun fiyata mesh ağı kurmak mümkün. Ağ genişletmeye ihtiyacı olanların araştırmasını öneririm.

Evet aynı sistem. Alış veriş sitelerinde mesh anahtar kelimesiyle arandığında hepsi çıkıyor. Bir de Mercusys diye bir marka çıkmış. Cihazlar çok şık görünüyor ve uygun fiyatlı. Ben daha önce tecrübe ettiğim bir marka olduğu için, fiyatlar da tuzlu olunca risk almamak adına tp-link tercih ettim.
« Son Düzenleme: Mart 30, 2023, 10:19:18 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mart 30, 2023, 10:36:06 ÖÖ »

Mesh ağının diğer ağ ve repeater'lardan farkı nedir?
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Mart 30, 2023, 11:04:25 ÖÖ »

Teknik altyapı repeater veya access point ile aynı. Pratikte GSM tarzı hücreler oluşturduğu için daha kullanışlı oluyor. Tüm cihazları birleştirerek tek bir ağ oluşturuyor. Cihazlar arasında geçiş yaptığını fark etmiyorsun. Evin her noktasında full çekiyor.

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: