merhaba arkadaşlar.
bir şey yapmak istiyorum ancak önce olup olmayacağı konusunda emin olmam gerekiyor.
şayet olur derseniz ayrıca konuşulur.
elimdeki malzemeler;
1-) elimde 1 set power/anakart/işlemci/ram var. bu parçalar yükte 155watt civarı çekiyor. en azında watt ölçer öyle söylüyor. 7/24 açık kalırsa ayda ortalama 112kwh elektrik sarfiyatı yapıyor. bunun fatura karşılığı 165 tl ediyor takribi.
2-) elimdeki vantilatör ise 80watt civarı çekiyor. 7/24 açık kalırsa ayda ortalama 58kwh elektrik sarfiyatı yapıyor. bunun fatura karşılığı 86 tl civarı.
elimde bol bol 12v sağlam akü var bide.
peki ne yapmak istiyorum;
düz mantık anlatayım siz hayal kurun

vantilatörü hem odayı serinletmek için hemde power/anakart/işlemci/ram setini çalıştırmak için kullanmak istiyorum. ancak birde elektrik gitmesine karşı sadece sistemi kapatacak kadar (1dk kadar) yetecek bir akü bağlamak istiyorum.
yani vantilatörü kullanarak elektrik üretmek istiyorum. ancak vantilatöre rüzgar gülü tarzında değil. oda şebeke elektriği kullanacak. hem elektrik harcayacak hem elektrik üretecek.
80watt harcayan bir cihaz 155watt üretebilirmi diye insan kendisiyle çelişiyor ancak 12voltu 220volta çeviren inverterler var. yani aslında vantilatör burada hem elektrik üretecek hem aküyü şarj edecek. belli bir döngüde olacak. birde yanına inverter koymak zorundayım.
yani sizce olabilirmi böyle bir şey. amacım gayet belli elektrikten 80-85 tl kaçmak için kullanacağım bunu. güneş paneli düşünmüyorum. maliyet ve hücre olayları çok meşakatli. bakımı falan derken uğraşmak biraz sıkıntılı.
eğer vantilatör olayını bu iş için kullanabilirsem vantilatör yaz kış anakartı aynı zamanda soğutmak için kullanabileceğim. benim için ekstra bir soğutucu kaynağı olmuş olacak.
bu arada mining için değil bu sistem. zaten 155watt harcayarak kazanç elde edilemez.
biraz karışık kuruşuk anlattım biliyorum ama bence anladınız siz. dimmerle çarpılmasam bu sistemi yaparken çarpılacam o belli

aşağıdaki video'da aklımdakini yapmış ancak benzinli motor vantilatör motorunu çeviriyor. ben direk vantilatör motorunu şebeke elektriği ile çalıştırıp güç üretmek istiyorum. benzin harcadıktan sonra tadı olmaz o işin

örnek video-1:
https://www.youtube.com/watch?v=Hvna31gfrC0&ab_channel=KingHomemadeörnek video-2:
https://www.youtube.com/watch?v=jPsbOxJ_DqU&ab_channel=3Technology