Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sharp X68000  (Okunma Sayısı 15068 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« : Nisan 24, 2008, 15:59:11 ÖS »

Selam arkadaşlar,
Son günlerde işlerim vs dolayısıyla biraz sessizdim. Ayrıca X68000 olayına bulaştım. Az olan zamanımıda bu meret aldı. Şimdi bu x68000 de nesi diyenler olacaktır. Size biraz bu fazla bilinmeyen sistemden bahsedip son maceralarımı anlatayım.

öncelikle x68000 bir adet nedir ? X68000, Sharp'ın japon piyasası için geliştirdiği, adındanda anlaşılabileceği gibi 68000 bazlı bir sistem. Yapı olarak Amigaya benzesede, kapasite olarak Amiga'nın (ECS chipsetli 68000 sistemlerden bahsediyorum) bir hayli üzerinde bir sistem. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz, veya bir iki ay beklerseniz belki bir yerlerde bir Türkçe tanıtım yazısı çıkar

http://nfggames.com/games/X68k/index.shtm
http://en.wikipedia.org/wiki/X68000

Açıkçası şu an için aletin tam özelliklerine bende vakıf değilim. Bu sistem hakkında doğru düzgün ingilizce kaynak bulmak bile çok zor, çünkü japonya dışına bir kaç hobisever dışında hiç çıkmamış bir sistem.

o yüzden direk elimdeki aletlere ve izlenimlerime geçiyorum. ilk aldığım x68000 :

Bunu hurda olarak aldım. Sadece resimde gördüğünüz kasa şeklinde. Netten edindiğim bilgilere göre bu aletlerin tipik sorunu power supply'ın cozurtması.  Zaten mutlaka içini açacağımdan bozuk olması daha da işime geliyordu (önce bi tanışıp koklaşalım diimi ?). Bu alet nasıl bir yerde saklandıysa, çok paslı geldi. Hemen güzel sabunlu sıcak suyla yıkadım, sıcak havaya ayarlı klima altında kuruttum. PSU çalışıyordu ama voltaj seviyeleri sorunluydu. PC PSU modunu yaptım. Görüntü çıkışı 15 pin dsub bir konnektör (normal VGA konnektör değil). Görüntü 15 KHz RGB zannediyordum. Onun için Xrgb cihazına bağlamak için bayağı uğraştım (bu scandoubler gibi bir cihaz, 31 KHz'e yükseltmek için) sonra direk LCD'ye bağlayınca ayna gibi görüntü aldığımı farkettim Alet çalıştı ! ama floppy okutamadım.

Daha sonra yine hurda başka bir x68000 aldım. Bu sefer orjinal kutusunda ve mouse ve klavyesiyle beraber gelen bir sistemdi. Çok komik bir fiyata aldım ama kargo bayağı masraflı tuttu. Neyse bu aletide temizleyip pc psu'ya takınca çalıştı. Ama yine floppy'den boot edemedim.

Bu arada yeri gelmişken, x68000 iki adet 5.25' 1.2 mb floppy sürücü kullanıyor. Aletin üzerinde ayrıca bir SASI kontrolör var. SASI bir nevi SCSI'nin atası diyebiliriz. Aletin arkasında bir centronics tarzı SASI port var. SASI ile SCSI ne kadar uyumlu bilemiyorum acaba buraya bir SCSI harddisk uydurabilirmiyiz düşünceleri içerisindeyim. Ama uysa bile tabi işletim sistemine vakıf olup, harddisk'e kurulum yapabilme aşamasına gelene kadar bayağı bir yol var önümde

Neyse efendim konuya geri dönelim, bu ikinci x68000'i de boot edemedim, bu arada bu ikinci x68000'e bazı modifikasyonlar yapılmıştı. Ayrıca boot rom'unun da değişik olduğunu farkettim. Bu aleti aldığım satıcıdan aynı zamanda iki RAM genişlemesi ve bir SCSI kartı aldım. RAM genişlemelerinden biri direk anakarta takılan cinsten, sanki ECS amigalardaki chip ram genişlemesini andırır gibi (1 mb). Diğeri x68000 genişleme busına takılan, SIMM RAM alan bir kart. Bu kart iki 72 pin, iki 30 pin SIMM alabiliyor ve 10 mb'a kadar takabiliyorsunuz sanıyorum (bu da demekki 10 mb adres alanı var bus'ın).

Bu aşamada elimde 4 floopy drive oldu ve hepsinin bozuk olması ihtimali bana inandırıcı gelmemeye başladı. Bir yerlerde yanlış yapıyor olabilirim.

Neyse efendim daha sonra dayanamayıp bir adet çalışan, kutusunda x68000 PRO aldım PRO'un özelliği, ikizkule şeklinde değil, Amiga 2000 tarzı bir desktop kasada olması. Siyah, çok şeker şukela bir dizaynı var Bu alet çalıştı, ama ilk yarım saatlik denemelerden sonra taktığım her floppy'de 'adres bus error' gibi bir hata almaya başladım (ilk taktığımda çalışan floppylerde de). Sanırım floppylerin kafayı kirlettik, bir ara bunu açıp temizlemem gerekecek.

Eee CoZe aldın aldın bu x68000'ları naapıcan diyenleriniz için alın size son bir set, ufak bi tüyo olsun

Retro Hincal Uluc
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 24, 2008, 16:09:11 ÖS »

Bu arada size birazda emulasyon hakkında bilgi ve link vereyim. X68000 için ortada sanırım birkaç emulatör var. En başarılısı XM6 gibi geldi. Amiga'da olduğu gibi sistem ROM dosyalarını indirmeniz gerekiyor. Aşağıdaki linklerden bunları temin edebilirsiniz.

Japanese Emulation center
XM6 emülatörü
x68000 oyun romları
rom paketi

X68000 özellikle arcade uyarmalamalarında çok başarılı bir platform. emülatörde oynadığım final fight, street fighter gibi oyunlar ağzımı açık bıraktı diyebilirim. Arcade'den farkı yok gibi. Amiga uyarlamaları karşılaştırdığınızda gerçekten çok sönük kalıyor.

Bunların yanında Amiga'dan X68000'e uyarlandığını tahmin ettiğim bazı oyunlarda var. powermonger, dungeon master, simcity gibi. Bunların amiga versiyonlarından pek farkı yok, yanlız simcity çok başarısız bir uyarlama olmuş, çünkü sanıyorum simcity Amiga'da intuition (Amiga nın pencere sistemi) kullanan bir yazılım ve bunun x68 uygulaması gerçekten başarısız olmuş.

x68 işletim sistemi olarak HudsonSoft'un yazdığı Human68 isimli bir yazılım kullanıyor. Bu bir çeşit 68k için MS DOS klonu diyebiliriz. AutoExec.bat Config.sys filan var yani çok kurcalamadım ama DOS kullandıysanız (ve biraz japoncanız varsa) yolunuzu bulabiliyorsunuz. Bunun yanında birde SX Windows adında bir windows benzeri oluşum var. Bunu da çok kurcalamadım, o yüzden fazla bir yorum yapamıyorum ama göze hoş görünüyor

Son olarak ilgilenen arkadaşlara yardımcı olması açısından :

Katakana Dersleri
« Son Düzenleme: Nisan 25, 2008, 13:53:09 ÖS Gönderen: coze » Logged

Retro Hincal Uluc
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 24, 2008, 16:22:53 ÖS »

Coze, X68000'lerin hayırlı olsun, güle güle kullan. Benim de çok ilgimi çeken ve sahip olmak istediğim bir makina açıkçası ama Türkiye'deki gümrük olayları korkutuyor beni biraz. Elektronik parça vs. olarak ufak tefek şeyler çok getirttim şimdiye kadar dışarıdan, ama bilgisayar gibi bir şeyi, ki hele x68000 gibi büyükçe olanını, hiç denemedim. Bir iki birşey alsam önce belki sonra X68000'de de şansımı denerim.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 24, 2008, 16:37:17 ÖS »

teşekkürler Tolga, eğer birgün gözünü karartırda getirtmek istersen seve seve yardımcı olurum ama alet çok ağır (kasasında istersen). Yaklaşık bir on kiloyu buluyor, 150-200$ filan tutar muhtelemen. Sadece anakart olarak düşünürsen daha makul bir fiyata gideceğini tahmin ediyorum.

hmm bu arada ebay'de bir eleman sürekli x68000 satıyor (japonyadan). Avrupaya posta için 171$ demiş.

ebay x68000

Retro Hincal Uluc
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Nisan 24, 2008, 16:49:47 ÖS »

pek bilinmeyen ve uzak olduğumuz bir cihazı bize tanıttığın için teşekkürler coze. Bazı oyunların arcade kalitesinde hatta daha iyi olduğu söyleniyor...Doğrumudur..genel olarak renk, çözünürlük, ses olarak nasıl buldun cihazı..Çalıştırdığın zaman deneme şansın oldumu bunları.

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Nisan 24, 2008, 17:03:23 ÖS »

lw3d, maalesef gerçek x68000 üzerinde anca bir yarım saat filan deneyebildim. Bu süre içerisinde space harrier, arkanoid, adı sanı pek duyulmamış bir kaç shootem up ve mahjong klonları filan denedim. Arcade'e gideli çok uzun zaman olduğundan 'Arcade'den iyi' gibi iddialı bir çıkışta bulunamam ama pek eksiği yok gibiydi, zaten emülatorde biraz bakarsanız bir fikir veriyor. (oyunlar için pek japonca gerekmiyor, disket imajını sürükleyip bırakıyorsunuz.)

edit : bu arada şimdi hatırladığım bir ayrıntı, bir çok oyunun 15 KHz bir mod açması oldu. Benim LCD tabi bu frekansı desteklemediğinden biraz yamuldu. HumanOS ve SX windows ve bazı oyunlar ise 31 KHz'de çalışıyor.
« Son Düzenleme: Nisan 24, 2008, 17:05:55 ÖS Gönderen: coze » Logged

Retro Hincal Uluc
MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Nisan 24, 2008, 17:16:20 ÖS »

Emualtor sitelerinde vesairelerde çok denk geldiğim bu aleti nette araştırdım.. Heryerde ortak yazan şey, japonya dışı çok az hatta hiç olmadığı falan..

Umarım aleti düzgün çalıştırıp bize detayları bildirirsin.. Kolay gele... Kahkaha
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 24, 2008, 18:51:25 ÖS »

Süper bir girişim olmuş. Sonuçta bu cihazı burada bulup test etmemiz pek mümkün değil. Cidden tebrikler...

Ama SASI lafını duyunca tüylerim ürperdi. Bizde de NEC PC var bir CNC tezgahta ve içindeki HDD maalesef SASI olduğu için açıkta kaldık, diskete talim. Ama bunu epey araştırmıştım. Linkleri bulursam atarım buraya...

Cihazları da güle güle kullan...

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 24, 2008, 19:11:55 ÖS »

coze, yardım teklifin için çok teşekkürler. Belki şu an değilse bile, ileride gözümü karartabilirim, hiç belli olmaz ... Sen de bu arada bu makinenin herşeyini araştır kurcala bize anlat

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 24, 2008, 21:30:25 ÖS »

Bozuk olanlardaki 5.25 sürücülerden birini isterim ama posta kaç para tutar bilmiyom. Ayrıca amigaya uyarlanabilir tiplerden mi açıklarsan iyi olur...5.25 arşiv dolu dükkandan kalma

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Nisan 25, 2008, 04:53:12 ÖÖ »

tabu zannetmiyorum bunlar HD 1.2 mb floppy. Amiga'ya DD lazım.

Retro Hincal Uluc
pofuduk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 25, 2008, 08:32:52 ÖÖ »

Verdiğin x68000 rom linkleri açılmıyor malesef. 
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 25, 2008, 13:55:15 ÖS »

acilir acilir hele bi bi daha dene sen

Retro Hincal Uluc
pofuduk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 25, 2008, 14:40:50 ÖS »

acilir acilir hele bi bi daha dene sen

Tamam düzelmiş
woz
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 10, 2017, 16:18:20 ÖS »

Nereden buldunuz bunu TR'de değilsiniz sanırım?
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: