Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: VT586-2 Anakart Hakkında  (Okunma Sayısı 7060 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 12, 2023, 17:04:25 ÖS »

Merhaba arkadaşlar elimde VT586-2 model Vision Tech marka bir anakart var. Malumunuz bu anakartlar döneminde Intel AMD işlemcileri aynı anda destekliyordu. Ancak İntel üreticilere sadece benim işlemcimi destekleyeceksin diye baskı yapmaya başlayınca fason no-name çin ve tayvan üretimi bir sürü anakart piyasaya sürüldü. Bu anakartkart da o dönemde çıkmış olanlardan biri. Haliyle anakart hakkında bilgi bulmak neredeyse imkansız. The Retro Web sitesinde adamlar bulabildikleri tüm kartları sürekli listeliyor ve database oluşturuyorlar. Ama bu anakartın ne web de ne de bu sitede hiç bir jumper bilgisi yok. Normalde anakart üzerinde tüm jumper ayarlarının kombinasyonları yazar. Ama bu kartta sadece CPU Speed ve PCI Clk harici hiç bir jumper bilgisi yok. Hasbel kadar ben jumper ayarlamaya çalıştım ama sonuç yok. Post kart takılı ve hiç bir post kod almıyorum. Osiloskop ile bir arıza var mı diye incelediğimde referans saat sinyalinde bir sıkıntı görmedim. 14.318 Mhz geliyor. Ancak çıkış sinyalleri ya yarı hızda yada çok çok düşük. ve 3.3V olacak ayaklar da 1.49V civarında. Şimdi doğru ölçüm yapabilmem için jumper ayarlarından emin olmalıyım ki doğru okuma yapıp yapmadığımı bilebileyim. Elinde bu anakarttan olan varsa çalışan yada jumper ayarlarına ilişkin bir yazılı kaynağı olan varsa benimle paylaşabilir mi ? Anakartın resmini de paylaşıyorum.[/left]

* Anakart.jpg (638.4 KB, 2000x922 - Görüntüleme: 307 kez.)
« Son Düzenleme: Ağustos 12, 2023, 17:10:38 ÖS Gönderen: Tonyukuk » Logged
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 12, 2023, 18:52:54 ÖS »

eğer yanlış  hatırlamıyorsam bu anakartlardan kasa toplayıp sattığımız dönemlerde kitapçığından bakarak takılcak işlemcinin çarpanı ve frekansını ayarlayıp toplamda işlemci hızına denk gelicek şekilde jumperlarla ayar yapıyorduk zor bir ayar değildi hatta kolay bir şeydi gibi kalmış aklımda frekans ve çarpanını yanlış ayarlasak dahi anakart ve işlemci kısa süreli çalıştırdığımızda bozulmuyordu ( intel işlemcilerde ) diye hatırlıyorum. Eğer çaresiz kalırsan son çare frekans ve çarpanını sallamasyon ayarla dene olmadı başka türlü dene. aklımda kaldığı kadar anlatıyım diyelim işlemcin 100mhz frekans 33.33 ise çarpanın 3 olur böylece 100 mhz olur ve işlemci çalışır eğer fazla ayarlarsan ya hiç görüntü vermez yada  çalışmaz yada çok ısınıp tesadüfen çalışır. tavsiyem elindeki işlemcinin frekansını ve çarpanını öğren sonra anakarttan frekans ve çarpan ayarını jumperlarla yap zor gibi görünsede zor değil biraz uğraşşan yaparsın diye tahmin ediyorum.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 12, 2023, 19:48:40 ÖS »

Yani zaten sorun muhtemelen orada ama hangi jumperler ne işe yarıyor onu bulamadım. Yanlış bir jumper kapalı yaparsam kısa devrede yaptırabilirim. Voltaj o kadar dert değil anlık post kod görsem yeter bende direk "- - - -" bu şekilde gösteriyor. Yani self test aşamasına giremiyor. Bunun tek sebebi işlemci devreye girmemesidir. Bİlemiyorum araştırmaya devam gibi gözüküyor.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 12, 2023, 23:14:01 ÖS »

Anakartınız bir Jetway J-656C klonu, aynı jumper ayarlarını kullanabilirsiniz.

https://theretroweb.com/motherboards/s/jetway-j-656c

Bu anakartın bir klonu daha var, IO yongası aynı olan varsa onların BIOS'unu kullanabilirsiniz tahminen:

https://theretroweb.com/motherboards/s/newtech-smt-5ta
« Son Düzenleme: Ağustos 12, 2023, 23:19:31 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 12, 2023, 23:51:36 ÖS »

Çok teşekkür ederim Appiah4 valla çok makbule geçti hemen deniyorum. Sonuçları bildireceğim.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 13, 2023, 00:08:56 ÖÖ »

Maalesef jumper yapılandırmaları tamamen farklı. Bir kaç tane dışında diğerleri farklı. Aramaya devam Kahkaha Bakalım birşeyler çıkacak gibi hissediyorum Kahkaha
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 13, 2023, 00:52:16 ÖÖ »

anakartın üzerinde cpu jumper ayarları yazılı en fazla pentium 166 işlemci takabilirsin gibi anladım mmx desteği varmı belli değil jp14 ve jp12 jp13 üzerinden ayarlayabilirsin ne oldukları cpu ayarı yapıcak kadar yazıyor
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 13, 2023, 01:21:18 ÖÖ »

Sorun zaten onları ayarlayabiliyorum ama boşta kalanlar var voltaj vs ayarları olabilir onlar önemli. Post kod almadığıma göre işlemci görmüyor. Bir eksiklik var yani. 200 destekliyor ama MMX desteği yok. Sadece 2. regülatör takılırsa çift voltaj destekli işlemcileri açıyormuş ama kesin bir bilgi yok.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 13, 2023, 03:04:37 ÖÖ »

Bence köşedeki ODIN yazan çip, içinde batarya olan çiplerden, hani köşesini kazıyıp uçları kesilen bir çip vardı dallas mı ne onun gibi bişi. Bitikse ondan yapabilir.

« Son Düzenleme: Ağustos 13, 2023, 03:08:46 ÖÖ Gönderen: HkRecai » Logged
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 13, 2023, 03:11:59 ÖÖ »

Aynen eski RTC çipleri. İçinde hem çip hem de batarya mevcut. Daha RTC aşamasına gelemedim maalsef Kahkaha Bu anakartı biraz kenara kaldıracak gibiyim. Yok yani arıza tespitini sağlıklı yapamıyorum. Elimde birde PC Partner marka var. Onda da CPU devreye giriyor ama yine post alamıyorum. İşlemci ısınıyor ama self teste geçemiyor. Post kod vermiyor kartım. Onda da başka bir sıkıntı var. referans saat frenkası doğru iletiliyor voltajlar normal ama bir donanım işlemciyi kesiyor. Şu kartları bir tamir edebilirsem baya mutlu olucam Kahkaha
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 13, 2023, 06:09:29 ÖÖ »

https://theretroweb.com/motherboard/manual/vt-586-vxb-62597c2f3941b262543013.pdf

Vt 586 ama 2 değil denemek lazım.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 13, 2023, 09:52:48 ÖÖ »

POST alamamanız tahminen bayat ODIN ile ilgili.

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 13, 2023, 15:21:19 ÖS »

RTC CMOS hatası vermesine sebep olmaz mı. Direk sistemi mi kesiyor. Çok ilginç. Bakalım bir boşluğumda ODIN'i tamir etmenin yoluna bakayım. Ama komple makinayı durduracağını tahmin etmiyorum. Çünkü fizyolojik olarak RTC bios ile ilişkilidir. Ve Bios'un tarih bilgisini almasını ve ayarların kayıtlı kalmasını sağlar.
HkRecai o dediğin ayarlara baktım ama karşılığını sağlayacak pinleri bulamadım. Burada sorun sanırım bir jumper bu anakartlarda birden çok işlemci kullanılabildiği için işlemci türünü seçmek içindir. Yanlış jumper sistemi boot ettirmez. Muhtemelen bulamadığım jumper bununla ilişkili. Intel/AMD/Cyrix o dönem üç tane ana üretici vardı. Aynı çipset yapısına sahip aynı komut setleri barındıran üç farklı aynı model işlemci. Ama core voltajından çekirdek yapısına farklılıklar vardı. Bunların iyi ayarlanması gerekiyor.
« Son Düzenleme: Ağustos 13, 2023, 15:26:02 ÖS Gönderen: Tonyukuk » Logged
sad_face05
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 14, 2023, 23:46:38 ÖS »

sadece pil bitmesi degil, rtc chipi bozuk oldugunda da bilgisayar acilmiyor ondan dolayi olabilir. yedekte varsa baska rtc ile denenebilir

AV Famicom NESRGB, Super Famicom, NTSC NES, MegaDrive 2 60Hz, N64 Crystal Blue NTSC RGB, Wii, PS3, SONY PVM 20L2
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 15, 2023, 11:53:38 ÖÖ »

RTC CMOS hatası vermesine sebep olmaz mı. Direk sistemi mi kesiyor. Çok ilginç. Bakalım bir boşluğumda ODIN'i tamir etmenin yoluna bakayım. Ama komple makinayı durduracağını tahmin etmiyorum. Çünkü fizyolojik olarak RTC bios ile ilişkilidir. Ve Bios'un tarih bilgisini almasını ve ayarların kayıtlı kalmasını sağlar.
HkRecai o dediğin ayarlara baktım ama karşılığını sağlayacak pinleri bulamadım. Burada sorun sanırım bir jumper bu anakartlarda birden çok işlemci kullanılabildiği için işlemci türünü seçmek içindir. Yanlış jumper sistemi boot ettirmez. Muhtemelen bulamadığım jumper bununla ilişkili. Intel/AMD/Cyrix o dönem üç tane ana üretici vardı. Aynı çipset yapısına sahip aynı komut setleri barındıran üç farklı aynı model işlemci. Ama core voltajından çekirdek yapısına farklılıklar vardı. Bunların iyi ayarlanması gerekiyor.

BIOS pili zayıfladığında hiç açılmayan birçok anakartım var..

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: