Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetLinux Kullananlar Mekanı (Tek Konu)
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Linux Kullananlar Mekanı (Tek Konu)  (Okunma Sayısı 8633 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Kasım 15, 2023, 17:35:21 ÖS »

Eski sistemlerde Linux hız yanılgısı yaratıyor. İşletim sistemi hızlı açılabilir ama 1080p Youtube videosunda Win kasıyor ise Linux'ta kasacaktır.

2008 model 775 soket PC var bende. Film izlemek için kullanıyorum. Bu denemeyi onda yaptım. Overall Win7, Fedora'dan daha performanslı çıktı. Kaynak kullanımı analiz ederek sorun nerede tespit edilebilir. Linux size mucize yaratamadığı gibi eski ekran kartı sürücülerinde bir yığın sorunda çıkartabilir.

Oyun, video editleme, müzik yazılımları, fotoşok vs. o konulara hiç girmiyorum.

« Son Düzenleme: Kasım 15, 2023, 17:39:36 ÖS Gönderen: BlitzBasic » Logged

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Kasım 16, 2023, 01:22:04 ÖÖ »

Linux'u savunacak değilim Windows'u da, MacOS'u da hatta Amiga OS'u da. Artıları ile eksileri ile hepsini birden aynı anda kullanan sadece ben mi varım?

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
ssaylanc
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 16, 2023, 08:44:49 ÖÖ »

İş gereği macOS'a geçtim. 15 sene oldu windows kullanamıyorum çok hantal geliyor. Arada bir oyun için açıyordum. Steamdeck ile beraber onu da yapmaz oldum. Wine ve proton çığır atlattı Linux'a. Artık tüm exe'leri wine ile linux'da açıyorum.
Apple game porting toolkit çıkardı, DX11 ve DX12 yeni oyunlar çalışmaya başladı ki özellikle unreal engine oyunları sorunsuz çalışıyor gibi.
Proton ve GPT biraz daha yol katederse Windows'un pabucu iyice dama atılacak...
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Kasım 16, 2023, 09:04:46 ÖÖ »

Memnunsan ne mutlu. Bu sistemlerden sadece birini kullanmak veya hepsini kullanmak insan hayatında ne farkettirir bilemiyorum. Kim neyi kullanmak isterse, hangisinden mutlu ise öyle devam etmeli ondan eminim 

Linux'u savunacak değilim Windows'u da, MacOS'u da hatta Amiga OS'u da. Artıları ile eksileri ile hepsini birden aynı anda kullanan sadece ben mi varım?

Başlık "Linux Kullananlar Mekanı" olduğu için ilk gördüğümde sevinip Linux hakkında bizzat yaşadığım tecrübelerimi ve memnun olduğum sistemleri yazmıştım. Microsoft'un herhangi bir sistemindeki bloatware ne idüğü belirsiz yazılımları kaldırmak için anti-bloatware konularına bulaşmak (ki her güncellemede geri geliyorlar) veya bunlardan kaynaklı sistem ağırlaşmalarını inceleyip sebebini bulmak, veya antivirüs yükleyip zaten kısıtlı olan kaynakları iyice kamikaze yapmak istemiyorum, kafasına göre kullanımını iptal ettiği sağlam donanımlara eyvallah demek de istemiyorum, tüm bunlar benim tercihim. Hadi mainstream sürümleri bırakalım, ortada Antix gibi, Puppy Linux gibi sürümlerin çok kısıtlı kaynaklarla muazzam işler çıkarabilmesi ve en güçsüz cihazlarda bile kendi sistemlerinden daha hızlı çalışabilmesi gibi gerçekler varken, hd video oynatma veya cihazın boştayken bile deli gibi fan açması gibi konuların benim hayalgücümün ürünü olduğunu sanmıyorum.

Bir garip COMMODORE fanatiği...
MC_Skywalker
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 16, 2023, 09:36:40 ÖÖ »

Windows Copilot ile işi bitirdi. 1-2 seneye bu sistem oturmuş ve pek çok işi copilot ile hallediyor olacağız. Tabi büyük ihtimalle copilot ücretsiz devam etmeyecek ve bir tür abonelik sistemine geçeceklerdir. Diğer işletim sistemlerindeki akıllı asistanlar da bununla yarışmak için daha da akıllanacaktır. Açık yazılımının böyle bir şeyle baş etmesine imkan yok. Sunucularda yoğun işlem gücü gerektiriyor çünkü.

Windows artık buluttabanlı olacak ve Adobe'nin ürünleri gibi abonelikli olacak ve son kullanıcı bilgisayarları chromebook tarzı düüşük güçlü makineler olacak. Ve oyunlar GeForce Now gibi bulutta olacak.
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : Kasım 16, 2023, 10:23:59 ÖÖ »

Windows Copilot ile işi bitirdi. 1-2 seneye bu sistem oturmuş ve pek çok işi copilot ile hallediyor olacağız. Tabi büyük ihtimalle copilot ücretsiz devam etmeyecek ve bir tür abonelik sistemine geçeceklerdir. Diğer işletim sistemlerindeki akıllı asistanlar da bununla yarışmak için daha da akıllanacaktır. Açık yazılımının böyle bir şeyle baş etmesine imkan yok. Sunucularda yoğun işlem gücü gerektiriyor çünkü.

Windows artık buluttabanlı olacak ve Adobe'nin ürünleri gibi abonelikli olacak ve son kullanıcı bilgisayarları chromebook tarzı düüşük güçlü makineler olacak. Ve oyunlar GeForce Now gibi bulutta olacak.

Bulut tabanlı işletim sistemi. Kahkaha atıyorum. Bence bu imkansız.
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #21 : Kasım 16, 2023, 10:26:35 ÖÖ »

İş gereği macOS'a geçtim. 15 sene oldu windows kullanamıyorum çok hantal geliyor. Arada bir oyun için açıyordum. Steamdeck ile beraber onu da yapmaz oldum. Wine ve proton çığır atlattı Linux'a. Artık tüm exe'leri wine ile linux'da açıyorum.
Apple game porting toolkit çıkardı, DX11 ve DX12 yeni oyunlar çalışmaya başladı ki özellikle unreal engine oyunları sorunsuz çalışıyor gibi.
Proton ve GPT biraz daha yol katederse Windows'un pabucu iyice dama atılacak...

Vay be bunu bilmiyordum. Yakın zamanda daha çok şey olacak bence.

Memnunsan ne mutlu. Bu sistemlerden sadece birini kullanmak veya hepsini kullanmak insan hayatında ne farkettirir bilemiyorum. Kim neyi kullanmak isterse, hangisinden mutlu ise öyle devam etmeli ondan eminim 

Başlık "Linux Kullananlar Mekanı" olduğu için ilk gördüğümde sevinip Linux hakkında bizzat yaşadığım tecrübelerimi ve memnun olduğum sistemleri yazmıştım. Microsoft'un herhangi bir sistemindeki bloatware ne idüğü belirsiz yazılımları kaldırmak için anti-bloatware konularına bulaşmak (ki her güncellemede geri geliyorlar) veya bunlardan kaynaklı sistem ağırlaşmalarını inceleyip sebebini bulmak, veya antivirüs yükleyip zaten kısıtlı olan kaynakları iyice kamikaze yapmak istemiyorum, kafasına göre kullanımını iptal ettiği sağlam donanımlara eyvallah demek de istemiyorum, tüm bunlar benim tercihim. Hadi mainstream sürümleri bırakalım, ortada Antix gibi, Puppy Linux gibi sürümlerin çok kısıtlı kaynaklarla muazzam işler çıkarabilmesi ve en güçsüz cihazlarda bile kendi sistemlerinden daha hızlı çalışabilmesi gibi gerçekler varken, hd video oynatma veya cihazın boştayken bile deli gibi fan açması gibi konuların benim hayalgücümün ürünü olduğunu sanmıyorum.

Bak bu konudan bende şikâyetçiydim. Bunun yüzünden pederle sürekli atışıyordum. Sistem hiç susmuyordu inan bana. Şimdi boşta sesi-soluğu yok artık. Çok fazla zorlamazsam fan sesini çok duymuyorum.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Kasım 16, 2023, 16:25:50 ÖS »

Puppylinux gibi sürümler açılmayan sistemleri USB üzerinden boot edip içindeki dosyaları almak, browser üzerinden bir kaç şey yapmak için tasarlanmış basit işletim sistemleri. Daha ötesi çıkmaz bunlardan.

Oyun oynayan, çeşitli yazılımlar (ofis, video edit vb.) kullanan bir son kullanıcının eninde sonunda dönüp dolaşıp geleceği yer MacOS veya Win'dir bunun uçarı kaçarı yok

Başta çok "cici" gözüksede (bu tuzağa kendim de bir çok kez düştüm) Linux'ta bunun imitasyonu, bunun çakması, onun emülatörü derken işletim sistemi ile güreşmekten asıl yapmanız gereken işe vakit kalmıyor.

Bütün bu yazdıklarım son kullanıcı işletim sistemleri için. Sunucu ve geliştirme işleri için bir yığın Red Hat türevi kullanıyorum.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
MC_Skywalker
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Kasım 17, 2023, 08:59:48 ÖÖ »

Bulut tabanlı işletim sistemi. Kahkaha atıyorum. Bence bu imkansız.

Konu ile ilgili bir video geleceğe bir bakış.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Kasım 17, 2023, 12:08:15 ÖS »

Adobe vs. linux'a gelse diğer işletim sistemlerinin yüzüne bakmam. Böyle bir şey olmayacak tabii ki. Apple ile Microsoft izin vermez.

ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Kasım 17, 2023, 14:48:11 ÖS »

iş geregi citrix kullanıyorum.zaten cıtrıx uzerınden hangı cıhazla baglanırsanız baglanın uzak masaustunde calışabılıyorsunuz ve on bence on numarada calısıyor. kurulum yok dert yok tasa yok.ister telefondan ıster pad den .bence bulut çözumlerı internet iyiyse ki artık neredeyse standart bır hız yakalandı, cok mantıklı.
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2023, 14:49:56 ÖS Gönderen: ifteri61 » Logged
emarti
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Kasım 17, 2023, 23:05:49 ÖS »

Bulut çözümleri iyi olsa da güvenlik açısından potansiyel problemli.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #27 : Kasım 19, 2023, 11:37:51 ÖÖ »

Bende senin gibi düşünüyorum. Veriler oraya kaydolması ve sızdırılması demek çok büyük facialara yol açacak olması anlamına geliyor. Düşüncesi bile beni korkutuyor.
emarti
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Kasım 19, 2023, 16:27:54 ÖS »

Bende senin gibi düşünüyorum. Veriler oraya kaydolması ve sızdırılması demek çok büyük facialara yol açacak olması anlamına geliyor. Düşüncesi bile beni korkutuyor.

Bu çözümler yeni değil çok uzun süredir var lakin. Güvenlik gibi konular sıkıntılı. Gerçi problem yok denirse de bir yönden de kolaylık.

READY.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Kasım 20, 2023, 15:03:40 ÖS »

Bulut bilişimin güvenlik boyutu biraz göreceli. Nereden baktığına göre değişiyor.

Şahsi bilgilerini yerelde tutmak makul olabilir ancak kurumsal tarafta pek çok firma USB portlarını blokluyor. Sadece buluta yedek almaya izin veriyorlar. Hatta bazı firmaların BT politikaları hassas verileri yerele almaya hiç izin vermiyor. Bulutta çalıştırıyorlar.

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: