Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımSMD 500+ anakart ve problemler
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: SMD 500+ anakart ve problemler  (Okunma Sayısı 899 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mart 04, 2024, 23:04:21 ÖS »

Selamlar,

Elimde çalışan bir A500+ olmaması uzun zamandır canımı sıkıyordu. Kaç tane A500+ aldıysam, hepsi pil akması nedeniyle bozuk çıktı.

Neyse, geçenler Orhan bana tüm montajı yapılmış, çalışır durumda bir SMD 500+ anakart verdi. Kartı masa üstüne yatırıp çalıştırdığımda her yönüyle sorunsuz işlediğini gördüm. Galiba 2020'den beri bu anı bekliyordum, hemen kartı elimdeki tertemiz A500+ kasasına oturtmak için işe koyuldum ki, kötü sürpriz tokat gibi yüzüme çarptı. Anakart, A500+'ın orijinal metal korumasına sığmıyordu. Anakart tam olarak, milimi milimine metal ile aynı büyüklükte üretilmiş olduğundan metalin içine sığmıyor.

Nasıl oluyor da böyle bir şey olabiliyor anlamadım, ama hadi metali takmayalım dedim, yine olmadı. Anakartın vida delikleri, plastik alt kasanın vida deliklerini tutmuyor. İki üç vidayı denk getirseniz, diğerleri kayıyor. Kayanları denk getirseniz diğer vidalar tutmuyor. Montaj yapmanın mümkünü yok.

Keza, anakartın arkasındaki paralel, seri, joystick portlarının da birisi ileride, diğeri geride düzensiz üretilmiş. Paralel portu yerine tam oturtsanız, joystick portları geride kalıyor vs. vs. Tüm portları düzgün oturtmak mümkün değil, PCB bariz yanlış tasarlanmış.

Neyse, bu gariplikler nasıl olabiliyor araştırmaya çalıştım ama pek yanıt bulamadım, proje sayfasına ticket bile açtım, yanıt yok. Tek elle tutulur yanıt Facebook'ta yabancı bir kullanıcıdan geldi. Elimdeki anakartın prototip olduğu için kasaya uymadığını, zaten bu projede prototip aşamasından ileriye de gidilmediğini söyleyerek konuyu açıkladı (ve beni de kahretti) arkadaş.  

Neyse, bende durum böyle. Sizler arasında bu SMD 500+ anakartı Amiga 500/500+ kasasına oturtabilen var mı? Çözüm öneriniz var mı?

Sevgilerle, LP

Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 04, 2024, 23:27:03 ÖS »

Smd 500 Plus boad u toplayan benim. Projeyi yapan ben değilim. SMD yapıda bu tarz başka board yok. Projeyi yapan arka portları tam hizalama gereği duymamış. Yabancı forumlarda bu konu geçmişti ama ben bunu kendime sorun etmedim. Projeyi yaptım verdiğim arkadaşlara da hafif kusurlar olduğunu söyledim. Ben kendim bu board u bazı ufak tefek şeyleri düzelterek Amiga 500 kasaya topladım. Biraz uğraşınca yine de kullanılacak düzeyde oluyor. Maalesef başka çözüm yolu yok. Yabancı forumlarda da bu şekilde toplayıp kullananlar var. Tabi bu beceri herkes de olmayabilir. İsterseniz bana gönderirsiniz ben toplarım herhangi bir ücreti de olmaz. Yaptığım işin de sonuna kadar arkasında dururum 
« Son Düzenleme: Mart 04, 2024, 23:29:23 ÖS Gönderen: Def Leppard » Logged

Amiga Repair Service
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 05, 2024, 09:14:33 ÖÖ »

Bir kaç bord bastırdım. Forumlardan standart seri port (D25P13B4PA00LF), joystik ve maus portlarının( D09P13B4PA00LF) uymadığını öğrenince; Malzeme listesindeki kodlardan aratıp Digikeyden getirttim tam oturdu. 23 pinleri de malesef Amigadan almak durumundayız. Yada Individual Computer de var ama kazık. 23 pinleri henüz montajlamadım ama bu haliyle Metal korumaya tam oturuyor.

* SMD500.jpg (34.75 KB, 986x164 - Görüntüleme: 61 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 05, 2024, 09:52:42 ÖÖ Gönderen: haydar_abi » Logged

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 05, 2024, 10:32:27 ÖÖ »

Bir kaç bord bastırdım. Forumlardan standart seri port (D25P13B4PA00LF), joystik ve maus portlarının( D09P13B4PA00LF) uymadığını öğrenince; Malzeme listesindeki kodlardan aratıp Digikeyden getirttim tam oturdu. 23 pinleri de malesef Amigadan almak durumundayız. Yada Individual Computer de var ama kazık. 23 pinleri henüz montajlamadım ama bu haliyle Metal korumaya tam oturuyor.

Projeyi tasarlayan standart soketlere göre yapmamış. Digikey de bazı uyumlu soketler var biliyorum. 23 pin soketleri takınca yine yukarılı aşağılı durum oluyor. Diğer soketleri Digikey den almanın da önemi yok. Sorun sağlı sollu oturmaması zaten. Yukarılı aşağılı olmasının bence bir önemi yok zaten arkada kalıyor. hatırladığım kadarıyla güç ve bir tane ses soketi tam denk gelmiyordu. Bunu lehimlerle biraz oynayarak veya soketleri büküp halletmiştim. Amiga kasasına topladım sonuçta bir şekilde oluyor. Kullanıma engel bir durumda olmadı.

Amiga Repair Service
leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 05, 2024, 12:05:00 ÖS »

Smd 500 Plus boad u toplayan benim. Projeyi yapan ben değilim. SMD yapıda bu tarz başka board yok. Projeyi yapan arka portları tam hizalama gereği duymamış. Yabancı forumlarda bu konu geçmişti ama ben bunu kendime sorun etmedim. Projeyi yaptım verdiğim arkadaşlara da hafif kusurlar olduğunu söyledim. Ben kendim bu board u bazı ufak tefek şeyleri düzelterek Amiga 500 kasaya topladım. Biraz uğraşınca yine de kullanılacak düzeyde oluyor. Maalesef başka çözüm yolu yok. Yabancı forumlarda da bu şekilde toplayıp kullananlar var. Tabi bu beceri herkes de olmayabilir. İsterseniz bana gönderirsiniz ben toplarım herhangi bir ücreti de olmaz. Yaptığım işin de sonuna kadar arkasında dururum 

Hocam senin montajında bir sorun yok, zaten başta belirttiğim gibi, anakart çalışıyor. Ancak kasaya oturmayınca, kullanılabilir yönü kalmadı. Kötü tasarlanmış bu PCB.
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 05, 2024, 12:41:29 ÖS »

Proje sahibinin ismi "Gazzmaniac" böyle bir pcb tasarımı yapması normaldir. Aslında proje güzel düşünülmüş SMD olması çok iyi. Sorun şu ek şeyler eklemeye çalışınca PCB düzeni bozulmuş. Hem 8372 hem de 8375 olarak toplamak güzel bence. Diğer bazı gereksiz şeyler eklemeye çalışması olmamış. Eğer onları eklemese daha derli toplu bir tasarım olabilirdi. Sonuç olarak ben A500 kasaya onu topladım ve kullanım açısında bir problemde yok. Bunu da ayrıntılı açıkladım.

Amiga Repair Service
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 05, 2024, 12:43:08 ÖS »

Aslında ufak bir modifikasyon ile çözülebilir. Tabi biraz işçilik ve 3d print parçalar gerekli. Uğraşırsak uygun bir sonuç elde edebiliriz diye umuyorum. Ayrıca aluminyum shield çokta gerekli değil kasa içerisine iletken boya yapılabilir.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 05, 2024, 12:53:37 ÖS »

Atilla Meriç arkadaşımız yaparsa ilk "Wooden Amiga" ve güzel bir proje olur.

* c1.jpg (50.96 KB, 768x432 - Görüntüleme: 160 kez.)

* c2.jpg (40.35 KB, 768x432 - Görüntüleme: 158 kez.)
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: