Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Pencereli UV EPROM'lar pencere açıksa veri kaybı olur mu?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Pencereli UV EPROM'lar pencere açıksa veri kaybı olur mu?  (Okunma Sayısı 437 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Oğuzhan
Uzman

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 22, 2024, 09:41:21 ÖÖ »

Merak ettiğim bir konu.

Biliyorsunuz pencereli epromları UV ışık ile silebiliyoruz.

Yazdırdıktan Sonrasında da o pencereyi etiketle kapatıyoruz.

Kapatmazsak güneş ışığı veya yapay ışık ile, zamanla, içeriğin bozulması mümkün mü sizce?

İlla kapatmalı mıyız?

UV ışık 5 santimden silerken bile 45 dakika en az sürüyor ama benim derdim komple silinmesi durumu değil.

Üstünü kapatmazsak çok küçük bir kısım silinse bile veri bütünlüğü bozulacağı için rom da bozulmuş olacak.

Örnek olarak MVS kartuşlarında rom bozulunca SNK tarafından değiştirilen romlar genelde UV'li ve üzerine etiket yapıştırmıyorlar. belki de kapaklı olduğu için.

Benzer tecrübesi bilgisi deneyimi olanların yorumunu bekliyorum.

Amiga 500/500+/1200
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88/SB-55/MT300s
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 20"/9"
Sega SMS1-2/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GB Color/GBA SP
muhendis
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 22, 2024, 10:59:25 ÖÖ »

Terübeyle sabit evet siliniyor bu nedenle siyah bir etiket atmak lazım pencerenin üstüne
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 22, 2024, 11:54:27 ÖÖ »

Terübeyle sabit evet siliniyor bu nedenle siyah bir etiket atmak lazım pencerenin üstüne

+1

Mühendis haklı, her türlü ışıkla kısmen de olsa silinir.

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 22, 2024, 13:55:22 ÖS »

Bantlı, kapalı kutuda bile olsa, havalimanı gibi yerlerdeki x-ray cihazları affetmiyor. Tamamen silmese de kısmen bozuyor. Tecrübe ettim. Bir de tek sefer yazlabilen otp epromları, daha güçlü xray altında silebildiklerine dair bir efsane de var.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Oğuzhan
Uzman

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 22, 2024, 14:00:44 ÖS »

Bana mantıklı gelmeyen kısmı 45-60 dakika 5 santimden UV ışığı zor siliyor

Diğer ışıkların hüzmesi silemez gibi geliyor

Elime bir çok eprom penceresi açık kart cihaz oyun da geçti ama sorunsuzdular.

Aksi gibi penceresi kapalı olup silinen de çok var.

Xray konusu ise, yurtdışından aldığım arcade boardların bir çoğu bir kaç kez xrayden geçiyor mecbur gümrükte. Onlarda da hiç sorun yaşamadım.

Aslında farklı sebeplerle veri bozuluyor da biz penceresi açık olayına takıyoruz ona emin olamadım.

Ben bir test yapayım hepimiz faydalanalım.

Bir rom yazayım sonra direkt güneş alan ortamda bırakayım. Her 10 günde bir tekrar dump edip orijinal dosya ile check edeyim.

Kaçıncı gün bozulma olacak bakalım

Görev listeme ekledim

Amiga 500/500+/1200
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88/SB-55/MT300s
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 20"/9"
Sega SMS1-2/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GB Color/GBA SP
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 22, 2024, 22:05:45 ÖS »

Bana mantıklı gelmeyen kısmı 45-60 dakika 5 santimden UV ışığı zor siliyor

Diğer ışıkların hüzmesi silemez gibi geliyor

Elime bir çok eprom penceresi açık kart cihaz oyun da geçti ama sorunsuzdular.

Aksi gibi penceresi kapalı olup silinen de çok var.

Xray konusu ise, yurtdışından aldığım arcade boardların bir çoğu bir kaç kez xrayden geçiyor mecbur gümrükte. Onlarda da hiç sorun yaşamadım.

Aslında farklı sebeplerle veri bozuluyor da biz penceresi açık olayına takıyoruz ona emin olamadım.

Ben bir test yapayım hepimiz faydalanalım.

Bir rom yazayım sonra direkt güneş alan ortamda bırakayım. Her 10 günde bir tekrar dump edip orijinal dosya ile check edeyim.

Kaçıncı gün bozulma olacak bakalım

Görev listeme ekledim

45-60 dakika çok uzun ve 5cm fazla bir mesafe. Ben neredeyse epromun penceresi UV-C floresanla temas edecek kadar yakın mesafeden en fazla 5-6 dakikada siliyorum.

Deneyinizin sonucunu merakla bakliyorum.

https://youtu.be/JeAIw5DwuQg

« Son Düzenleme: Kasım 22, 2024, 22:08:16 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Azarod
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 23, 2024, 06:25:14 ÖÖ »

Herhangi bir ışık müdahalesi olmadan gün ışığında siliniyor mu acaba?
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 23, 2024, 08:11:45 ÖÖ »

Gün ışığında da ultraviyole var herhalde. Uzun süre maruz kalırsa silinir.

https://www.infradream.com/tag/isik-tayfi/

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
yusufy
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 23, 2024, 12:43:24 ÖS »

pencere mutlak kapalı olmalı, kendiliğinden silinen romlar muhtemelen düzgün parametreler ile programlanmamıştır. iyi bir programmer ile programlanan romlarda sorun olmaz. uv ışık altında silme süresi, kullanılan uv kaynağının şiddeti ve tipine göre değişir. pandemi döneminde Arçelik bir cihaz üretti, fırına benziyor içerisinde uv lamba var , eşyaları dezenfekte etmek için tasarlanmış. ben bu cihazın lambasını kullanıyorum, 10sn gibi bir sürede her türlü epromu siliyor, utanmasa penceresi olmayan romları da silecek ,  kullandığım uv lamba uvc tipi olup göze ciddi zarar verebiliyor, uvb tipi led kaynak da var, göze pek zararı yok ama hiç denemedim silme konusunda performansı nasıl bilmiyorum , fırsat bulursam denerim.
stanriverdi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 23, 2024, 17:08:54 ÖS »

Günışığında asıl konu aslında sıfırlama değil, verinin belirli yerlerinin  silinmesi ile  verinin bozuma uğraması . Kapatmakta fayda var.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 23, 2024, 22:58:38 ÖS »

Eğer aliexpress den alınma küçük çekmecesi ve cırt diye ses çıkaran zamanlayıcsı olan eprom siliciyi kullanıyorsan evet o pek güçlü değil ama onula bile 45*-60 dk fazla. 20-30dk yeterli...

Esas soruya gelirsek, arcade PCB ler için, eprom pencerelerini fantaziye kaçıp custom etiket basıp kapatırsan şık görünüyor ama kapatmasan da olur eğer pcb yi karanlık kabin içinde kullanıp kullandıktan sonra da kutulu bir şekilde saklayacaksan...

MVS kartlarının kendi karanlık kapları olduğundan sorun olmaz...

eski tip pencereli eprom'lar ortam ışığından pek etkilenmezler. direk güneş ışığında bıraksan muhtemel etkilenebilir. ben denemedim

özetle etiket olayına üşenirsen, en azından siyah elektrik bantı kullan, hem pratik hem de çıkartması kolay oluyor    

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 25, 2024, 11:34:43 ÖÖ »

Pencereli EPROM'ları güneş ışığı ile siliyorum.  Genelde yaz başında güneşe koyarsam, ve şansım varsa 4-5 ayda komple sıfırlanıyor.  Ancak 10 aydır güneşte kalmasına rağmen tam sıfırlanmayan EPROM'larım da var, uğraşıyorum.

Bununla beraber, çoğu EPROM'un çalışmaması için tek bir bitin degrade olması yeterli.  Bir adres atıyorum CD yerine CF'ye dönerse, zaten büyük ölçüde 'silinmiş sayılabilir', ki bunun olması için birkaç saat güneşte bırakmanız yeterli olacaktır.  Diğer yandan kasa içi gibi doğrudan güneş almadığı yerlerde bunu sağlayacak UV radyasyonu olmayacağından üstünü kapanın gerekli olmadığını düşünüyor, ama yine de bantlıyorum..

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: