Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCommodore 64 ve Amatör Telsizcilik maceraları...
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 ve Amatör Telsizcilik maceraları...  (Okunma Sayısı 775 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 02, 2025, 18:24:26 ÖS »

Hafızam beni yanıltmıyorsa Commodore 64'ümü aldığımız ilk yıllarda Babam eve elinde bir kitapla gelmişti. 80'lerin sonu 90'ların başında olduğumuz düşünülürse oldukça fütüristik ve fantastik bir çocuk kitabıydı. Kitap özetle şöyle bir hikaye anlatıyordu...

Kahramanımız o dönem ben yaşlarda olan çocuk Commodore 64'ü ile oyun oynarken oyun bir anda kapanıyor. Ekranda "Selam, orada mısın?" gibi yazılar beliriyor, kahramanımız çocuk Run Stop'a basıyor, Restore'a basıyor ama ekrandaki yazılar gitmiyordu. Uzak bir şehirde kendisi gibi bilgisayar konusuna hevesli ve yetenekli bir başka çocuk kahramanımızın bilgisayarına uzaktan erişip onunla iletişim kurmaya çalışıyordu... ( Al sana matrix! daha ortada Ghost in the shell yok!)

Tahmin edeceğiniz üzere beynim tavana vurmuştu ve kitabı nasıl bir iştahla okuduğumu bugün bile hatırlarım. Sonrasında meslek hayatımı hatta bütün hayatımı ne kadar etkilediğini ise beni tanıyanlarınız tahmin ediyordur

O günlerde daha modem'in varlığından bile haberdar olmayan ben bilgisayarlara uzaktan erişme fikri ile adeta büyülenmiş ve bunu bir hedef olarak önüme koymuşum belli ki.

Neyse biz gelelim artık günümüze...

Commodore 64'üm için Zmodem klonları, ChatGPT 3.5 erişimi için ESP32 temelli Wifi modülleri falan da yapıp keyifle kullandıysam da tutkunu olduğum amatör telsizcilik ile Commodore 64'ü de bir araya getirmezsem olmazdı.

Commodore 64'ü telsize bağlamak için tahmin edeceğiniz üzere önce telsiz sahibi olmak gerekiyor.

Ama 64 öyle kolay teslim olacak bir rakip değildir. Telsizlerle iletşim için RS323 Protokolü gerekeceği için bir de RS232 çevirici adaptör gerekecekti ki... Bizim ekipten Halil İbrahim imdadıma yetişti, yurtdışından ürünü temin ettik ve sağolsun evime kadar kargoladı.

Bitti mi ? Bitmedi... Bitmez... Bir önceki resme geri dönecek olursak. Telsiz ve Commodore 64 arasında veri trafiğini yürütecek bir tür modem'e ihtiyacımız olacak. Bu cihazlara TNC deniyor. 90'larda sıkça kullanılan ve o dönem oldukça pahalı olan bu cihazlardan sağlam kalanlarını bulmak hele hele Türkiye'de bulmak gerçekten bir mucizeydi ama Amatör telsizciler de Retro bilgisayarcılar gibi yardım sever kırık tipler oldukları için kısa bir süre sonra AEA PK-900 olarak bilinen döneminin en üst seviye cihazlarından birini komik bir ücret karşılığında bulup sete eklemeyi başardım... Artık sağ tarafta gördüğünüz sarı ekranlı küçük telsiz ve Commodore 64 arasında veri iletişimi yapabiliriz demek oluyordu bu.

Peki Hangi veriyi nereye ileteceğiz... APRS dediğimiz bir sistem var özetle basit paketler halinde amatör telsiz frekansları üzerinden veri iletimi yapmayı sağlayan bir protokol. Bu protokolü kullanarak deprem bilgisi, konum bilgisi, sıcaklık bilgisi gibi şeyler hızlıca ve telco şebekelerinden bağımsız şekilde iletilebiliyor... O zaman haydi konumu diğer amatörlerle 64 kullanarak paylaşayım dedim...

Novaterm 9.6c ile TNC cihazının konsoluna bağlandım, gerekli ayarlamaları yaptım ve bir tür baz istasyon gibi düşünebileceğiniz bizim röle dediğimiz bir zımbırtıya yazdığım komut setini evimin çatısındaki anteni kullanarak gönderdim. O sistem de bu bilgileri internetteki sunuculara aktardı... ve internet kullanmadan internete bilgi göndermiş olduk..

Tamam bu kolaydı o zaman biraz daha zor bir hedefe yelken açalım dedim... Uluslar arası uzay istasyonuna giden neredeyse tüm astronotlar radyo amatörüdür ve farklı amaçlar için kullanılabilecek birden fazla telsiz istasyonda dünya çapında amatörlere hizmet verir. Bizim uzay turisti de biliyorsunuz oradaki amatör telsizi kullanarak... Neyse şimdi... Biz dönelim konumuza... ISS'de bulunan APRS Repeater'i kullanarak istasyon üzerinden uzak mesafede bulunan amatörlerle iletişim kurmak mümkün ancak istasyon hızla hareket ettiği için ve çok küçük olduğu için herhangi bir antenle istasyona erişmek biraz zor olacaktı... Bir ışık ayağına bağladığım YAGİ yani açılı ( sinyali tek bir yöne doğru ileten ) bir anteni

Cep telefonuna yüklenen, kamera desteğiyle de işi daha keyifli hale getirerek istasyonu takip edebilmemi sağlayan bir uygulama ile ISS ufukta belirip kaybolana kadar takip edecek basit bir sistem kurdum. Bu şekilde anteni telefonun gösterdiği yere doğrultmam telsizden çıkacak sinyali istasyona gönderebilmem için yeterliydi.

Commodore 64'ü otomatik olarak belirli bir mesajı gönderecek şekilde ayarlayıp attım kendimi bahçeye... İsyasyon geçip gittikten sonra bir de baktım ki ISS'e gönderdiğim sinyal İtalya'dan duyulmuş bu da yetmezmiş gibi IK7FMQ çağrı işaretli amatör bana cevap yazmış, benim telsiz de bu cevabı duyarak 64'ün ekranına yansıtmış.

Heyecanla ISS üzerinden yapılan APRS iletişimlerinin listelendiği site ismimin çıkıp çıkmadığını kontrol ettim ve EVET GERÇEKTEN Commodore 64'üm Uluslar arası uzay istasyonuna mesaj gönderip almayı başarmıştı  Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Birkaç gün sonra e-posta kutumda QSL Card dediğimiz karşılıklı iletişimi kurduğumuz doğrulayan bir de kart gelince çok büyük bir iş başarmış kadar sevindim ne yalan söyleyeyim...

Bu post'u hala okuyorsanız siz de az manyak değilsiniz demektir diye düşünüp biraz daha retro gereksiz bilgi vererek devam ediyorum...

90'larda bizim gibi 3. dünya ülkesi olmayanyerlerde BBS'ler amatör telsizlerle de kullanılabiliyormuş. Bendeki cihaz bildiğiniz posta alma gönderme, dosya alma gönderme gibi bir çok işlemi destekliyor ama Antalya'da benim gibi bir kırık daha olmadığı için ve tek cihazla tabi bunların hiç birini deneme şansım olmuyordu...

Geçtiğimiz haftalarda benim bu TNC'yi aradığım dönemde tanıştığımız deneyimli amatörlerden bir abim TA1BE Ertan Bey telefonla bana ulaştı ve elinde bir adet PK-900 olduğunu, kendisinin hiç kullanmadığını, değerini bilecek ve kullanabilecek benim gibi bir (deliye) amatöre hediye etmek istediğini söyledi ve ben tabi atladım tabi bu fırsatın üzerine... Oldu mu sana elimizde 2 TNC!!!!

2. TNC geldi, Ben dolapta duran 64'lerden birini çıkardım, bir set hazırladım ve TA4SSK çağrı işaretli Ferhat Abimin kapısına dayandım... Dedim ki abi bunu senin eve kurucaz, ben de evden Amiga'yı açıcam bunları kullanarak seninle yazışma yapacağız! Ferhat abim sağolsun beni kapıdan kovalamadı tabi...

Benim evde Amiga 1200 zaten hazırdı...

Biraz debelenme, biraz ayardan sonra...

2025 yılının serin bir bahar gününde Antalya'da Bir Commodore 64 ve bir Amiga 1200 yaklaşık 5 KM mesafeden kablosuz olarak iletişim kurup bize bu yazışmayı yaptırmış oldu...

Şimdilik böyle...

Herkese selamlar.
« Son Düzenleme: Mayıs 02, 2025, 18:38:40 ÖS Gönderen: spunky » Logged

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
dodogildo
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2025, 19:02:50 ÖS »

Muazzam! Kelimesiz kaldım...

unay
Üye
**

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 02, 2025, 19:56:49 ÖS »

Film izler gibi okudum.
Müthiş!
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 02, 2025, 20:23:15 ÖS »

Commodore Amigaları bir şekilde aktif kullanmak çok güzel. Evren ismin gibi yakında uzaylılarla da iletişim kurarsın  Karizmatik Tebrikler

Amiga Repair Service
Oğuzhan
Uzman

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 02, 2025, 21:31:20 ÖS »

Bizim telsizle tek deneyimimiz "Arkadaş arıyorum arkadaş arıyorum" ... Sen neler yapmışsın

Tebrikler

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
zanpinoz
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 03, 2025, 00:36:16 ÖÖ »

Elinize sağlık Evren hocam.
Kitaptaki olayı yıllar sonra gerçeğe dönüştürmüşsünüz!
freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 03, 2025, 00:40:16 ÖÖ »

Tebrikler. Güzel bir çalışma olmuş. Daha güzel çalışmalarla devamını da bekliyoruz. C64 le farklı dünyalarla da iletişim harika olabilir. Neden olmasın. 👏

Exu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 03, 2025, 01:24:49 ÖÖ »

EVREN bizi de uzaya götür!!!

Amiga 1200 + TF1260/66 Turbo/128mb Ram + 2/8/16 CF Card + Gotek + HDMI520
C64-C + IRQHACK64 + C64 cubcake + Pi Zero 1541
Xbox360 Fat/Slim - Fat PS2/orj +500gb Hdd - Atari 2600 clone+Junior - Nintendo Wii/Softmodlu+500gbHdd
G4 Mac mini 1,42Ghz(Morphos)
runal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 03, 2025, 06:18:51 ÖÖ »

Telsiziyle, C64 üyle herşeyi retro güzel bir uygulama olmuş.

A1200 de çiçek gibi, nazar değmesin.
« Son Düzenleme: Mayıs 03, 2025, 06:21:48 ÖÖ Gönderen: runal » Logged
sbaslar
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 03, 2025, 13:01:02 ÖS »

çok fantastik gerçekten gerçekten.   müthiş
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 03, 2025, 13:30:56 ÖS »

Çok büyük keyif alarak okudum, fotolar da cabası tabi Tebrik ederim, böyle niş mevzular beni benden alıyor.

Bir garip COMMODORE fanatiği...
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mayıs 03, 2025, 17:15:34 ÖS »

Tebrikler.
Seksenlerin sonundaydı sanırım, arkadaşlarla C64 ile RTTY bağlantısı ile uğraşmıştık, o günler geldi aklıma.
Paylaşım için teşekkürler.

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 03, 2025, 17:56:44 ÖS »

Emeğinize sağlık, çok başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederim.
73
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2025, 11:18:23 ÖÖ Gönderen: Aykiri1 » Logged
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 04, 2025, 16:29:44 ÖS »

TA1EVR emeğine sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. İmrendim vallahi böyle bir çalışmayı beraber yapmak isterdim, alıcı vericili böyle şeylere eskiden bende meraklıydım. Ben bazen EchoLink i açıp dinleme yapıyorum çok aktif olamıyorum.(TA5BLD)
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2025, 16:40:43 ÖS Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
toddler
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 05, 2025, 13:56:06 ÖS »

C64, Amiga ve telsiz kombinasyonu. Zevkle okudum. Emeğinize sağlık. TA3RTC 73

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: