Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Retro Bilgisayar Müzesi  (Okunma Sayısı 1953 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« : Şubat 06, 2026, 12:54:53 ÖS »

Aklıma gelmişken paylaşmak istedim; aslında uzun zamandır düşünüyordum.
Geçen İstanbul’da Phoenix ve Misket ile de biraz bu konunun üzerinde durmuştuk.

Elimizdeki cihazlar artık yavaş yavaş tarih oluyor. Belki de biz, bu cihazların son aktif kullanıcıları olacağız. Bizden sonra onları elden çıkarmak ya da değerini bilen kişilere teslim etmek ayrı bir sorun haline gelecek.

Forumda mutlaka çok değerli, temiz, hatta kutusu bile açılmamış cihazlara sahip olanlar vardır. Ben diyorum ki, elimizde orijinalliğini koruyan bu nadide cihazları sergileyebileceğimiz bir alan oluşturalım.

Gelecek nesillere gösterebileceğimiz bir sergi olabilir. Bu birinin özel yeri olur, belki devlet tarafından tahsis edilen bir alan olur; bilemiyorum. Ama aklımızda olsun.

Ben böyle bir oluşum için elimdeki değerli cihazları bağışlamak suretiyle katkı sağlamayı çok isterim. Sizlerin de fikirleri varsa buraya yazabilirsiniz. Bu oluşum için adım atmak isteyen olursa, ona göre organize olunur gerekirse.
« Son Düzenleme: Şubat 06, 2026, 12:58:40 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 06, 2026, 13:47:52 ÖS »

Resmi kamu kurumlarına pek güvenemiyorum, yöneticiler değişince bilgisayarlar depolara ve oradan da birilerinin evine taşınabilir, ama köklü bir vakıf üniversitesin bilgisayar/elektronik mühendisliği bölümünde, bu işe uygun bir yer tahsis edilirse ben de katkıda bulunmak isterim.

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 06, 2026, 14:04:29 ÖS »

Belki böyle bir durumda forumdan bir kişi yetkilendirilir. Örneğin ben sağ olursam bu işin koşturmasına talip olabilirim. Cihazlar sahiplerine teslim edilir ya da yetki verilirse bir sonraki sergileme için saklanabilir. Bunların hepsi masaya yatırılabilir, hatta her türlü senaryoya karşı hukuki önlemler baştan alınabilir.

Sonuçta nadir bulunan ve kıymeti sadece bizimle bilinebilecek cihazların çöpe gitmesi çok üzücü olur. Bence bu cihazlar ya gerçek hayranlarına ulaşmalı ya da sergilenerek değerini bulmalı.

'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 06, 2026, 15:33:47 ÖS »

Resmi kamu kurumlarına pek güvenemiyorum, yöneticiler değişince bilgisayarlar depolara ve oradan da birilerinin evine taşınabilir, ama köklü bir vakıf üniversitesin bilgisayar/elektronik mühendisliği bölümünde, bu işe uygun bir yer tahsis edilirse ben de katkıda bulunmak isterim.
Köklü vakıfı bilmiyorum da ben orta tier vakıfta EE okudum, kimsenin kariyer yapmak hırsı dışında bir şeyden haberi yok. EE/CS konusunda herhangi bir alt kültüre vakıf öğrenciyi geç hoca tanımadım.

Onun yerine mesela Şişli'de İkinci Dünya Savaşı müzesi var. Oranın sahibi ve küratörleri bence vizyoner insanlar. Enigma filan getirmişlerdi, ilgilenirlerse oraya veya halihazırda var olan benzer müzelere vermek daha uygun bana kalırsa.
« Son Düzenleme: Şubat 06, 2026, 15:53:44 ÖS Gönderen: sgi » Logged
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 06, 2026, 17:31:59 ÖS »

Olabilir bir kapı açarlarsa neden olmasın.

ssaylanc
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 07, 2026, 13:51:43 ÖS »

Harika fikir, kapsamın ufak bir sunumu vs olsa bu konuyu bir kaç yere mail atıp sorabilirim. Yurtdışındaki örnekleri vs neler...
Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 07, 2026, 14:52:01 ÖS »

Belediyeler ile konuşun ,bu konu da yer verebilecek belediyeler olabilir. Hatta bazı belediye başkanları veya vekilleri Retro sever olup konuya sıcak bakabilir. Belediyelerin bir çok müştemilatı, mekanları var, bir oda vs , fikri beğenip yer gösterebilirler.
hatta gönüllü arkadaşlar buraya gidip , ilkokul ortaokul, lise, üniversite ziyaretleri düzenlenip, cihazlar uygulamalı gösterilebilir. Bu yeni nesilde Retro sevgisi yaratır.
Bu fikri Retro toplantıları içinde önermiştim ama , taraftar bulmamıştı, Yunanistanda Bilişim fuarında (sponsor veya ortak girişim ile) yer alıp gençlere Retro cihazlar gösterilip fan topluyorlar. tabi Vizyonları bu.

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 07, 2026, 15:21:02 ÖS »

Neden olmasın, fırsat oldukça sunum, görüşmeler vs ayarlanır. Konu burada yazılıda olsun istedim. Fırsat bulursam ben hazırlarım en azından göstermelik bir dökümanımız olur.

sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 07, 2026, 17:39:15 ÖS »

Harika fikir, kapsamın ufak bir sunumu vs olsa bu konuyu bir kaç yere mail atıp sorabilirim. Yurtdışındaki örnekleri vs neler...

https://computerhistory.org/
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 07, 2026, 17:42:44 ÖS »

Belediyeler ile konuşun ,bu konu da yer verebilecek belediyeler olabilir. Hatta bazı belediye başkanları veya vekilleri Retro sever olup konuya sıcak bakabilir. Belediyelerin bir çok müştemilatı, mekanları var, bir oda vs , fikri beğenip yer gösterebilirler.
hatta gönüllü arkadaşlar buraya gidip , ilkokul ortaokul, lise, üniversite ziyaretleri düzenlenip, cihazlar uygulamalı gösterilebilir. Bu yeni nesilde Retro sevgisi yaratır.
Bu fikri Retro toplantıları içinde önermiştim ama , taraftar bulmamıştı, Yunanistanda Bilişim fuarında (sponsor veya ortak girişim ile) yer alıp gençlere Retro cihazlar gösterilip fan topluyorlar. tabi Vizyonları bu.
Aslında bu iş yukarıdan aşağı değil de aşağıdan yukarı olmalı. Bir kaç mesaj önce yazmıştım EE öğrencileri arasında bir tane bile herhangi bir altkültüre meraklı öğrenci görmedim. Siz belediyeye bir mekan açtırsanız alakasız gençlerin belediyenin müzesine gidip o yurtdışındaki topluluklara benzer "scene" zihniyetine ulaşabileceklerini sanmıyorum. Batı toplumlarıyla aramızdaki fark sanırım fakirlikten ve endüstri devrimini ıskalamış olmaktan geliyor. Çocukken C64/Amiga vs alabilecek maddi olanağım olmasa bugün bu konuyla ilgilenmezdim. Mesela belediye plak müzesi açıp ayağıma getirse onla ilgilenmem, bu saatten sonra plak analog audio tube amplifier merakım filan gelişmez. Çünkü vaktiyle ebeveynlerim bana bir plak arşivi bırakmadı, tube amplifier'a da kendim merak sardım ama hiçbir zaman o altkültüre dahil olabilecek kadar zengin olmadım. Retro işi de bunun gibi bence. Yaymaya çalışmanın bir gereği de yok ayrıca gene bence.
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 07, 2026, 18:13:23 ÖS »

@sgi doğru söylüyorsun. Ama benim niyetim yaymaya çalışmaktan ziyade elimizdeki cihazların doğru yerde değerlendirilmesi. Klasik arabalar gibi düşünebilirsin. Gerçekten elinde çok değerli ürünler olanlar var. Bunları görmek isteyen illa olacaktır. Görmek istenmese bile. Bizlerin bunları sergilemek için bağışlayabileceğimiz bir yer olması bence şahane olur. Ben elimde koleksiyon değeri olan bir cihazı varsa buraya bağışlamayı satmaktan daha çok tercih ederim mesela. Birde yer çekimi gibi düşünürsek kütle ne kadar büyükse çekim kuvveti o kadar yüksek olur. Ne kadar zengin bir müze o kadar ilgi odağı olabilir.

Ege.Ozp
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 22, 2026, 02:24:44 ÖÖ »

Merhabalar Eşref Bey, sizin bu bilgisayarlar konusundaki gelecek kaygınızı anlıyorum fakat belki de durum düşündüğünüzden çok daha iyidir. Mesela ben 19 yaşında bir birey olarak seksenlerden kalma bu bilgisayarları çok seviyorum ve kullanmaktan zevk alıyorum, hatta yakın zamanda Viyana'da bulunan bir müze ile birlikte çalışarak onların bilgisayarlarını tamir etmeye başladım ve şu ana kadar 6 tane bilgisayarlarını tamir ettim bile.

Yani dediğim şey sizden sonra bu bilgisayarlar evsiz kalmayacak, evet kullanan sayısı büyük ölçüde azalacak fakat hala onlarla ilginenen birileri olacak.
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 22, 2026, 10:27:29 ÖÖ »

@Ege.Ozp emeklerinize sağlık. Muhakkak olacaktır. Ama bizim dönemki kadar popüler olması zor olacağı için. Daha spesifik bir kitleye hitap edecektir. Şuan piyasada çok fazla retro cihaz var. Muhtemelen çoğu geri dönüşüme gidecektir. En azından temiz, kutulu veya sıfıra yakın olanları toparlamak gelecek nesile bir armağan bize de değerlendirme şansı olması açısından müze fikrini yapıcı buluyorum.

sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 22, 2026, 12:13:38 ÖS »

Tam müze fikriyle ilgili değil ama bence bizim retro sahnesinde çip paketi açıp silikona bakarak FPGA HDL yazma gibi ileri kabiliyetler de gelişmedi. Mesela Mister FPGA veya OSSC projelerinin başındaki adamlar aynı zamanda sektörde çalışan profesyoneller. Bizim profesyonellerde retro merakı yok. Mesela ben hiç bir Tusaş çalışanının retro projesi için HDL yazdığını görmedim. Neden böyle sizce? Bence tr'de ideali ve merakı olanın CSEE eğitimine ulaşamaması, eğitime ulaşmanın da alakasız sınıfların tamamen kariyer odaklı bir faaliyeti olmasıyla ilgili. At var meydan yok meydan yok at var durumu. Retro veye CSEE hobilerini yaymak için önce bu çarpıklığa el atılması gerekir. Mesela temel digital eketronik-computer organization ve tabii FPGA gibi konularda kurslar düzenlense insanların vizyonu çok gelişecektir. Böylece eski makine ya bunda amma kikof oynardık ehe seviyesinden ileri geçilir, insanlar elinin altında neyin yattığını bilir ve ona göre hayranlık duyarlar. Bu konudaki üretim de artar.

Dediğim gibi müze konusuyla alakasız oldu ama yazmak istedim.
Ege.Ozp
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Şubat 22, 2026, 12:26:15 ÖS »

Tam müze fikriyle ilgili değil ama bence bizim retro sahnesinde çip paketi açıp silikona bakarak FPGA HDL yazma gibi ileri kabiliyetler de gelişmedi. Mesela Mister FPGA veya OSSC projelerinin başındaki adamlar aynı zamanda sektörde çalışan profesyoneller. Bizim profesyonellerde retro merakı yok. Mesela ben hiç bir Tusaş çalışanının retro projesi için HDL yazdığını görmedim. Neden böyle sizce? Bence tr'de ideali ve merakı olanın CSEE eğitimine ulaşamaması, eğitime ulaşmanın da alakasız sınıfların tamamen kariyer odaklı bir faaliyeti olmasıyla ilgili. At var meydan yok meydan yok at var durumu. Retro veye CSEE hobilerini yaymak için önce bu çarpıklığa el atılması gerekir. Mesela temel digital eketronik-computer organization ve tabii FPGA gibi konularda kurslar düzenlense insanların vizyonu çok gelişecektir. Böylece eski makine ya bunda amma kikof oynardık ehe seviyesinden ileri geçilir, insanlar elinin altında neyin yattığını bilir ve ona göre hayranlık duyarlar. Bu konudaki üretim de artar.

Dediğim gibi müze konusuyla alakasız oldu ama yazmak istedim.

Benim görüşümce retro ile ilgilenen uzmanlar yok değil, sadece onlar uğraşıp proje geliştirmek yerine parayı verip hazır bitmiş bir ürün almak istiyor.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: