Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetSilika / Flash Disk, Harici Disk, Elektronik Aletler
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Silika / Flash Disk, Harici Disk, Elektronik Aletler  (Okunma Sayısı 277 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 20, 2026, 18:16:10 ÖS »

Bazı plastik kaplı elektronik ürünlerin plastiklerinin bozulduğuna şahit oldum, kutusunu açtığımda yapış yapış olan ürünler oldu. Örneğin bir kart okuyucu, eski tip cep telefonu.

Şöyle birşey yapıyorum bir süredir.

Bazı ilaç kutularından silika paketleri çıkıyor.

Bu silikaları elektronik ürünlerin olduğu kutulara koyuyorum örneğin adaptörler, flash diskler, harici diskler.

Bu uygulama doğru mudur, yanlış mıdır? Bu şekilde bozulmayı önler mi?
Bozulmanın sebebi nem mi?

Benzer durumlar için çözümleriniz ya da deneyimleriniz var mı?
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 20, 2026, 19:56:25 ÖS »

Evet silica nemi aldığı için oksidasyon sürecini yavaşlatır. Plastikler için daha büyük sorun oksijen + uv ışığı; polimer bağların çözülmesine sebebiyet veriyor, yüksek ısı da bu süreci hızlandırıyor.

Aslında plastik malzemeyi bozulmadan saklama yöntemi konserve gıdayı saklama yöntemiyle aynı. Kullanılmayacaksa vakumlanmış şekilde, gün ışığından uzak, kuru ve serin yerde saklamak gerek.

Biz bu retro cihazları kullanmayı, sergilemeyi seviyoruz. Elimize geçtiğinde de doğanın tokatını yemiş oluyor yeterince =)
Bu şartlarda ideal saklama şekli, her cihazı kendi ayrı kutusunda, mümkün mertebe farklı yapıda plastik/kauçuk parçalar birbirine değmeyecek şekilde, nem, ısı ve güneş ışığından koruyarak saklamak.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 20, 2026, 19:56:34 ÖS »

Bende de var oyun konsolu cep telefonu vs ürünler ama kasalarnın bozulduğunu hiç görmedim, eğer dediğin şey plastik üzerine sanki bir lehim havyası bastılırmış erimiş gibi şeylerse bu kablo yanığından oluyor, kablonun plastik kılıflarında esnemesini sağlayan bir madde kullanılıyormuş, bu madde başka bir plastik ile temas edince anllatığım durum ortaya çıkıyor, kablolar plastiği eritip kaynama yapıyor.

Adaptör kabloları, görüntü kablosu, gamaped joystick kablosu her türlü kablo bunu yapıyor,  önlem için bunları asıl cihazdan ayrı tutmak lazım ya da buzdolabı poşeti gibi bir şeye koyarak asıl cihaza temas etmesini önlemek lazım.

sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 20, 2026, 23:32:17 ÖS »

Bazı plastik kaplı elektronik ürünlerin plastiklerinin bozulduğuna şahit oldum, kutusunu açtığımda yapış yapış olan ürünler oldu. Örneğin bir kart okuyucu, eski tip cep telefonu.

Şöyle birşey yapıyorum bir süredir.

Bazı ilaç kutularından silika paketleri çıkıyor.

Bu silikaları elektronik ürünlerin olduğu kutulara koyuyorum örneğin adaptörler, flash diskler, harici diskler.

Bu uygulama doğru mudur, yanlış mıdır? Bu şekilde bozulmayı önler mi?
Bozulmanın sebebi nem mi?

Benzer durumlar için çözümleriniz ya da deneyimleriniz var mı?

Adını şu an bilmediğim zamanla bozulan bir kaplama malzemesi var. Siyah, ele teması kadife gibi fakat zamanla cıvıyıp cihazı rezil ediyor. IPA ile temizleniyor ben en son Kindle'ın arkasındaki bu kaplamayı IPA ile temizledim. Belki aynı şeydir. Eğer aynı şeyse silikanın buna engel olacağını sanmam, silika nem alması için konuyor diye biliyorum.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Nisan 21, 2026, 03:24:06 ÖÖ »

Adını şu an bilmediğim zamanla bozulan bir kaplama malzemesi var. Siyah, ele teması kadife gibi fakat zamanla cıvıyıp cihazı rezil ediyor. IPA ile temizleniyor ben en son Kindle'ın arkasındaki bu kaplamayı IPA ile temizledim. Belki aynı şeydir. Eğer aynı şeyse silikanın buna engel olacağını sanmam, silika nem alması için konuyor diye biliyorum.

Soft Touch kaplama. Lanet olsun o kaplamaya! Logitech F710'ları bu yüzden çöpe atan çok olmuştur. Ben IPA ile temizleyemediğim için o parçayı söküp, suyun içinde ince su zımparası ile daldım ve sorunu çözdüm. Hâlâ kullanıyorum.

sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 21, 2026, 13:58:49 ÖS »

Soft Touch kaplama. Lanet olsun o kaplamaya! Logitech F710'ları bu yüzden çöpe atan çok olmuştur. Ben IPA ile temizleyemediğim için o parçayı söküp, suyun içinde ince su zımparası ile daldım ve sorunu çözdüm. Hâlâ kullanıyorum.

Evet berbat bir malzeme. İsim hatırlatması için teşekkürler.
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 21, 2026, 21:43:02 ÖS »

Yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Soft Touch kaplama bozulması yaşadığım durum. AI ye de sordum IPA ile temizlememi önerdi.

Anladığım kadarıyla Soft Touch kaplama bozulmaya yer arayan bir madde her türlü etken bozulmayı hızlandıryor. Nem bunlardan biri olduğu için silika jelin etkisi olacak amaa sadece nemi almak da tek başına yeterli değil eninde sonunda bozuluyor bu kaplama.

Birkaç üründe de, telefon ile gelen hiç kullanmadığım beyaz kulaklıklar sararma oldu. Güneş ışığı almayan kutularda saklıyordum.

Farklı maddelerin reaksiyon vermesine şu şekilde rastladım yine plastik kutu içinde duran açık kullanılmış silgi plastik kap ile tepkimeye girip bir bütün olmuştu.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: