Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeProje Alım/Satım (Moderatörler: wizofwor, i_r_on, yavuzg, simon, Metallic, eins)Msx Goa'uld SD*** Proje Satış ***
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Msx Goa'uld SD*** Proje Satış ***  (Okunma Sayısı 319 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 05, 2026, 15:59:12 ÖS »

MSX1 Bilgisayarı MSX2+ Bilgisayara Çevirme nam-ı diğer MSX Goa’uld SD

Arkadaşlar merhaba,
Başlamadan önce şunu belirteyim, ben MSX bilgisayarları konusunda oldukça acemi sayılırım.
Fakat bu cihazları tanıdıkça ilgim artıyor ve imkan oldukça faydalı olacağını düşündüğüm hazır projeleri hayata geçirmeye çalışıyorum. İncelemek isteyenler için github linkini bırakarak konuya dalıyorum.

1 - PROTEUS1968
2 - Forum dışı
3 - Forum dışı
4 - Forum dışı
5 - attilan

https://github.com/jabadiagm/MSXgoauldSD_tn20k?tab=readme-ov-file

Bu cihaz Z80 yuvasına takılarak MSX1 bilgisayarları SD kart okuyucu ve HDMI çıkışlı MSX2+ bilgisayarlara çevirmektedir.
MSX dünyasına aşina olanlar bilirler, bu dünya kartuş slotları aracılığı ile genişleme olanakları ve bu olanaklar dahilinde onlarca yükseltmeye (VDP, Sound, Ram, SD Mapper…) sahip bir alandır. MSX bir bilgisayardan en yüksek verimi alabilmek için en başta bir Megaram ve Sd Mapper sahibi olmak gerekir ki bu cihaz her ikisini de sağlıyor.

Neler yapıyor?

4mb Megaram    (adından belli işte ram)
Sd Mapper   (sd kart okuma ve 64kb üstündeki romları çalıştırma)
PSG, OPLL (FM-PAC) ve SCC Emülasyonları   (ses çipi emülasyonları)
V9958 VDP Emülasyonu   (grafik çipi emülasyonu)
Scanline Doubler
Nextor (gelişmiş dos işletim sistemi diyebiliriz)

MSX2 oyunlarının bir kısmına aşağıdaki videolardan göz atabilirsiniz.
Video emülatör ile kaydedilmiş muhtemelen, grafiklerin burada görünenden kat be kat güzel olduğunu söyleyebilirim.

https://youtu.be/BU_6rBkQ0Vo?si=KLLVFvslmj6qqM5O

Street Fighter remake:

https://www.youtube.com/watch?v=1s7pRx3y14g

Aleste 2:

https://www.youtube.com/watch?v=2Syeis9Hn1g

Metal Gear : Solid Snake

https://www.youtube.com/watch?v=vIerbTQLEC8&t=8s

Cihaz üzerindeki Z80 işlemci dikkatlice sökülerek, bu cihaz işlemci yuvasına takılıyor ve kullanıma hazır oluyor. Burada işlemci yuvasının çevresi ve hatta üst tarafında (ben Sony HB75p ile kullanıyorum ve tam işlemcinin üstüne denk gelen bir kapasitörün bacaklarını uzatarak yatay eksene çevirmem gerekti) temas edeceği parçalar var ise bunlara makul çözüm bulmak gerekiyor.
Yine Sony HB75P üzerinde işlemcinin yanında bulunan bir sıra direnci de hafif eğmem gerekti.

Cihazı düzgün bir şekilde monte ettikten sonra, sd kart uzatma kablosu ve hdmi uzatma kablosunu uygun bir yerden dışarıya taşımak, mümkünse kasa üstüne sabitlemek gerekiyor.
Bu arada belirtmem gerekir, bu cihazı kullandığımızda MSX üzerindeki mevcut display portları iptal oluyor. Yani HDMI dışında bir şekilde görüntü alamıyorsunuz fakat güzel tarafı şu cihazın ayarlar ekranında  bulunan Scanline Doubler seçeneği fena iş görmüyor diyebilirim.

Kurulumu tamamladıktan ve bağlantıları yaptıktan sonra cihaza elektrik verince bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor. Ben tamamına hakim olmadığım için oyunlar nasıl yüklenir kısmı ile devam edeceğim.

Bu ekrandan “sr” yazıp entera basarak SofaRun programını çalıştırıyoruz ve karşımıza klasörler ve dosyalar çıkıyor. Klasik yön tuşları ya da joystick ile gezinerek yükleme istediğimiz oyunu seçip entera bastığımızda öncelikle oyunla ilgili teknik bilgiler (hangi mapper, hangi ses vs) olan bir ekran geliyor. Burada isteğe göre değişiklikler yapıp sonrasında oyunu yükleyebiliyoruz fakat yapılan değişikler zaman zaman oyunun çalışmasına izin vermeyebiliyor ki bu da oyunun yazıldığı ses çipi vs ile bizim seçimimizin uyumsuzluğu gibi sebeplerden kaynaklanıyor. En güzeli hiçbir değişiklik yapmadan oyunu yüklemek. Tecrübe kazandıkça maceraya girilebilir.

Devamına ben de henüz çalışmadım diyerek tanıtımı burada bitiriyorum.

Gelelim en büyük soruya: Vestel FC-200 ile çalışır mı?
Denemek lazım fakat yurtdışında Goldstar FC-200 ile çalıştığı söyleniyor.
Z80 yuvası ve çevresinin fiziki durumu kontrol edilmeli mutlaka.

Diğer önemli soru: Fiyat nedir?

Aşağıdaki paket şeklinde fiyat 5.000-tl
Toplam 5 adet var.
Şuan için 1 adet prototip çalıştırmayı başardım, 4 tane daha yapacağım aksilik olmazsa.
Zaman darlığından dolayı talep edenlere önümüzdeki hafta gönderim yapabileceğim. Daha erken halledebilirsem bilgi veririm.

MSX Goa’uld
16gb Micro SD (kullanıma hazır, seçme oyunlar yüklü)
HDMI uzatma kablosu
MicroSD Uzatma kablosu

« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2026, 11:00:36 ÖÖ Gönderen: unay » Logged
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 05, 2026, 16:19:02 ÖS »

👍

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mayıs 05, 2026, 16:43:11 ÖS »

Çok güzel proje.
Elinize sağlık.
Tahminimce; Tang Nano 20k FPGA olduğu için, MSX üzerinde, Amiga pistorm'un amigada çalıştığından çok daha verimli çalışacaktır. (Her ikisi de CPU soketine oturan geliştirme projeleri olduğu için pistorm ile kıyasladım, lütfen yanlış anlaşılmasın.)
« Son Düzenleme: Mayıs 05, 2026, 16:50:56 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 05, 2026, 17:09:07 ÖS »

@Kaan Akkurt tşk ederim.

Çok güzel proje.
Elinize sağlık.
Tahminimce; Tang Nano 20k FPGA olduğu için, MSX üzerinde, Amiga pistorm'un amigada çalıştığından çok daha verimli çalışacaktır. (Her ikisi de CPU soketine oturan geliştirme projeleri olduğu için pistorm ile kıyasladım, lütfen yanlış anlaşılmasın.)

Tşk ederim abi. Dediğin gibi pistorma benziyor ama tang nano olduğu için biraz tuzlu. Ben de biraz marj ekledim bu sefer.
Performans açısından çok iyi diyebilirim.
Normal msx cihazı spectrum 48k - atari 800xl aralığından alıp c64-amiga aralığına taşıyor.

Msx2 cihazların en iyi yanı kendi hafızası olan dahili grafik çipi.
Bizim ülkemize resmi olarak hiç gelmediği için pek haberdar değiliz.
dodogildo
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 05, 2026, 18:45:53 ÖS »

Enfes bir sürpriz!! Eline sağlık @unay !!

unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 05, 2026, 19:09:19 ÖS »

Enfes bir sürpriz!! Eline sağlık @unay !!

Eyv, tşk ederim.
phoenix
Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 06, 2026, 23:39:50 ÖS »

MSX im yok ama Goa'uld ismi harikaymış Kahkaha
unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 07, 2026, 08:35:25 ÖÖ »

MSX im yok ama Goa'uld ismi harikaymış Kahkaha

Evet, her şeye pi/pico denmesi sıktı gibi. Arkadaşlar ürünün çalışma prensibine atıfta bulunmak yerine Stargate'e atıfta bulunmayı tercih etmişler.

Bu arada 4 adet hazır, bugün kargoları yapılacak. Son 1 adet.

İlk mesaja montajlı foto eklememişim, onu da ekliyorum.

« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2026, 09:42:32 ÖÖ Gönderen: unay » Logged
unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 07, 2026, 11:04:33 ÖÖ »

Sonuncu da @attilan'a gitti.

Talep olursa 5 adet daha yaparım (malzemelerin gelmesi vs birkaç ay sürebilir)
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: