Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga YazılımAmithlon hakkında herşey!
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amithlon hakkında herşey!  (Okunma Sayısı 291795 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #45 : Eylül 12, 2008, 14:22:54 ÖS »

@alpyre amithlon partion ının imajını alıp bize yolluyabilirmisin

ha tabii en güzeli öyle olur adeta misk olur
Logged

Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #46 : Eylül 12, 2008, 16:29:27 ÖS »

Tüm sorular için tek yanıt :

1) Amithlon ve WinUAE karşılaştırması:
Amithlon 10 yıllık bir yazılım ve bildiğim kadarıyla WinUAE'nin ilk sürümlerinden alınmış JIT motorunu kullanıyor. Fakat Bernd Meyer tam bir 68k uzmanı. JIT motorunda öyle düzenlemeler yapmış ki (CPU registerlerini direk adreslemek gibi) inanılmaz emülasyon hızlarına ulaşmış.

Fakat karşılaştırmaya eksilerden başlamam istenmiş. Peki işte eksileri listeliyorum:
* Custom Chipset emülasyonu yok.
* Her donanım için native sürücü yok ancak (Gary Colville'in) Kernel Sürücüleriyle çoook fazla donanım desteklenmiş. Kernel sürücülerinin Native Sürücüler kadar verimli olmaması büyük bir eksi.

Belki bir üçüncü eksisi vardır, fakat ben henüz bulabilmiş değilim. Ayrıca da E-UAE sayesinde ve de son geliştirdiğim E-UAELoad yükleyicisiyle birini olabildiğince aştığımıza inanıyorum.

Gelelim artılara.

a) HIZ!
Evet, Devilish haklı. Amithlon gelmiş geçmiş en hızlı klasik Amiga sistemidir. Bu hususta laf kalabalığı yerine, daha somut örnekler vermek daha uygun olur sanırım. Buyrun size SystemSpeed programının çıktıları.


                CPU/FPU                                 Grafik                                 Intiution                                     Memory
Bu listeleri biraz açıklayayım.
YOU:
    Amithlon (Asus P4T533C / Intel P4 2.4Ghz / Kingston 512MB RD Ram / Asus TI4200 128MB / SBlive! 5.1 / LifeviewII / Realtek RTL 8139)
Yani benim Amithlon sistemimin puanları
Unnamed:
    Aynı donanım üzerinde WinUAE sonuçları (Adil karşılaştırma için WinUAE'ye de OS3.9 ve BoingBag2 kurdum, CustomChipsiz 040 emülasyonu yaptım.)
A4k_060PPC:
    Amiga 4000 / Motorola 68060 @50Mhz / PPC + Bvision
ve en önemlisi Compare kolonu:
Bu kolondaki rakamlar Amithlon puanlarıyla WinUAE puanlarının oranıdır. Örneğin bu kolonda "4.5" yazıyosa, Amithlon WinUAE'den o testte "4.5 MİSLİ" hızlı anlamına geliyor.

Şimdi resimleri dikkatle incelediğinizde, Amithlon'un WinUAE'ye karşı hız bazında ne denli üstün olduğunu görebilirsiniz.
Peki nerden kaynaklanıyo bu üstünlük. Benim açıklamam "Daha Fazla Nativity".

WinUAE üzerinde OS3.9'un ekrana pencere açmak için grafik yönergelerine başvurduğunda, yönergenin hangi aşamalardan geçtiğine bakalım.

Intiution---->Picasso96---->WinUAE---->DirectX<->WinXP---->TI4200
Burada en zayıf halka olarak DirectX'i görüyorum ben. Çünkü bir MicroSoft yazılımı.

Peki Amithlon'da durum ne?
Intiution---->Picasso96---->Kernel---->TI4200
Gördüğünüz gibi Amithlon donanıma klasik bir Amiga'nın ulaştığı gibi ulaşıyor. Bu da grafik işlemlerindeki ortalama 50 KAT(şaka gibi) hız farkını açıklıyor.

Daha önce de belirttiğim fakat kimsenin pek inanasının gelmediğini gördüğüm bir olay da: Amithlon'un aslında, (güya) native olarak çalışan WinXP'den de hızlı çalışıyor olması. Yeterince paket program desteği sağlanmış olsa, Amithlon WinXP'nin yerine kullanılabilecek kadar verimli bir işletim sistemi.

b) NATIVITY!
Bilgisayarınızı açtınız. AmigaOS'e ulaşmak için tırto WindowsXP'nin açılmasını beklemek zorunda değilsiniz. 9-10 saniye içinde kernel yükleniyor ve doğrudan OS3.9'dasınız. Kernel bir defa yüklendikten sonra hafızada kalıyor. Bu da AmigaOS'inize 3-5sn arasında değişen hızlarda Soft Reset atabilmenizi sağlıyor.

c) EŞSİZLİK!
Amithlon'un benzeri yok. Bu kadar hızlı ve verimli bir klasik Amiga sistemi zaten yok (karşılaştırmalara tekrar bakın, en iyi klasik donanımların aldığı puanlar da orada).

Amithlon kadar verimli Amiga sistemlerini bana say deseniz: AmigaONE derim. Ama onda da 68k desteği yok. Amiga'nın en mükemmel programları da 68k için derlenmiş ve çok azı OS4'e port edilmiş. Bu arada AmigaONE'ın da geliştirlmeyen ve üretilmeyen bir sistem olduğunu düşünürsek. Amithlon'dan daha üstün olmadığını söyleyebiliriz.

Amithlon bir klasik Amiga platformu. Yani m68k için derlenmiş tüm yazılımları direk (native) olarak çalıştırabiliyor. Bunu Amithlon kadar iyi yapabilecek bir başka sistem ise AROS. Fakat bugüne kadar 4 farklı AROS sürümü indirdim ve 3 farklı donanımda denedim (ki bu donanımların hepsi de son derece kaliteli parçalardan oluşuyordu) hiçbirinde stabil çalıştırmayı başaramadım (ki bu benim beceriksizliğim değildi, Amiga forumları benzer kullanıcı şikayetleriyle dolu).

Sonuç: Tüm bunları okuduktan sonra dilerseniz bana katılmayabilirsiniz. Dilerseniz de böylesi bir projeyi baltaladığı için AmigaInc'e (mümkünse iftardan sonra) ağız dolusu sövebilirsiniz.

2) E-UAELoad ve "Native" kelimesi
Evet aslında haklısın, aslında "Native gibi" demeliydim. Çünkü olay emülasyonla oluyor. Gerçi şunu da unutmadan söylemeliyim, WHDLoad'da bir emülasyon. Bir oyuna tıkladığınızda WHDLoad bir Sanal Makine açıyor. E-UAELoad işin içine bir de E-UAE sanal makinasını katıyor o kadar.

E-UAELoad'ın kazandırdığı, WHDLoad iconlarına E-UAELoad'ın içindeki sanal Workbench'ten değil de, Native Workbench'imizden çift tıklatabilmemiz. Oyun tıklar tıklamaz yüklemeye başlıyor (aynı animasyondaki gibi). Ayrıca oyunları bir pencere içinde çalıştırması da çok güzel. Bu sayede ekranda devasa pikseller görmüyoruz ve de diğer bir köşedeki JabberWocky penceresinde MSN yazışmalarımızı sürdürüyoruz, vs.

3) Hardiskimin imajı
Evet aslında bunu ben de düşündüm. Fakat daha iyisini yapmaya karar verdim. (çünkü benim Amithlon'um benim donanımıma göre ayarlı). Bir sonraki projem "Installer for Everything". Logo olarak da Einstein fotoğrafı düşünüyorum. Kahkaha

Amithlon için gerekli herşeyi sırayla kurduracak (sürücüsünden, uygulamalarına kadar) bir script. Sanırım bu çok daha faydalı olacaktır. Bu installer üzerindeki çalışmalara da başladığımı buradan müjdelemiş olayım.

Konuyla ilgilenen herkese çok teşekkürler.
« Son Düzenleme: Kasım 26, 2009, 15:43:28 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
solitude
Üye
****
Mesaj Sayısı: 407



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Eylül 12, 2008, 16:53:15 ÖS »

oley!!!  Kahkaha
Logged

CPC-C64-AMIGA
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #48 : Eylül 17, 2008, 02:03:06 ÖÖ »

bilgiler için teşekkürler alpyre. İlk fırsatta bir amithlon toparlayacağım keyif olsun diye.

Bu arada bir not, WhdLoad için "martin harke" key dosyası kullandığını görüyorum, eğer bazı oyunlar sebepsizce açılmıyor, çakıyor ya da takılıyorsa sebebi bu korsan Key. O key sadece bir sürümle düzgün çalışıyor, sonraki sürümlerde blacklist olmuş. Key dosyasını silip demo moda geri döndüğünde çalışmayan oyunların sorunsuzca çalıştığını göreceksin.
Logged

Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #49 : Eylül 17, 2008, 11:47:03 ÖÖ »

O key sadece bir sürümle düzgün çalışıyor,...
Evet farketmiştim. Key'in düzgün çalıştığı sürümü tespit ettim, o sürümle çalışıyorum (ayrıca arşive de o sürümü ekledim). Sondan bir önceki sürüm olduğu için, bütün oyunları sorunsuz açıyor. (Fakat nadir bazı oyunlar (özellikle Amos'la yazılmış olanlar) daha başlamadan çakılıyo, key ile alakalı değil, çünkü aynı key ile WinUAE'de oyun çalışıyor. E-UAE ile alakalı sanırım, kim bilir?)

Key'i (sadece splash screen'i kaldırmak için gerekli) deneme amaçlı arşive ekledim. Aminet versiyonunda olmayacak. Daha iyi bir key'e, ya da kendi key'inize sahipseniz tabii ki onu kullanmalısınız.

Ha bu arada E-UAELoad'la DeluxePaint, Amos vs. gibi çipset gerektiren programları da çalıştırabileceğimi farkettim. Sadece daha farklı bir script gerektiriyor. Şu an onu geliştiriyorum.

Görüşmek üzere.
Logged

Alper
Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #50 : Eylül 26, 2008, 12:29:41 ÖS »

E-UAELoad'ın Aminet sürümü ulaşılabilir durumda:
E-UAELoad v1.31
http://aminet.net/util/batch/E-UAELoad_v1.31.lha
---------------------------------------
Commodore.gen.tr forum üyeleri için hazırladığım sürüm Pre1.31 için link:
E-UAELoad Pre1.31
http://rapidshare.com/files/153080302/E-UAELoad_Pre1.31.rar.html
Arşiv şifrelidir (önceki şifre ile aynı). Şifreyi öğrenmek için lütfen özel mesaj atın.

Yeni neler var?
*Artık sadece WHDLoad oyunlarını değil, bütün custom çip gerektiren yazılımları da (DPaint, Amos vs. gibi) native Workbench'inizden çağırabileceksiniz.
*Her oyun için daha gelişmiş ve pratik özel UAE konfigürasyonu yapabilme.
*Birkaç böcek temizlendi ve scriptler hızlandırıldı.

NOT: Pre1.2'deki "InstallGame" ile kurduğunuz WHDLoad oyunlarını Pre1.31'i kurduktan sonra yeniden kurmanız gerekiyor.
NOT2: Ayrıca 13 gönderi önceki link de güncellenmiştir.
« Son Düzenleme: Ekim 13, 2008, 21:34:00 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
wizofwor
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.727


Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #51 : Eylül 26, 2008, 16:13:28 ÖS »

Amithlon seneler önce kurmuştum. Birsüre internette sörf yaptıktan sonra da kaldırmıştım. (Yapacak başka birşey bulamadığım için)

Bu E-UAE'yü transparan bir şekilde çalıştırman çok güzel olmuş. WHDLoad için kullanılabilir. O zamanlar çok standart bir donanım kullandığım için kurulum problem olmamıştı. Şimdi bir Asus eeePC veya Acer Aspire One almak üzereyim. Bu cihazlala uyumluluk durumu nedir? Kurulabilir mi? Bu "installer for everything" dual boot destekleyecek mi?
Logged

Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #52 : Eylül 26, 2008, 17:55:58 ÖS »

Alıntı sahibi: wiz_of_wor
Bu "installer for everything" dual boot destekleyecek mi?
Kesinlikle destekleyecek, tekil ve çoklu OS kurulumu opsiyonu olacak.
Alıntı sahibi: wiz_of_wor
Şimdi bir Asus eeePC veya Acer Aspire One almak üzereyim. Bu cihazlala uyumluluk durumu nedir? Kurulabilir mi?
Amithlon'un sorunsuz çalıştığı Laptoplar olduğunu biliyorum. Fakat bu donanımlarda sıhhatli çalışacağını sanmam. Görüntü özellikle, çalışsa bile Vesa modunda çalışacaktır. Kernel boot etse bile amithlon.device'ın SolidStateDrive'ı da SATA veya PATA sabit disk sürücüleri de göreceğini hiç sanmam. Ama tabii ki denemeden bilemeyiz.
Alıntı sahibi: wiz_of_wor
Bu E-UAE'yü transparan bir şekilde çalıştırman çok güzel olmuş.
Teşekkür ederim. Günlerce uğraşının sonunda, artık benim de Aminet'e bi katkım var. Allah izin verirse devamı da gelecek.
Logged

Alper
Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #53 : Eylül 27, 2008, 02:03:35 ÖÖ »

E-UAELoad'ın Aminet versiyonu yayınlandı. Upload kurallarına riayet etmediğim için bir azarlama maili geldi, ancak buna rağmen yayınlamışlar.
Kahkaha
İlk upload'ım Aminet abi, kusura bakmıycan artık.
Logged

Alper
wizofwor
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.727


Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #54 : Eylül 27, 2008, 09:46:12 ÖÖ »

Tebrikler.
Logged

savagery
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.676



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #55 : Ekim 06, 2008, 16:20:10 ÖS »

Bu başlığı, işe gelince her sabah çayımı yudumlarken okuyorum. Her seferinde de inanılmaz heyecanlanıyorum ve Alper arkadaşımızın çalışmalarını görüp, büyük hayranlık duyuyorum,  takip ediyorum. Gıpta ediyorum. Alper arkadaşım eline koluna emeğine sağlık. Süpersin.
Bu heycanını hiç kaybetme. Bizi de harekete geçirdin vallahi.
Logged

Atari FALCON 030 |  ATARI 1040 STE 4MB | ATARI 800 XL + 1050 DD + My IDE II | ATARI 130 XE | C64 + Ultimate 2 | AMIGA 500 + Vampire | Amiga 600 + Furia
cemx
Üye
**
Mesaj Sayısı: 11


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Ekim 06, 2008, 16:49:14 ÖS »

Yürrrüü bea kardeşş.. kim tutar seni Kahkaha
Tebrik ederim..
Logged
MeG
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 635


Super Kahraman


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #57 : Ekim 06, 2008, 17:44:33 ÖS »

Ben de bu başlığı sürekli takip edip de sadece takip edenlerdenim.. Açıkcası Amithlon'a çok ısınamadım, PC'den amigayı boot etme fikri bir türlü ilgimi çekmiyor.. Yıllardır süregelen bir WinUAE alışkanlığını yıkmak kolay değil nihayetinde..

Ama alpyre'nin bu çabası ve emeğini de takdir etmeden geçemeyeceğim.. Hala birilerinin emek sarfetmesi gerçekden çok güzel...


Logged
haydar_abi
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.537


İlla ki Amiga


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Ekim 06, 2008, 21:05:13 ÖS »

Gazladık mazladık bir çok şey denerken bulgurdan olduk.

Sonunda Nforce 3 çipsetli bilgisayarda amithlon çalıştırdım. AMD 3200 X2 işlemci ile merak edenlere!.

Ati x1600 pro AGP ekran kartını denedim malesef amithlon açılmakla birlikte renkler çok acayipti. Gri yerine siyah, beyaz yerine mor.
512MB (aslında 768mb de oluyor.) sınırı Nvidia ekran kartları takılıyken. Ati kartlarda daha fazla Ram olsa da çalışıyor. En güzeli 9600 pro kartlarla oluyor.

Bu arada ilk partisyonum key cheksum error vermeye başladı ne yaptıysam düzelmedi. Kurcalarken güzelim KT 400 anakartı uçurduk malesef yerine Uranium bilgisayarda Nforce2 kartlar varmış.... Bir bayram da böyle geçti.
« Son Düzenleme: Ekim 06, 2008, 21:10:02 ÖS Gönderen: haydar_abi » Logged

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 4MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
Casper M989A Monitor
Commodore64
Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #59 : Ekim 07, 2008, 05:38:40 ÖÖ »

Olumlu-olumsuz tüm eleştirileriniz için teşekkürler arkadaşlar.
Bir süredir buraya yeni gönderiler yapmıyorum diye sanmayın ki bıraktım ya da ara verdim. Afa_OS, Frogger ve OpenRedAlert'le ilgili bazı hususlarda geliştiricileriyle yazışıyorum. Bir yandan da "installer for everything" ile uğraşıyorum. Bir yandan da Amithlon'u irdeliyorum. Kurcaladıkça yeni şeyler keşfediyorum. Örneğin sanıldığı üzere Amithlon 512MB FastRam ile sınırlı değilmiş. 768MB'ta kadar sorunsuz görüyormuş.

Bunu elde etmek için sisteminizde 768MB veya 1GB raminiz olmalı ve de Menu.LST dosyasındaki kullandığınız kernel ayarlarındaki mem=512M'yi silip yerine mem=768M yazmanız yeterli.
İrdeledikçe bulduklarımı Amithlon Doküman'ının bir sonraki sürümüne ekleyeceğim. Ama o zamana kadar yanlış bilgilendirme olmaması için bunu yazayım dedim.

Not: Geçmiş olsun Haydar_Abi. Gerçekten çok üzüldüm.

Benim partisyonlarım da bi ara checksum vermeye başlamıştı. Ama scandisk taramasında hata bulamıyordu. AmithlonSYS partisyonumun içeriğini yedekledikten sonra Windows'da formatlamışıtım (sakın bu aşamada Windows'u yeniden başlatmayın). Sonra yedeklediğim içeriği yeniden kopyaladım. Sorun çözülmüştü.
« Son Düzenleme: Ekim 07, 2008, 12:38:36 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: