Tüm sorular için tek yanıt :1) Amithlon ve WinUAE karşılaştırması:Amithlon 10 yıllık bir yazılım ve bildiğim kadarıyla WinUAE'nin ilk sürümlerinden alınmış JIT motorunu kullanıyor. Fakat Bernd Meyer tam bir 68k uzmanı. JIT motorunda öyle düzenlemeler yapmış ki (CPU registerlerini direk adreslemek gibi) inanılmaz emülasyon hızlarına ulaşmış.
Fakat karşılaştırmaya eksilerden başlamam istenmiş. Peki işte eksileri listeliyorum:
* Custom Chipset emülasyonu yok.
* Her donanım için native sürücü yok ancak (Gary Colville'in) Kernel Sürücüleriyle çoook fazla donanım desteklenmiş. Kernel sürücülerinin Native Sürücüler kadar verimli olmaması büyük bir eksi.
Belki bir üçüncü eksisi vardır, fakat ben henüz bulabilmiş değilim. Ayrıca da E-UAE sayesinde ve de son geliştirdiğim E-UAELoad yükleyicisiyle birini olabildiğince aştığımıza inanıyorum.
Gelelim artılara.
a) HIZ!Evet, Devilish haklı. Amithlon gelmiş geçmiş en hızlı klasik Amiga sistemidir. Bu hususta laf kalabalığı yerine, daha somut örnekler vermek daha uygun olur sanırım. Buyrun size
SystemSpeed programının çıktıları.
CPU/FPU Grafik Intiution MemoryBu listeleri biraz açıklayayım.
YOU: Amithlon (Asus P4T533C / Intel P4 2.4Ghz / Kingston 512MB RD Ram / Asus TI4200 128MB / SBlive! 5.1 / LifeviewII / Realtek RTL 8139)
Yani benim Amithlon sistemimin puanları
Unnamed: Aynı donanım üzerinde WinUAE sonuçları (Adil karşılaştırma için WinUAE'ye de OS3.9 ve BoingBag2 kurdum, CustomChipsiz 040 emülasyonu yaptım.)
A4k_060PPC: Amiga 4000 / Motorola 68060 @50Mhz / PPC + Bvision
ve en önemlisi Compare kolonu:Bu kolondaki rakamlar Amithlon puanlarıyla WinUAE puanlarının oranıdır. Örneğin bu kolonda "4.5" yazıyosa, Amithlon WinUAE'den o testte "4.5
MİSLİ" hızlı anlamına geliyor.
Şimdi resimleri dikkatle incelediğinizde, Amithlon'un WinUAE'ye karşı hız bazında ne denli üstün olduğunu görebilirsiniz.
Peki nerden kaynaklanıyo bu üstünlük. Benim açıklamam
"Daha Fazla Nativity".
WinUAE üzerinde OS3.9'un ekrana pencere açmak için grafik yönergelerine başvurduğunda, yönergenin hangi aşamalardan geçtiğine bakalım.
Intiution---->Picasso96---->WinUAE---->DirectX<->WinXP---->TI4200Burada en zayıf halka olarak DirectX'i görüyorum ben. Çünkü bir MicroSoft yazılımı.
Peki Amithlon'da durum ne?
Intiution---->Picasso96---->Kernel---->TI4200Gördüğünüz gibi Amithlon donanıma klasik bir Amiga'nın ulaştığı gibi ulaşıyor. Bu da grafik işlemlerindeki ortalama
50 KAT(şaka gibi) hız farkını açıklıyor.
Daha önce de belirttiğim fakat kimsenin pek inanasının gelmediğini gördüğüm bir olay da: Amithlon'un aslında, (güya) native olarak çalışan WinXP'den de hızlı çalışıyor olması. Yeterince paket program desteği sağlanmış olsa, Amithlon WinXP'nin yerine kullanılabilecek kadar verimli bir işletim sistemi.
b) NATIVITY!Bilgisayarınızı açtınız. AmigaOS'e ulaşmak için tırto WindowsXP'nin açılmasını beklemek zorunda değilsiniz. 9-10 saniye içinde kernel yükleniyor ve doğrudan OS3.9'dasınız. Kernel bir defa yüklendikten sonra hafızada kalıyor. Bu da AmigaOS'inize 3-5sn arasında değişen hızlarda Soft Reset atabilmenizi sağlıyor.
c) EŞSİZLİK!Amithlon'un benzeri yok. Bu kadar hızlı ve verimli bir klasik Amiga sistemi zaten yok (karşılaştırmalara tekrar bakın, en iyi klasik donanımların aldığı puanlar da orada).
Amithlon kadar verimli Amiga sistemlerini bana say deseniz: AmigaONE derim. Ama onda da 68k desteği yok. Amiga'nın en mükemmel programları da 68k için derlenmiş ve çok azı OS4'e port edilmiş. Bu arada AmigaONE'ın da geliştirlmeyen ve üretilmeyen bir sistem olduğunu düşünürsek. Amithlon'dan daha üstün olmadığını söyleyebiliriz.
Amithlon bir klasik Amiga platformu. Yani m68k için derlenmiş tüm yazılımları direk (native) olarak çalıştırabiliyor. Bunu Amithlon kadar iyi yapabilecek bir başka sistem ise AROS. Fakat bugüne kadar 4 farklı AROS sürümü indirdim ve 3 farklı donanımda denedim (ki bu donanımların hepsi de son derece kaliteli parçalardan oluşuyordu) hiçbirinde stabil çalıştırmayı başaramadım (ki bu benim beceriksizliğim değildi, Amiga forumları benzer kullanıcı şikayetleriyle dolu).
Sonuç: Tüm bunları okuduktan sonra dilerseniz bana katılmayabilirsiniz. Dilerseniz de böylesi bir projeyi baltaladığı için AmigaInc'e (mümkünse iftardan sonra) ağız dolusu sövebilirsiniz.
2) E-UAELoad ve "Native" kelimesiEvet aslında haklısın, aslında
"Native gibi" demeliydim. Çünkü olay emülasyonla oluyor. Gerçi şunu da unutmadan söylemeliyim, WHDLoad'da bir emülasyon. Bir oyuna tıkladığınızda WHDLoad bir Sanal Makine açıyor. E-UAELoad işin içine bir de E-UAE sanal makinasını katıyor o kadar.
E-UAELoad'ın kazandırdığı, WHDLoad iconlarına E-UAELoad'ın içindeki sanal Workbench'ten değil de, Native Workbench'imizden çift tıklatabilmemiz. Oyun tıklar tıklamaz yüklemeye başlıyor (aynı animasyondaki gibi). Ayrıca oyunları bir pencere içinde çalıştırması da çok güzel. Bu sayede ekranda devasa pikseller görmüyoruz ve de diğer bir köşedeki JabberWocky penceresinde MSN yazışmalarımızı sürdürüyoruz, vs.
3) Hardiskimin imajıEvet aslında bunu ben de düşündüm. Fakat daha iyisini yapmaya karar verdim. (çünkü benim Amithlon'um benim donanımıma göre ayarlı). Bir sonraki projem "Installer for Everything". Logo olarak da Einstein fotoğrafı düşünüyorum.
Amithlon için gerekli herşeyi sırayla kurduracak (sürücüsünden, uygulamalarına kadar) bir script. Sanırım bu çok daha faydalı olacaktır. Bu installer üzerindeki çalışmalara da başladığımı buradan müjdelemiş olayım.
Konuyla ilgilenen herkese çok teşekkürler.