Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - GenelSinclair 'de teybin yerine gececek custom S1 altyapili TZX firmware'li mp3 plyr
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sinclair 'de teybin yerine gececek custom S1 altyapili TZX firmware'li mp3 plyr  (Okunma Sayısı 8498 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 17, 2008, 16:22:28 ÖS »

ilk olarak demin sinclair forumundaki basliklara baktim. Acanlar soyle :

memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/memrah/arda/

Neyse.. sadede gelelim. Hepimiz biliyoruz ki S1 tabanli MP3 playerlar'in firmware'leri guncellenebiliyor ve isin daha da enteresan bolumu bu S1 serisi mp3 playerlarin islemcisi %100 Z-80 uyumlu makine dili kullaniyor. Yani, Z-80 makine dili bilen herkes bu player'lar icin firmware yazabilir. (Tabi donanimi da biraz bilmek gerekiyor, I/O filan)
Benim kafamdaki dusunce ise MP3 (ve undocumented olsa da OGG! evet S1'ler OGG cozebiliyormus diye duydum) cozebilecek islemci gucune sahip bu cihazlara bir arkadas TAP / TZX player firmware'i gelistirirse, Z-80 assembly ile... tum ZX Spectrum'lar ile uyumlu, ZX Spectrum tarafinda hic bir yazilim gerektirmeyen, turbo yukleme de mumkun olabilen ve tum WOS arsivini icinde saklayabilen minik sinlair yukleme cihazlarimiz olmaz mi? Bence nefis olur. 2 GB'lik instant access, teyp emulatoru!

Arda, soz sende...

S1 ile ilgili ayrintili bilgi:
http://en.wikipedia.org/wiki/S1_MP3_player

Ayrica bu mantik diger tum teypli sistemlerde de kullanilabilir.
Bu arada iPod'a linux kurunca TZX Player ile zaten TZX cozdurulebiliyor hepiniz biliyorsunuz..ayrintili bilgi burada: http://raww.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2047&mode=thread&order=0&thold=0

Ama tabi ipod bir ton para, S1 tabanlilar 20 - 30 liraya bile bulunuyor
« Son Düzenleme: Aralık 17, 2008, 19:27:43 ÖS Gönderen: memrah » Logged

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 17, 2008, 17:04:08 ÖS »

Simdi aklima geldi, bu cihazlarin Z-80 CPU'lu oldugunu dusununce, aslinda ZX Spectrum'un ROMdaki orijinal SAVE rutinlerinden bolumler bile belki direkt olarak uyarlanabilir firmware icin
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Aralık 17, 2008, 23:40:43 ÖS »

Garip aletler bunlar. Mümkün olsa böyle birşey tüm formatlar peşi peşine gelirdi. Sadece speccy değil, msx, c64, amstrad vs.

Görünüşe göre yapılabilir, hatta Z88DK ile kod üretip çalıştırmak mümkünmüş. Şu aşamada sadece 14k RAM üzerinden çalışabiliyor, yani depolama alanından kod çalıştırılamıyor = aleti kapatırsan program uçar.

Başka bir sorun daha var. İşlemci aynı olsa da ekipmanlar çok değişiyor. Kimi dotmatrix ekran, kimi counter, kimi karakterli, kimi renkli, kimi 4 butonlu kimi bir buton... Test işlemi de zor. Ufak bir hata=ölü alet. Haydi aç içini kısadevre, yeniden firmware, uğraş dur. Devboard da yok. Emulatörü de yok. Şimdiye kadar yapılmadıyse sebepler bunlar bence.

Bu arada bunlardan birtane var elimde. Nedense USB mass storage olarak çalışıyor ama mp3/wav fonksiyonları zx spectrum'a k7zx ile birşeyler aktarırken öldü. Özel bir tuş kombinasyonu ve program yardımı ile 10 gün kadar firmware güncellemeyi, değişik bin tane yazılım yüklemeyi denedim, yok sesle ilgili kısmı ayağa kalkmadı. Flashdisk olarak kullanmaya devam.

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 18, 2008, 01:43:53 ÖÖ »

memrah Arda'nin kulagina der ki: Belli bir standardi olmamasi, bir suru degisik donanim versiyonu olmasi ve hepsinde calisacak firmware yapilmasinin bu yuzden zor olmasi aslinda avantaj. Herkes bu isi beceremezse daha iyi. Cunku bu bize uygun gordugumuz ve en ekonomik olani icin bir TZX/TAP firmware yazma ve bunu basarinca 2GB'lik 50 tane ayni marka modeli 30 dolardan alip, firmware flash edip, sorun cikartmazsa icinde de elimizdeki tum legal olarak dagitilabilen spectrum arsivini koyup, Ebay'de CUSTOM SPECTRUM TAPE EMULATOR adi altinda 130 dolara satma gibi bir firsat da sunar   Daha sonra ayni business model C64 ve AMSTRAD vs icin de gerceklestirilip guzel $$$ yapilabilir... mi sence
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2008, 01:47:41 ÖÖ Gönderen: memrah » Logged
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2008, 02:04:54 ÖÖ »

Youtube da bi ara mp3 playerle oyun yükleme görmüştüm adamlar TAP to wav diye bişle çevirmişler manic miner yüklüyolardı. Spectrumda neysede C64 de olmama nedeni, bence analog load sinyal seviyesinin TTL oluşu ve sinyalin 90 derece ters çevrilip c64 e giriyor oluşu, engel galiba bu...

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Aralık 18, 2008, 02:31:36 ÖÖ »

Ebay'de CUSTOM SPECTRUM TAPE EMULATOR adi altinda 130 dolara satma gibi bir firsat da sunar   Daha sonra ayni business model C64 ve AMSTRAD vs icin de gerceklestirilip guzel $$$ yapilabilir... mi sence

zuhaaha.. bu devirde bir oyun yüklemek için 5 dakika bekleyecek 100 tane adam bulabilirsek ne ala

Onun yerine Sami'nin zxcf'sini alırlar 70$'a

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 18, 2008, 03:43:51 ÖÖ »

Oyunu 5 dakika beklemek de nostaljinin bir parcasi yahu. Ben 5 dakika beklemeden yukleyince daha az keyifli oluyor oynamasi. O 5 dk bekleme de Sinclair ve cocukluk deneyiminin bir parcasiydi sanki! Ustelik ne hikmetse cocukken hic de 5 dakika gibi gelmezdi bana. 20 dakika filan gectigine emindim.
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Aralık 18, 2008, 10:13:35 ÖÖ »

evet ben de loader'ları görmek için arada teypten yüklediğim oluyor hani

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: