Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Hangi Sinclair?  (Okunma Sayısı 12820 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ilkergorkem
Üye
***
Mesaj Sayısı: 179



Üyelik Bilgileri
« : Ocak 14, 2009, 21:36:25 ÖS »

Madem retro işine giriştik. Dedim elimde çalışan bir sinclair olmalı. Bende şu an adaptörü, kabloları olmayan, mebranı ise bitik 48K+ var. Öğrendiğim kadarıyla adaptör vs. problemi bir şekilde çözülür de, asıl dert mebran. Bunlara ilaveten görünüş itibariylede Spectrum +3 de ciddi hoşuma gidiyor. Acaba direkt Spectrum +3 mü edinsem ki bu da pek kolay değil burdan takip ettiğim kadarıyla. Uzun lafın kısası tavsiyelerinize ihtiyacım var 48K+ yı mı ayağa kaldırayım yoksa Spectrum +3 mü bulmaya çalışayım yoksa bunların dışında yok en iyi model şudur budur diycekmisiniz merakla bekliyorum.
Logged

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
 
Alcofribas
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 986


Who Dares Wins!


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 14, 2009, 22:04:43 ÖS »

         Buralarda 48K ve 48K+ rahat bulunuyor ama bu cihazların membran derdi de malum. Yine bunlar kadar olmasa da bulma ihtimalin olan bir diğer model +2. Bunun genel bir membran sorunu yok. Bu cihazdan 33baba'nın elinde adaptörü ile beraber takım olarak vardı ama satıldı mı ve işlerlik durumu ne tam bilmiyorum. Sen gerekirse konuşursun.

         +3 güzel cihaz ama buralarda bulmak cidden zor. Yurtdışından getirtmenin maliyeti de malum. Adaptörü takoz gibidir. Hani neredeyse cihazdan ağır.
         +3'ün disk dünyası da pek oturmuş değil. en azından Amstrad gibi değil. Açıkcası +3 ve disk olayının seni çok mutlu edeceğini sanmıyorum.

         Ben olsam +2 ve sonrasında da DIVIDE gibi cihazın peşine düşerdim. Ama bu konuda Arda daha sağlıklı tavsiyelerde bulunacaktır.
Logged

мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.356



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 15, 2009, 01:40:57 ÖÖ »

Arda cevap verinceye kadar "nobetci Arda" der ki:

Eger fazla para vermek istemiyorsan, yurtdisindan cihaz getirtmek, kargo vs ile ugrasmak da istemiyorsan ve nostaljik olarak saklamak icin degil de, her gun kullanayim, Sinclair'i kesfedeyim, dayanikli olsun, program da yazayim, oyun da oynayayim, hani olur da bir sanssizlik olur ve bozulursa bile yerine yenisini bulmak cok zor ve pahali olmasin dersen:

-128K RAM (Sinclair Spectrum icin cikmis tum programlara yeter)
-3 Kanal ses (128 sesi olan programlari tam anlamiyla kullanirsin)
- RGB cikisi (SCART'tan TV baglamak icin. Mukemmel goruntu verir, 48 ve 48+'nin goruntu kalitesi bununla yarisamaz)
- Joystick port'u olan (interface gerektirmez)
- Klavye sorunu cikartmayan ve lastik tuslu degil standarta biraz daha yakin tuslu klavyesi olan bir model:

Bu ozellikler de +2 ve +3'te var.

Turkiye icin en mantikli model +2 gibi cunku kolayca bulunuyor. Ama...eger yurtdisindan cihaz getirtme icin butcen ve firsatin varsa, tavsiyem +3 olurdu. Cunku tum bu ozellikler onda da var. Hem de disket surucu ve bir kac ek ozellik var, tum hafiza alanini RAM olarak page edip CP/M gibi isletim sistemleri calistirmak gibi ama ne 3" lik kendi disket surucusu populer oldu, ne de CP/M Sinclair'de kullanildi zamaninda.
Yanliz eger DIVIDE gibi bir depolama arabirimi almayacaksan iste o zaman +3'un cok faydali olabilecek iki ozelligi ortaya cikiyor. Kolayca standart bir 3.5" PC floppy surucusu baglayabiliyor ve bu sayede internetten buldugun SNA gibi snapshot'lari 720K DOS (PC) formatli  disketlere atip, hic degisiklik yapmadan yukleyip kullanabiliyorsun. Bunun icin SNAPRUN (http://www.worldofspectrum.org/hackersanon/nvgcat/utils/util-zx.htm) programina ihtiyacin var. Bir de +3 icin diskette cikan programlari internetten DSK formatinda indirip, PC'de 3.5" diskete yazabilir ve direkt +3DOS uzerinden kullanabilirsin. Bunun icin de CPCDISKXP benzeri bir program vardi (Alcofribas daha iyi bilir, cunku bu program Amstrad icin de kullaniliyor) (http://www.cpcwiki.com/index.php/CPCDiskXP) Ve son olarak da cok basit ve ucuz bir arabirim ile +3'unu CF kart veya Harddisk'e baglayabilir, ve +3e ROM'lari ile harddisk veya CF kart ile kullanabilirsin. Tabi Alcofribas'in da dedigi gibi +3'u yurtdisindan getirmenin kargo masrafi cok yuksek olabilir. Devasa adaptoru de ana nedenidir bunun...yine Alcofribas'in dedigi gibi..

Benim bir zamanlar takintim olan ve hala bulamadigim bir 128+ modeli de vardir ki aslinda bir cok kisi pek sevmez. Mesela Arda uyumsuz ve sevimsiz kelimelerini kullanmistir gecmiste bu model icin. Klavyesinde yazmak +2 ve +3 gibi rahat degildir. Membrane sorunu vardir ve membrane'i 48K'ninkinden daha da pahalidir. Ama bir ara bende takinti olmustu.. gecti..

Not: Bu arada istedigin modele karar verince almak icin sakin acele etme. Ilk onune cikan makineye kapilip, kotu durumda veya ederinden fazla fiyat cekilen bir makine alma. Unutma bu bir keyif isi. Keyifle kullanacagin bir makine de temiz, iyi durumda ve mantikli bir fiyata sahip olmali. Eninde sonunda aradigin gibi bir makine cikacaktir. Sabirli ol. Bu tavsiyeleri bana Devilish vermisti cok eskiden. Ve cok hakliydi. Paylasayim dedim.
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2009, 12:12:52 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2009, 12:37:36 ÖS »

eninde sonunda hepsini alacaksın zaten

türkiye için bence diğer arkadaşların dediği gibi en iyi yapılacak hamle, Gri, teypli +2'lerden edinmek. Öncelikle klavyesi bozulmaz. İçindeki board 128k'larda bulunan board ile neredeyse aynı. +2 ROM ise 128+ romunun düzeltilmiş hali. Dolayısıyla eski oyunları oynarken sorun da yaşamazsın.

Aslında 128+'ı sevmiyor değilim, ama spectrum serisinin en sevimsiz modeli. Neden? Çünkü +2 varken 128+ çok anlamsız kalıyor. Birebir aynı ürün, kötü klavyeli, timing'i kendine özgü ve ROM pinlerinin dizilimi farklı. Bu durumda rom'u gölgeleyen donanımlar da takılamıyor. Amma elbette ki kolleksiyoner gözünden bakacaksanız, sinclair'in son orjinal donanımı, az bulunuyor, tam bir mücevher

Aslında memrah tüm bilgileri vermiş ama ben de +3'ün altını çizmek istiyorum:

Eğer aktif kullanıcı olacak isen şu anda en iyi bağlantı şansı +3'de. Öncelikle PC floppy'lerini standart PC kablosuyla direk olarak takıp kullanabiliyorsun.

İkinci olarak SimpleIDE denilen arabirim var. +3e Rom yazarsan evde kolayca yapabileceğin ufak bir arabirim ile ide harddiskleri direkt olarak kullanabiliyorsun. Bunu istemezsen bile bir sürü güzellik +3e'de mevcut. Örneğin - SPECTRUM "jetpac.sna" - komutuyla jetpac.sna dosyasını direk yükleyebilirsin ek bir yazılım gerektirmeden. +3'e özgün birçok ROM uyumsuzluğu da +3e rom'da düzeltilmiş durumda. Ama hala timing problemleri var, gri +2'ler kadar iyi değil.

Kauçuk tuşlu 48k'larda ise %95 ihtimalle membranı bozuktur. O yüzden bunlara fazla yatırım yapma.

edit: imla.
« Son Düzenleme: Mart 03, 2009, 00:45:48 ÖÖ Gönderen: Arda » Logged

ilkergorkem
Üye
***
Mesaj Sayısı: 179



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 15, 2009, 16:16:16 ÖS »

Bu değerli bilgileri paylaştığınız için teşekkürler arkadaşlar. Sinclair ile ilgili haberler okumak bile zevkli geliyor bana.
Logged

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
ilkergorkem
Üye
***
Mesaj Sayısı: 179



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 03, 2009, 00:00:39 ÖÖ »

Eveet verilen bilgiler doğrultusunda geçtiğimiz cuma günü bir adet Sinclair ZX Spectrum +2 sahibi oldum. İlk problem cuma akşamı misafirliğe gitmem cumartesi günüde annemlere gitmem gerektiğinden +2 yi deneyemiyecek olmamdı ama anneme giderken onuda yanımda götürdüm. Zaten tv ye bağlamak için kablo bende yoktu annemde bozuk 48K nın kablosunu kullanırım diye düşünüyordum ama gittiğimde gördümki 48K nın adaptör ve diger kablolar çoktan yok olmuş. En azından çalışıyormu diye fişi taktım ve kırmızı ışığı yandı. Pazar sabahı ise uykudan uyanınca kafam çalıştı ve Amiga 1200 ümün kutusunu açtım ve modülatöre takılı kalmış vaziyette aradığım bağlantı kablosunu buldum. Elektronik olaylardan pek anlamadığım için bu çözümü akıl ettiğim için kendimle gurur duydum. Ve kısa bir ayardan sonra görüntü geldi. Bir kaç tuşa bastım ve acelem oldugundan kapadım ve bu gece evimdeki ilk denememe hazırlanıyorum. Hazırlanıyorum çünkü evdeki tek lcd tv nin boşa çıkması gerek bu arada +2 mi temizlemeye karar verdim.

Sanırım +2 yi aldığım arkadaş aleti yıllarca toprak altında saklamış Kahkaha 1 saate yakın cif le temizledim kir yoktu ama çamur ve toprak vardı. İçini de açtım temizledim. Kaset kısmı da maalesef toz toprak dolmuş olabildiğince temizledim ama teybi tamamen çıkarmayı gözüm yemedi. Daha kullanamadan bozmayayım dedim. 
Logged

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mart 03, 2009, 00:39:56 ÖÖ »

hayırlı olsun ilker. Spectrumlar genelde kümeste, toprak altında ya da bilimum çöp içinde bekletilmiş oluyorlar. Kullanma klavuzunda ısrarla "kullanmadığınız zamanlarda gömünüz" diye belirtilmiş, ondandır kiri pası.

Teybi çıkarırken birkaç şeye dikkat etmelisin, bir voltaj regülatörü +2'lerde büyük metal bir soğutucuya vidalıdır ve uçları bir kablo aracılığı ile anakarta bağlanır. ayrıca power led'de gücünü teyp ünitesinden aldığı için sökerken onun da vidasını çıkarman gerekiyor. Birde, teybi sökerken kaset kapağını açman gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Aslında sen benim yazdıklarıma bakıp tırsma, laf kalabalığı. Sonuçta bu kısım gayet iyi halledilmiş, sökmen de takman da zor olmayacaktır. Beni uyuz eden tek olay, (bazı modellerde) bahsettiğim soğutucu metalin teybi U şeklinde avuçluyor olması. Onun için +2'yi geri toplarken bunu bir türlü uygun konuma getiremiyorsun. Eğer şanslıysan sendeki L profil bir soğutucudur, bunu kapatırken araya sıkıştırıveriyorsun. Yine korkutmayayım, her iki durumda da 1-2 dakikada toplarsın makineyi geri.

Amman vidaları kaybetme!
Logged

Alcofribas
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 986


Who Dares Wins!


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 03, 2009, 00:44:19 ÖÖ »

İlker hayırlı olsun diyelim. Sen şimdi hemen bir scart kablo ve kaset adaptörü diye geçen zımbırtıyı bul.

O üstündeki tozları dert etme, onlar kutsal alınteri tozları... Benim aldıklarımda neler çıkıyor anlatsam inanmazsın....Tavuk tüyü desem mesela.... Ama dert etmedim çünkü cihazı aldığım arkadaş baştan şöyle dedi:" dur ben kümese bir bakayım, orada bir 48K+ olacaktı" 
Logged

мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.356



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 03, 2009, 02:20:06 ÖÖ »

Gule gule kullan.
Logged
Metallic
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.081



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 03, 2009, 10:21:00 ÖÖ »

Güle güle kullanın
tv'ye rf'den bağlayarak kullanınca hiç keyifli olmuyor
rgb destekleyen ekranım olmadığı için rgb'den bağlayamadım şimdilik
ama rgb portundaki composite çıkıştan tv'ye bağlayınca görüntü çok güzel
+2'nin üzerinde 2 adet joystick port'u var, sinclair zx interface 2 tabanlı
iyi hoş ama sjs1 uyumlu joystick istiyor
standart commodore, atari joystick'lerini dönüştürücü adaptörle takmak
ya da joystick'i içeriden modifiye etmek gerekiyor
her oyun sinclair zx interface 2 desteklemediği için bir kempston joystick interface'e yol görünüyor
ben dahili bir kempston joy.interface için uğraşıyorum
bitirince haber veririm
Logged
ilkergorkem
Üye
***
Mesaj Sayısı: 179



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 04, 2009, 22:12:19 ÖS »

Bu gece anlaşıldıki benim salonda fazla yerleşik düzene geçme ihtimalim yok. Şimdi hem Amiga 1200 hem de Sinclair +2 imi kullanırken en güzel görüntüyü nasıl alırım ? ikisi için ortak güzel bir çözüm nedir sizce arkadaşlar





* DSC_0070.jpg (94.75 KB, 685x1024 - Görüntüleme: 1559 kez.)

* DSC_0071.jpg (133.91 KB, 1280x577 - Görüntüleme: 1338 kez.)
Logged

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
Alcofribas
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 986


Who Dares Wins!


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 04, 2009, 22:32:58 ÖS »

Scart girişi de olan 1084 monitör alırsan her ikisini de kullanırsın kolayca. Scartsız 1084'e de +2 yi bağlayabilirsin ama Arda bu konuda bir takım sıkıntılar yaşadı. Ben Scartlı 1084 ile her tür retro cihazı kullanıyorum. Scart kablolarını yapmak da çok kolay.

1200 zaten her yola gelir. Onu dert etme.
Logged

ilkergorkem
Üye
***
Mesaj Sayısı: 179



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 05, 2009, 12:30:12 ÖS »

Kasetlerimin anısına (belki çözüm bilen vardır excel dosyalarım için)...

2005 yilinda tüm kasetlerimi bilgisayar ortamina aktarip onlari kapiciya verdigime çok pisman oldum simdi 70 kasetten hatira olarak 6 tane birakmistim. Isin kötüsü excel de yaptigim listemi de format sonrası diğer partitionlara erişmede bir yetki probleminden dolayi açamiyorum. 2 yildir öylece duruyo hatta silemiyorum bile büyük talihsizlik (excel dosyasınıda windows un özelliğini kullanarak şifrelemiştim deneme olsun diye).
-------
+2 de dün 2 oyun denedim ve sorunsuz yüklendi. Ilk basta teybin tuslarina basarken bile tedirgindim bisey olacak diye ama tuslar biraz sert olsada hiç bir problem yasamadim .
Logged

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.356



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 05, 2009, 15:35:02 ÖS »

Kasetler derken Sinclair kasetleri mi? Muzik kasetleri mi? Sinclair ise neden pisman oldugunu anliyorum tabi ama muzik kasetleri ise neden pisman oldun ki? +2'nin sorunsuz calistigina sevindim. Teyp bazen sorun cikartabiliyor eski ve cok kullanilmis +2'lerde. Ama seninkinin teybi cok kullanilmisa benzemiyor, cunku teybin tuslari uzerindeki semboller klavyedeki harf tuslarindan farkli bir boyayla yazilmis ve zamanla kullandikca parmak dege dege siliniyorlar. (bkz : http://www.uknet.net/showcase/Museum/070_071_Sinclair_ZX_Spectrum_Plus_2.jpg) Seninkiler hic silinmemis. Cok kullanilmis +2 resmi gorduysen bu tuslar hep silik oluyor. Hatta tahminim +2A ve +2B modellerinde bu semboller (Play, FF, Rec vesaire) bu silinme sorunu olmasin diye tuslarin uzerinde degil de cihazin uzerinde. (Bkz : http://farm1.static.flickr.com/191/469900940_060b6da5db.jpg?v=0)
Eee, nasil bir duygu bunca yil sonra ilk defa eski kasetlerinden Ant Attack yuklemek ve calistirmak?
Ben Sinclair'leri artik bilgisayar veya teknolojik bir cihaz olarak degil yuzde yuz nostalji olarak gordugum icin, eskiden nasilsa oyle kullanmak daha cok keyif veriyor. Elimde DivIDE interface olmasina ragmen ben eskiden kalma kasetlerimden program yukluyorum. O ileri geri sarma, yukleme sesi, bekleme, ekran bellegi vesaire de nostaljinin, o eski tecrubenin birer parcasiymis gibi geliyor bana. Bilmemkac megabyte RAM, 4GB compact flash kart, IDE surucu, vs vs derken Sinclair o cocuklugumuzun hatiralarindaki makine olmaktan cikiyor gibi geliyor. O zaman da emulator kullanmak gibi oluyor sanki. Tabi tamamen benim kisisel gorusum.
« Son Düzenleme: Mart 05, 2009, 19:19:11 ÖS Gönderen: memrah » Logged
ilkergorkem
Üye
***
Mesaj Sayısı: 179



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 06, 2009, 00:26:27 ÖÖ »

Alıntı
Kasetler derken Sinclair kasetleri mi? Muzik kasetleri mi?
Üzülmemin sebebi sinclair kasetleri olmasından dolayı. Bugunlerde bir heves sardı . Yapacak keşfedecek o kadar çok şey varki. Forumdaki yazıları tekrar tekrar gözden geçiriyorum. gün içinde yogun iş sonra evde az vakit ayırabilmem hem kötü hemde heyecan verici tüm gün akşam ne yapıcagımı düşünyorum . Haftasonu LCD TV alabilirim ve bugun forumda 2.Scart girişinin RGB desteklememe ihtimalini okudum . Bu forum süper bir yer...
Logged

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: