Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCompact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 7   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Compact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun  (Okunma Sayısı 56953 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Mart 11, 2009, 09:35:31 ÖÖ »

Bütün bu mekanik aksamlardan bir şekilde kurtulmak lazım. Manyetik kayıt teknolojisi hala en ucuz teknoloji olsa da, mekanik aksamda aşırı ince işçilik istiyor. Bu özellikle HDD teknolojisi için büyük bir sorun. Ne kadar ince işcilik, o kadar hata olasılığı... Kaset, teyp ve diskette ise, herhangi bir manyetik alan verileri mahfedebiliyor. Eğer disketleri Faraday kafesi içinde depolamıyorsak (ben öyle birşey yapmıyorum) bir ara mutlaka başınıza gelecek. Ayrıca manyetik depolamaya ayrayan plastikler (maylar mıydı ismi?) sıcaklık değişimleri açısından diğerlerinden daha hassas.
Açıkçası bundan sonra teknolojinin mümkün olduğunca mekanik aksamlı teknikleri terk edeceğini düşünüyorum, en mantıklısı bu. Mekanik aksamların tamamı, diğer bileşenlere göre çok yavaş kalıyorlar, daha sık bozuluyorlar, daha çok ses çıkartıyorlar ve daha çok elektrik harcıyorlar. Artık DVD almaktansa kaliteli bir 4 GB flash bellek almak çok daha mantıklı. Hele hele flash belleklerin 64 GB'a kadar geldiklerini düşünecek olursak, aslında bunlar dışındaki diğer kalan herşey mantıksız oluyor. 20MB/s yazma ve 30MB/s okuma hızları şu an için yeterli. 2 yıl içinde USB 3.0 standartının çıkması ile bu hızlar 400MB/s seviyesine gelecekler. Teorik maksimum limitleri ise 600MB/s. Disketin de, CD'nin de, DVD'nin de ömrü bitti gibi. Bence bundan sonra ne optik, ne manyetik, ne de MO geliştirmemeleri lazım, tüm çalışmaların solid state cihazlar üzerinde yoğunlaştırılması lazım. Bunların daha güvenilir ve daha çok veri saklayabilen, daha uzun ömürlü hale getirilmesi lazım. Küçük parmağım büyüklüğündeki aletin içine bütün Amiga oyun arşivim sığmakla kalmıyor, tüm utility programlarım, rom dosyaları, emülatörler ve işletim sistemleri de sığıyor. Ve yarısı hala boş. Kusura bakmayın ama yemişim disketi de MO'yu da Kahkaha

"The user is an important input hardware of a computer system"
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mart 11, 2009, 15:39:10 ÖS »

Acaba flash belleklerin dayanma omru ne kadar? Diyelim cok onemli backup'larimi aldim. Bir dolaba koydum ve hic kullanmadim. 20 yil sonra gerekti dosyalar. O flash disk'i dolaptan cikartip bilgisayara taktigimda verilerin kayboldugunu, bozuldugunu vs gormeme garantisi veriyorlar mi?

Bir de cehaletimi mazur gorun de "MO" nedir? Manyetik-Optik filan mi?
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Mart 11, 2009, 16:02:04 ÖS »

MO magneto-optic'in kısaltması, evet.

Flash diskler bir milyon civarı yazma silme yapabiliyorlar. Bu çok büyük bir avantaj, bu kadar çok yazma silme yapılabilen başka bir medya yok. Daynma ömrü ise şaibeli. Ama işin uzmanları 10 yılı geçeceğini söylüyor. Doğru olabilir. Sonuçta durduk yere bozulabilecek hiç bir parçası yok. İçindeki bilgileri yazma sırasında otomatik olarak encrypt eden flash diskler de var. Genellikle 128 bit ile yapıyorlar ama 4096 bit ile yapanları da var. Hatta bazıları doğrudan şifre istiyor ve şifre birkaç kere yanlış girilirse bellek modülünü yakıyor. Kendiliğinden anti-virüslü olanlar da var. Baya kullanışlı ve güvenliler aslında yani.
Garanti meselesi ise karışık. Sonuçta depolama birimi üreten hiç bir firma içindeki bilgilerin garantisini vermiyor. HDD'niz uçsa, yerine yenisini verirler ama içindeki bilgiler kimsenin umrunda değildir. Bilgilerin kurtarılma garantisini veren ehrhangi bir firma gördünüz mü ki?

max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Mart 11, 2009, 17:57:18 ÖS »

@Leon

Ne yazik ki o guzelim fiziksel koruma yontemi de maliyet yuzunden gume gitti.Bir bakima cd-caddy gibi.Hatta blu-ray spec'leri tanitildigi zaman bir kartus icinde olacagi soylenmisti ama o'da maliyetin kurbani oldu.

Bu kadar mi ?
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Mart 11, 2009, 18:17:28 ÖS »

saydıgınız butun depolama aygıtlarını kullandım,

120 MB Floppy, IDE ve usb olarak var, geleneksel 1.44 u de destekliyor ve 120 MB lik floppy leri kullanıyor

Mo, 3.5 ve 5,25 olmak uzere 128 MB den 1 GB

PD, buda caddyli sistem 640 mb

DVD-RAM, buda cadyli 4,5 gb çift taraflı olunca 9 GB oluyor

zip, 100 mb ile 750 mb

orb, 2,2 gig HD disk li sistem,
http://en.wikipedia.org/wiki/Castlewood_Orb_Drive

Jazz, buda orb gibi makinada kafa bulunuyor diskler kartuşların içinde

DAT, DDS, DDS2, DDS3, DDS 4, bunlara linear backuplama cihazları fiyat
gb başı ucuz ama yavaş (şuan arşivlerimin backupları bunda)

DLT buda dds ler gibi ama kartuşları onlara gmre buyuk, ama hzıları DDS lere göre iyi, şuan piayasada 400GB lıkları mevcut

8mm, bildiğimiz 8mm analog/digital kameraların kasetleri bunlarda 4 gb lik kapasite var,

DV, bildiğimiz DV kameralar yedekleme unitesi olarak yazılımla kullanılıyor, sadece yazılımla

aklıma gelenler bunlar, ama en guzeli bence DVD-RAM koruma olayı guzel ve random access yazabiliyorsunuz

« Son Düzenleme: Mart 11, 2009, 18:27:51 ÖS Gönderen: ozkano » Logged

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mart 11, 2009, 20:47:32 ÖS »

@Arda
Aslında Sony yaptı ama...

eee aklın yolu bir demişler.

*amma bir hiMD diskin fiyatı 7$. market şansı sıfıra yakın. DVD 25 kuruş iken himd'ye 1000 kuruş vermek saçma bir hareket olurdu duğrusu.
« Son Düzenleme: Mart 11, 2009, 20:52:41 ÖS Gönderen: Arda » Logged

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mart 11, 2009, 23:02:14 ÖS »

Arşivleri HDD'den disklere yazmayı bıraktım (arada tek veya çift katmanlı DVD'lere yazıyorum) ama aklım hep yüksek kapasiteli arşivleme araçlarında.
Şimdilik 2010'da çift katmanlı yazılabilir BD'ler (50GB) ucuzlayana kadar erteledim. Şu anda tek katmanlı (25GB) BD'ler 5-10TL arasında bulunabiliyor, seneye muhtemelen çift katmanlılar bu fiyata satılacaktır diye ümit ediyorum.
Yoksa arşivleme ciddi anlamda zaman ve yer kaybına yol açıyor.

Bir diğer hayalim de 100'lü yazılabilir DVD paketlerinden dahili olarak changer ile besleme yapabilen bir DVD yazıcı idi, ev içi kullanımlar için böyle bir cihaz var mıdır bilmiyorum. Yoksa 400GB'ın yedeklemesi bile tak-çıkar-etiketle-başında bekle vb nedeniyle en azından 100x10dk=1000dk alacak, al başına belayı.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Mart 11, 2009, 23:33:33 ÖS »

ben de arşivimdeki gittikçe çürüyen 500'den fazla DVD'yi ne yapacağım bilmiyorum. bir gün topluca çöpe atıp 10 yıl sonra pişman olabilirim (5.25" disklerime yaptığım gibi).

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mart 11, 2009, 23:44:14 ÖS »

5.25 disket gibisi var mı yahu...O dandik yapısına rağmen 3.5" lerden çok daha verimli olduğunu düşünüyorum. Tabii uygun şartlarda korunduğu müddetçe. Oysa 3.5"lere ne kadar özen gösterirsen göster illa bir sorun çıkartıyor.

Şu dönemde bence en güzeli fiyatlar bu kadar uygunken HDD alıp ona depolama yapmak. Yer, erişim kolaylığı, yani her açıdan cazip geliyor bana. 50-100Gblık bilmem ne türü DVDler makul rakamlarda piyasaya çıkana kadar da benim için böyle olacak sanırım.

max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Mart 11, 2009, 23:45:14 ÖS »

Ben sisteminden bagimsiz raid 1 kullaniyorum.Hem cok guvenli ,hem hesapli ,hem kapasitesi arttirilabilir ,hem de uc yil sonra bu standart var olur mu derdi yok.

Bu kadar mi ?
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mart 12, 2009, 02:49:05 ÖÖ »

Uzun sure saklama konusunda ustlerindeki yazilabilir katman ile PVC arasinda hava kabarciklari olusmasi yuzunden bozulan CD-R'lar disinda bana ihanet eden pek olmadi.

Acikcasi elimdeki 15 senelik analog hi-8 kasetleri seyrediyorum da goruntu kalitesinde pek gozle gorulur kayip yok gibi. Ama 5 yil once ayni kasetlerden bazilarini VCD'ye aktarmistim, o VCD'lerden bazilarinda yukarida bahsettigim kabarciklanma yuzunden diskler okunamaz durumda. Belki yaniliyorum ama CD-R 'a uzun sureli saklama icin pek guvenemiyorum.
DVD-R/DVD+R ve benzeri ortamlarda ise hep kusku ile bakiyorum uzun vadede guvenilirliklerine. Ozellikle de sinirli fiziksel hacime sigdirdiklari veri miktari arttikca. Ornegin bir DVD'de 1mmlik bir cizik 80MB'lik bir veri kaybina sebep oluyorsa, bir BD'de belki 250MB lik veri sorun cikartacak. 1 CD'de ise sadece belki 10MB. Tabi rakamlar tamamen atmasyon. Ama ana fikir su: bir BluRay-DL 'yi yanlislikla elimden dusurmem sonucu 1 mm'lik bir cizik olsa eger onemli ve yerine konulamaz bir veri kaybettiysem, yapabilecegim yegane sey kafami duvarlara vurmak. Galiba en mantiklisi nasil olsa 3 kurusluk diskler diye dusunup cok onemli verilerin 2 yedegini almak. Mumkunse 2 farkli tur ortama.

Harddisk'lerin bir kez yazilip sonra hic kullanilmamasi durumunda iclerindeki veriyi saglam olarak saklayabilecekleri maksimum sure diger ortamlar ile nasil rakabet eder bir de o var.

USB disk, SD card, memorystick  gibi Solid State ortamlarin zaman icinde kullanici hatasi disinda sebeplerle bozulmasi neden olabilir? Static discharge? Materyal degredasyonu?

Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mart 12, 2009, 10:11:38 ÖÖ »

USB'ler iki türlü de bozulabiliyor memrah. Ama tabii bu ne kadar kaliteli üretildikleri ile alakalı. Doğru düzgün kaliteli üretilmiş USB'ler böyle sorunlar ile 10 yıldan önce karşılaşmayacaklar. USB'leri arada sırada bilgisayar takıp içindekilere şöyle bir bakman, static discharge olmayacağı için ömrünü en az iki üç kat uzatacaktır diye tahmin ediyorum. Bu konuda HDD'lerden daha iyiler. Sonuçta HDD'de ed manyetik bozulum var.

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Mart 12, 2009, 10:50:20 ÖÖ »

Sanıyorum ki memrahın bahsettiği static discharge'la, Diabolic_Wizard'ın ki farklı olaylar.

memrah'ın ki : Hani bazen yün kazak giyeriz de, sonra musluğa elimizi uzattığımızda çıt diye statik elektrik boşalması olur ya, hele bazen bu boşalma bazı elektronik cihazlarımızı tutmak için uzandığımızda olur ve o güzelim cihazlara veda etmek zorunda kalırız.

Diabolic_Wizard'ınki: USB Flash bellekteki EEPROM'un elektrik yükünü zamanla kaybetmesi.

Doğru anlamış mıyım?

Alper
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mart 12, 2009, 10:55:52 ÖÖ »

DVD-R/DVD+R ve benzeri ortamlarda ise hep kusku ile bakiyorum uzun vadede guvenilirliklerine. Ozellikle de sinirli fiziksel hacime sigdirdiklari veri miktari arttikca. Ornegin bir DVD'de 1mmlik bir cizik 80MB'lik bir veri kaybina sebep oluyorsa, bir BD'de belki 250MB lik veri sorun cikartacak. 1 CD'de ise sadece belki 10MB. Tabi rakamlar tamamen atmasyon. Ama ana fikir su: bir BluRay-DL 'yi yanlislikla elimden dusurmem sonucu 1 mm'lik bir cizik olsa eger onemli ve yerine konulamaz bir veri kaybettiysem, yapabilecegim yegane sey kafami duvarlara vurmak. Galiba en mantiklisi nasil olsa 3 kurusluk diskler diye dusunup cok onemli verilerin 2 yedegini almak. Mumkunse 2 farkli tur ortama.

Bu arada diskleri nasıl çiziyorsunuz merak ediyorum. Elimdeki 15 yıllık CD'lerde bile çizik bulunmuyor, zaten bir kere yazıyoruz sonra kaldırıyoruz bir kenara (LW3D'nin de bize içten içe gülerek "manyak yahu bunlar, yedekle yedekle nereye kadar, ben net'ten indiririm ihtiyacım olduğunda" düşüncelerini doğrularcasına), ihtiyaç olduğunda da çıkarmaya üşeniyoruz. Genelde tekrar kullanmıyoruz bile

Elimdeki eski CD'leri DVD'lere yedekleyeyim de evde daha az yer kaplasınlar diye düşünüyordum 5 sene önce. Bu işi yapmaya fırsat bulamamışken şimdi de DVD'leri BD'lere atarım diye düşünmeye başladım. Olmadı bir 15 sene daha bekleyip de BD'den sonraki medyaya atarım artık

PS: Evdeki çocukların elinde şebek olan (sağda, solda, yerde falan sürünen) ve sayısız çiziğe sahip PS2 ve film DVD'lerinin %90'ında bilgisayarda herhangi bir okuma problemi görmüyorum. O kadar da dandik medya değil yani DVD'ler.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Mart 12, 2009, 14:08:24 ÖS »

Kayit edilip bir kenara koyulan ve hic ellenmeyen, sifir cizikli CD-R'larin 5 yil sonra gerektiginde yukarida dedigim gibi kayit katmani ile PVC arasinda hava kabarciklari olusturdugunu ve okunamadigini gorunce kusku ile yaklasir oldum.. yoksa ben de CD ve DVD'lere iskence etmiyorum tabi
"manyak yahu bunlar, yedekle yedekle nereye kadar, ben net'ten indiririm ihtiyacım olduğunda" dusuncesinde hakli bir taraf da var aslinda. O yuzden ben kisisel verilerimi yani aile fotograflari, eski videolar, kisisel belgeler vs gibi bozulursa yerine konulmasi mumkun olmayan verileri yedekleme konusunda cok hassas davraniyorum. Ama ornegin film, muzik gibi seyleri DVD'lere yazdiktan sonra "ya bozulursa" diye dusunmuyorum. Bozulursa bozulur, gerekiyorsa yine indiririm. Yoksa, ne yalan soyleyeyim, bende de "hepsini indireyim, benim olsun" egilimi var ama dediginiz gibi; nereye kadar. Yer gok dolar, tasar. Cop evler vardir ya, adam her buldugunu saklamis, onun dijital versiyonu gibi.
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 7   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: