Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Spectrum - Pc transferi  (Okunma Sayısı 17980 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 10, 2007, 10:18:38 ÖÖ »

Arkadaşlar teoride bilmeme rağmen dün akşam o kadar uğraştım ama pc'den wintzx programıyla spectruma bir türlü oyun transferi yapamadım.Hatta 2 yıldır açmadığım spectrumlarından biri adaptörü takar takmaz ayakta bekliyomuş,iğrenç bir kokuyla nalları dikti.Aynı adaptör diğer spectrumları çalıştırıyo,ama patlattığı cihaz ekrana sadece akıp giden şeritler veriyo siyah beyaz.Elimde bozuk anakartlar da var,arızayı tespit edip halletmeye çalışıcam ama asıl önemli olan bana şu transfer işinin inceliklerini anlatın da sevindirin şu kayıp vermiş kardeşinizi...

Bir garip COMMODORE fanatiği...

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 10, 2007, 11:59:17 ÖÖ »

Bende teoride biliyorum. Atari800XL için denemede bulunmuştum ve .cas dosyalarını .wav'a çevirdikten sonra PC ses çıkışından bir teyp'in in'ine bağplantı sağlamıştım. Yalnız eski cihazlarda bu ses dosyaları mono. Atari'de sol kanaldan sanırım ses verince oluyordu.. Detayı hatırlamıyorum ama bir bakmak lazım..

Birde Tape2wav diye bir utility var. Onu dene istersen. Wav'a dönüştürüyor. Wav'u play edersin..

http://ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/tools/pc/tape2wav.zip

Not: Aklıma son dakikada bişey daha geldi. PC'de wav çalarken equalizer, ses güçlendirici (DFX vs) yok değil mi.. Ses saf halde olmalı..

Bu tür utility arayan arkadaşlar aşağıdaki sayfadan faydalanabilirler...

TZX ve Tape dosyalarıyla ilgili araçlar
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2007, 12:00:53 ÖS Gönderen: LW3D » Logged

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 10, 2007, 13:35:56 ÖS »

Ya bu wintzx de oyunları wava dönüştürüyo ama çizgiler bazen çıkıp bazen yokoluyolar yükleme sırasında.Youtube'da seyrettiğim videolara bakılırsa yüklemenin başında oyunun ismini yazıyo cihaz.
Ama bende hiç yazmadı.Wav da denedim yani.Ses seviyesini mi tutturamıyorum napıyorum bilmem.Yüklemede spectrum speakerdan ses de gelmesi gerekiyomuş galiba.Ooof oof !

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 10, 2007, 15:05:28 ÖS »

Hatta 2 yıldır açmadığım spectrumlarından biri adaptörü takar takmaz ayakta bekliyomuş,iğrenç bir kokuyla nalları dikti.Aynı adaptör diğer spectrumları çalıştırıyo,ama patlattığı cihaz ekrana sadece akıp giden şeritler veriyo siyah beyaz.

akıp giden şeritler rom hatası demektir. Makineyi aç, rom'u yerinden çıkar, tekrar aç.  Eğer görüntü değişmediyse yeni bir rom'a ihtiyacın var demektir. Eprom programlayan birisinden uygun bir eprom yazdırarak yapabilirsin:
http://8bit.yarek.pl/computer/z80.zx/emptyrom.gif
Reset attığında çizgiler yer değiştirebilir, ve görüntüde karlanma olabilir.

Büyük ihtimalle dandik bir kondansatör ya da kısadevre olmuş bir bacaktan dolayı fazla akım çekmiştir. Tekrar denemeden önce makinedeki kontakları kontrol etmeyi unutmamak lazım.

Spectrumların polarizasyonu terstir, yani adaptörün +/- uçları standart değildir. Genelde makine yakma sebebi bu oluyor. Ama sendeki durum bu değil madem aynı adaptör diğer makineleri de çalıştırıyorsa.

eğer görüntü şöyle ise:
http://217.79.64.145/sinclair/5.jpg

bozuk RAM olma ihtimali büyük.

Yaygın olan issue3b board bu şekilde:
http://217.79.64.145/sinclair/11.jpg

üstte sağda üzeri siyah bantlı olan rom (resimde eprom) dur.

Bu tür problemleri WOS forumlarına da sorabilirsiniz, ben bazen burada gördüğüm problemleri oradaki arkadaşlara sorup fikir alıyorum, yardımcı olan çok adam var.
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2007, 15:19:53 ÖS Gönderen: Arda » Logged

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 10, 2007, 15:13:50 ÖS »

Buradaki arızaların hiçbirine benzemiyo,sadece aşağıdan yukarıya (tersi de olabilir) siyah beyaz şeritler akıp gidiyo.Rom arızası olabilir yani?
  Ha bu arada rom yerinde değilken mi makinayı açıp kapatayım?
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2007, 15:16:17 ÖS Gönderen: commodorefan » Logged

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 10, 2007, 15:32:10 ÖS »

evet rom yerinde yokken makinayı açınca ekranda görünenler orda verdiğim emptyrom'daki gibi mi? çerçeve beyaz olabilir. (kasada reset butonu varsa) resete bastığında görüntü değişiyor mu?

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 10, 2007, 15:34:13 ÖS »

Akşam denerim mutlaka.Reset butonu var,bastığımda bu görüntü çıkarsa kurtardım yani ha?Romla sıyırabiliyoruz işten  

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 10, 2007, 15:37:34 ÖS »

evet Kahkaha ama rom da bulmak kolay değil. GG ve eskicileri takip edip arızalı bir speccy satın alıp değiştirebilirsin. Ya da kendi rom'unu kendin yazıcan. Elin değmişken yeni bir iki rom daha yazarsın, mouse desteği olan falan Kahkaha

bu arada speccy 48k di mi?

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 10, 2007, 16:06:15 ÖS »

Evet 48k. Bu aralar robotik ve pic konularını da kurcaladığım için romu bulduğum anda kendim yazarım.
1 - Bu cihazlara mouse destekli rom var mı?

2 - Hala bana pc'den transfer yapmayı detaylı yazan çıkmadı yaaa.

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 10, 2007, 20:00:00 ÖS »

PC'den transfer yapmanın direk bir yolu yok. Dolaylı bir transfer yöntemi var. O da ses kartının lineout ya da ses çıkışını spectrum'un ear soketine girmek. Mono bir jack kullanırsan daha iyi olur. Mono jack yoksa LR kısadevre etmelisin.

Sonra http://www.worldofspectrum.org/infoseek.cgi adresini kullanarak oyunları TAP,TZX, CSW ya da VOC formatında çekerek bilgisayarına kaydedersin.

Yöntem 1:
Sonra Spectaculator, ZxSpin, Realspeccy gibi iyi emulatörler yardımıyla (emülatörün "Loading Noise" ayarını açarak yüklenme sırasında ses çıkarmasını sağlamalısın) kasetleri oynatabilirsin.

Seçtiğin emülatörün Tape Browser özelliği olmasına dikkat et. Böylece kasedi istediğin yerde durdurup başlatabilirsin.

Emulatörün otomatik loading, flash loading, edge loading, fast loading özelliklerini kapatmalısın.

Emulatorü senin makinenle aynı moda getirmek yardımcı olabilir. 48K modunda emülatörler yüklendiğinde teybi durdururlar. Böylece yerini kaybetmezsin.

Sonra emülatörü açıp, içine bir tercihen TZX sürüklersin. Emulatör beklemedeyken, spectrumu açıp LOAD ""  (J ve symbolshift+p) yazar enter'a basarsın.

Aynı işlemi emulatöre de yapıp tape browser'dan play e basarsın.
Yüklenirken 3-4 dakika beklersin. Sonra eğlenirsin Kahkaha

Yöntem 2:
daha önce başka bir başlıkta anlattığım gibi, tap2wav kullanarak TZX ve TAP dosyalarını tek tek wav formatına çevirir, ardından bınları bir AudioCD'ye yazarsın. Bir cd/dvd player kullanarak line out çıkışını speccy'e ear'den bağlar, yukarıda anlattığım şekilde LOAD "" yöntemiyle yüklersin.

yöntem 3:
Wintzx kullanarak TZX/TAP dosyalarını PC'den çalarken, yine bir kablo aracılığıyla PC speaker out/line out'dan çıkıp Speccy'nin Ear girişine takarsın. Speccy'den LOAD "" komutunu verip enter'a bastıktan sonra wintzx'den dosyayı oynatmaya başlarsın.

Yöntem 4:
220 Euro verir, bir divide ve 4 GB'lık bir CF kart alırsın. CF kart'a windowstan bütün arşivini kopyalarsın. DivIDE'yi makinaya takar, tek bir komutla anında yükleyebilirsin.

--
Ben SPECTACULATOR kullanarak yüklüyorum demo ve oyunları. Bunun için yaptığım bir kablo var fakat PC'nin Lineout çıkışı yeteri kadar ses üretmiyor. Ben de bilgisayar için kullanılan kolonlarımın anfisini kullanıyorum. Neyseki kolonların üzerinde kulaklık çıkışı mevcut. Kulaklık çıkışından sesi de neredeyse sonuna kadar açarak problemsiz aktarma yapıyorum.

Geçtiğimiz gün salondaki büyük tv'ye bağlamak istedim. Speccyle beraber koca PC'yi salona taşımak istemediğim için, 20 kadar oyunu bir audio cd'ye attım. DVD oynatıcım mp3 ve ve hatta ac3/mpega4 çalıyor olduğu halde, sıkıştırma algoritmalarının spectrum sinyallerini uçurduğu bilindiğinden dolayı wav yapıp audio cd'ye yazmak daha eğlenceli geldi. Üstelik cd'nin üzerine eskiden kasetlerin üzerine çiziktirdiğim cinsten bir liste de yazdım. Nostalji yaşadım. Sonra yine lineout'dan bağladım, neyse ki anfiye gerek kalmadı. Mükemmel bir şekilde yükledim. Özellikle turbo loading olanları test ettim problem yaşamadım.
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2007, 20:01:45 ÖS Gönderen: Arda » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ocak 10, 2007, 21:12:57 ÖS »

verdiğin bilgiler için çok teşekkürler Arda...

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 11, 2007, 02:23:43 ÖÖ »

ne demek efendim, zerre kadar faydam olduysa ne mutlu bana

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 11, 2007, 10:09:12 ÖÖ »

Ancak şimdi okuyabildim,aradığım her bilgi üstteki mesajda fazlasıyla var.Daha soracak bişey kalmamış,sağolasın Arda ve diğer yardım sever arkadaşlar.   

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 11, 2007, 11:19:57 ÖÖ »

Soracak bişey her zaman vardır Hem ben de şimdi c64 arıyorum ama ucuz, soru sorma sırası bana gelecek yakında...

ufak birşey ekliyim, Eğer PC'den direk bağlayarak yükleme yapacaksan şöyle bir durum var: Bazı AC97 uyumlu kartlarda çevresel ses efektleri ve ekolayzer gibi ayarlar var. Özellikle bu ses efektleri (reverb, arena, hall vb.) sesi bozduğu için yükleme hatalarına sebebiyet verebiliyor
« Son Düzenleme: Ocak 11, 2007, 11:30:18 ÖÖ Gönderen: Arda » Logged

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 12, 2007, 09:08:32 ÖÖ »

Dün akşam sadece sesin yetersiz olduğunu çözüp hayatımın sayılı mutlu günlerinden birini yaşadım.Spectrum'un bu kadar aç olduğunu tahmin edememiştim "küçücük alete bu kadar ses mi verilir" falan diye ama açgözlünün tekiymiş.Açtıkça açtım sesi,en son oyunun adını görünce rahatlayıp saatlerin nasıl geçtiğini anlamadım.
Eski dostlar Boulderdash ve Paperboy'la sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenip uykusuz kalınca kafam macun gibi oldu.İşyerindeyim,patrona çaktırmayın  Kahkaha
SPECTRUM FOREVEEER

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: