80'lerin ilk yarisinda bilgisayarla tanisan cocuklarin program yazma egilimi sebeplerinden birisi de o zaman ellerindeki hazir yazilim materyalinin azligindan olabilir. Ornegin zar zor bulunan 3 - 4 tane oyun kaseti olan cocuk bunlardan bikinca yenilerini de kolay kolay alamayinca kendi oyununu yazmaya calisiyor. Veya oyun programlamaya calismasa bile, bilgisayar kullanmaktan keyif aldigi icin, biktigi oyunu oynamak disinda yapabilecegi sey olan programlamayi ogrenme yoluna gidiyor. Internet yok, internetten yeni birsey indirmek, web-surf, email, vs vs hic biri yok. Yegane kaynak bilgisayarla gelen kullanim kilavuzu. Internetten vs. kaynak bulmak da yok. Bilgisayari acar acmaz karsisina "BASIC" cikiveriyor.. Dogal olarak cocuk da bu BASIC de neymis, kurcalayalim bakalim diyor. Bu gun cocuklar ve gencler hayatlari boyunca bikamayacaklari kadar cok miktarda yazilim ve icerige tek bir tiklama ile erisebiliyor.
80'lerin ortalarinda en azindan aylik dergiler cikiyor kaynak olarak.
Zamanin ve gundemin ne kadar degistigini su ornekle farkederim ben hep: Bu aylik dergilerde ve benzeri yazili kaynaklardaki program listelerini oturup saatlerce ugrasarak bilgisayara yazmayanimiz yoktur herhalde. Tabi bu arada bir suru yazim hatasi yapip bir iki saat de bunlari duzeltmek icin ugrasmak da kacinilmaz bir parcasidir isin. Ve sonucta BASIC ile yazilmis ve o zamanin standartlarinda bile vasat olan bir programi gorebilme pahasinadir hepsi. Bu gun bunu yapacak tek bir cocuk veya genc varsa o hemen tespit edilmeli, bir zaman makinesine koyularak 1983 yilina gonderilmelidir yoksa 2009 dunyasinda pek mutlu olamayabilir.

Hatta bazi dergilerin sadece program listeleri ile dolu ekleri vardi yanlis hatirlamiyorsam. Insanlar oturup sayfalarca programi yazmis olmali bunlardan. Ben C64'um olmadigi icin dergilerden birsey yazmazdim ama benim de Sinclair icin program listelerinden olusan "Sinclair icin 60 program" vs gibi bir iki kitabim vardi. Oradan en az 10 - 15 programi oturup uzun uzun yazdigimi hatirlarim.
80'lerin bilgisayar dunyasi, 90'larin bilgisayar dunyasi ve 2000'lerin bilgisayar ve teknoloji dunyasi bu denli farkli iste. Tamamen apayri.