Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - DonanımSinclair 'de sari renkli baslangic ekrani ve bir de degisik bir board
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sinclair 'de sari renkli baslangic ekrani ve bir de degisik bir board  (Okunma Sayısı 8854 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 29, 2009, 23:31:55 ÖS »

Gecen gun GG'den 17 liraya bir Sinclair 48K aldim. Aslinda yedek parca olsun niyeti ile almistim, elimdeki diger Sinclair'ler icin yedek ULA, ROM, vs amacli. Bir turlu deneme firsati bulamamistim. Bu gun TV'ye takip denedim, calisti! Yanliz daha once Sinclair'lerde hic gormedigim bir sey oldu, acilis ekrani ( ©1982 Sinclair Research ltd ekrahi) beyaz zemin degil sari zemin uzerine cikiyor ve ekran goruntusu kenarlarindan kivrilmis gibi dalgali gorunuyor. Bunun disinda hersey normal calisiyor. Cihazi acinca ise karsima daha once gormedigim turden bir board cikti. Birkere heatsink yan tarafta ve Z seklinde. CPU'nun uzerinde ters olarak yapisik duran bir transistor var, Z80'in bacaklarina bagli. Ve de normal Issue3 ve sonrasinda olmayan iki adet trimpot ve iki adet degisken kapasitor var. Bu ekran goruntusu sorunu ile ilgili soyle bir dokuman buldum : http://www.worldofspectrum.org/hardware/rep6.html ve tahmin ediyorum ayarlari bu dokumandaki sekilde yapinca goruntu duzelecek. Vakit bulup deneyince sizinle paylasirim. Bu gune kadar elimden gecen board'larin hepsinde heatsink ust tarafta idi. Bu sekilde board ile ilk defa karsilasinca ilginc geldi, paylasayim dedim.
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2009, 23:44:31 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 29, 2009, 23:36:32 ÖS »

Board'un fotosunu da eklersen seviniriz.

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 29, 2009, 23:49:41 ÖS »

Benimkinin hazirda resmi yok, yarin ceker eklerim buraya ama Internet'te aynisindan buldum, adresi soyle : http://www.1000bit.it/support/schema/zxspectrum/zxspectrum_mb_issue2.jpg

Ayrica yukaridaki mesajimda bahsettigim dokumanda da board'in bir cizimi ve yerlesim semasi var. Z80 uzerindeki transistor dahil bu resimde var:  http://www.worldofspectrum.org/hardware/figs/fig8.jpg
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 30, 2009, 00:01:01 ÖÖ »

Resmi görünce hatırladım, aynısından var bende ama kimbilir hangi kutuda. Acaba özel birşey mi?

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 30, 2009, 00:18:04 ÖÖ »

Bilmiyorum ne kadar ozel (pek ozel oldugunu sanmiyorum acikcasi) ama bu Issue1 ve Issue2 board'larin goruntu ve renk cikisi sorunlari meshurmus sanirim. Nette bir suru yerde bahsediliyor. Hatta bazi Japon ve Alman TV'lerinde ne yaparsaniz yapin duzgun goruntu alinamiyor gibi bir sey de okudum az once. Benim televizyonum dijital PLL tuner'li. Yani belki de Spectrum'daki ayarlari hic kurcalamasam daha iyi. Varikap'lardan biri bilgisayarin tum clock'unu ve 50hz field rate'ini ayarliyormus. Heyneyse, zaten Issue3 cikinca bu renk/sync ayarlarini otomatik yapan bir ULA'ya sahip olarak piyasaya surulmus. http://www.nvg.ntnu.no/sinclair/computers/zxspectrum/spec48versions.htm  adresinde tum Sinclair 48K boardlari ile ilgili bilgi var.
« Son Düzenleme: Haziran 30, 2009, 00:46:54 ÖÖ Gönderen: memrah » Logged
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 04, 2009, 22:56:25 ÖS »

Alcofribas'in ricasi uzerine resim eklerim dedim, cektimde, sonra upload etmeyi unutmusum.. Buyrun

* zxboard000000001.jpg (247.15 KB, 800x600 - Görüntüleme: 1601 kez.)
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: