Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Retro için  (Okunma Sayısı 9286 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 10, 2009, 13:14:24 ÖS »

Merhabalar,

Eskiye yönelik tüm programları kapsayan (PC) bir sistem yapmak istiyorum.
Yer kaplamasın diye ITX bir board ve kasa almak istiyorum.

Tabii aklıma takılan bir dünya soru var ..
Soruları sorarken amacımıda anlayacağınızdan önce bunu neden istediğimi yazmıyorum.

-ITX de intel ATOM mu yoksa vianın 1500 mhz lik chipsetlerinden mi kullansam tam karar veremedim.

-Ayrıca Itx kasa en azından laptop tipi bir cd-rom barındırabilen bir kasa olmalı.

-Itx boardlar ide+sata ile gelebiliyor. Ideler tahminen ultra ata dır .. Eski windows 3.1 dos 6.2 yi yükleyebilmem için ultraata bir hdd yi fat 16 formatlayabilirmiyim. Ultra dma lar falan çıkmıştı artık ben bile karıştırıyorum.

-Itx boardu kendinden soğutuculu yani fansız istiyorum ses olmasın çıt çıkmasın.

-Atom işlemci veya C7 Via işlemci, amiga emülasyonu yapabilmem için yeterli mi ?

-Retro işler ve internet için kullanacağım bu sistemde 1 adet pci genişleme yuvası en verimli nasıl kullanılır.

-Windows 3.1, veya windows 95 üzerinde Amiga, sinclair emülasyonu verimlimi.. Yoksa illa winxp li bir harddisk veya usb flash yapmalımıyım ?

-DDR 533/667 ram , eski dosta adresleme vs konularında bana sorun çıkartırmı.
Yani bu kadar teknolojik ramlar ile eski dos çalışırmı. Eskiden 640 kb base memory die bişi vardı .. Artık yeni bilgisayarlar onu saymıyor

-On board olan vga ve ses işlemcisi nin driverları olacağını sanmıyorum.
Win 3.1 de win 95 te napcem ben

-Bu arada floppy olması çok hoşuma giden bişey, bazı anakartlarda floppy çıkışı var ama kasalarda floppy yeri malesef yok

Teşekkürler

« Son Düzenleme: Kasım 10, 2009, 13:34:43 ÖS Gönderen: Gökçe Bozkurt » Logged

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 10, 2009, 13:49:45 ÖS »

Sadece dos ile ilgili soruna cevap vereyim. Doğrudan ms dos'u muhtemelen çalıştıramazsın. Yeni bilgisayarlarla uyumlu dos versiyonları var lakin ses/görüntü ile ilgili konularda çok fazla işini görmeyeceği için en mantıklısı dosbox emülatörünü kullanmak.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 10, 2009, 13:56:14 ÖS »

Win 3.1 de win 95 te napcem ben

Emulasyon yapabilecegin tek seydir bahsettigin secenekler ile. Yani tadimlik retro. Oncelikli problemin uyumluluk olacaktir. Hic uzatmadan belirteyim ; Retro pc computing icin uygun degil saydiklarin. Sana kendi kullandigim konfigurasyonu yazayim ,bunun uzerinden bir fikir olusturalim istersen.

-Amd Athlon Xp 2200+ Mobile (AXMD2200FJQ4C / 35W)
 -SOYO SY-K7VTA Mobo + ISA Expansion Board
 -Kingston 256MB PC133 SDRAM
 -Creative GeForce2 Ultra 64MB
 -Cardex Tseng Labs ET6000 4MB
 -Diamond 3DFX Voodoo 4MB
 -Creative SoundBlaster Awe32 (CT3990)
 -Yamaha DB50XG Daughter Board (NEC XR385)
 -Roland MPU-401AT Midi Interface Card
 -Roland MT-32 Midi Module (cok yakinda)
 -3Com PCI Nic

Bu kadar mi ?
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 10, 2009, 18:29:08 ÖS »

Ben de eski bilgisayarımı emulasyon canavarına çevirmek için uğraşıyorum,(stabil olarak)N64,Sega Saturn ve Dreamcast emülasyonu dışında diğer cihazlarda hiçbir sorunum yok,onlar da yavaş yavaş plugin araştırmalarımla çözülüyor gibi gibi.

Saydığın sistemde tam olarak ne yapmak istediğini pek anlamasam da benim emulasyon için kullandığım donanımı fikir vermesi açısından yazayım :

-Tualatin 1200 cpu
-Epox ep3-vsa2 anakart
-512 mb 133 sdram
-Geforce4 mx460 - 64 mb. ekran kartı
-40 gb.Maxtor 7200 rpm hdd
-XP sp3 işl.sistemi

Bir garip COMMODORE fanatiği...
peandoas
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 10, 2009, 18:47:45 ÖS »

max.damage zaten belirtmiş, yapabileceğin tek şeyin emülasyon olduğunu. Ama, muhtemelen senin varmak istediğin sonuçla aynı olmasa da aynı işi ben de yapmak istemiştim. Fikirler arası bu yakınlık nedeniyle benim aklımda kalmış olan bazı tecrübelerimi yazmak istedim.

Atom'u unut, dahası Pentium IV'ü dahi unut. Windows 95 kurulum sırasında işlemciyi tanımıyor , Windows 98'de de benzeri bir sorunla karşılaşabilirsin. Sürücüler olmadan kullanmak istersen, DOS + Windows 3.1 sorun çıkartmıyor (en azından benim denediğim sistemlerde).

İdeal donanım olarak önerebileceğim, Pentium III ailesi ancak böyle bir sistemle de Amiga emülasyonu, özellikle AGA vs can sıkıcı olabilir. Pentium III'lerin ITX boyutlu kasası var mıdır bilemiyorum, açıkçası ihtimalde vermiyorum ama hadi olduğunu varsayalım bulmak ve bulursan uygun bir fiyata almak için çok şanslı olman lazım . Birçok iş için kesinlikle bilgisayarda Windows XP bulundurman lazım, bir yandan sata'ya hiç gerek duymayacaksın. Böyle bir sistem gereksinimlerinin bir kısmını görür, en azından sistemin driverleri mevcutsa Windows'un her sürümünü kurabilirsin (yukarıda Pentium IV ve üstü için belirttiğim sorun burada yok ama Dos + Windows 3.1 konusunda muhtemelen yine en büyük sorunun sürücü sorunu olacak ve çözümü olmayabilir).

İlla DOS, OS/2, Windows 3.1, 95, 98 gibi sürümleri kullanmak istiyorsan da tavsiyem ikinci bir kasada, tercihen Pentium 75 - Pentium 233MMX işlemcilerinden herhangi birini kullanan, dönemin meşhur ekran kartlarından bir S3 ve bir Sound Blaster ya da ne bileyim 3dfx'i olan bir makine bulman/toplamandır. (Bu arada gereksiz bir bilgi daha vereyim; Windows ME 150 Mhz ve altı işlemcilerde çalışmıyor.)

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar...

Kolay gelsin.
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 10, 2009, 20:37:12 ÖS »

Is yerinde bir txt dosyaya kopuk kopuk yaziyordum. Belli bir yerden sonra sIkIldim fakat silmeye kiyamadim.
 Simdi toplamakta zor geldi ama fikir vermesi acisindan cok kotu sayilmaz. MIDI hakkinda ki bolumu yazmadim,
 bir ara toparlarim artik hepsini. Bu arada peandoas'un soyledikleri ile kesisiyor yazi. Demek aklin yolu bir.

----------------------------------------------------------------------------

Katiksiz bir retro keyifi icin dikkate alinmasi gereken belli basli konular var. Tecrubelerimden edindigim
 kadarini ozetleyerek buraya bir kac madde halinde yazacagim. Ama hatirlatmakta fayda var ,DOSbox'u gectigimizi
 varsayarak yaziyorum bunlari. Amacimiz ,genis bir zaman dilimine yayilmis buyuk miktarda uygulamayi tek bir
 sistem uzerinde ,uyumluluk ve performanstan feragat etmeden kullanabilmek.

1. Her seyin anasi : Eski uyumlu yeni.

Eski MS-DOS uygulamalarinin temel gereksinimlerinin basinda bir ses donanimina erisebilmek vardir ve bu
 uygulamalar bu isi sadece ISA arabirimi uzerinden yapabilirler. Yani uyumlulugun temelinde ISA arabirim
 kullanmak mecburiyeti vardir. Fakat bu eski arabirime sahip olmak icin cok eski donanimlari kullanmak gibi
 bir zorunlulugumuz yok. Tavsiyem, erken donem Pentium III ve Athlon Xp tabanli sistemler. Cogunun uzerinde
 bir veya daha fazla ISA arabirim vardir. Ayrica ATX-USB-PCI-AGP-DIMM gibi nisbeten yeni teknolojileri
 desteklerler, MS-DOS ile tam uyumludur. Piaysada bulmasi pek zor degildir.

Guclu bir islemci ile kullanilirlarsa Windows uygulamalari icin de ilac gibi olur. Cok eski DOS uygulamalari
 icin islemcinin gucunu frenleyen yazilimlar kullanilarak (Mo'Slo) performansi 8088'e kadar asagi cekebilir.

Eger dusuk guc tuketimi olan bir islemci ayarlanabilirse cok iyi olur. Dusuk guc tuketimi dusuk isi
 demektir. Dusuk isi daha basit sogutma gereksinimleri ,direkt olarak daha sessiz ve konforlu bir retro rig
 demektir.

Piyasada Core2duo islemci destekli ISA arabirim barindiran anakartlar mevcut. Bunlar endustriyel kartlar
 oldugu icin kullanim omurleride fevkalade yuksek. Fakat bu yeni nesil kartlarin ISA arabirim uzerindeki DMA
 ve IRQ yonetimleri biraz fakli. O sebeple ses karti gibi donanimlarin kullanimi pek mumkun olmuyor.Biraz
 zorlarsaniz sifir PIII/Athlon kartlar bulmak isten bile degil ebay uzerinde.

2. Grafik Corbasi.

CGA, MDA, EGA, VGA grafik standartlari ,VESA mode uyumluluklari, uygulamaya ozel suruculer ,janjan API'leri...
 Ne yazik ki kestirme bir yol yok, coklu ekran karti kullanimi kacinilmaz. Yeni kartlarin geriye donuk olarak
 VESA 2.0 uyumu var fakat eski grafik standartlarini desteklemedikleri icin oyun keyfinizin icine edilebilir.
 Bu sebeple DOS altinda tum standartlari destekleyen guvenilir bir kart'a ihtiyaciniz var.

Ben Tseng ET6000 yongali, pci arabirimli bir kart oneririm. Bu, DOS uyumlu en hizli yongalardan biridir. S3
 tabanli PCI kartlar da is gorcektir (ozellikle 800'lu serilerden sonrasi) zira muthis uyumlu kartlardir. Soz
 konusu DOS uygulamalari icin 1MB bile yeterli olacagi icin hafiza miktarini kafaya takmaya gerek yok. Tabii bu
 temel ekran kartimiz, isterseniz daha fazlasini isin icine katabilirsiniz.

Ikinci ekran kartimiz Windows 9X suruculeri olan ,anakartiniza uyabilecek herhengi bir kart olabilir. AGP
 olmasi gerekli. Cunku IBM BIOS garafik adaptor olarak ya PCI ,ya da AGP secimi yapmamiza izin veriyor. Boylece
 boot ettigimz OS'e gore kartlardan birini aktif olarak secerek digerini kullanim disi birakabiliriz. Windows
 95/98 bir cok oyunun dogal platformu. Tavsiyeden ziyade benim kendi secimim bu konfigurasyon. Ben Geforce2
 ultra kullaniyorum ,siz isterseniz 6800 ultra kullanin ya da ikinci ekran kartini kullanmayin.

Son olarak Glide API'si icin bir 3dfx voodoo onerebilirim, ama asla voodoo2 degil. Glide, ilk ornekler
 haric pek fazla oyunda etkileyici degil. Zaten ilk ornekler sadece voodoo uyumlu, voodoo2 ile MS-DOS altinda
 uyumsuzlar. Eger benim ki gibi, sisteminizde ikinci bir ekran karti varsa voodoo2 gereksiz kaliyor zaten.
 Burada ki amaci iyi kavramak lazim. Voodoo destegini MS-DOS uzerinde calisan ,windows uyumsuz oyunlar icin
 kullaniyorum. Windows altinda calisan uygulamalar icin voodoo' nun buyusu pek para etmiyor. Zira yeni nesil
 kartlarin goruntu kalitesi fersah fersah ileride.

Bir diger voodoo olumsuzlugu da kullanilan pass-through kablo ile alakali. Ben switch kullandigim icin
 direkt olarak monitore aktarabiliyorum goruntuyu. Fakat normal sartlar altinda bu kalite kaybina sebebiyet
 veren bir olumsuzluk.

Not1 : ET6100 tabanli ekran kartlari uyumsuz ekran kartlaridir. Isim benzerliginden dolayi kimse yanilsin
  istemem. Daha cok Windows 95/98 ortami icindir. DOS/3.1 ortami icin kullanacaksaniz ET6000 ya da S3 serileri
  daha uyumludur. Aslinda ET4000 uyum bakimindan rakipsizdir. Tabii ISA/VLB arabirim kullanmasi ,hantalligini
  gozardi ederseniz)

Not2 : Yuksek islem gucuyle yazilimsal olarak Glide destegi saglanabiliyor. Fakat  bizim konumuz bu degil.
  Ayrica bir Voodoo5 kullanarak hem Glide destegi ,hem de performansi bir arada alma fikri DOS soz konusu
  oldugunda cakiliyor, geriye donuk bir uyumlulugu yok. Peki ya voodoo Rush ? Sallayin gitsin ,bes para etmez.

3. Ses Karti : Hem hersey ,hem hicbir sey.

Bu madde biraz cost-effective olacak (lan ,aslinda sabahtan beri oyle oluyor ama neyse.Gul'u seven yaklassin)
 Bence MS-DOS oyunlarini guzel kilan yegane sey grafikleri degil ,muzikleri ,ses efektleridir. En basit haliyle
 ISA arabirim kullanan bir ses karti gereksinimimizdan bahsetmistik. Fakat bu isin sadece baslangici. 

Bu dunya uzerinde video oyun oynayipta "SoundBlaster" diye bir sey duymayan yoktur. Hatta o kadar yaygin
 bir satndarttir ki, zamaninda cogu kullanici icin ses kartinin diger bir adi da soundblaster'di. Ama gercek
 acidir Bu standart ya da ayni markayi tasiyan ses kartlari, MS-DOS oyunlari soz konusu oldugunda sadece
 vasat bir performans temsilcisidir. Evet, ses efektleri konusunda iyidir. Ama konu MIDI oldugunda nal toplar.

Bu cok detayli bir konu oldugu icin direkt olarak tavsiyeler ve taziyeler kismina gececegim Belki bir
 gun detayina gireriz.

-Ses Karti :

Benim tavsiyem Creative Soundblaster AWE32. Bilgisayarimda bulunmasinin tek sebebi, ses efektlerini alabilmek
 icin SB uyumlu bir karta ihtiyac duymam. Ha,bir de S/PDIF 'e sahip olmasi. Zira analog cikisi yuksek bir dip
 gurultusune sahip. Alternatif olarak SB16 'da kullanilabilir zira awe32/64, uzerinde E-mu 8000 synthesizer
 barindiran bir SB16'dir. Az sonra verecegim donanim orneginde harici MIDI kullanacagim icin E-mu'yu cehenneme
 yollayabiliriz. Awe64'u ise kesinlikle tavsiye etmiyorum, ozel bir ilginiz yoksa tabii (benim var mesela)

KIisacasi bu kart sadece ses efektleri icin kullaniliyor ,muzik ise MIDI modulunun isi.

Not: Bu dunya uzerinde awe32'nin analog ses cikisindan daha kotu bir sey varsa o da awe64'un analog ses cikisidir.
 Bundan daha kotu bir sey varsa da o'nu ben bilmiyorum. O sebeple bir awe64 tercih edecekseniz bir zahmet
 "gold" surumunu tercih edin. Ayrica bu kartin E-mu yongasini DOS altinda kullanabilmek icin donanim suruculerini
 yuklemeniz gerekli. Ama o da ne ?! Bu tsr surucu o kadar cok hafiza kullaniyor ki, 640Kb 'lik devasa hafizanizdan
 pek bir sey kalmiyor geriye Modifiye edilmis suruculer vardir bir yerde ,yilmayin. Ayrica Duke Nukem 3D'nin
 muzikleri bu kart ile bir icim sudur ,hic bir seye benzemez. (nasil yani ?)

ARKASI YARIN-ARKASI YARIN-ARKASI YARIN-ARKASI YARIN-ARKASI YARIN-ARKASI YARIN-ARKASI YARIN-ARKASI YARIN

Bu kadar mi ?
magic_gun
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 10, 2009, 20:41:49 ÖS »

kulaga hos gelen bir fikir..
neden olmasın ..
butun eski programları calıstıracak
hızlı bir sekilde 8 bit/16 bit makinaların emulasyonunu yapacak
surucu sorunu olmayacak,ısınmayacak,fansız olacak ugultu yapmayacak

hepsi mumkun

atom n330 kart ve windows 7 ile artık bu sayılanların hepsi mumkun

bide kasa retro olsa amiga gibi...

bu ozelliklede cıhaz istanbulda bu forumdaki arkadasın birinde var....

* amiga330-pc.jpg (225.77 KB, 1846x709 - Görüntüleme: 1150 kez.)

Hayal etmeden basaramazsın .. bu makinelerle neler yapabilirsin
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2009, 05:35:42 ÖÖ »

arkadaslar, eger biraz ellerinizi kirletmekten cekinmiyorsaniz, singleboard aletlere de bir bakin derim. bunlar genelde ISA/PCI bus uzerinden sadece guc alip diger herseyi kendi uzerinde barindiran sistemler. biraz hack ile mini itx olmasa bile biraz daha genisce (micro atx mi deniyor ?) olan bir kasaya yerlestirebilirsiniz gibi geliyor. eski tip SBC leri 20-30$ gibi fiyatlara bulmaniz mumkun (islemciler pentium 2 MMX filan seviyesinde)

Retro Hincal Uluc
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Kasım 11, 2009, 16:16:52 ÖS »

@magic, o ne yaw transeksüel amiga olmuş

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 11, 2009, 16:25:12 ÖS »

biri metalik boya ile parlatılmış fırınlanmış lake eflatun amiga yapana kadar transseküel amiga görmüş sayılmayız özkano...

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 11, 2009, 16:27:16 ÖS »

@arda bu renk hangi katagoriye giriyor,

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Kasım 11, 2009, 18:50:29 ÖS »

@arda bu renk hangi katagoriye giriyor,

ben pre-op diyorum 

Retro Hincal Uluc
magic_gun
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Kasım 11, 2009, 20:16:47 ÖS »

biri metalik boya ile parlatılmış fırınlanmış lake eflatun amiga yapana kadar transseküel amiga görmüş sayılmayız özkano...
@ Arda üstadım modladıgım hicbir cıhazda boya kullanmak tarzım degildir direk metal kaplamadır.

@ Özkan ayıp ettin amigaya transexuel diyerek ama ,,,garibim uzulmustur

ben pre-op diyorum 
@ coze diyosunnnnnnnn
bence post-op  Karizmatik

umarım cıhazın sahıbı kendını acıklar... 

Hayal etmeden basaramazsın .. bu makinelerle neler yapabilirsin
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Kasım 11, 2009, 21:58:42 ÖS »

niyeti bozuk kesin

Cps2,System11
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: