Teşekkürler arkadaşlar. Şimdi biraz daha devam edeyim, belki bir yapmak isteyen olur.
Internal Kempston Joystick Interface yapmak isteyenler için detaylar
Devre şeması şöyle;

Devreyi direk Z80 üzerine de bağlayabilirsiniz, ben expansion port’u tercih ettim. Bu devre takılıyken çalışmayan oyun pek görmedim. Sonradan elime geçen Datel marka bir joystick interface var, Kempston uyumlu. RD sinyali kullanılmadığından bazı oyunlar çalışmıyor. Aklıma gelenler Ghost Busters, Ball Blazer, Gyroscope, Stunt Car Racer. Bu devreye de RD sinyalini bağlamayabilirsiniz, ama saydığım oyunlar çalışmaz tabii. Nedeni, devrenin sadece kendisine ait IO işlemine cevap vermesi gerekirken RD sinyali kontrol edilmezse interrupt acknowledge cycle anında da data bus’a veri göndermesi.
İlk gönderdiğim mesajdaki fotoğraflarda fark ettiyseniz 74LS32 yerine 74LS10 kullandım. RD sinyalini yerine M1 sinyalini kullanıyorum. Niye böyle, çünkü Z80 üzerine bağlayarak yaptığım ikinci bir uygulama daha var, ileride anlatırım, o da RD sinyalini kullandığı için uyumsuzluk oluyor. Devrenin değiştirdiğim kısmı şu şekilde;

Devrenin expansion port bağlantıları için aşağıdaki tabloya bakabilirsiniz.

Devre pertenaks’ını sabitlediğim yer fotoğrafta görülüyor, tek cıvata yeterli.
Devreyi port 2’ye bağlamak için portu pcb’den havya ile söktüm. Pinlerini düzelttim, plastik tabanına cıvata geçmesi için iki delik açtım, devreden gelen kabloları pinlere lehimledim. En son olarak portu cıvata ile pcb’ye sabitledim.
Port 1’deki düzenlemeyi yapmak isteyenler için detaylar
Önce portu pcb’den küçük bir yan keski ile ayırdım. Pinlerini düzelttim, plastik tabanına cıvata geçmesi için iki delik açtım. 6’lı kısa bir kabloyu pinlere lehimledim, kablonun diğer uçlarını pcb üzerindeki pin bağlantı noktalarına lehimledim. Son olarak portu cıvata ile pcb’ye sabitledim. Buradaki bağlantı için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz;
Port pin Pcb üzerindeki pin bağlantı noktası Fonksiyon
--------- ----------------------------------------- ---------
1 5 Up
2 9 Down
3 7 Left
4 6 Right
6 4 Fire
8 8 Ground
Pcb üzerindeki pin bağlantı noktalarının numaraları yok, ama port pinlerinin numaralarına bakarak şu şekilde bulabilirsiniz;
Pin1 bu noktaya bağlıydı, demek ki bu nokta : pin bağlantı noktası 1
Pin2 bu noktaya bağlıydı, demek ki bu nokta : pin bağlantı noktası 2
Bu düzenleme için şu kaynaklardan yararlandım;
Digital joystick connector pinoutsAşağıdaki fotoğrafta “Use only Sinclair SJS1 joysticks” yazısı silinmiş durumda görülüyor. Şöyle bir macerası oldu; yazıyı çıkarmak için kolanya ve süngerin sert tarafını kullandım, baktım çıkıyor, iyi, devam ettim. Temizleyince gördüm ki yazının beyazlığı dağılmış etrafa, diğer taraflarla arasında bir ton farkı var. Tiner bu beyazlığı çıkarır dedim. Bu sefer süngerin yumuşak tarafıyla siliyorum, yapışkan bir şeyler oluşmaya başladı. Allaa baktım sünger erimeye başlamış. Hemen deterjanlı süngerle sildim, neyse çok kötü bir şey olmadı. Biraz matlık kaldı şimdi o bölgede, boyamak lazım artık ilerde, başıma iş çıkardım. Siz benim gibi yapmayın artık, bırakın kalsın o yazı daha iyi hehe.