tamam o zaman doğru anlamışım, sen c64'den bahsediyorsun. dtv ve c64 epey farklı aletler olduğu için kafam karışmıştı.
vice'ın en eski versiyonlarında dahi tape ve disk drive desteği vardı. bunu belirtmek istemiştim. yani yaptığın şeyi ister tape, ister disk'e kaydedbiliyordun. hatta yine çok çok eski versiyonlarında gelen PC medyalarına da kayıt desteği var. vice'da yazdığımız kodu her zaman gerçek donanım üzerinde çalıştırabiliyorduk. bu konuda da bir yenilik söz konusu değil.
austro compiler ise bambaşka bir konu, yani vice ile ilgisi yok. atari 800xl gibi aynı dönemi paylaşmış ve yakın özelliklerdeki bazı bilgisayarlarda display list gibi özellikler var. daha sonraki jenerasyondan olan amiga gibi aletlerde de copper, blitter v.s. çok güzel donanım destekleri var. Commodore 64'de bunlar olmadığı için basic'den "güzel, kaliteli" birşey yapmak imkansızdır. gördüğüm en iyi basic tabanlı uygulama strip pokerlerin bazılarıdır ki onlar bile assembler'da çok daha başarılı uygulanabilirdi elbette ki. austro compiler'ın sağlayacağı hız kontrolsüz bir hızdır. dolayısıyla hiç bulaşmadan assembler kullanmanızı, assembler sizin için ulaşılmaz bir nokta gibi görünüyorsa en azından simon's basic gibi dilleri denemenizi tavsiye ediyorum.
sildiğim mailım'da bir de joker nickli forumumuzun üyelerinden olan arkadaştan bahsetmiştim. kendisi 2009 yılında c64 coding'e merak sarıp, 6510 assembler öğrenip aşağıdaki ürünü yayınlayacak seviyeye geldi.
http://noname.c64.org/csdb/release/?id=88615...ve bu arkadaş, evli barklı çocuklu yaşını başını almış bir arkadaş, kimseye bir mazeret de bırakmıyor anlayacağınız.

bu nedenle hedeflerinizi baştan yükseltmek için bu mesajı yazdım. basic dilinden yapacağınız ve austro compiler kullanarak yapacağınız şeyler yine çok primitif kalacaktır. en trajikomik örnek bir rasterbar bile çekilemeyecek olmasıdır.
hedef çok basit. ekranın sol sınırından (border alanından) başlayan ve sağ sınırında (border bitiminde) son bulan tek pixel kalınlığında bir çizgi çizin. bunu basic+austro compilerla yapabilene $100 ödül koyuyorum

not: bahsettiğim çizgi titremeyecek tabii ki