Artık oyunları yüklemek için kaset kullanmayalım diye düşünüyorum, zaten piyasada da kaset artık kolay bulunmuyor. Ee bir tek datasetimiz var oyun yüklemek için, kaset kullanmadan nasıl oyun yükleriz peki? Akla hemen kaset adaptörleri geliyor. Yalnız pratikte bunların kullanımı kolay değil, ses seviyesine karşı çok hassaslar. Uygun ses seviyesini tutturmak için uğraşmak gerekiyor.
Daha sağlam ve pratik bir yol var: Dataset üzerinden line-in bağlantısı yapmak. Bu şekilde pc'den (ya da başka bir ses kaynağından) gelen sesi datasete aktararak son derece sağlam yüklemeler yapmak mümkün.
Pc tarafında bu iş için kullanılabilecek
WAV-PRG ve AudioTap programları var. Bu programlarla C64'ün PRG, P00, T64 ve TAP dosyalarını direk olarak pc'de çalabiliyorsunuz, ya da wav dosyası olarak kaydedip başka bir ortamdan çalabiliyorsunuz.
Elimde C1530 datasetlerden iki adet var. Biri Tayvan, diğeri Japon üretimi, sadece bunları inceleyebildim. Pcb'leri birbirinden farklı olduğu için line-in bağlantısı yapılacak yerler de farklı.
Önce line-in bağlantısı yapılmış datasetin görünüşünü vereyim:

Şimdi bağlantının yapılış aşamaları:
Kablo tipi 3.5mm stereo dişi jak kullandım.
Yeşil kablo, stereo dişi jakın sağ ya da sol kanalına,
beyaz kablo, stereo dişi jakın gnd'sine bağlı.

Stereo dişi jakı hazırladıktan sonra jaktan gelen yeşil kablonun ucuna seri olarak 100nF kapasitör (polyester veya seramik) lehimliyoruz. Ardından dataset pcb'sine aşağıdaki bağlantıları yapıyoruz:
Tayvan üretimi C1530 dataset

Bağlantı noktaları
----------
(yeşil kablo) + (100nF cap) ------- GL324 pin 12
(beyaz kablo) ------- GL324 pin 11
Japon üretimi C1530 dataset

Bağlantı noktaları
-----------
(yeşil kablo) + (100nF cap) ------- LA6324 pin 3
(beyaz kablo) ------- LA6324 pin 11
Notlar-----
* Stereo dişi jaktan gelen yeşil kablonun ucuna seri olarak 100nF kapasitör eklemek gerekiyor. Eklenmezse mp3 player’lardan yükleme yapılamıyor.
* Stereo dişi jak üzerinde sağ ve sol kanalı kısa devre yaparak birleştirmek iyi fikir değil, bazı mp3 player’lar takılmaya başlıyorlar. Zaten birleştirmeye de gerek yok. Yüklemelerde mono sinyal kullanıyoruz, sağ ve sol kanaldan aynı sinyal geliyor.
* GL324 ve LA6324 birbirinin aynı entegreler, Quad Operational Amplifier / OP-AMP olarak geçiyorlar (bizde OPAM diye söyleniyor). Karşınıza bu gruptan başka bir entegre de çıkabilir, bağlantı noktaları değişmez. Sadece pcb farklı olduğunda bağlantı noktaları değişiyor.
* Line-in bağlantısı ile yapılan yüklemeler o kadar sağlam ki ses kaynağı olarak pc ses kartı kullanıldığında ses seviyesi minimuma yakınken bile sorun çıkmıyor. Datasetlere kafa ayarı yaptığımız şu meşhur Recorder-Justage programındaki görüntülere bakın:
Line-in bağlantısı ile aktarım
Kaset adaptörü ile aktarım

Kaset adaptörü ile yapılan aktarımın görüntüsünü, en uygun ses seviyesini ayarladıktan sonra aldım. Sesi biraz azaltın ya da çoğaltın, dikey çizgiler karışıyor gidiyor, yüklemeler de çalışmıyor tabii ki.
Peki C1531 ve Profex datasetleri üzerinden line-in bağlantısı nasıl yapılır? Elimde bu cihazlardan olmadığı için deneyemedim, ama mantık aynı:
* Pcb üzerindeki OP-AMP entegresini tespit edin.
* Stereo dişi jakın gnd'sinden gelen beyaz kabloyu, OP-AMP'in gnd'sine bağlayın.
* Stereo dişi jakın sağ/sol kanalından gelen yeşil kabloya seri olarak 100nF kapasitör ekleyip OP-AMP'in INPUT+ pinine bağlayın (4 adet INPUT+ pini olduğu için bunları tek tek denemek gerekiyor. Bazıları vasat bir sonuç verir, bazılarında hiç sonuç alınmaz, ama bir tanesi en iyi sonucu verir).
Edit: Uçan fotoların linkleri