Tanışma bölümündeki zibilyon tane mesajı görünce kendimi forumlarda vur kaç yapan tiplere benzettim
Yaklaşık üç sene önce üye olmuşum sanıyorum foruma, üç senedir de evliyim. Eski dostlar mecburen kolilere koyulduğu için onları uzun zamandır kullanma şansım yok. Bakalım umuyorum yeni taşınacağım ev yeterince büyük olursa muhtemelen bir ya da iki çalışmaya hazır c64'üm olacak.
76 doğumluyum lakin ilk bilgisayarım olan c64 ile tanışmam lise sonu okuduğum 93 senesine tekabül eder. Ondan öncesi atari salonlarında zamanın klasiklerini okul çıkışlarında oynama, arkadaşların anlattıklarını dinleme, onlar oyun kopyalatırken olan biteni izleme şeklinde gelişirdi hep. Evinde amiga'sı ya da c64'ü olan arkadaşlara imrenilir içten içe "lan evde böyle bir bilgisayar olsa atari salonuna gitmezdik ha" denilir o zaman gazetelerde yayınlanan bir sürü oyun ile beraber satılan c64 ilanlarına iç çekilirdi.
Bir yandan üniversiteye hazırlanan bir yandan da hafta sonları abilerime çatı işlerinde yardım eden ben abimin döşenen çinkolardan arta kalan hurda dediğimiz çinkoları c64 almak üzere bana bağışlaması ile ikinci el bir c64'e sahip oldum. 93'ün kışı idi sanıyorum.
C64'ü aldığım günü de çok iyi hatırlıyorum, gazeteden bir ikinci el ilanı bulup aramıştım. Lalelide bir yer idi, Avcılardan Bakırköyün ötesine kolay kolay geçmemiş olan ben Laleliye tek başıma gitmiş c64'ü satışa çıkaran yazıhaneye oturmuştum. Artık ne işle iştigal ediyorlardı şimdi hatırlamıyorum ama elemanlar bana c64'ü vermişler ve artık şu an yine hatırlamadığım bir sebepten orada birini beklemeye koyulmuştum. C64'ü ilk defa yakından gören hatta elinde tutan ben klavye üstündeki şekilleri bir bir incelerken ecnebilerin wtf diye kısalttığı düşüncelere gark olmuştum.
Neyse efendim, c64'e ek olarak bir adet sanıyorum kısa bir süre içinde bozulan Quickshot joystick ve bir karışık oyun kasedi ile nihayet eve döndüm. İlk iş elimdeki bilim teknik dergilerinde daha önce görmüş olduğum newton yöntemi ile kök bulma hede hödö gibi programları dergiden c64'e klavyelemeye başladım. Ya da c64'ün yanında gelen kasetteki oyunlara da göz atmış olabilirim orasını çok iyi hatırlamıyorum. Neyse basic öğrenme ve oyun oynama olayı paralel gitti...
... böyle anlatmaya devam edersem baya uzayacak bu arada, kısa keseyim
....
O sıralar commodore 64 dergisi de ya son sayısını çıkarıyor ya da çoktan kapanmış bile. Eskicilerden derginin sayılarını tamamlamaya çalışıyorum. c64 ile ilgili kitaplar alıyorum falan derken bir yandan dershaneye gidiyorum bir yandan c64'ü kurcalıyorum. Baktım o şekilde olmayacak, koydum c64'ü çekyatın altına, üniversite sınavı sonrası için ödül yaptım kendime. Üniversite sınavı bitene kadar da elimi sürmedim. Neyse efendim sınav bitti, sıra geldi tercih yapmaya... Arada geçen zamanda assembly'e de el atmışım pek tabii öncelik bilg. müh olmak üzere mühendislik bölümlerinden (kafama sıçayım) varyete yaptık ortaya. Tayinimiz bilg. mühendisliğine çıktı.
... böyle anlatmaya devam edersem baya uzayacak bu arada, kısa keseyim
....
Neyse efendim, hedeydi hödöydü... Muhtemelen maddi imkanların kısıtlı olmasından dolayı c64'den amigaya geçmedim/geçemedim hiç bir zaman ki böyle olmasına da çok seviniyorum. zira kısıtlamalarla yetişmiş olmak insanı o kısıtlamaları aşmak için daha yaratıcı olmaya itiyor bir yerde.
Scene ortamından 94 ya da 95 yılında Vestel teknik servisinde çalışan bir arkadaşın disketlerini alıp kopyalayarak haberdar oldum bu arada. Üniversitede internet olduğu için bbs'leri pas geçtim diyebilirim zira o zamanlar modemler bps hızına göre fiyatlandırılıyorlardı ve epey pahalılardı.
Ucundan köşesinden scene'e en ufak bir katkım olmadı ama scene'in bana katkısı epey fazla oldu zira klasik oyun satan dükkanların oyun listelerinde ufak bir yer ihtiva eden utility'lere doydum bu sayede. İlk intro denemelerim ve yazdığım orta büyüklükteki assembly programları da o zamanlara denk gelir zaten. O zamana kadar Multiice 3'ün monitöründe disassembler ile ne yazdık ne save ettik ise onlar.
Ortaya faydalı ne çıkardın arkadaşım o kadar kurcaladın da derseniz yoktur cevabım
Yaptıklarım kendi işimi gören, beni eğlendiren şeylerden ibaret oldu.
Bir wii'ye sahip olalı beri (yaklaşık 2 sene) de WiiCrazy handle'ı ile wii camiasında çoluğun çocuğun ortasındayım.
Wii için ve wii'de kullanılmak üzere pc için yazdığım programlar var.
http://www.tepetaklak.com/wii/Yine wii ile ilgili şurada bir forumum var, çoluğa çocuğa yardım ediyoruz
http://www.wiidewii.comAktif olarak yazılım müh. ile iştigal ediyorum. Ha bu arada tanıştığımıza sevindim