turbolu kernal romu mevcut mu, denemek isterim açıkçası
Mevcut değil dedikten sonra Cumartesi o kadar uğraşıp kernal'ı modladım ama bugün bir bakıyorum zaten bir tane yapılmışı varmış.
Neyse ikisini de kullanırız;
Turbo Tape Kernal V1.1 by Metallic
-------------------------------------------
binary dosyası

Turbo Tape Kernal Rom V0.1 by Enthusi
--------------------------------------------------
home page

Notlar
------
* Enthusi'nin modladığı kernal kullanıldığında, <L ile turbo tape yüklemesi yapılırken oyun ismi bulunduğunda c64 space tuşu için beklemede kalıyor. Kasetden değilde teyp arabirimi ya da dataset üzerinden line-in bağlantısıyla yükleme yapılıyorsa çok hızlı olarak space'e basmak gerekli, yoksa sinyal kaçabilir. Yükleme bitince BASIC'e geri dönülüyor ve elden RUN yazılarak oyun çalıştırılıyor. Arkadaş üşenmemiş kernal'ın içine bir de basit bir kafa ayar programı eklemiş, <M ile kullanılıyor.
* Benim modladığım kernal'da, <L ile başlatılan turbo tape yüklemesinde oyun ismi bulunduğunda isim ekrana basılmıyor ve bekleme yapılmadan devam ediliyor, yüklemenin sonunda oyun otomatik çalışıyor. LOAD komutuyla başlatılan normal yüklemelerde oyun ismi bulunduğunda 1sn'lik bir bekleme yapılıyor ve yükleme devam ediyor.
* Aklın yolu birdir, turbo loader'a yer açmak için kernal'ların ikisinde de RS-232 rutinleri çıkartılmış durumda. Bu rutinlerin eksikliği bir sıkıntı çıkartmıyor, kaset oyunlarında, iec tabanlı ya da true drive isteyen disket oyunları/demolarda bir sorun görmedim.
* c64 kernal'ını değiştirmek için çevirici bir adaptör ile 27xxx serisi epromlar kullanılabilir, şu link'lere bakabilirsiniz;
ROM Socket Adapters24pin ROM Replacement* c64c kernal'ını değiştirmek için çevirici adaptör olmaksızın 27c128 eprom yeterli deniyor.
* Kernal değişikliğinde eprom kullanmak yerine yine çevirici adaptörlerle flash memory kullanılabilir, henüz denemesini yapamadım.
>g 600, benim turbo tape kernal'ım senin turbo tape kartuşunu döver

İyi aklına geldi bu turbo kartuş tekniği. Turbo loader'ın yüklenmesi için beklemeden oyunları yüklemek ilk başta şaşırtıyor insanı, <L yapıyorsun, sinyali veriyorsun anında ekrana turbolu yükleme bantları çıkıyor. Zamanında boşuna beklemişiz oyun başına 17'şer saniye

edit: ttkernal v1.1 update