Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeCommodore 64 için teyp arabirimi
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 19   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 için teyp arabirimi  (Okunma Sayısı 191367 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Aralık 10, 2010, 11:17:36 ÖÖ »

>g 600, kartuş tekniğini çok iyi düşünmüşsün, dayanamam ben de yapmalıyım öyle bir kartuş  Hatta dahili versiyonu da yapılabilir (kernal rom yerine flash memory takıp bank switching yaparak). Vay be eski günlerdeki gibi, disket sürücü alana kadar çok kullandım turbolu yüklemeleri. Tape turbo programını (Pinky Turbo'ydu ismi, yüklemede pembe bantlar çıkardı, tahminen Turbo Tape 64'ün bir klonudur) yüklemesi kolay olsun diye ayrı bir kasetin en başında bulundururdum. Oyunlar diğer kasetlerde <S ile turbo loader bölümleri olmaksızın kayıtlı bulunurdu. <L yapıp sesli olarak yüklerdim oyunları (Pinky Turbo ile yükleme sinyali duyulabiliyordu, hatta çıkan sese göre kafa ayarı bile yapıyordum).
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Aralık 10, 2010, 13:03:24 ÖS »

evet aynen, eski günlerdeki gibi pinky turbo, hatta bir ara commodore dergisi döküm ekinde programı bile yayınlanmıştı 61k turbo olarak
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Aralık 10, 2010, 13:21:09 ÖS »

turbolu kernal romu mevcut mu, denemek isterim açıkçası
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Aralık 10, 2010, 14:15:59 ÖS »

Şu an için mevcut değil, bizim uğraşmamız gerekli. Kernal rom'u modifiye ederek turbo loader'ı içine gömmek biraz zor olabilir, onun yerine ikinci bir rom kullanabiliriz. C64 boot'larken turbo programı hafızaya yerleştirilir ve bir tuşa basılmasını beklenir. Ardından bir switch ile standart kernal rom seçimi yapılır ve sistem normal şekilde açılır. Sonra basic'den bir sys komutuyla turbo programı çalıştırılabilir. Bu iş için 27c128 eprom kullanabiliriz, bir dönüştürücü ile kernal'ın üzerine takılıyor, ikisi de bende mevcut. Bir girişelim bakalım.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Aralık 10, 2010, 14:34:21 ÖS »

yanlş hatırlamıyorsam pinky turbo reset'ten sonra sys 50000 ile tekrar aktif hale geliyordu, yalnız sistem açılırken hafızayı temizliyor mu onu bilmek lazım
« Son Düzenleme: Aralık 10, 2010, 14:43:06 ÖS Gönderen: g 600 » Logged
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Aralık 10, 2010, 14:48:35 ÖS »

Evet, iyi hatırlıyorsun faydası olur bu bilginin. Hafta sonu ara yüklemeli orjinal kaset oyunlarının level'larını ayırma / araya silence ekleme işlerine devam ederim diye düşünüyordum ama bu iş daha heyecanlı, öncelik vermek lazım
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Aralık 10, 2010, 18:34:47 ÖS »

hadi kolay gelsin, sonuçları bekliyoruz
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Aralık 12, 2010, 21:02:43 ÖS »

turbolu kernal romu mevcut mu, denemek isterim açıkçası

Mevcut değil dedikten sonra Cumartesi o kadar uğraşıp kernal'ı modladım ama bugün bir bakıyorum zaten bir tane yapılmışı varmış.
Neyse ikisini de kullanırız;

Turbo Tape Kernal V1.1 by Metallic
-------------------------------------------
binary dosyası

Turbo Tape Kernal Rom V0.1 by Enthusi
--------------------------------------------------
home page

Notlar
------
* Enthusi'nin modladığı kernal kullanıldığında, <L ile turbo tape yüklemesi yapılırken oyun ismi bulunduğunda c64 space tuşu için beklemede kalıyor. Kasetden değilde teyp arabirimi ya da dataset üzerinden line-in bağlantısıyla yükleme yapılıyorsa çok hızlı olarak space'e basmak gerekli, yoksa sinyal kaçabilir. Yükleme bitince BASIC'e geri dönülüyor ve elden RUN yazılarak oyun çalıştırılıyor. Arkadaş üşenmemiş kernal'ın içine bir de basit bir kafa ayar programı eklemiş, <M ile kullanılıyor.
* Benim modladığım kernal'da, <L ile başlatılan turbo tape yüklemesinde oyun ismi bulunduğunda isim ekrana basılmıyor ve bekleme yapılmadan devam ediliyor, yüklemenin sonunda oyun otomatik çalışıyor. LOAD komutuyla başlatılan normal yüklemelerde oyun ismi bulunduğunda 1sn'lik bir bekleme yapılıyor ve yükleme devam ediyor.
* Aklın yolu birdir, turbo loader'a yer açmak için kernal'ların ikisinde de RS-232 rutinleri çıkartılmış durumda. Bu rutinlerin eksikliği bir sıkıntı çıkartmıyor, kaset oyunlarında, iec tabanlı ya da true drive isteyen disket oyunları/demolarda bir sorun görmedim.
* c64 kernal'ını değiştirmek için çevirici bir adaptör ile 27xxx serisi epromlar kullanılabilir, şu link'lere bakabilirsiniz;
ROM Socket Adapters
24pin ROM Replacement
* c64c kernal'ını değiştirmek için çevirici adaptör olmaksızın 27c128 eprom yeterli deniyor.
* Kernal değişikliğinde eprom kullanmak yerine yine çevirici adaptörlerle flash memory kullanılabilir, henüz denemesini yapamadım.

>g 600, benim turbo tape kernal'ım senin turbo tape kartuşunu döver Kahkaha&nbsp; İyi aklına geldi bu turbo kartuş tekniği. Turbo loader'ın yüklenmesi için beklemeden oyunları yüklemek ilk başta şaşırtıyor insanı, <L yapıyorsun, sinyali veriyorsun anında ekrana turbolu yükleme bantları çıkıyor. Zamanında boşuna beklemişiz oyun başına 17'şer saniye

edit: ttkernal v1.1 update
« Son Düzenleme: Aralık 15, 2010, 16:38:21 ÖS Gönderen: Metallic » Logged
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Aralık 13, 2010, 09:52:33 ÖÖ »

işte olay budur, tebrikler, süper bir çalışma olmuş. Ayrıca verdiğin linkteki soket adaptör ile c64'e direk turbo yükleme yapabilmenin yanısıra arızalı kernal rom nedeniyle çalışmayan commodore 64'leride çalıştırmak mümkün olacak. Kahkaha Kahkaha Kahkaha
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Aralık 13, 2010, 11:55:28 ÖÖ »

>g600, kernal değiştirmek istersen eprom konusunda yardımcı olurum. Ben c64'de 27c128 eprom adaptörünü kullanıyorum, üzerine 27c64 eprom da takılabiliyor. Eğer eski kasa c64'ün varsa onlarda kernal soketli olduğu için bir adaptör yaparak eprom takman kolay olur. Ama sadece c64c varsa, genis board'lu c64c'lerdeki 24 pin kernal soketli değil, havya ile söküp soket takarak kullanmak gerekli. Dar board'lu c64c'lerdeki 28 pin rom da soketli değil (kernal+basic rom içeriyor), yine havya ile söküp soket takmak gerekli. Üzerine 27c128 eprom takabilirsin.

Benim modladığım kernal'ı yakın zamanda güncelleyebilirim, normal yüklemelerde oyun ismi ekrana geldiğinde space'e basarak bizi uğraştırmasın
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Aralık 13, 2010, 12:54:58 ÖS »

ö.m gönderdim. Keyifli ve faydalı bir çalışma oldu. Saygılar
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Aralık 13, 2010, 13:42:20 ÖS »

Cevapladım.

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Aralık 13, 2010, 19:48:09 ÖS »

@metallic,
çok ilginç çalışma,eline sağlık,sormak istediğim başka birşey var,bu yöntemle kernal'a retro replay kartuşu göembilirmiyiz,yani c64 direkt retro replay modunda açılacak,reset ve freeze içinde bir yerlerden kablo ile buton felan yapılır,tamamen atıyorum bu söylediklerimi,yani hayal ürünü,mümkün olurmu böyle bir şey.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Aralık 13, 2010, 23:18:38 ÖS »

>joker, teşekkürler. Benim kullandığım yöntemle c64 kernal'ındaki RS-232 rutinleri çıkartılarak yerine 2 block civarında kod gömülebilir ama bu bir freezer kartuş için yeterli değil. Extra rom ve ram gerekli, ayrıca bunları c64'e adreslemek için programlanabilir logic entegreleri kullanıyorlar. Yani senin proje için daha fazlasına ihtiyaç var, hatta retro replay'in kendisine ihtiyaç var
longbow75
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Aralık 14, 2010, 05:57:43 ÖÖ »

Hocam siz olayi a$mi$siniz. Tebrikler.

Commodore Forever!
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 19   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: