Hafta sonu kızım proje ödevi için pc'yi işgal edince ben de boş durmayıp c64'ü kurdum ve disketlere tek tek baktım. Disketlerin birinde ilk yaptığım introyu buldum. Bir tuhaf oldum. Tarih 1991 veya 1992 olması lazım. Sadece commodore dergisinden öğrendiğim makine dili ile ekranın altında ve üstünde renkli raster şeritler, ekranın ortasında o zamanlar kendime seçtiğim nickim "PHANTOM" spritelar şeklinde sağa-sola hareket ediyorlar.
Disketleri kurcaladıkça gördüklerime ben bile şaşırdım. Yerli ve yabancı Commodore dergilerinden yazdığım bazı programlar. Hatta bazılarında lamerlik bile yapıp yazılarını türkçeleştirip kendi adımı eklemişim
Yarım kalan 1-2 intro, hi-score tablosunu hazırladığım shootem up oyunu ve bir çok deneme source kodları.
Biraz mazide gezindim. 1985-1987 arasında Spectrum ve Z80 maceram, devamında tahminen 1990'dan itibaren C64 ve 6510 çalışmalarım. Scene nedir bilmeden kendi çapımda takıldığım 6510 çalışmaları. Hatta C64'üm yokken kağıt üstünde asm. programları yazıyordum.
C64'çü mektup arkadaşlarım ve askerdeyken kurduğumuz "ATLANTA" isimli grubumuz. Hiç bir çalışma yapmadan sadece anılarda kalan bir grup.
Bilim ve teknik dergisinden bulduğum C64 kullanıcılarından biriyle mektuplaşmalardan sonra "BRONX" memberi oldum. Gruba katılmamı sağlayan basit bir intro olmuştu. Benim BRONX'a katılmamı sağlayan AXON (Murat Gezer) olmuştu.
Artık disketler gelmeye başlamıştı. Diskmag'lerdeki adres bölümlerinden arkadaş edinmeye başlamıştım. Günler ayları, aylar yılları kovaladı durdu.
BRONX'tan ayrıldım ve ASCRAEUS'a geçtim. Bir ara ACCURACY'de bulundum ve bir intro yaptığımı hatırlıyorum.
Sonrasında INDEPENDENT ONLINE isimli bir grup kurduk. Kısa ömürlü oldu. Peşinden Hades, Insomnia, Slowhand, Shadow ve Spunky isimlerinin baş harflerinden oluşan HISSS kısaca HI3S grubunu kurduk. Bu grupta kısa ömürlü oldu.
Artık sıkılmaya başladım ve scene faaliyetlerime son verme/vermeme arasında gidip geldim.
Ne olduysa birdenbire Z80'e geri döndüm ve TR-scene deki ilk Spectrum demo grubunu, "RET" isimli grubu kurdum ve yakında sceneden RETired olabilirim.
Bu zamana kadar kullanığım nicklerim.
PHANTOMLORD -- Scene nedir bilmeden, program döküm eklerinde başkalarından görerek kendime bunu yakıştırmıştım.
PHANTOM -- İlk nickim biraz uzun olduğu için spritelarda sorun çıkarıyordu. Kısaltarak PHANTOM oldu.
ALTAR -- Disk maglerin birinde yurt dışında Phantom nickli biri daha olduğunu öğrenince değiştirdim ve ALTAR oldu. Bu nickimi çok severim.
SOLOMON -- ASCRAEUS'a katıldığımda Moloch (Caisson) benim için bu nicki uygun görmüş ve bir süre bunu kullandım.
CRYPTIC -- SOLOMON'u beğenmedim ve sözlükten bu kelimeyi bulup kendime nick olarak seçtim.
HADES -- Pc'yi ilk aldığımda (98-99 sanırım) Mirc ile e-kolay'ın sohbet odalarında sabahlarken
bu nicki kullanıyordum. Sonrasında scenede bunu kullanmaya başladım.
Olurda bir yerlerde bu isimleri görürseniz bilginiz olsun.
İşte böyle..
Kendinize iyi bakın.
Hades