Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetYeni Konsollar : Sony Orbis, Microsoft Durango ?
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yeni Konsollar : Sony Orbis, Microsoft Durango ?  (Okunma Sayısı 21696 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Nisan 06, 2012, 22:10:45 ÖS »

@coze'yi bilmem ama şu andaki şekilde bir oyun konsolu anlayışının çok makul olmadığını bende düşünüyorum. Elindeki tablette, mobil cihazda oyun oynayan insanı, daha iyi grafik ve sesin tatmin etmediği açık...Bu yeterli olsa bile teknolojik olarak çok hızlı değişen bir dünyada tabletler ve mobil cihazların bu trendi yakalamaları çokta uzun sürmüyor...Birşeyler değişmeli herhalde...wii mesela...birşeyleri değiştirdi kanımca...Biraz daha CPU/GPU kombinasyonuna önem verseler, exclusive üretmekte biraz daha başarılı olsalar xbox'ıda PS3'de silerdiler herhalde... Yeni VirtualReality kasklar mı olur, farklı bir oyun etkileşimi mi olur... orasını bilemem
Logged

coze
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.672


Hieh hieh hieh heh ...


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Nisan 06, 2012, 22:50:27 ÖS »

nightlord, maksat buyuk ekranda oynamaksa, bir cok tablet bunu destekliyor zaten. quad core tabletlerin eli kulaginda oldugu su donemde uc tane poly fazla cizecek diye konsola yatirim yapmanin cok anlamli olmadigini dusunuyorum (benimle beraber %58'de oyle dusunuyormus. daha o rakamin %70-80 lere kadar yolu var bence geri kalan %20 'lik hardcore gamerlar konsoldan vazgecmezler. ama hardcore gamerlar piyasasi sony - nintendo - microsoft 'a dar gelir, en az biri cekilir, bunu da buraya yaziyorum )
Logged

Retro Hincal Uluc
nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Nisan 07, 2012, 00:03:42 ÖÖ »

ben her zaman bu tur teknoloij trendleri ile ilgili tahminlerden kacinmisimdir. ancak bu mobil/tablet hikayesinde yaygin gorus olan, butun cihazlarin yerini tabletler alacak tahmininde benim kafama oturtamadigim seyler var.

Bi an icin cihaz form faktorlerini unutalim. Kullanim senaryosuna bakalim. Ben insanlarin evlerinin oturma odasinda oturup oyun/film/muzik tuketme senaryosunun ortadan kalkacagini dusunmuyorum. Sanirim bunda herkes hem fikirdir.

Eger bu senaryo yok olmayacaksa bu senaryoyu en ucuza en iyi destekleyen form faktor hangisi? Bence tablet degil. tablet'in tv cikisi olmasi onemli degil, sonucta tablet power consumption minimize etmek icin designerlarin bi tarafini yirttigi cihazlar. Ayni maliyete her zaman cok daha guclu ve sabit elektrige bagli cihazlar yapmak mumkun iken ve evin salonundaki cihaz elektrige bagli ve sabit olacakken (ve butun icerik de cloud'a kayiyor iken) insanlarin tabletlerinin ayni zamanda livingroom entertainment center haline gelecegini on goremiyorum

Tablet/laptop her ne ise "cep telefonundan farkli mobil bir computing cihazi"nin yayilacagina ve cok kisi tarafindan kullanilacagina ben de inaniyorum. Ama o cihazin insanlarin evlerine getirip TV'lerine bagladiklari ve butun oyun ve medya tuketim araci haline geldigi bir dunyayi uzak buluyorum.

Tabi yaniliyor olabilirim, bu kisisel bi tahmin sadece
Logged
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Nisan 07, 2012, 01:13:38 ÖÖ »

Televizyonlarda değişiyor...Bugün akıllı televizyonlar, hem internet ihtiyacını, hem Videoplayer/DVD/Bluray vs.'yi, hem ses sistemlerini ikame edebilir konuma geldiler. Dün PS3'de Bluray olması film izlemek isteyenler için anlamlıydı. Bugün anlamını yitirdi. Önceki nesilde de benzer bir kullanım dillendirilebiliyordu. Ama TV'ler artık bir multimedia merkez halini aldılar. Bu cihazların internet ve kablosuz bağlantıları sayesinde, bilgisayarların birçok işini ikame etmesi, tabletlerle kablosuz haberleşmeleriyle, çok farklı uygulamalara imkan tanıyor. Bu birliktelik çok farklı sonuçlar doğurabilir. Apple'ın geçenlerde kablosuz bir joypad patentini aldığı yönünde iddialar vardı (engadget)...Coze'nin dediğini yabana atmamak lazım...Şu anda PS3'den ya da XBOX'dan alınan görüntüyü bir tabletten almamak için pek bir sebep kalmadı gibi... Bir sonraki nesil çıktıktan bir süre sonra tabletler onları yakalayacaktır (şu anda Ipad3 2k çözünürlük sunuyor). Onlive gibi cloud'dan oyun oynamayı sağlayan sistemlerin yaygınlaşmasıysa oyun konsollarını dahada sıkıntıya sokacak gibi.

Bir sonraki nesilin, mevcut oyun konsolu nesli gibi oyun deneyimi sunması bana hiç makul gelmiyor...
Logged

nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Nisan 07, 2012, 01:40:01 ÖÖ »

Ayni seyi soyluyoruz aslinda. katiliyorum, ben illa oyun konsolu olacagini dusunmuyorum. ama dedigim su. Evin salonunda bir cihaz olacak. ve o cihaz "fise takili" olacak. bu tv'ye entgre olur ayri bi kutu/konsol olur o baska konu. Ama o fise takili cihaz bir "tablet" olmayacak. Pil omru kaygisi gudulerek insa edilmis bir cihaz olmayacak. tablet/telefon uzaktan kumanda gibi kullanilabilir vs.

Yani surada bir celiski var: Tablet piyasasinda basindan beri en onemli kriterlerden biri pil omru. islem gucu ekran cozunurlugu falan geriden geliyor (yani bu sistemleri dizayn eden ekipler tarafindan daha dusuk oncelik veriliyor). Bir tablet sisteminin dizayn toplantisina girerseniz herkesin birinci kaygisinin guc tuketimini azaltmak oldugunu gorursunuz. Hal boyleyken tabletler guc tuketimi minimizasyonu ve fiyat uzerinden yarismaya devam edecek. Bu da onlari fise takili entertainment center adayi cihazlardan hep daha pahali/yeteneksiz yapacak. Konsol fiyatlarina asagi dogru baski olusacagini tahmin ediyorum (bu oldugunda da bu cihazlar tv'lerin icine girebilir). Ancak unutmamak lazim ki ayri kutu cihazlar da tamamen yok olmayacaktir.

Eskiden harici olan bir cihazin TV'nin icine girmesi olayinin ilk ornegi de bu degil. daha once dijital alicilar, dvd playerlar vs tv'lere girdi ama harici kutular da olmaya devam etti. Cunku tuketici elektronigi sektorunde kutular guzel bir urun turudur. sahipleri tarafindan 3 yilda bir yenisi alinir. Oysa TV genelde 6 ila 8 yilda bir yenilenir (hatta ilginc bi dip not bu yenilenme 6/8 yil suresi, dunya kupalari ve olimpiyatlarla ust uste gelir ) Yani tuketici elektronik sektoru kutularin tamamen yok olmasina izin vermez. yeni urunler cikarir ve TV'nizin icine gomulu olan kutu outdated olur.


mobil cpu ve gpu dizaynlarinin ne kadar radikal derecede farkli oldugunu goz ardi etmemek lazim. Ozellikle mobil gpu'lar, fise takili sistemlerdeki gpu'lara gore 1995 seviyelerinde.

Logged
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Nisan 07, 2012, 11:22:42 ÖÖ »

söylediklerine katılıyorum...Benzer şeyler söylüyoruz aslında...

Dünün teknolojilerinden biraz daha farklı bir dünyayız. TV'lere önceden entegre edilen sistemler genelde mekanik altyapı gerektiriyordu. Bu nedenle arızalanması, sorun çıkarması durumunda sıkıntısı büyük oluyor, yenileme, düzeltme imkanı olmuyordu. Bugün ise izlediğimiz filmler, dinlediğimiz müzikler ve hatta oynadığımız oyunlar digital. İşin ilginci evdeki PS3'de oynadığımız oyunlar genelde PSN yani dijital oyunlar. TV sisteminde multimedia özelliklerini yenilemek ya da update etmek istediğinizde çoğu zaman bir firmware ile artık yeni özellikler kazandırmak mümkün. Böyle olunca bugünün TV'lerini dünkülerden ayırmak gerekiyor. Kanımca video kayıtedici ve oynatıcı ihtiyacı yakın bir gelecekte son bulacaktır. TV'ler artık bunları yapabiliyor. Internetle birlikte TV izlenme oranları düştü...Ama TV'ler bu sefer standart özelliklerinden sıyrılıp bilgisayarın en çok kullanıldığı alana girdiler. Internet...Youtube'dan video mu izleyeceksiniz? Digital yayın yapan bir servis mi var? TV'niz artık bunları alabiliyor ve hatta internette gezinmek, alışveriş yapmak, mail alıp verme gibi işlemlerin altından kalkıyor. Cloud'a yönelinen dünyada bunun anlamı çok büyük. Çünkü bilgisayarda ihtiyaç duyduğunuz birçok servis ve yazılım, artık internette bir adım ötenizde... Bence bu konsol alırken insanların önemseyebileceği birçok şeyi ikame ediyor...

PS3'ü ele alalım...Bluray'i olduğu için, en ucuz video oynatıcı gözüyle bakanlar oldu. Film izlerim, oyunda oynarım diyordu insanlar. Ama bluray o kadar yaygınlaşmadı. Evlere çok girmedi...Giremedi..Artık ihtiyaçta yok...Bir diğer özellik, yani Linux işletim sistemini sunması kağıt üzerinde iyiydi...Ama uygulamada, şu anda bir TV'nin sunduğundan daha sığ bir imkandı. Sonundada kalktı...

Geriye bu sistemlerin sunabileceği bir oyun kaldı...O da herhangi bir TV'ye belkide onlive alıcısı entegre etmek kadar kolay çözülebilecek birşey. Tabletler her yıl yenilenir ve cloud'un gücüyle yeni imkanlar sunarken (onlive benzeri servisler tabletler içinde var), çıkacak bir oyun konsolunu standart özellikleriyle 5-6 yıl dayatmaları zor. ya da yaptıkları ARGE, 2-3 yıl için az ve karsız olur diye düşünüyorum. Bu teknolojik süreksizlik içinde yeni konsollar ya farklı oynanabilirlik sunmalı ya da kolayca upgrade edilebilir bir yapıya kavuşturulmalı gibime geliyor. Turbo kartlar, GPU kartları gibi...

Tabletler ve mobil cihazlarda sunulan CPU ve GPU yabana atılacak gibi değil. Bu sistemlerdeki yaygınlıkta, developerların ilgisini çekiyor. Bir developer tasarladığı bir ürünün en çok satış rakkamına ulaşmasını birinci öncelik olarak görebilir. Yıllarca AAA bir title üreteceğine, mobil cihaza, daha basit ama akılcı bir çözümle, EA'ya rakip olabilir. Örneklerini çok gördük. Bu sadece developerların değil, donanım üreticilerininde ilgisini çekiyor olmalı. Sony PSP ile zamanında ilgi çekti...Nintendo mobil cihazlarla oyun sektörünü elinde tuttu. Ama bugün çıkardıkları hiç bir ürün, yenilikçi olmadığından tabletler, hatta cep telefonları karşısında güdük...Bugün olmasa bile 1 yıl sonra çok ilgi çekici olarak kalmayacaklardır. Bu bakış açısı ve trende göre, konsol üreticilerinin hala akıllanmadığını söyleyebilirim... ya da yapacak birşeyleri yok...

Tüm bunlar ışığında ben yeni nesilden, eskisi gibi olmaları durumunda ümitli değilim. Bugün Orbis ya da Durango'yu duyursalar, satışa sunulacakları zaman outdated olacaklar. Şu andaki konsol neslini iyi kullanamdılar. Nispeten, İyi kullananlar Nintendo ve Microsoft oldu kanımca...Sony hiçbir alanda iyi gitmiyor ve Vita çok büyük farklılık sunmadı, Orbis'in çok farklı olacağınıda sanmıyorum... - bunları söylemek için erken ve iddialı biliyorum...Ama biri söylemeli Yinede konsolları satmayacak mı? Muhakkak satacak...Nintendo yıllar yılı Mario'ya nasıl sarıldıysa, XBOX HALO'ya, PS3 Uncharted'a ve benzeri exclusive'lere tutunacak....

« Son Düzenleme: Nisan 07, 2012, 11:26:10 ÖÖ Gönderen: LW3D » Logged

witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Nisan 07, 2012, 21:07:22 ÖS »

@nightlord
Atladığın nokta, günümüzde mobilliğin herşeyin önüne geçtiği. Şu anda bu mesajı salonda koltukta yanımda olduğu için eşimin netbook'undan atıyorum. 2 yıllık bu netbook bile büyük ölçüde iş görüyor, kalkıp da tabletimi elime almaya üşendim. İnsanlar mobiliteyi gördükçe performansdan ciddi ölçüde feragat edebiliyorlar ki, 2 yan odadaki güçlü desktop'umu neredeyse kullanmaz oldum. Mobilite ev içerisinde bile anlamlı, illa ev dışı olarak değerlendirmemek lazım, yatakta, salonda, tuvalette bile internete giriyoruz icabında

Bunun dışında zaten smart TV'ler ciddi internet deneyimi, HD medya desteği sunmaya başladılar. LG'nin magic motion kumandası gibi aksesuarlar da kullanışlılığı ciddi ölçüde arttırıyor. Ayrıca DLNA da cep telefonları vb hemen her türlü cihaz tarafından desteklenmeye başladığı için ev entertainment merkezi tablet gibi mobil cihazlar & smart TV'ler olmaya başladı.

Bu arada mobil GPU'ları hiç de yabana atmamak lazım. Şu anda piyasaya birbiri ardına sürülen (örneğin Nvidia Tegra 3 gibi) ve hızla geliştirilen GPU'lar hiç de fena değil.
« Son Düzenleme: Nisan 07, 2012, 21:14:01 ÖS Gönderen: witchdoktor » Logged
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Nisan 09, 2012, 09:46:43 ÖÖ »

iOS ile Apple, mobil oyunculuğa bir soluk getirmişti. Ancak Apple bununla kalmayıp, bunu geliştirmek istiyor. AnandTech’ten Anand Lal Shimpi’nin söylediğine göre Apple, piyasaya fiziksel oyun cihazları sunmayı planlıyor. Cihaz iOS uyumlu olacağından, iPad – iPhone’lar dada kullanılabilecek.

Lal Shimpi’nin diğer bir deyimine göre, Android 3.0 ile Google’un kablolu ve kablosuz oyunlarda temel entegre sağlamasının, Apple’ın bu kararı almasında etkili olabileceğini düşünüyor.

iOS ve Android’in yükselişi diğer oyun konsollarını geriletti. Nintendo’nun %70 olan yazılım satımları %36′ya kadar geriledi. Aynı şekilde Sony’nin %11 ‘lik oranıda %6′ya kadar geriledi. Nintendo ilk defa zarar ettiğini açıkladı. Diğer yandan Sony en son geçen sene 1.2 milyonluk zarar ettiğini açıklamıştı.

Apple’ın oyun alanında gelişmek istediğinin sinyallerini işe aldığı kişilerle verdi. Microsoft Xbox Live ekibinin eski lideri Robin Burrowes, Nintendo’dan Robert Saunders ve Xbox, Activision ve EA’dan Nick Grange…

Kaynak: http://www.applemerkez.com/apple-yok-artik-dedirtti/


Ekleme: Sony 10000 kişiyi işten çıkarıyormuş...Sony'nin durumunu hiç parlak görmüyorum...
http://www.engadget.com/2012/04/09/sony-to-cut-jobs-and-bonuses-says-nikkei/
« Son Düzenleme: Nisan 09, 2012, 15:43:43 ÖS Gönderen: LW3D » Logged

nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Nisan 09, 2012, 21:01:18 ÖS »

@witchdoktor: mobilligin onemini atlamiyorum ve aynen katiliyorum. Sadece salonda fise takili bir sistem olmaya devam edecek diyorum. sen o sisteme SmartTV diyorsun. Benim bundan farkli olarak tek soyledigim bir TV den daha hizli update edilebilen harici box turu urunlerin de olmaya devam edecegini tahmin ettigim.

PS: Bana Tegra demeyin
Logged
nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Nisan 09, 2012, 21:06:25 ÖS »

@lw3d: benim bildigim kadariyla xbox satislari, xbox live uyeligi ve xbox yazilim satislarinin hepsi artmaya devam ediyor. hatta su an amerikada artik butun tv providerlari xbox live uzerinden tv stream ediyor. siz bunlari xbox live turkiyede malesef available olmadigi icin takip edemiyorsunuz. Nintendo ve Sony konusundaki tespitlerine katiliyorum.

Blu Ray vs HDDVD savasinin da batmakta olan Sony tarafindan kazanilmasinin sadece kacinilmaz sonu bir nebze geciktirdigini ve tuketici dunyasi icin gayet hayirsiz oldugunu dusunuyorum.
Logged
witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Nisan 09, 2012, 21:48:34 ÖS »

@LW3D
Pazar paylarının bu ölçüde azalmasının bir nedeni de 'oyuncu/gamer' sayısının (özellikle de casual-gamer) hızla artması ve hardcore gamer'ların piyasada oransal olarak gerilemesi. Buna bir de Free-to-Play (F2P) oyunların giderek artan popularitesini ekleyince, geleneksel pazarlama stratejilerinin ciddi anlamda gözden geçirilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor.

Piyasanın bu kadar kısa sürede sert şekil değiştirmesini CRT-Panel TV geçişinde de yaşamıştık. Bu devirde CEO, CTO falan olmak da sıkıntılı yahu

http://www.parksassociates.com/blog/article/parks-pr2011-gamingmc

EA'in tüketicilerce en kötü şirket seçilmesi de bir rastlantı mı acaba?

http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2012/04/04/ea-wins-quot-worst-company-in-america-quot-award.aspx
Logged
witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Nisan 12, 2012, 17:40:21 ÖS »

"Sony sees record $6.4 billion loss on tax hit"

http://www.reuters.com/article/2012/04/10/us-sony-idUSBRE83907220120410

Yahu Nokia gibi dibe doğru gidiyorlar, bizim gibi çoluk çocuğun yıllardır gördüğü gerçeği hala algılayıp da adam gibi stratejiler belirleyemiyorlar, değişen dünyaya ayak uyduramıyorlar, basiretleri mi bağlandı nedir?

Şahsen bu downloadable içerik lisans politikasını protesto ediyorum ve PS Vita almıyorum, Orbis morbis çıkarsa da lisans politikası bu şekilde olursa almayacağım.

PS Vita kısıtlamalarıyla ilgili bazı bilgiler:

http://blogs.fsfe.org/samtuke/?p=325
« Son Düzenleme: Nisan 12, 2012, 17:45:54 ÖS Gönderen: witchdoktor » Logged
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Nisan 12, 2012, 17:48:28 ÖS »

Commodore gibi bir devin battığını göreceğiz belkide

Saturn'un broşuru gelmişti 1-2 gün önce. Samsung'un bir TV'sinde Kinect gibi kamera koymuşlar. Elle hareketle kumanda ediyorsun...şu alttaki sanırım...

<a href="http://www.youtube.com/v/szLb6WAXMiE&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/szLb6WAXMiE&rel=0</a>

Bugün bir mail geldi, Facebook üzerinden günümüz oyunlarını oynuyorsun (onlive benzeri) hatta linkini buldum..

<a href="http://www.youtube.com/v/A0APF3mgVuM&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/A0APF3mgVuM&rel=0</a>

http://apps.facebook.com/gaikai-games/

(benim internet bağlantı hızım yetmedi ama, gün gelecek onlive ve bu tür sistemler sayesinde, kanımca direkt TV alıcısından oynanabilecek (belkide gün gelmiştirde, ben bilmiyorum...-onlive ekli TV duymuştum..ama araştırmadım)
« Son Düzenleme: Nisan 12, 2012, 18:03:55 ÖS Gönderen: LW3D » Logged

ozgur106
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.214



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Nisan 13, 2012, 11:28:46 ÖÖ »

valve te bir haltlar karıştırıyormuş bakalım o ne yumurtlayacak
Logged

Commodore ve Amiga Dergisi Oyun Yazarı.

C64 Mini, A500 Mini, Playstation Classic, Playstation 2, Playstation 5
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Nisan 14, 2012, 19:33:52 ÖS »

Valve büyük ihtimalle cloud gaming konusunda adım atacaktır. Önümüzdeki günlerin oyun dünyasıyla alakalı en büyük konusu...
Logged

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: