Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sinclair Spectrum 30 yaşında  (Okunma Sayısı 47265 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Nisan 23, 2012, 22:32:08 ÖS »

+3 isterümmm
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Nisan 23, 2012, 22:49:25 ÖS »

Buda benim specyler  Karizmatik

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Nisan 23, 2012, 22:59:32 ÖS »

sanatsal takılmışsın ozkano'da çıplak çekmiş ama sadece elleri görünüyor

ibeser (Ayak Takımı)
Deneyimli

Sega<Nintendo<Amiga

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Nisan 24, 2012, 10:31:47 ÖÖ »

http://www.teknoseyir.com/48134/tozlu-raflar-ozel-sinclair-spectrum-30-yasinda/
Teknoseyir.com sitesinden alıntı:
"İlk aşk unutulmaz. Bugün otuzlu, kırklı yaşlarını yaşayan bilgisayar tutkunlarının kimi Atari 800 ile tutulmuştur bilgisayar sevdasına, kimi Commodore 64 ile. Kimininse bilgisayarla tanışması köşesinde gökkuşağı renklerini taşıyan siyah renkli, ufak bir kutuyla olmuştur. İşte bugün, o gösterişsiz ama marifetli kutunun 30. yaşını kutluyoruz. Sinclair Spectrum 48K, tam 30 yaşında!

Piyasaya ilk kez 23 Nisan 1982 yılında sürülmüş olan bu çok önemli bilgisayarın yıldönümünü, şanına yakışır bir Tozlu Raflar bölümüyle kutlayalım istedik. Hazırladığımız özel bölümde ülkemizin “retro-computing” yani eski bilgisayar camiasindan tanınmış bir konuk ve örneklerine zor rastlayacağınız Sinclair Spectrum donanımlarıyla 8-bit günlerine geri dönüyoruz."

« Son Düzenleme: Nisan 24, 2012, 10:57:21 ÖÖ Gönderen: LW3D » Logged

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Nisan 24, 2012, 11:41:00 ÖÖ »

Teknoseyir'in bu bölümü oldukça güzel ve anlamlı olmuş...Tebrikler...

Tek eksik gördüğüm ZX80, ZX81, Spectrum+128K, QL modelleriyle, 3inch dışında 2.5 inch ve 5 çeyrek disketlerde keşke masanın üzerinde olsaydı... Spectrum için kartuş çözümü gösterilebilse ilginç olabilirdi. Çoğu kişi bunu bilmiyor...O dönemin dergi ve kitaplarından bir iki örnekte güzel olurdu...Ama bu kadarı bile fazlasıyla yeterli ve güzel olmuş..

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Nisan 24, 2012, 12:21:29 ÖS »

gerçekten güzel olmuş

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Nisan 24, 2012, 14:25:18 ÖS »

Sinclair 48 K ile ilk tanışmam arkadaşım Alinin sayesinde oldu.
Arkadaşım Aliye babası yurtdışından hatırladığım kadarı ile 1985 senesi idi Sinclair 48 K getirmişti. Joystıck takılamadığı için hatırladığım kadarı ile Doğubankdan joystıck adaptor arkadaşım almıştı.
Kasetlerden dakikalarca oyun yüklemeye çalışırdık.

Fred adında bir Piramitlerin içinde geçen bir labirent oyunu vardı. Bilmem hatırlayan varmı ? En favori oyunlarımızdan biriydi. Hazır bahsetmişken Bu oyunun Amıga versiyonu varmı ?

Sinclairde Golf oynamaya da bayılırdık. Hep beraber 3-4 kişi Golf turnuvası düzenlenirdi.
Sonra Arkadaşımız Murat (Kuş Adam lakabiydı) commodore alması ile Ona gidip Archon, takılmaya başladık. 1988 yılında ben ilk Amıgama kavuştum . Arkadaşım Ali ve Muratda 1989-1990 da Amıgaya geçtiler ama Alinin Sinclari, Muratında Commodoru hala çalışır vaziyetde duruyor. En son 2 sene önce Alide Sinclairde bir Golf turnuvası yapıp eski günleri andık.
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Nisan 24, 2012, 14:38:19 ÖS »

Merhaba arkadaşlar,

Ben de eski bir "Sinclairci" olarak aranıza yeni katıldım.
Bir süreden beri forumu ilgiyle takip ediyordum, sonunda ben de katılayım dedim.

Aslında "tanışma" bölümüne yazmayı düşünüyordum ama madem Sinclair'in 30. yılını kutluyoruz, ben de bu konuya mesaj yazarak kendimi tanıtayım dedim.

Benim de hikayem pek çoğunuzunkiyle benzeşiyor:
Elebaşı olarak ben, küçük kardeşimle birlikte annemizi ve babamızı ikna etmek için epeyi dil dökmüştük. (Tabii "derslerimize yardımcı olur" bahanesini de kullanmayı ihmal etmemiştik, hatırladığım kadarıyla)
Sonunda, "Ancak herkes biriktirdiği harçlıkları vererek bu bilgisayarın alınmasına destek verirse alabiliriz." şartıyla babam ikna oldu.
Böylece kardeşim, ben ve hatta annem "biriktirdiğimiz harçıklarımızı" babama "destek" olarak verdik. 
1984 ve 85 yaz tatili idi sanırım, babamla birlikte (sonradan Nişantaşı tarafları olduğunu anladığım) biryerlere gittik, bir iş hanına girdik veee "Sinclair ZX Spectrum 48K"ya kavuştuk.
(Nedense Tepum'dan değil de Bil-Merk'ten almışız. Yıllar sonra, Sinclair ile birlikte verilen İngilizce kullanım kılavuzu kitabının içerisinde faturayı bulmuştum. "Ya bunu burada birdaha bulamam, en iyisi daha güvenli biryerde saklayayım diyip biryerlere kaldırdım faturayı, ve bulamıyorum.  )

Tabii herkes gibi "cihazı" televizyona bağlama, kanal ayarı yapma, teybe bağlama ve cihazla birlikte verilen "Horizons" kasetini yükleme çalışmalarını biz de bir heves yaptık. (Duvar yıkmaca "Thro' the Wall" oyununu az oynamadık.)
Ardından oyun kasedi arayışlarımız geldi tabii. O sıralar Bakırköy'de oturuyorduk ve bilgisayar kasedi satın alınabilecek yer pek fazla yoktu (veya biz bilmiyorduk).
Ve tabii, "Bu oyunlar coystik ile daha iyi oynanıyor. Cihaza coystik takabilmek için de "interfeys" almak lazım" faslına ulaştık.
Sonuçta yine azımsanamayacak bir para verip interface ve joystick al(dır)mıştık.
(Hem bu sayede, iki kişilik oyunlarda birisi joystick ile diğer kişi klavye ile oynayabiliyordu)

Biz Sinclair'i alırken Commodore 64'den haberimiz yoktu. Bu yüzden, biz "cihazı" aldıktan kısa bir süre sonra bir arkadaşta hem 64 K hafızaya sahip hem de 2 adet "coystik girişi" olan C64'ü görünce (ve de Sinclair'e tek bir joystick bağlamak için bi sürü para verdiğimizi düşününce) Sinclair aldığımıza pişman olmuştum.
Ama bu pişmanlığım kısa sürdü, kardeşim ve komşu çocukları ile birlikte Sinclair ZX Spectrum'un 48 KB ve 8 renke sığdırılmış olağanüstü dünyasının keyfini çıkartmaya devam ettik.

Teşekkürler Sir Clive Sinclair!

Not: Sevgili "Sinclair ZX Spectrum 48K"mız uzun süre önce aramızdan ayrıldığı için onunla bir fotoğrafımızı koyamıyorum maalesef. O gün bugündür bir başkasını almadığım için de ancak emülatörlerle "idare ediyoruz".

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Nisan 24, 2012, 16:14:44 ÖS »

>Gökhan
Fred'i hatırlamaz mıyız hiç, favori oyunlarımdan birisidir. Son bölümleri çok zordur ama zamanında trainer'sız olarak bitirmiştim onu, spectrum'da o zamanlar trainer falan da yoktu zaten. Fred, Amiga'da yok ama c64'de var, fakat güzel değil, spectrum'dakinin yerini hiç tutmuyor. Fred'de ekran kayarken hafif dalgalı kayar, ulan ekranı bile doğru dürüst kaydırmayı becerememişler diye kızardım ama spectrum'un yapısını öğrendikten sonra pek öyle düşünmüyorum. Spectrum'da karakter grafiği yok, sadece bitmap var. İspanyol arkadaşlar koca bitmap'i ve attribute'ları  yine iyi kaydırmışlar yani. Arasıra spectrum'da oyun takılıyorsanız Android 2'yi tavsiye ederim, iyi bir labirent oyunudur. Onu da trainer'sız bitirmiştim vay be.

>AmonR
coistik intırfeys almak zorunda kalarak fiyatının yüksekliği karşısında şaşkına dönenlerden biri de benim hehe fiyatını hatırlamıyorum ama bir entegre birkaç dirençle yapılabilen bir şeyi dünyanın parasına satıp geçirdiler bize yani =) ticari zeka işte budur. Aramıza hoşgeldin.
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Nisan 24, 2012, 18:21:12 ÖS »

@Metallic
Hoşbulduk! Teşekkürler.
Bahsettiğiniz Fred, Android 2 ve Panama Joe oyunlarını daha önce oynamamıştım. Bi fırsatını bulursam deneyeceğim.

Benim Sinclair'de "en sevdiğim oyun" diyebileceğim "Atic Atac" oyunudur. Şatonun dışına çıkabilene kadar kim bilir kaç kez oynamışızdır.

Bir çırpıda aklıma gelen güzel oyunlar:
Atic Atac
Jet Man
Jet Pac
Harrier Attack
Horace serisi (Horace and Spiders, Hungry Horace, Horace Goes Skiing)
Firebirds
Krakatoa
Tenis oyunu (Psion tarafından yapılmış bir oyun, orijinal adı sanırım Match Point)
Diktatör (Türkçe bir strateji oyunuydu. İnternette orijinal İngilizce versiyonunu buldum ama Türkçe'sini hiçbir yerde bulamadım.)
vs. vs.

Saymayı unuttuğum daha niceleri vardır ama dediğim gibi bunlar bir çırpıda aklıma gelenler. Sinclair sevenlere denemelerini tavsiye ederim.

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Nisan 25, 2012, 10:55:50 ÖÖ »

AmonR aramıza hoş geldin dostum.
Daha nice dediğin gibi Sinclair oyunu oynadık, ama hepsinin ismi aklımda yok.
Bir de adventure tarzı bir oyun vardı. Zencilerin arasında tutsak kızı kurtarmaya çalışıyorduk. Hatta ateşin üzerinde kaynayan kazan vardı. İsmini hatırlayamıyorum, ama güzel oyundu.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Nisan 25, 2012, 12:00:27 ÖS »

Daha yeni izleyebildim, çok başarılı bir söyleşi olmuş. Tebrik ediyorum.

Diğer yandan C128'e laf edeni yakarım
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Nisan 25, 2012, 19:49:45 ÖS »

* zx3-01.jpg (20.57 KB, 512x386 - Görüntüleme: 1615 kez.)

* zx3-02.jpg (17.5 KB, 512x384 - Görüntüleme: 1787 kez.)

* !zx.jpg (231.08 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1755 kez.)
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Nisan 25, 2012, 19:57:30 ÖS »

+3 Resimlerini daha once de paylasmistim forumda. 30. yasgunune ozel olarak bir de 48'imin resmini paylasayim. En sevdigim oyun Atic Atac yuklu bicimde. Ayrica burayi gormeyecegine hemen hemen emin olsam da., bu cihazi microdrive'i ile birlikte bana hediye eden eski arkadasim Mazlum'a da tekrar tesekkurler

* !zx48x.jpg (122.05 KB, 800x1067 - Görüntüleme: 1668 kez.)
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Nisan 25, 2012, 21:02:21 ÖS »

@memrah: açıkçası gözlerim seni aramıştı... resimler için sağol...

DivIde'den memnunmusun...olmazsa olmaz bir cihaz mı...geçenlerde yine baktım sitesine..Alsak mı ya da başka alternatifi varmı? ne dersin

Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: