Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sinclair Spectrum 30 yaşında  (Okunma Sayısı 47263 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Nisan 25, 2012, 21:19:24 ÖS »

Son zamanlarda cok mesgul oldugum icin ne yazik ki ne siteye girebilecek zaman bulabiliyorum, ne de Sinclair'lerimle ilgilenebilecek.

DivIDE den memnunum, ama ben sadece snapshot ve TAP yuklemek icin kullaniyorum. Uzerinde gelen 4 firmware vardi, onlari da aldigimdan beri guncellemeye firsat bulamadim. En son baktigimda insanlar sadece CF karttan yukleme amacli degil okuma/yazma ozelligi olan bir firmware uzerinde konusuyordu. Eger boyle bir firmware nihayet ciktiysa, yani CF kart'a bir disket surucu veya kaset emulasyonu yaptirabilecek bir firmware varsa, tadindan yenmeyecektir. Hatta sadece BASIC'ten LOAD/SAVE routine'lerini patch etmek degil, Multiface'lerde oldugu gibi snapshot alabilecek firmware de yapilabilir ve hatta yapilmis olabilir. Benim aklima gelirdi zaten bunun adresleme mantigi ayni olsa, multiface ROM'larini buna modifiye edip kullansak diye. Vakit bulup WOS'a girmek ve DivIDE ile ilgili son gelismeleri okumak lazim.

DivIDE olmazsa olmaz bir cihaz mi? Bence CF/SD kart gibi guncel bir medya'yi Sinclair'e baglayabilmeyi saglayan bir donanimin insanin elinin altinda olmasi guzel tabi. Ama en son hatirladigim bir iki alternatifi de vardi. Hatta birisi USB port ekliyordu Sinclair'e. Buradan sadece USB flash disk degil, diger bazi USB cihazlari baglama olanagi da dogabilecegi icin, bu tur donanimlarda son durum nedir ona bir bakmak lazim. Bir de benim DivIDE plus alma sebebim 128K modunu da desteklemesiydi, o zamanlar klasik DivIDE sadece 48 modunda kullanilabiliyordu. Sanirim daha sonradan klasik DivIDE icin de 128 modunda kullanmaya izin veren yazilim cikti.

Uzun lafin kisasi retro scene'den ne yazik ki uzunca zamandir uzak kaldigim icin DivIDE ve benzeri donanimlar hakkindaki son gelismelerden pek haberdar degilim. Alternatifi var mi sorusuna o nedenle pek dogru bir cevap veremiyorum. Ama birlikte bir gozatabiliriz neler cikmis son zamanlarda diye. Ben de merak ettim.

Ozlemisim retro hobisini yahu, bu yaziyi yazarken bile farkediyorum. Keske daha fazla zaman ayirabilsem.

Edit: Soyle bir baktim, evet DivIDE plus icin yeni yazilimlar cikmis ben gormeyeli. ESXDOS ve ResiDOS gibi firmware'lerde read/write support da varmis. Su adreste bazi firmware'lerin oldugu bir liste var: http://www.rwapsoftware.co.uk/spectrum/divide_firmware.html
« Son Düzenleme: Nisan 25, 2012, 21:35:34 ÖS Gönderen: memrah » Logged
leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Nisan 26, 2012, 02:09:59 ÖÖ »

Arkadaşlar TeknoSeyir için hazırladığımız videoyu beğenmenize sevindim. Sağolsun Ref hem koleksiyonuyla, hem de bilgi birikimiyle bu bölümü mümkün kıldı.

Gönül isterdi ki program daha da detaylı olsun ancak süre bu haliyle bile yarım saati geçti. Bundan daha uzun videolar pek izlenmiyor maalesef. Ayrıca, sonuçta TeknoSeyir genel izleyiciye yönelik bir site olduğundan retro konuları biraz sulandırarak herkesin anlayacağı hale getirmek gerekiyor. O yüzden, şu an için ancak bu kadarı elimizden gelmekte. 

Sevgiler, selamlar, Levent P.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Nisan 26, 2012, 12:10:40 ÖS »

sinclair spectrum denince aklıma, ilk oynadığım oyun olan chuckie egg gelir, yumurta hırsızı derdik. Bir de jetman. o zaman daha c64'üm yoktu,  kafe gibi bir yerde tek bir spectrum vardı, yumurtalı tost kokuları eşliğinde chuckie egg oynardık. Hey gidi günler   Masum
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #33 : Nisan 26, 2012, 12:30:31 ÖS »

sinclair spectrum ve oyun denilince aklıma hep jetpac gelir..

<a href="http://www.youtube.com/v/jT4gzLAryCs&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/jT4gzLAryCs&rel=0</a>

Amstrad denilincede Harrier Attack (amstrad'da ilk gördüğüm oyun...compex fuarı..girişte sağdaydı Amstrad standı...stand dediğim Amstradlar yerdeydi )

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Nisan 26, 2012, 13:01:32 ÖS »

> Gökhan Özkan,
Sıcak karşılama için teşekkürler.
Hoşbulduk! 

> memrah,
Sonunda benim gibi Atic Atac hayranı bir Sinclairci buldum, ne güzel!
DivIDE Plus'ını da kıskanmadım desem yalan olur. 
Bu forum sayesinde bu cihazdan haberim oldu ve site(ler)ine baktım ama sanırım cihazın satışını yapan bir on-line satış sitesi mevcut değil.
Siz ne şekilde aldınız?

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Nisan 26, 2012, 13:03:00 ÖS »

> leventp,

Kelimenin tam anlamıyla süper bir program yapmışsınız.
İzlerken büyük keyif aldım, eski günlere döndüm.
Sağolun, varolun.

"Tozlu Raflar" serisindeki diğer programlarınızı da fırsat buldukça siteden izliyorum.
Gerçekten hem bizim gibi "dinozorlar" hem de teknolojinin gelişim tarihine meraklı gençler için çok değerli ve faydalı bir çalışmaya imza atmışsınız.
Çalışmalarınızın ve başarılarınızın devamını diliyorum.

leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Nisan 26, 2012, 14:45:14 ÖS »

Çok teşekkürler, umarım beğeninize karşılık verebiliriz gelecekte de.

Sevgiler, LP
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #37 : Nisan 26, 2012, 15:11:02 ÖS »

@AmonR: DivIDE'yi Lotharek'ten alabilirsin sanırım...Bende bir iki gündür bakınıyorum... daha iyi alternatif ve fikrede bakmak lazım...

http://www.lotharek.pl/product.php?pid=25

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Nisan 26, 2012, 17:21:57 ÖS »

@LW3D,
Bilgi için teşekkürler.

"daha iyi alternatif ve fikrede bakmak lazım..." demişsiniz:
Anladığım kadarıyla bu DivIDE projesi "açık" bir proje. Sitelerinde devre ve board şemalarını vermişler.
E bizim forumda da bu tip devre/board işlerinden anlayan, yapan arkadaşlar var galiba.
Eğer birisi önayak olur da DivIDE yapmaya girişirse ben kendi hesabıma en azından 2 adet almaya hazırım. (Biri benim, biri kardeşim için.)

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Nisan 26, 2012, 22:13:24 ÖS »

AmonR, bir cok kisi icin sanirim ilk oynadiklari veya gordukleri oyun cok ozel oluyor her zaman icin. Iste benim de Sinclair'de ilk gorup oynadigim Atic Atac'ti ve hala cocukluk hatiralarim arasinda cok ozel bir yere sahip. Paylastigim fotograf dikkatini cektiyse, oyun bitmeden hemen once cekilmis. Bu yasta, hala ara sira oynar, bitiririm  

Bir de, ben cocukken Atic Atac'i genellikle iki arkadasimla birlikte oynardik, ve gunler, haftalar hatta aylar sonra oyunu nasil bitirebilecegmizi kesfetmistik. Yanliz cocuk gozlerimiz ve hayal gucumuz ile ana kapinin anahtarini nedense anahtar degil de kapi kirmakta kullanilan "koc basi" tabir edilen alete benzetmistik. Onun bir anahtar oldugunu farketmemiz uzun zaman aldi Biz hep 3 parcasi olan bir koc basini olusturup kapiyi kirarak ciktigimizi dusumustuk Sinclair grafiklerinin basit olmasi insanin hayalgucunu boyle calistirabiliyor iste )

LW3D'nin verdigi adresteki Divide 2k11'i ilk defa gordum. Bendeki DivIDE PLUS'tan ve klasik DivIDE den cok farkli bir devre. Bir cok entegreyi ve devre elemanini tek bir chip uzerinde toplayip daha derli toplu ve kucuk bir tasarim haline getirmisler. Teknik ozellikler olarak klasik DivIDE ve DivIDE PLUS ile nasil karsilastirilir acaba.
Bir de su CF kart olayini entegre etmeleri guzel olmus ama sanki artik SD kart soketi kullansalar daha mi iyi olurdu ne? SD kartlar hem daha ucuz, hem daha kolay bulunuyor, hem de daha kucuk. Hizlari da Sinclair icin yeter de artar.

* 640x480_5284erdil_yasaroglu_karikaturleri_622[1].jpg (26.15 KB, 360x231 - Görüntüleme: 1561 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 26, 2012, 22:21:12 ÖS Gönderen: memrah » Logged
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #40 : Nisan 26, 2012, 22:45:30 ÖS »

Anladığım kadarıyla bu DivIDE projesi "açık" bir proje. Sitelerinde devre ve board şemalarını vermişler.
E bizim forumda da bu tip devre/board işlerinden anlayan, yapan arkadaşlar var galiba.
Eğer birisi önayak olur da DivIDE yapmaya girişirse ben kendi hesabıma en azından 2 adet almaya hazırım. (Biri benim, biri kardeşim için.)

Aslında böyle proje çok, ama bunları hayata geçirmeye vakit ayırabilecek donanım bilgisi olan arkadaşımız ne yazık ki yok...Olsa, yapılacak Amiga500'e HD'den, Commodore64, Atari800XL'e kartuşa ve spectrum'a Divide'ye kadar birçok proje var..

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Nisan 27, 2012, 11:20:48 ÖÖ »

> memrah,
Hocam belli ki siz Atic Atac konusunda "aşmışsınız"
Biz de kardeşimle uzuuun uğraşlar sonucu birkaç kez dışarı çıkmayı başarmıştık. Ben de arada sırada biraz Atic Atac oynayayım diyorum fakat hem belli ki eskisi kadar hızlı ve kıvrak değilim hem de hangi item nerelerde çıkar, hangi yaratığa karşı hangi item'i kullanmak gerekir hep unutmuşum. (Belli ki daha sık ve çok oynamam lazım. )
ACG anahtarını "koç başı" olarak hayal etmeniz süpermiş. Kahkaha
Biz de, hani farklı karakterler farklı objelerin içinden geçebiliyorlar ya (hani sarkaçlı saat, 1884 yazısı ve bi de galiba şövalye zırhı içerisinden geçebiliyorlar), böyle bir şey olduğunu kazara öğrenmiştik. Ortalıktaki hayaletlerden uzak durmaya çalışırken yanlışlıkla birisinin içinden geçmiştik de sonra jeton düşmüştü. 

> LW3D & memrah
Belli ki DivIDE konusunu "yerel olarak" çözmek uzak bir hayal olarak duruyor. Mecburen, yurt dışında yapıp satan birisinden satın almak gerekiyor. CF kart okuyucuyu da entegre ettiği için LW3D'nin verdiği linkteki ürün daha mantıklı gibi sanki.

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Nisan 27, 2012, 16:47:00 ÖS »

Divide alınabilecek yerlere ek olarak bir de şunlar var;
http://www.divide.cz/index.php?x=eshopn   divide 57c, 40euro
http://www.sintech-shop.de/sinclair/spectrum/hardware/   divide 57c, 65euro
http://www.worldofspectrum.org/forums/showthread.php?t=38163&highlight=divide&page=6   divide 57d3, 69$, last 5 pieces
http://www.benophetinternet.nl/hobby/sales.htm   divide 57c, ?euro, avaible at june2012
http://www.rwapsoftware.co.uk/spectrum/spectrum_storage.html   divide plus, ?euro, not avaible

LW3D'nin verdiği link'teki Lotharek'in smd dizayn divide 2k11'i 58euro. Divide 57c revizyonundan farklı olarak üzerinde ide yerine cf soketi var, bu diklemesine dizaynı nedense benim gözüm pek tutmadı, spectrum'a takıp çıkartırken zor olur bence. Divide.cz'deki Noby'e sempati duymuşumdur, info bölümündeki bilgiler işime yaramıştı, ürün diy kit olarak da alınabiliyor. Sitesinde ayrıca forumu var, sipariş verenler konu açabiliyorlar. Fiyatı uygun görünüyor ama Çek Cumhuriyetinden gelirken sorun çıkar mı bilmiyorum. Benim birkaç kez divide'yi nereden alayım diye araştırmışlığım var, sonunda hep Noby'den alayım dedim ama sonra yok olum bir gal programlayıcı alarak gal'ları programlarım, pcb'yi de photo resist yöntemiyle yaptım mı iş tamamdır dedim ve  daha işin başına geçemediğim için divide'siz kaldım. Fiyat konusunda Noby'nin divide'si en uygun görünüyor. Bunun nedeni fiyata vergi dahil olmaması sanırım, diğerlerinde %23, %19 vergi dahil görünüyor. Divide alacaklar bu yerleri değerlendirsinler.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Nisan 27, 2012, 18:06:54 ÖS »

ben  Lothare ki çok daha guzel, daha ufak olması ve 46€ da bence fiyat bakımından guzel, burda yapmaya kalksanız çok daha pahalıya çıkar

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #44 : Nisan 27, 2012, 18:21:56 ÖS »

Metallic bende senin gibi arada sırada bir bakıyorum, sonra unutuyorum...easyflash alacağım ne zamandır C64'e

Sayfa: 1 2 [3] 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: