Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sinclair Spectrum 30 yaşında  (Okunma Sayısı 47262 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Nisan 27, 2012, 22:59:21 ÖS »

>LW3D, ben de easyflash için birkaç kere bakındım ama yine geç kalmışız uygun fiyatlı olanlar satılmış, mevcut olanlar pahalı. O da öyle kaldı =)

Divide alacak arkadaşlar alınca buraya yazsın kimlerde divide var bilelim =) esxdos'un son versiyonundaki fat16/32 read/write desteği güzel görünüyor. Snapshot kaydede kaydede ilerleyip oyun bitirmek güzel olur.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #46 : Nisan 28, 2012, 10:21:13 ÖÖ »

o zaman ya bu ürünleri üretmenin bir yolunu bulmalı, ya da en uygun fırsatta almalıyız (eğer uygun güzel birşey görürsek haberleşelim).

Not: RoyalMail bugünden itibaren zamlı tarifeye geçiyormuş. Diğer posta şirketlerinin geçmesi ve hem ürün fiyatlarının hem kargolarının artması yakındır...

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Nisan 30, 2012, 09:11:15 ÖÖ »

ben de divide var,noby'dan almıştım,1 haftada elime ulaştı,gayet de memnun,mutlu mesut kullanıyorum,fakat şöyle bir sıkıntı var,divide yi 48K ile kullanacaksanız,normal 48K adaptörünün amper değeri yetmiyor,mecburen 128K adaptörü ile kullanıyorsunuz,bu seferde divide'yi 128K ile kullanınca yine amper değeri az geliyor,sonuçta divide'de akım çekiyor,bu yüzden 9V 2.1A'den daha yüksek bir amper'li adaptör edinmeniz gerekiyor.
fakat c64 için ultimate neyse spectrum içinde divide aynı.ide-cf çevirici ile cf kart kullanıyorum,gayet iyi,tek sorun .tzx dosyalarını okumaması,belki yeni update ile okuyordur haberim yok.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Nisan 30, 2012, 12:00:58 ÖS »

Joker selam, Pera Putnik'in 8bit ide ve cf arabirimlerini kullanırken her cf kartın düzgün çalışmadığını hatta bazılarında spectrum'un açılmadığını bile gördüm. Bunun nedeni bazı cf kartların fazla akım çekmeleri, hatta spectrum'un RESET hattını 5V'dan 0.8-1.5V'lara düşürebiliyorlar. Divide'nin de CF kart seçtiğini okumuştum. Divide'nin çalışmadığı spectrum'larda farklı cf kartlarla denemeler yaparsan adaptör değiştirmeden divide'yi çalıştırabilirsin. Gerçi elinde birden fazla cf kart olması gerekiyor =)
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Nisan 30, 2012, 12:27:58 ÖS »

hmm güzel hiç denememiştim,fakat çalışmasında hiç sorun çıkmadı bugüne kadar,artık farklı bir CF kart bulup denemek lazım,gerçi geçen gün 9V 4A bir adaptör aldım keşke daha erken yazsaymışım bunu Kahkaha
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Nisan 30, 2012, 13:51:28 ÖS »

hehe neyse adaptör her zaman işe yarar, kullanırken kutuplarına dikkat et yalnız spectrum'un kutupları terstir.
cf kart yerine sd kart kullanarak da denemeler yapılabilir;
ide-sd adaptor
cf-sd adaptor
hem sd kartlar cf kartlara göre daha ucuz.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Nisan 30, 2012, 14:06:38 ÖS »

çok saol metallic,sd card güzel bir çözüm.
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #52 : Nisan 30, 2012, 15:57:03 ÖS »

Kartı doğrudan beslemenin yolu yok mu? Bence ona bakın. Yüksek akım vererek 7805'i kömür edeceksiniz sonra, Fan takmanız gerekebilir.

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #53 : Nisan 30, 2012, 20:27:13 ÖS »

commander64, herhangi bir güç tüketen bir cihaza yüksek akım verilmez, bilakis cihaz akım çeker, çektiği akımdan düşük bir kaynaktan beslerseniz kaynak çatlar, patlar, ısınır, voltajı düşer vs.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Mayıs 02, 2012, 10:11:15 ÖÖ »

Dün abimle bu konuya baktık evet bazı cf kartların reset bacakları gereğinden fazla akım çekince z80'nin reset hattını düşürüyorlar, z80'nin reset girişi aktif düşük olduğu için reset konumunda kalıyor ve spectrum açılmıyor. Sorun çıkartan cf'in reset bacağının çektiği akım aslında yüksek değil 21ua (mikroamper) civarında ama sorun çıkarmak için yeterli oluyor. 1amper'e kadar yüklenebileceğiniz 7805'in herhalde ruhunun bile haberi yoktur bu durumdan. 48k ve +2 şematiklerine bakılacak olursa z80'nin reset bacağının 7805/vcc'ye direkt bağlı olmadığı, 220k direçten geçerek bağlı olduğu görülüyor, yani akım zaten çok düşük durumda. Bu hattan bizim uyumsuz cf'in reset bacağının gereğinden fazla akım çekmesi işi karıştırıyor.

Çözüm olarak aklıma gelenler;
+ en basit olarak önceden söylediğim gibi farklı bir cf kart takıp denemek.
+ cf'in reset bacağı devreden ayrılarak 1k'lık bir pull-up dirençle vcc'ye bağlanabilir. Bu durumda bir cf'den bir yükleme/yazma yapılırken spectrum reset'lenirse cf'in bundan haberi olmayacağı için en son hangi işi yapıyorsa ona devam etmek isteyecektir, reset'lenen spectrum'dan verilecek bir sonraki komuta cevap vermeyebilir.
+ en mantıklı çözüm z80 reset hattını bir dirençten geçirdikten sonra switch olarak çalışan bir pnp transistörün base'ine girmek ve cf'in reset bacağını 0V-5V şekilde anahtarlamak.
+ cf'in reset bacağına girmeden önce direnç kullanmak. Bu işe yarıyor, örneğin 100k kullanıyorsunuz açılmayan spectrum açılmaya başlıyor. Akımı çok düşürmeyelim diye 1k kullanınca bu sefer spectrum açılmıyor. 100k kullanınca akım çok düştüğü için cf kararlı çalışır mı bilemeyiz.
+ spectrum pcb'sindeki 220k direnci küçültmek, mesela 100k.

Bu söylediklerim spectrum'un açılmasını engelleyen cf kartlar için yapılabilecek şeyler. Bir de spectrum açılıyor fakat hdd/cf'i tespit edemiyor yada kararlı okuma/yazma yapamıyor durumları var. Bu durumlarda hdd/cf'in IORD, IOWR ve CS0 bacakları şüpheli bacaklar.

Joker'in durumuna gelince, divide'sinin fazla akım çektiğini düşünmüyorum. cf kart takılı olmayınca spectrum açılıyorsa, üzerindeki entegrelerde ısınma yoksa, farklı bir cf takıldığında sorunsuz çalışıyorsa sorun yok demektir. Standart adaptörle çalıştıramadığı bir cf'i yüksek amperli adaptör kullanarak çalıştırabilmesine gelince abimin dediğine mantıken çalışmaması lazım ama eğer çalışıyorsa kullansın, ben olsam kullanmaya devam ederim diyor =)
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Mayıs 02, 2012, 11:35:30 ÖÖ »

@metallic;
eline sağlık çok güzel bir kaynak olmuş,ben şu anda 48K spectrum'u 128K adaptörü ile sorunsuz çalıştırıyorum,şu anda kadar da hiç bir sorun yaşamadım,henüz 4 amper lik yeni adaptörü denemedim,inşallah sorun çıkmaz
Sayfa: 1 2 3 [4]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: