Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga GenelAmiga donanımı olmadan Amiga deneyimi yaşamak
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga donanımı olmadan Amiga deneyimi yaşamak  (Okunma Sayısı 21873 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 06, 2012, 17:11:43 ÖS »

Sevgili Amigaseverler ve Amiga Üstadları;

Başlıkta da belirttiğim gibi, herhangi bir Amiga donanımına sahip olmadan mümkün olan en geniş kapsamda ve sorunsuz Amiga deneyiminin ne şekilde yaşanabileceği ile ilgili alternatif yöntemleri bulmaya ve karşılaştırmaya çalışıyorum.

Forumu okuyarak bulabildiğim yöntemleri aşağıda listeliyorum:

1) Nispeten güncel bir bilgisayar konfigürasyonu ile (örn. P4 ve üzeri işlemci, min. 1GB RAM, vs.) işletim sistemine uygun bir emülatör programı çalıştırarak (UAE, WinUAE, Amiga Forever vs.) Amiga emülasyonu yapmak.

2) Nispeten daha eski bir bilgisayar konfigürasyonu ile (örn. P3 işlemci, 512 MB RAM, vs.) Amithlon ve/veya Aros kullanmak.

3) Morphos kurulu bir MacMini/PowerMac vs. kullanmak.

4) Üzerinde AmigaOS çalışabilecek güncel donanım satın almak. (örn. SAM 460EX: http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=4979.0 )

Gelelim aklıma takılan sorulara:
Başkaca bir yöntem var mıdır?
Sizin şahsi tercihiniz hangi yöntemdir, neden?
Olayın maddi boyutu da gözönünde bulundurulduğunda, hangi tip kullanıcının hangi yöntemi seçmesini önerirsiniz?

Mesela benim gibi bir kullanıcı, yani Sinclair Zx Spectrum (veya benzeri bir 8-bit bilgisayar) sayesinde bilgisayar dünyası ile tanışmış, fakat bilahare Amiga dönemini (maalesef) es-geçerek direkt PC ile haşır neşir olmuş birisi. Yani bir "Amiga Cahili", Amiga ile tanışmak, haşır neşir olmak için yukarıdaki yöntemlerden hangisini uygularsa başı daha az ağrır ve sonunda yaşayacağı "Amiga deneyimi"nden memnun kalır?

Ya da nebileyim, yıllarca Amiga kullanmış fakat bir gün Amiga'sı "ölünce" sudan çıkmış balığa dönmüş ve ardından "ölmesi muhtemel" birbaşka Amiga'ya para yatırmak yerine daha güncel bir donanım edinip, bunun üzerinden Amiga kullanmak isteyen bir "Amiga Kurdu" hangi seçeneği seçmelidir?

Biliyorum çok soru oldu. Ama amacım yeni bir tartışma ortamı yaratarak bilgi ve deneyim paylaşımını artırmak.

Cevap, yorum ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 06, 2012, 20:06:14 ÖS »

Gerçek amiga ile uğraşmak hala meşakatli ve zor.
Tadı emulasyon yapmaktan inan çok farklı.
Ama kocaman adaptörler, artık bozulmaya yüz tutmuş disketler, çalışmayan disket sürücüler, kapasitörlerin değişmesi, uygun bir turbo kart için heycanlanıp dünya para vermek vs çok meşakatli.

Bu durumda ben Winuae derim.

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ağustos 06, 2012, 20:22:30 ÖS »

Winuae'yi TV-out'la kullanmak epey güzel oluyor

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Ağustos 06, 2012, 20:40:19 ÖS »

Amiga 500 vardı bi zamanlar bende, 2000 lerin başlarında ruhunu teslim ettiğinden beri Emulator ile takılıyorum, geçenlerde eski bir bilgisayara Amitlon kurma deneyimine giriştim, oda bana bayağı sıkıntı verdi, winuae'ye devam.
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Ağustos 06, 2012, 22:36:40 ÖS »

Gerçek donanımın tadını hiçbirşey vermiyor ancak. sega ve nes işini Android tablet + tv out kablosu ve ps3 sixaxis controller ile hallediyorum. Gayet güzel sonuç veriyor. Hem az yer kaplar hemde amiganı heryere taşıyabilirsin.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ağustos 06, 2012, 22:43:25 ÖS »

Benim için oyunlar anlamlı olmadı..O kadar Amiga var elimde, açıpta oyun oynamadım. Ama arada elime aldığımda, bir disket taktığımda, birden 20 sene önceye ışınlanıyorum. Bir tablette, bir PC'de, bir mac mini de AmigaOS ya da oyununun olması benim için yerini tutmaz...

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 07, 2012, 10:45:31 ÖÖ »

Hiçbir şeyin gerçek donanımın yerini tutmayacağına katılıyorum.

Ben de, gerçek bir Sinclair'i çalıştırmak bir yana, internette resimlerini bile görsem 25 sene öncesine gidiyorum.

Ama doğrusu Amiga ile böyle bir "gönül bağım" (maalesef) yok.
Dolayısıyla, olaya daha pragmatik yaklaşıyorum.
Yani hangi seçenek bana en az para harcatarak, en sorunsuz şekilde çalışarak, oyun ve programları orijinal donanıma en yakın şekilde çalıştırabilir, onu anlamaya çalışıyorum.
Fakat, aslına bakarsak aynı oyunların veya programların gerçek donanımda nasıl çalıştıklarını da bilmiyorum. 

Forumu okudukça insan gaza gelip "yaw en azından bi A500 mü alsam..." demeden edemiyor.
Ama aklıselimle düşününce  Ney bunun bir "ölü yatırım" olduğu ortada.
Hem aldığınız A500 ve 1200'ün daha ne kadar süre "dayanacağı" mechul, hem iş sadece bilgisayarı almakla kalmıyor, monitörü, disket sürücüsü, disketi, vs. derken astarı yüzünden pahalıya geliyor. (Hele de bi PPC karta gireyim derseniz.)

O sebeple, eğer elimdeki mevcut bilgisayarlarda WinUAE çalıştırmak yetmiyorsa ve illa ki bir donanıma yatırım yapmak gerekecekse yeni nesil bir donanım almak daha mantıklı gibi sanki. (Bkz. ilk mesajdaki madde 3 ve 4)

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 07, 2012, 11:27:55 ÖÖ »

@AmonR
Bence bu iş kendi geçmişine dönme işi olduğu için Amiga işine girmeye uğraşma derim. Biz o döneme ait acı/tatlı anılarımızı yaşatmak amacıyla bir şeyler yapmaya çabalıyoruz. SNES ve Genesis'le ilgili bir geçmişim olmadığı için onlardaki oyunların birçoğundan keyif alamıyorum şahsen (hatta bu oyunların birçoğu Amiga konversiyonlarından daha iyiler). Bilgisayar ve oyunlar, bu alt kültürün önemli bir parçası ama dergiler, kitaplar, demo/intro'lar, Commodore Show'lar, çekilen sıkıntılar, korsan oyun satan mekanlar, bu mekanlarda tanışılan şahıslar, Türkiye'nin o yıllardaki konjonktürü (kapalı toplumdan dünyaya entegrasyona geçiş) vb ile bu süreci zamanında yaşamak cihazın kendisinden daha önemli şeyler bence.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 07, 2012, 11:42:03 ÖÖ »

@AmonR
Bence bu iş kendi geçmişine dönme işi olduğu için Amiga işine girmeye uğraşma derim. Biz o döneme ait acı/tatlı anılarımızı yaşatmak amacıyla bir şeyler yapmaya çabalıyoruz. SNES ve Genesis'le ilgili bir geçmişim olmadığı için onlardaki oyunların birçoğundan keyif alamıyorum şahsen (hatta bu oyunların birçoğu Amiga konversiyonlarından daha iyiler). Bilgisayar ve oyunlar, bu alt kültürün önemli bir parçası ama dergiler, kitaplar, demo/intro'lar, Commodore Show'lar, çekilen sıkıntılar, korsan oyun satan mekanlar, bu mekanlarda tanışılan şahıslar, Türkiye'nin o yıllardaki konjonktürü (kapalı toplumdan dünyaya entegrasyona geçiş) vb ile bu süreci zamanında yaşamak cihazın kendisinden daha önemli şeyler bence.

Yani, amigadan daha çok, bir zaman makinesi lazım diyorsun Kahkaha

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 07, 2012, 13:34:12 ÖS »

@cdemir
Şu anda zamanında bu deneyimi yaşamamış hangi insan Battle Squadron, Xenon 2, Jim Power, Lion Heart, Shadow Of The Beast, Chaos Engine, Turrican, Super Frog, Populous, Lotus Esprit, Stunt Car Racer, Alien Breed oynama zahmetine girer ki? Jim Power'ı hilesiz hurdasız birkaç kere bitiren ben bile bu zahmete bir kere daha katlanamazken. Aramızda Shadow Of The Beast'i cheat'siz bitiren biri var mı merak ediyorum doğrusu.
"jacknife"
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ağustos 07, 2012, 14:31:52 ÖS »

@AmonR

gözün eski oyunlarda vs ise yeni cihazlar sana göre değil,hele Amiga ile gönül bağın yoksa tamamen uzak dur..    Masum

ben senin yerinde olsam şuan için winuae ile devam ederim..Amigaos çok güzel ama eksikte çok,beklentinin ne olduğu önemli.Sam yada x1000 aldıktan sonra bunda office programı niye yok diye söylenirsen olmaz ! bu tür şeyler zaten amigaos da hep eksik..şu sıralar Amigaos da işler yolunda gidiyor yeni radeon hd driver ı ile sam yada x1000 e  ,  Ati 1000,2000,3000,4000,5000 ve 6000 serisinden istediğimiz ekran kartını takabileceğiz...(yani amigaos ,radeon 6870 -6890 gibi kartları rahatlıkla kullanacak) bir tek eksik pc de ki direcx benzeri bir yapı,oda gallium denen opengl 3d driver ı giderilecek,gallium un çıkmasıyla alt yapı tamamlanacak..

« Son Düzenleme: Ağustos 07, 2012, 15:01:13 ÖS Gönderen: jacknife » Logged

SAM460EX/1.2 ghz+ AmigaOS4.1FE
Amiga1200-TerribleFire 060
Commodore 64 +1541 ultimate2

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 07, 2012, 15:26:23 ÖS »

@cdemir
Şu anda zamanında bu deneyimi yaşamamış hangi insan Battle Squadron, Xenon 2, Jim Power, Lion Heart, Shadow Of The Beast, Chaos Engine, Turrican, Super Frog, Populous, Lotus Esprit, Stunt Car Racer, Alien Breed oynama zahmetine girer ki? Jim Power'ı hilesiz hurdasız birkaç kere bitiren ben bile bu zahmete bir kere daha katlanamazken. Aramızda Shadow Of The Beast'i cheat'siz bitiren biri var mı merak ediyorum doğrusu.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ağustos 07, 2012, 16:57:13 ÖS »

Gerçek donanımın tadını hiçbirşey vermiyor ancak. sega ve nes işini Android tablet + tv out kablosu ve ps3 sixaxis controller ile hallediyorum. Gayet güzel sonuç veriyor. Hem az yer kaplar hemde amiganı heryere taşıyabilirsin.

Tablet yerine android stick kullanmak konusundaki fikrin nedir?

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Ağustos 07, 2012, 20:33:00 ÖS »

Aslında konuyu değiştirmek gibi olmasında, çoğu commodore 64 ve Amiga oyununda hep merak etmişimdir, bazı oyunları oyunu yapan kişiler kendi oyunlarını bitirebiliyormu diye, çoğu oyun insan üstü bir varlık için yapılmıştı sanki.
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Ağustos 07, 2012, 21:03:52 ÖS »

Tablet yerine android stick kullanmak konusundaki fikrin nedir?

Mekanik bir kontrolün tadını vereceğini sanmıyorum. Tablet olmasa bile en azından iyi bir donanıma sahip ve tv yada hdmi out verebilen android cihaz ile çok güzel sonuç alınabilir. Sixaxis' in sağ kolunu mouse kullanabilirken sol tarafı ile de joystick kullanabilmek çok avantajlı oluyor.

Şu anda six axis tüm emulatörler ile tam uyumlu olarak çalışıyor. Snes, Psx, Megadrive, UAE, C64, Mame, NeoGeo.. tamamında denedim ve hiçbir sıkıntı yaratmıyor.

Samsung P1000 kullanıyorum. Donanım olarak çok güçlü bir cihaz olmasada gayet yumuşak ve performanslı bir emulasyon alınabiliyor.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: