Ana Sayfa
Amiga Dokumantasyon Projesi
Medya
Yardım
Ara
Giriş Yap
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.tr
Diğer Nostaljik Bilgisayarlar
Sinclair
Spectrum+ nın başına gelenler
« önceki
sonraki »
Sayfa:
1
2
[
3
]
4
Aşağı git
Gönderen
Konu: Spectrum+ nın başına gelenler (Okunma Sayısı 42109 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Metallic
Uzman
Ynt: Spectrum+ nın başına gelenler
«
Yanıtla #30 :
Aralık 19, 2012, 13:28:16 ÖS »
AmonR merhaba, mesleğim normal bilgisayarcılık, elektronikle hobi olarak ve ihtiyaçtan dolayı uğraşıyorum. Yapılacak o kadar diy projesi var ki bunları yapabilmek için ya da en basitinden bir bağlantı kablosu yapabilmek için işin içine giriyorsun ve sonra çıkamıyorsun. İhtiyaç olarak kastettiğim de bozuk cihazların tamiri. Özellikle spectrum'lar bu konuda birinci, retro'ların içinde spectrum kadar arıza çıkartan yoktur herhalde. Senin de bozuk spectrum'un varsa eline havyanı alıp katıl istersen konuya =)
memrah, aslında bazı arızalar şanslıysan bir tane ısınan ram'i değiştiriyorsun çözülüyor. Olmadı bir iki transistör değiştirmek gerekiyor, olmadı z80, rom diye devam ediyor. g600 bu konuda pek şanslı görünmüyor ya bakalım =)
g 600
Deneyimli
«
Yanıtla #31 :
Aralık 19, 2012, 16:09:41 ÖS »
Selam AmonR, esas mesleğim ticaret, eletronik ve bilgisayarlarla hobi olarak ilgileniyorum, küçük yaşlardan beri ledler,lambalar, elektronik cihazlarla ilgilenirdim, radyo alıcısı ,tuşlu telefon, adaptör vs tamir etmişliğim vardır. çalışmayan bir cihazı yeniden çalışır hale getirmek yada sorunun nerede olduğunu keşfetmek bana müthiş keyif veriyor.Bu arada spectrumcu olduğun belli.
Memrah, bende çok merak ediyorum.
Joker, cihazlar tv ye görüntü veriyor mu, yoksa hiç mi çalışmıyor, ekran resimleri varsa nerede takılıyorlar
g 600
Deneyimli
«
Yanıtla #32 :
Aralık 19, 2012, 16:29:51 ÖS »
Bu arada elimde yedek ram olmadığı için akşam arızalı bir c64 boarddan dikkatlice ram söktüm, 4532 ramları denedimdim bir sonuç çıkmadı öylece bıraktım, 4116ları denemek için modifiye edecektim, sonra aklıma geldi elimde bozuk görüntü veren, başlangc ekranı gelmeyen veren bir 32K Acorn Elektron vardı(ram bulunca denemek için bir kenara koymuştum). İçinde 4 adet 4164 ram var. Sabah tek tek ramları denedim ilk denediğim ramda az bir değişiklik oldu diğerlerinde bir değişiklik yoktu, bir kaç deneme sonrası
Acorn Elektron @
READY_
(dıııtt başlangıç sesi)
geldi. OLEYYYY. Bu da günün bonusu, spectrum için iyice ümitlendim. Şimdi ram modifikasyona girişelim. (dikkat !!! c64 ram 4116 ya direk takılmıyor yanabilir )
g 600
Deneyimli
«
Yanıtla #33 :
Aralık 19, 2012, 16:43:00 ÖS »
Metallic, dediğin gibi tek ramla Acorn'u kurtardık, ramda ısınma yoktu ama yine de hatalıymış demekki, teşekkürler
Metallic
Uzman
«
Yanıtla #34 :
Aralık 19, 2012, 19:52:55 ÖS »
>g600 haha spectrum'u tamir ederken aradan Acorn'u çıkarttın yani, gerçekten bonus olmuş. Umarım spectrum'u da çalıştırırsın. Acorn'daki 4164'leri tek tek sökerek mi denedin sen?
Benim ram/rom tester çalışmam devam ediyor. Expansion bus için kullanacağım kenar konnektör hazırda var nasıl olsa diye düşünüyordum ama maalesef anakarttan sökerken hasar almış. Başka bir tane sök, kes, 5. pinleri çıkar, içine key ayarla falan derken vakit aldı. Bu akşam lehimlere devam ediyorum, ardından rom'ları eprom'a yazıp deniycem.
g 600
Deneyimli
«
Yanıtla #35 :
Aralık 20, 2012, 08:49:36 ÖÖ »
çipi sokete taktım, üzerine bindirerek denedim
g 600
Deneyimli
«
Yanıtla #36 :
Aralık 20, 2012, 12:15:13 ÖS »
konnektörleri havya ile mi söktün, sıcak hava kullandın mı, yapmışken video çıkışı da eklenebilir.
Metallic
Uzman
«
Yanıtla #37 :
Aralık 20, 2012, 12:53:27 ÖS »
Yok havya ile başa çıkılmaz, sıcak hava tabancası kullandım. Expansion bus'dan video çıkışı işi benim de aklımda. Oldum olası 48k spectrum'un rf çıkışına kıl olmuşumdur, composite mod yapınca da beni kesmiyor. Pera Putnik'in
uvy-rgb converter
'ı denemeye değer. Oldu mu nefis olur bu, spectrum'u hiç açmaya gerek yok, arkadan takıyorsun arabirimi, spectrum'dan rgb çıkış alıyorsun.
Nasıl Acorn'da var mı güzel bir şeyler, rahat oyun yükleyebiliyor musun? Chuckie Egg var sanırım oynamaya değer. Zamanında Acorn kullanmış mıydın sen, benim çevremde hiç yoktu nedense. Dergilerde reklamları çıkıyor muydu o bile aklımda kalmamış.
g 600
Deneyimli
«
Yanıtla #38 :
Aralık 20, 2012, 13:05:47 ÖS »
Acorn da Chuckie Egg var mı, ben spectrum da oynamayı planlıyordum, ilk oynadığım bilgisayar oyunudur, çok severim .Bir de jet man yada jet pac vardı uzay gemisi parçalarını toplayıp birleştiriyorduk.
Metallic
Uzman
«
Yanıtla #39 :
Aralık 20, 2012, 13:18:23 ÖS »
var grafikleri de güzel görünüyor, spectrum'dakinden pek farkı yok. İkisinde de oynarsın artık =) Chuckie Egg'i zamanında oynadım ama pek beceremedim galiba, fazla hatırlamıyorum. Jecpac o diğer oyun, benim de favori oyunlarımdandır. Onu defalarca bitirmişliğim var.
Metallic
Uzman
«
Yanıtla #40 :
Aralık 20, 2012, 13:41:36 ÖS »
Dün akşam ram/rom tester'ın lehimleri bitti. Şematik basit görünüyor ama lehimler baya vakit alıyor, hangi kablo nerden nereye gidecek dikkatli yapmak gerekli. Bu akşam lehim kontrolünü yapıp ram+rom tester imajlarını 27c128 eprom'a yazarak deneyeceğim, bakalım ne olacak.
g 600
Deneyimli
«
Yanıtla #41 :
Aralık 20, 2012, 14:19:34 ÖS »
Aslında şöyle çift taraflı şerit plaket olsa, çok projeler var kafamda, mesela Atari 2600'e çok oyunlu kartuş yapmak, c64'e kartuş yapmak gibi, internette buldum ama tek taraflı şerit kartuş var, hem kablo çekmekten kurtulmuş oluruz, hemde bir kaç atlamayla tamamlanabilir, zaten bir çok kartuş yuvası romlarla uyumlu
Metallic
Uzman
«
Yanıtla #42 :
Aralık 20, 2012, 14:51:14 ÖS »
g600 eldeki imkanlarla da yapabilirsin, çift taraflı şerit plaket kullanmadan. Normal çift taraflı plaket alacaksın ve bunu kartuş yuvasına girecek şekilde keseceksin. Sonra kestiğin plaketi yuvaya tak/çıkart/tak/çıkart yapacaksın 90 derece açıyı hiç bozmadan. Plaketin ucuna baktığın zaman orada kartuş yuvasındaki pinlerin sürtünme izlerini göreceksin. Permanant/sabit kalem (Edding markayı tavsiye ederim, Faber daha çabuk çıkıyor) ve cetvel kullanıp bu izlerden yukarıya doğru 2cm dikmeler çıkartacaksın, artık elinde kartuş yuvasından gelen terminaller mevcut. Bu uçları kullanarak devrenin çizimini yap. En son plaketi tuz ruhu + hidrojen peroksit ile eritince plaket hazır demektir. c64 için bu şekilde yaptığım iki plaket var, gayet iyi iş görüyor. Yalnız plaketleri kısa tuttum ben, terminallerden bread board'a kablo çekerek çalıştım.
AmonR
Üye
«
Yanıtla #43 :
Aralık 20, 2012, 16:22:08 ÖS »
Sevgili Metallic ve g600,
Asıl mesleğiniz elektronik olmamasına rağmen sabırla ve heyecanla bu tip işlerle uğraşmanız gerçekten taktire şayan.
Ben de vakti zamanında bu işlere bulaşmayı denemiştim, mesela lisedeyken birkaç tane DIY kit almıştım ama pek becerememiştim.
Sizleri böylesine hevesli ve sabırlı görünce ben de tekrar gaza geliyorum doğrusu.
Evdeki çocukların bozuk oyuncakları ve diğer elektronik eşyalarla bir başlayayım, bakalım hangilerini tamir edebileceğim hangilerini daha fazla bozacağım.
Umarım hem kendi Spectrumlarınızı (ve diğer retro cihazları) hem de çevrenizdekilerin cihazlarını tekrar hayata döndürürsünüz.
Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
Metallic
Uzman
«
Yanıtla #44 :
Aralık 21, 2012, 15:26:13 ÖS »
AmonR daha fazla bozacağın bir cihaz için sonradan nasılsa bozuktu bu diyebiliriz =) Sen çalışmalara başla, biraz zaman ayırmak gerekli bu işler için ama g600'ün dediği gibi bir şeyleri yaptıkça tamir ettikçe alacağın keyif muazzam.
Dün akşam ram/rom tester'ı bitirdim, gayet iyi çalışıyor. Önce eprom programlayıcı sorun çıkarttı, onunla uğraşmak zorunda kaldım. Ardından devre çalışmadı, bir sürü kablo salatası arasında hatayı bulmak için uğraştım ama sonunda çalıştı. Ram ve rom tester seçimi yapmak için 2'li pin header kullandım, açık olduğunda ram tester çalışıyor, jumper ile short yapınca rom tester çalışıyor. 48k'nın aşağı 16k ram'lerinden birini çıkartıp bozuk olanı takıyorum anında tespit ediyor, yani bununla ram'lere nokta atışı yapılabilir =) Yukarı 32k ram'lerinde henüz deneme yapamadım. Rom tester olarak çalıştırında mevcut spectrum rom'unun ne olduğunu tespit edebiliyor. Vakit geç olduğu için başka bir şeye bakamadım. Bu akşam daha detaylı inceleme yapıp bilgi veririm.
Sayfa:
1
2
[
3
]
4
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer: