Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Adım Adım Arcade Kabin Yapımı  (Okunma Sayısı 45393 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mart 02, 2013, 01:36:56 ÖÖ »

selam.

sıfırdan yapmayı düşünen varsa...

http://www.emulasyonturkiye.org/viewtopic.php?f=9&t=2156

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 02, 2013, 11:42:05 ÖÖ »

güzel çalışma, tebrikler, pc sistem olarak ne kullandınız, cpu,ram,anakart vs.
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 02, 2013, 14:13:09 ÖS »

selam.

sıfırdan yapmayı düşünen varsa...

http://www.emulasyonturkiye.org/viewtopic.php?f=9&t=2156

Merhaba,
Çalışmanızı inceledim, gerçekten takdire şayan bir çalışma. Dürüst olarak cânı gönülden tebrik ediyorum. Fabrikasyon yapımdan farklı değil..
  Sega ST-V sistemim için bende bir kasa yapmak istiyorum. Portable olması gerekiyor.(Bunu, gittiğim yerlerde RGB çıkışları Scarta dönüştürdüğüm için tv ye bağlayabiliyorum.)  Sistem zaten çok sâde bileşenlerden oluşuyor. FlexyGlass malzeme sizce uygunmudur? Hafif ve sağlam olması açısından başka malzeme aklıma gelmiyor, birde, şeffaflık mevzusunu nasıl halledebilirim..

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 02, 2013, 18:05:57 ÖS »

güzel çalışma, tebrikler, pc sistem olarak ne kullandınız, cpu,ram,anakart vs.

MAME çalıştırmak için eski bir PC yeterli (Artık köşede toz tutmaya başlayan eski desktop PC'mi kullandım). Konfigürasyon: Anakart ASUS, Pentium D 2.8Ghz, 2GB RAM, ATI Radedon x850 ve SONY CPD-G520 (22") CRT monitör.

Merhaba,
Çalışmanızı inceledim, gerçekten takdire şayan bir çalışma. Dürüst olarak cânı gönülden tebrik ediyorum. Fabrikasyon yapımdan farklı değil..
  Sega ST-V sistemim için bende bir kasa yapmak istiyorum. Portable olması gerekiyor.(Bunu, gittiğim yerlerde RGB çıkışları Scarta dönüştürdüğüm için tv ye bağlayabiliyorum.)  Sistem zaten çok sâde bileşenlerden oluşuyor. FlexyGlass malzeme sizce uygunmudur? Hafif ve sağlam olması açısından başka malzeme aklıma gelmiyor, birde, şeffaflık mevzusunu nasıl halledebilirim..

Elinizde çalışan bir Sega ST-V varsa bence güzel bir kabini hakediyor. Ama portable olsun diyorsanız MDF + Plexy veya tamamen Plexy kullanarak güzel bir kasa yapmanız da mümkün.

Burayı bir inceleyin (http://www.slagcoin.com/joystick/example2.html), gerçi arcade kontroller kutusu yapımı hakkında ama genel olarak konsepti Sega'nız için kasa yapımı konusunda uyarlayabilirsiniz.

kasayı tamamen Plexy'den yapacaksanız illaki şeffaf olması gerekmiyor. Reklamcılar ve tabelacılardan kendinden renkli malzeme (plexy veya polikarbonat - polikarbonat çok daha pahalıdır) temin edebilirsiniz. Ya da şeffaf plexy'den yapıp arkadan sprey boya ile boyarsanız hem renkli hem de ilginç bir derinliği ve parlaklığı olan bir kasa yapabilirsiniz. Ama yine de tavsiyem kasanın çerçevesini 12-18 mm MDF'den yapıp üst paneli (kartuş'un gireceği panel) arkadan sprey ile boyadığınız bir plexy'de yapmak.

Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 02, 2013, 19:54:59 ÖS »

Alıntı
Elinizde çalışan bir Sega ST-V varsa bence güzel bir kabini hakediyor.

Kabinden ziyede portable olsun istiyorum. Zaten elimde topu tupu bir adet oyun var. Bir adet oyun için sistemi kurmuştum. Eh, çocukluktaki zevkleri tekrar yaşayabilmek için bazı fedakârlıkları göze almak gerekiyor.. : )

Plexy malzemeden vazgeçtim maalesef. : ) Bugün dışarı çıktığımda bir reklamcıya metre karesini sordum, yüz küsürlü rakam söyledi. O da 3mm nin fiyatıymış..
 Sunta veya mdf malzemen ise açıkçası yapmak istemiyorum. Daha evvelden sunta malzemeden zaten bir marangoza kasa yaptırmıştım. Ağırlığını hesaba katmamıştım hernedense. : ) Açıkçası portablelik durumu geçelim, elde bile taşırken çile çekilir halde bir kasa olmuştu. : )

Sistemi şu anda sistem parçaları(kablolar, güç kaynağı, açma-kapama, jeton düğmesi, stick girişleri vs.) dağınık vaziyette durmasın diye normal boyutlarda bir laptop kutusuna montajını yaptım. Bu kutu boyutlarında özellikle hafif olabilecek bir malzemeden yapabileceğim malzeme bulabilsem yakında yapıma başlayacağım İnşaAllah..  : )

Verdiğiniz link referans olması açısından güzel. Başka biryer de var fakat, plexy malzeme sorunu çıktı meydana. : )

Radyatör kasası yapımı;
http://www.pclabs.com.tr/2008/04/20/radyator-kasasi-yapim-rehberi/

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 02, 2013, 21:57:09 ÖS »

çok büyük emek göstermişsiniz ve harika bir kabin yapmışsınız. En azından görünüm olarak çok temiz, güzel görünüyor...İçinde PC yerine orjinal kart (board) olsa çok daha güzel olurdu...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 03, 2013, 00:24:16 ÖÖ »

çok büyük emek göstermişsiniz ve harika bir kabin yapmışsınız. En azından görünüm olarak çok temiz, güzel görünüyor...İçinde PC yerine orjinal kart (board) olsa çok daha güzel olurdu...

yorumlarınız için çok teşekkürler. aslında ben de PC yerine bi JAMMA board veya neo-geo konsol kullanmayı düşünmedim değil.

elinde çalışan bir neo-geo board'u olan varsa (uygun fiyatla) alabilirim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 03, 2013, 00:33:05 ÖÖ »

Plexy malzemeden vazgeçtim maalesef. : ) Bugün dışarı çıktığımda bir reklamcıya metre karesini sordum, yüz küsürlü rakam söyledi. O da 3mm nin fiyatıymış..

Küçük parça işi olunca maalesef o civarlarda fiyat çekiyorlar. Aslında plaka fiyatları çok daha düşük ancak toptancısına gidip tüm plakayı almak gerekiyor, o da seri üretim yapmayan biz hoby'ciler için uygun değil...

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mart 04, 2013, 11:51:08 ÖÖ »

Çok güzel bir kabin olmuş. Acaba LCD ekran kullanarak daha ufak bir şey yapılabilir mi? Karşıdan orjinal ebatlarda ama derinlik olarak daha sığ bir kabin salona bile konulabilirdi.

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 04, 2013, 12:06:03 ÖS »

Tebrik ederim titizlik isteyen çok ince bir işi hakkıyla yapmışsınız 

yorumlarınız için çok teşekkürler. aslında ben de PC yerine bi JAMMA board veya neo-geo konsol kullanmayı düşünmedim değil.

Herkes elinde orjinal sistem olsun ister ama ülkemizde jamma board her yerden bulunabilecek bir şey değil maalesef, üstüne bir de maliyetini, saklama alanını, her oyun için kart değiştirmek gerektiğini de düşününce en güzel yöntemin içi full oyun dolu bir pc'de mame ile çalışan (filtresiz) bir crt monitör olduğunu düşünüyorum. Aslında arcade kabinler için özel tasarlanmış, oyunların orjinal çözünürlüğü ve frekanslarını destekleyen bir ekran kartı var, hatta ben de kabin için almayı düşünüyorum ama ne kadar fark olacağı konusunda (kabinde 128 mb asus kart var) kararsızım.

http://www.ultimarc.com/avgainf.html

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mart 04, 2013, 13:17:59 ÖS »

Gerçekten çok muhteşem bir şey bu! Nefesimi tutarak okudum...

Alper
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 04, 2013, 18:39:00 ÖS »

Çok güzel bir kabin olmuş. Acaba LCD ekran kullanarak daha ufak bir şey yapılabilir mi? Karşıdan orjinal ebatlarda ama derinlik olarak daha sığ bir kabin salona bile konulabilirdi.

wizofwor, evet, LCD kullandığınızda tasarımın derinliği daha "evcimen" bir hale gelebiliyor. Bu tarz birçok çalışma örneği var yabancı sitelerde. Ben mesela bu adamın çalışmalarını çok beğenmişimdir: http://www.koenigs.dk/mame/eng/index.htm

Ama, ilk MAME (ve Commodore emülasyon) oyununu oynadığım anda LCD olayının gerçek "retro" ruhuna sahip olmadığını farkettim (en azından benim hissim böyle oldu). CRT monitörün hem kontrast olarak hem de "retro" hissini daha iyi verdiğni düşünüyorum... (Ayrıca CRT monitörleri 2. el 40-50 TL'ye bulabiliyorsunuz). Bir de ben biraz takıntılıyımdır. Bu projede amacım elimden geldiğince orijinal kabine sadık kalmakdı (1980'lerin Williams marka Upright Cabinet modeli - MoonPatrol, Joust, v.s.)

Herkes elinde orjinal sistem olsun ister ama ülkemizde jamma board her yerden bulunabilecek bir şey değil maalesef, üstüne bir de maliyetini, saklama alanını, her oyun için kart değiştirmek gerektiğini de düşününce en güzel yöntemin içi full oyun dolu bir pc'de mame ile çalışan (filtresiz) bir crt monitör olduğunu düşünüyorum.

CommodoreFan, kesinlikle katılıyorum. Zaten bu projede amacım tam olarak buydu. Ama dediğim gibi elimde bir neo-geo MVS board'u olsaydı mesela, kesinlikle neo-geo temalı (ama orijinal, çakma "kompi" kabin değil) bir kabin yapmayı isterdim.

Aslında arcade kabinler için özel tasarlanmış, oyunların orjinal çözünürlüğü ve frekanslarını destekleyen bir ekran kartı var, hatta ben de kabin için almayı düşünüyorum ama ne kadar fark olacağı konusunda (kabinde 128 mb asus kart var) kararsızım.

http://www.ultimarc.com/avgainf.html

Ultimarc'dan alışveriş yaptım. Hatta sahibiyle (Andy) baya bi samimi olduk (Mallarım gümrüğe takıldı  ). Sonra gümrük işini çözdüm (bir dünya para vererek). Bu olaydan sonra Andy "Türkiye" yi gönderi yapılabilecek ülkeler listesinden kaldırdı (Adam haklı neyapsın, uğraşılacak iş değil. ATR belgesi falan düzenlemesi gerekiyormuş).

Yani isteseniz de ArcadeVGA kartını şu an sipariş edemezsiniz 

Ancak bu arada Andy, eğer DHL değil de düz posta istersem bana özel gönderi yapabileceğini belirtti.

Neyse, konumuza dönersek, aslında ArcadeVGA tam anlamıyla gerekli bir kart değil. Eğer projenizde bir orijinal "ArcadeVGA Monitör" kullanıyorsanız veya RGB sinyallerini aktarabildiğiniz (ara bir aksam ile - bir sonraki projemde kullanmak için bunun üzerinde çalışıyorum şu an) bir TV varsa elle ve yazılımla yapacağınız bir çok ayarlamaya gerek duymadan "tak çalıştır" yapabileceğiniz bir kart. Aslında standart (hatta eski) bir ATI kartına "özel firmware" geçilmiş. Bu sayede, bu kart eski Arcade monitör (ve TV) lerin desteklediği 15Khz'lik RGB sinyalini (örn 320 x 240) direkt verebiliyor, o kadar.

Şu an PC'nizdeki ekran kartı en düşük 640 x 480 çözünürlük verir (VGA). Bu ise 31Khz lik bir RGB sinyali ile iletilir. TV'ler bu hızı direkt olarak desteklemezler.

Eğer elinizde ArcadeVGA kartı yoksa:

1) Önce ekran kartının "gizlenmiş" düşük çözünürlükleri "enable" edilir (quickres utility'si ile)
2) Sonra "Soft15Khz" utility'si ile ekran kartının RGB sinyalini 15Khz olarak vermesi sağlanır (Yanlız DİKKAT! 15Khz'i enable ettiğinizde artık PC'nizin monitöründen görüntü alamazsınız - bunu ancak TV veya ArcadeVGA monitör'üne bağladığınızda SON İŞ olarak yapmanız gerek.)
3) Görüntüyü daha "fine-tune" etmek için bir de PowerStrip diye bir utility kullanılıyormuş (henüz o aşamaya gelemedim).

Kısaca ArcadeVGA alternatifi bu. Ama amaç zaten uğraşmak değil mi? 

Soft15Khz uygulaması her ekran kartında çalışmayabilir (sitesinde desteklediği söylenen bir sürü kart var - ATİ 'lerin sanırım tamamen hepsi destekleniyor)

Atacan
Deneyimli

Msx

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mart 04, 2013, 22:51:22 ÖS »

Yavuz bey ne yazacağımı bilemedim. Tebrik ederim yaptığınız çalışmayı ben yıllarca ugraşsam yapamam. İnanılmaz titiz davranmış her detayı düşünmüşsünüz. Tek kelime ile harikasınız. Ellerinize sağlık.

Müsadeniz Olursa Çalışmanızı Facebook'ta ki Sayfam'da paylaşmak isterim. (Retro bilgisayarlar)

Saygılar....

'80 Doğumlu İzmir'li
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 04, 2013, 23:17:05 ÖS »

teşvik edici yorumlarınız için çok teşekkürler, utandırıyorsunuz beni...

İnanılmaz titiz davranmış her detayı düşünmüşsünüz.

evet, bende biraz detaycılık var sanırım. Kabinin arka kapısı 2mm dışarıda kaldı diye tamamen söküp, frezeleyip tekrar taktığımı hatırlıyorum...

Tebrik ederim yaptığınız çalışmayı ben yıllarca ugraşsam yapamam.

Öyle demeyin. Yeterli azminiz varsa ve ne biliim IKEA'dan aldığınız rafı dolabı evde kendiniz monte edebiliyorsanız mesela, bence yapılamıyacak bir şey değil...

Müsadeniz Olursa Çalışmanızı Facebook'ta ki Sayfam'da paylaşmak isterim. (Retro bilgisayarlar)

Müsade ne demek. Belki görenlerde bir merak oluşur, bir "retro" anısı canlanır, belki bazıları da "demekki yapılabiliyormuş" der cesaretlenir, kimbilir...

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 04, 2013, 23:32:59 ÖS »

yavuz bey benim çok hoşuma gitti ben kafaya koydum yapacağım sizden destek bekliyorum

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: